Viron reissun päätteeksi käytiin vielä tekemässä runsaat pääsiäsruoka-ostokset supermarketissa.
On älytöntä kuinka paljon Suomessa joutuu maksamaan peruselintarvikkeista. Hinnat nousevat jatkuvasti pilviin, ilman mitään järkevää selitystä, muutaman suuren ketjun sanellessa hinnat. Valitettavasti ihmisten on pakko tyytyä näihin hintojen nousuihin, syödäkseen ja elääkseen, koska Suomesta ei löydy tarpeeksi kilpailua, vain muutaman ison ketjun hallitessa markkinoita.
Mielestäni Suomessa ruoan hinta on karannut aivan lapasesta, eikä verokorotukset kyllä selitä tätä hintojen jatkuvaa nousua. Vuositasolla kuluttajahinnat ovat nousseet koko EU-maista eniten Iso-Britanniassa ja Suomessa. Luulet tukevasi suomalaista asioidessasi kaupassa, vaikka todellisuudessa isojen ketjujen bonus-ohjelma voittoja sijoitetaan enemmän mm. Venäjälle avattaviin hypermarketteihin.
Suuria voittoja elintarvikemarkkinoilla kerää kauppaketjut, väliinputoajia sen sijaan ovat kuluttajat ja maatalous. Kaksi suurta kauppaketjua voivat lähes määritellä sisäänostohinnat, koska ketjut hallitsevat n.80 % ruokakauppa markkinoista Suomessa.
Jatkan edelleen hiljaista taisteluani tiettyjä suurketjuja vastaan, ostamalla lähiruokaa, sekä käymällä myös ruokaostoksilla Lidlissä, niin paljon kuin mahdollista. Todellinen isänmaanystävä tietysti menisi vieläkin pidemmälle ja ostaisi elintarvikkeensa suoraan tuottajilta, mutta se onkin jo sitten toinen aihe se.
Tyypit, älkää siis nielkö kaikkea purematta! Pistikö miettimään?
Mietteliästä ja maukasta lauantaipäivää kaikille!
<3:Venla
Lähteet:
S-ryhmä sijoittaa voittojaan ulkomaille
Ruoan hinta karannut käsistä, eikä veronkorotukset selitä nousua
Lidl on ainoa ketju, joka ei nostanut kuluttajahintoja ALV:n noustessa.
Oli kyllä hyvä postaus – taas. 🙂 Tuo ruoan hinta on tajuttoman julmaa. Pitäis elättää itsekin melkein viidentoista hengen perhe 2500 kuukausituloilla ja ostaa sitten niillä rahoilla vielä kaikki muu tarpellinen päälle. Lihat ja kanat yms. kalliit ruoka-ainekset on vain haaveita suurissa lapsiperheissä, ja kohta ei syödä varmaan enää makarooniakaan. Sitä vaan, että ruoan todellakin pitäisi olla halvempaa suomessa.
Oli kyllä hyvä postaus – taas. 🙂 Tuo ruoan hinta on tajuttoman julmaa. Pitäis elättää itsekin melkein viidentoista hengen perhe 2500 kuukausituloilla ja ostaa sitten niillä rahoilla vielä kaikki muu tarpellinen päälle. Lihat ja kanat yms. kalliit ruoka-ainekset on vain haaveita suurissa lapsiperheissä, ja kohta ei syödä varmaan enää makarooniakaan. Sitä vaan, että ruoan todellakin pitäisi olla halvempaa suomessa.
Hei Venla! Oon aina tykännyt blogistasi valtavasti, mutta nyt mua ärsyttiä tämä teksti todella paljon. Erityisesti siksi, koska omat vanhempani ovat olleet kauppiaina päälle 25 vuotta ja siis YRITTÄJINÄ. Kauppiaat eivät heitä tuotteiden hintoja päästään vaan tuotteiden hinnat nousevat, jos niiden ostohinta kauppoihin nousee. En tiedä mihin suurketjuun viittasit tekstissäsi, mutta esim. Keskolla on kauppiaat ja he ovat omistajia ja yrittäjiä, kun taas esim. S-ryhmällä EI ole yrittäjiä eikä kauppiaita vaan he ovat ns. myymäläpäälliköitä. Suomalaiset eivät mielestäni ole asiasta tarpeeksi tietoisia ja eikö niitä yrittäjiä nimenomaan pitäisi tukea.
En halua pahoittaa missään nimessä mieltä. Halusin kertoa asiasta, koska harmitti valtavasti, kun luin tämän blogitekstin 🙁
Ihanaa pääsiäistä sinulle!
Hyvä blogikirjoitus! Itsekin olen alkanut tekemään enemmän ostoksia nykyisin Lidlissä. Tietääkö kukaan Lidlin tuotteista, sallivatko GMO-tuotteet / onko niitä paljon Lidlissä? Itse pyrin välttämään geenimuunneltuja elintarvikkeita ja suosimaan puhtaita tuotteita, kuten esim. leivässä Oululaisen jälkiuunipala (luomu) on ehkä paras ruisleipä, jota marketeista saa, sillä se ei sisällä muuta kuin 100% ruisjauhoa, vettä, hiivaa ja merisuolaa. Makukin on todella hyvä!
Tässä on aika hyvä sivu markettien valikoimasta laatutietoisille http://www.raikasweb.com/markettien-valikoimat
Venla voisit kirjoittaa tästä aiheesta blogikirjoituksen, osaat kirjoittaa hyvin ja mielenkiintoisesti 🙂
Hei Venla! Oon aina tykännyt blogistasi valtavasti, mutta nyt mua ärsyttiä tämä teksti todella paljon. Erityisesti siksi, koska omat vanhempani ovat olleet kauppiaina päälle 25 vuotta ja siis YRITTÄJINÄ. Kauppiaat eivät heitä tuotteiden hintoja päästään vaan tuotteiden hinnat nousevat, jos niiden ostohinta kauppoihin nousee. En tiedä mihin suurketjuun viittasit tekstissäsi, mutta esim. Keskolla on kauppiaat ja he ovat omistajia ja yrittäjiä, kun taas esim. S-ryhmällä EI ole yrittäjiä eikä kauppiaita vaan he ovat ns. myymäläpäälliköitä. Suomalaiset eivät mielestäni ole asiasta tarpeeksi tietoisia ja eikö niitä yrittäjiä nimenomaan pitäisi tukea.
En halua pahoittaa missään nimessä mieltä. Halusin kertoa asiasta, koska harmitti valtavasti, kun luin tämän blogitekstin 🙁
Ihanaa pääsiäistä sinulle!
Osut niin naulan kantaan! Nyt vuoden omillani asuneena opiskelijana ruokien törkeät hinnat ovat munkin silmiini pompanneet. Vanhempani elättävät itsensä maataloudella, mutta saa nähdä kuinka kauan, kun viljeltävästä viljasta jää käteen entistä vähemmän ja maataloustuet laskevat jatkuvasti kauppojen viedessä suurimman osan tuotteen hinnasta. NIIN VÄÄRIN! Mielestäni meidän kuuluisi suosia koti-Suomessa tuotettua lähiruokaa, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Minunkin opiskelijana on tyydyttävä valitsemaan kilohinnaltaan kolme euroa halvemmat tomaatit, vaikka niin kovin haluaisinkin tukea suomalaista tuotantoa. En ymmärrä kuinka kauan tämä muutaman ketjun monopoli saa tai edes voi jatkua!
Täysin samaa mieltä olen kanssasi! 🙂
Kannattaa myös muistaa, että virolaisten palkat on paljon alhaisempia, kuin suomalaisten. Tää näkyy siis ruuan hinnassa.
Osut niin naulan kantaan! Nyt vuoden omillani asuneena opiskelijana ruokien törkeät hinnat ovat munkin silmiini pompanneet. Vanhempani elättävät itsensä maataloudella, mutta saa nähdä kuinka kauan, kun viljeltävästä viljasta jää käteen entistä vähemmän ja maataloustuet laskevat jatkuvasti kauppojen viedessä suurimman osan tuotteen hinnasta. NIIN VÄÄRIN! Mielestäni meidän kuuluisi suosia koti-Suomessa tuotettua lähiruokaa, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Minunkin opiskelijana on tyydyttävä valitsemaan kilohinnaltaan kolme euroa halvemmat tomaatit, vaikka niin kovin haluaisinkin tukea suomalaista tuotantoa. En ymmärrä kuinka kauan tämä muutaman ketjun monopoli saa tai edes voi jatkua!
Loistava kirjoitus! Luin vielä lähteesikin. Erittäin ajankohtainen ja mielenkiintoinen aihe! Lidlissä olen itsekin alkanut enemmän ja enemmän käymään, vaikka mieheni ei saksalaisesta kaupasta pidäkään. Pitääpä sillekin luettaa nämä jutut, ehkä tämä saa senkin pään kääntymään ;).
Kiva kuulla! 🙂 Kiitos!
Opiskelijana tosiaan ei ole varaa syödä mitään kanaa ja jauhelihaa joka päivä, ellei sitten osta sitä halvinta (mikä harvoin on hyvää). Loistava teksti kyllä taas 🙂
http://lifeofpipa90.blogspot.fi/
Nimenomaan! Kiva kuulla!! 🙂
Tää on ihan totta, valitettavasti.. Vaikkei mitään överimurkinoita ostelekaan, niin ihan pelkästään liha on ihan järkyn hintasta!! Itsekin suosin Lidliä, mutta sitten taas on valitettavaa, että siellä on usein tuotteet loppu ja valikoima aika suppea, ainakin Tampereella. Että joidenkin ruokien kohdalla ei auta kun painella kiskurihintaiseen viereiseen kauppaan.
http://www.sonjakorpela.fitfashion.fi
Nimenomaan, sehän se juuri onkin. Kun ihan perusruokaan menee niin paljon rahaa. Ihan ilman, että ostelee mitään gourmee-ruokaa tai sisäfilepihvejä, kun perus halvemmatkin raaka-aineet ovat nykyään ökyhintasia. 🙂
Onneks on sentään toi Lidl niin kun mainitsitkin. Mä toivoisin, että tulevaisuudessa tuota kahden suuren melkein monopolia saatais jotenkin rikottua ja ruoka tulis inhimillisemmän hintaiseksi. Kaikkialla muualla on kuitenkin halvempaa. Muistan kuinka Saksassa asuessa meni viikossa ruokaostoksiin yhdelle hengelle ehkä 20 euroa. Kotiuduin juuri Puolan reissusta ja siellä vasta ruoka ja elintarvikkeet halpoja olikin. Ja puolalaiset tietenkin kertoivat matkaavansa Ukrainaan halvemman ruuan ja viinan perässä 😀 Meille jo Puola oli ihan ilmainen!
Emmi L.
http://happyfeetingblogi.blogspot.com
Samaa mieltä! 🙂
Suomessa tuottajien ja kauppaketjujen palkkakustannukset ovat huomattavasti suuremmat kuin Virossa. Virossa keskipalkka näytti olevan viime vuonna 916€/kk.
Ruoasta puheenollen. Olisi kiva saada vähän vinkkejä ruokavalioon ja liikkumiseen. Kun olen vuoden alusta alottanut taas säännöllisen treenaamisen, käyden siis salilla 3-4 krt vkossa. Huomaan kaikkialla muualla kropassani jo positiivista muutosta ja kehitystä, mutta mahani on vain kokoajan turvonnut ja pömpöttää. Tiedän kyllä että suurin tekijä tässä on ruokavalio, mutta en tiedä yhtään miten lähtisin sitä muuttamaan/kehittämään parempaan suuntaan. Olisi kiva saada tämä pöhötys ja turvonnut maha pois, se ei oikein mätsää yhteen muun vartalon kanssa.
Olisiko sinulla neuvoja tähän ongelmaan?:))
Hei Venla!
Monesti olen täysin samoilla linjoilla kanssasi, mutta nyt olet kirjoittanut tekstin vähän turhankin sinisilmäisesti, joten haluan sanoa muutaman asian. Suurten kauppaketjujen valtaan en sen suuremmin ota kantaa, mutta muistathan että voit milloin vain perustaa oman kaupan ja katsoa, kuinka matalalle hinnat voit laskea kaikkien Suomen idioottimaistenkin maksujen jälkeen tinkimättä palkastasi. Esimerkiksi S-ryhmän osuustoiminta ei pyri maksimaaliseen voittoon (eikä noita kertomiasi laajennuksia olla noin laajalti tekemässä, faktat kuntoon!) vaan asiakkaiden palvelemiseen. Periaate heillä on se, että liikettä ei lopeteta, jos se vain tuottaa omat kulunsa, eikä näin ollen syö muiden toimipisteiden tuottoa. Lisää väärinkäsityksiä voit korjata esimerkiksi S-kanavan sivuilla https://www.s-kanava.fi/web/s/s-ryhma/historia
Kun ihailet Viron halpoja hintoja, tuletko ajatelleeksi että on muuten aika väärin laskea euroa euron perään ”Piru vie kun Suomessa tääkin rahka maksaa kolmasosan enemmän!!”. Oletko ajatellut, että parempi tapa olisi suhteuttaa ruoan hinta ihmisten keskipalkkaan/palkkoihin ylipäätään. Sillähän ne ruoat ostetaan. Muistutan, että Virossa keskipalkka oli vuonna 2012 812 euroa, kun se suomessa oli samaisena vuonna 3100 euroa. Virossa suurin osa elintarvikkeista on noin kolmasosan (jotkut tuotteet puolet) halvempia kuin Suomessa, mutta keskimääräinen palkka on vain NELJÄSOSA meidän keskipalkastamme. Niin, että mitä halpaa ruokaa? Thaimaassakin on meille aikalailla halpaa ruokaa, mutta kukaan ei vertaa niitä hintoja Suomen hintoihin, sillä kaikki ymmärtävät yhteiskuntien eron. Luonnollisesti molempien maiden hinnat tuntuvat meille turisteille kovin matalilta, mutta on idioottimaista ruveta miettimään että miksei Suomessakin voisi olla niinku tääl Thaikuissa et sidukka maksaa 16 senttiä ja kilo lihaa 40 senttii. Maassa maan tavalla 🙂
Mukavaa pääsiäisen jatkoa, hyvällä mielellä minä tämän tekstin kirjoitin enkä aio skipata blogiasi jatkossakaan.
M
Tuskin ne S-marketin sivutkaan kovin puolueetonta tietoa antaa. 😀
Suomessa keskipalkka 3100?! Ja ei muuten varmasti ole 😀
Loistava kirjoitus! Itsekin pyrin tekemään ostoksia Lidlissä ja täten myös kapinoimaan näitä suuria ketjuja vastaan..
HYVÄ! Peukutan! 😉
Kyllä olet aivan oikeassa! Suomessa ei olla mitään palkkaedelläkävijöitä ja silti ruuasta pitää maksaa hirveät summat henkensä pitimiksi, puhumattakaan jos haluaisi ostaa laadukasta tai kotimaista ruokaa! Suomessa on euroopan laajin valikoima valmisruokatuotteita, ja niitähän saisi suht edullisesti. Mulle ne ei ainakaan kelpaa, vaan teen ruokani itse, ja käyn sitten Lidlissä ostoksilla (pääosin), jotta tulee edes pientä säästöä. En oikein edes ymmärrä, miten opiskelijat ja eläkeläiset etc tulee toimeen näillä hinnoilla….
Juuri omassa blogissani kirosin sitä että ruoka täällä Suomessa on niin hitsin kallista! Jenkeissä asuessani olin kuin satumaassa kun kanafileet oli pikkaisen eri hintaisia kuin täällä! Kauppareissuilla kyttäilen silmät kiiluen -30% aletarroja ja hamstraan näitä paketteja aina kärryt täyteen 😀
Oot tosi viisas ja kaunis nainen, Venla. 🙂 Löytäisinpä jostain tuommoisen naisen rinnalleni. 🙁
Tosiaankin Suomen hintataso on karannut aivan lapasesta. Muistan kuinka 10 vuotta sitten kaikki oli puolet halvempaa. Itsekin elän ns. ”bodaus” -elämäntyylillä, joten pyrin syömään mahdollisimman hyvää ja terveellistä ruokaa, mutta valitettavasti rahani eivät siihen riitä vaikka työssä käynkin. Pyrin hoitamaan asiani siihen malliin, että pääsen joku päivä muuttamaan töihin Amerikkaan (USA/CAN). Siellä kun ruoka ja eläminen ylipäätään on vielä puolet halvempaa kuin Suomessa. Myöskin punttisalit ovat laadukkaampia, monipuolisempia ja halvempia. 😀 Harmittaa kun poliitikkojen on pitänyt pilata tämä hyvä maa…
Virossa ruoka on todellisuudessa ihan s*****n kallista. Keskipalkka sitä 900e luokkaa ja ruoka ihan muutaman kymmenen sentin halvempaa (jotkut tarvikkeet jopa kalliimpia kuin suomessa!) Täällä taitaa keskipalkka olla sitä 2000e luokkaa niin totta mooses meille se ruoka virossa on halpaa… Muttamutta kun mennään Saksaan jossa palkat samaa tasoa kuin täällä ja ruoan hinta sama kuin virossa… Pistää miettimään… Mutta siihen taitaa vaikuttaa se että saksa on yks isoimmista ruoantuotannon maista! Siellä paikalliset saa kotimaista tuotetta halvalla ja tää edistää tietty niitten omaa taloutta yms. Muistakaa, että suomessa on myös kallista tuottaa ruokaa ja täällä kerätään tyylillä yks sato/vuosi, kun muualla monta satoa vuodessa.
Viron hinnoista en osaa mitään sanoa, mutta asuttuani vuosia Iso-Britanniassa allekirjoitan tämän Suomen elintarvikkeiden hintojen kauhistelun. Suomi ja Iso-Britannia ovat molemmat kohtuullisen vauraita maita ja siten jokseenkin vertailukelposia ja ihan oikeasti, ruokaostokseni ovat UK:ssa paljon halvempia kuin Suomessa. Tämä on asia mikä pistää silmään joka kerta, esimkerkiksi vihanneksia ja hedelmiä ostan paljon mielummin juuri Englannissa ihan puhtaasti hinnasta johtuen.
En edes aloita noista Suomen kahden ketjun vallasta, yritän aina mahdolisuuksien tullen tehdä ostoksia pikkuliikkeissä ja näin tukea pienyrittäjää. Aina tämä ei vain ole mahdollista. 🙁
Hei Venla! I-HA-NAA että kirjoitat tästä aiheesta näin! Opiskelen itse luonnonvara-alalla agrologiksi ja tämä aihe siis koskettaa minua läheisesti, onhan haaveenani tulevaisuudessa tuottaa puhdasta, kotimaista ruokaa. Huolenaiheena alallamme tietenkin on juuri tämä kauppojen hinnoittelupolitiikka ja EU:n päätökset tulevaisuudesta. Kuluttajan on vaikea ostaa kallista kotimaista tuotetta, kun ulkomaalaisen saa paljon halvemmalla, mutta tuotetta ei kannata myöskään tuottaa pilkkahintaan loputtomiin saakka. Olen nyt siis opiskelijana pyrkinyt yhä ostamaan kotimaista ruokaa, vaikka se kalliimpaa onkin, mutta koen sen tuovan työpaikkoja meille Suomeen ja onhan se ympäristöystävällisempääkin kun ruokaa ei ole roudailtu ympäri maailmaa 🙂
Ja hinnoista vielä sen verran, että esimerkiksi ruisleivän hinnasta kauppa saa 80%, loput 20% jää rukiin tuottajalle, leivän leipojalle, pakkaajalle ja sen kauppaan kuljettaneelle firmalle. Todella ärsyttävää, ihan totta!
Toivotaan, että kotimaista ruokaa on saatavilla tulevaisuudessakin! Ja kuluttajahan sen pitkälti yhä päättää omilla valinnoillansa 🙂
Nostit esille hyvän ja tärkeän aiheen. S-Mafian ja Keskon duopoli on kammottavaa seurattavaa, ja se ajaa pientuottajat ja kuluttajat ahtaalle, kun valinnanvaraa ei välttämättä esimerkiksi pienillä paikkakunnilla ole. Kannattaakin suosia Lidliä ja pieniä kauppoja, vaikka hinnat saattavat jälkimmäisissä olla duopolia korkeammalla. Voisi myös jokainen tämänkin blogin lukija tarkistaa lompakkonsa sisällön: löytyykö sieltä plussaa ja ässää? Myös bonusjärjestelmien alasajolla voitaisiin saada hintoja laskettua. Briteissä muutama vuosi sitten suurin kauppaketju Tesco lopetti bonusjärjestelmänsä, jolloin hintoja saatiin tiputettua 30 prosenttia 3 000 tuotteesta. Tässä oiva, joskin vanhahko, kirjoitus aiheesta: http://www.esaimaa.fi/Mielipide—Sana-on-vapaa/2011/11/07/Kauppojen+bon….
En ole aktiivisesti seurannut blogiasi, joten en tiedä, oletko jo kirjoittanut aiheesta, mutta hieman jäi häiritsemään tuo kohta ”kanaa 400 g parilla eurolla ja jauhelihaa vähän päälle eurolla”. Mielestäni liha, kala ja kana ovat useimmiten tuotteita, joista kuluttajan pitäisi maksaa, koska suomalainen lihantuotantojärjestelmä on niin päälaellaan, että eettistä ei saa halvalla (tuskin Eestin-lihakaan kiduttamatta kasvatettua on tuolla hinnalla). Tietysti ideaalitilanteessa myös sitä eettisesti tuotettua lihaa pitäisi saada kaikkien kukkarolle sopivaan hintaan, mutta koska nykysuomalaisen on saatava liha-annoksensa joka hemmetin päivä, useamman kerran päivässä, niin tehotuotanto kukoistaa. Lähinnä pohdin, miten oikeutat itsellesi lihansyönnin? Vai onko se ”välttämätön paha” terveellisenä pysymiseen? Eikö kerta-annos lihaa/kanaa viikossa riittäisi?
Pakko mainita tässä siitä että kun ihmiset moittivat ruoan hinnan nousua ja sitten marisevat kuinka joutuu ostamaan sitä muutaman euron halvempaa vastaavaa tuotetta, niin melkein se silloin järjestään menee niin että se halvempi on joko näiden mainittujen ketjujen omaa merkkiä tai sitten ulkomaalaista.
Itse pidän opiskelijana kiinni näistä ns. aidoista merkeistä ja boikotoin täysin kauppojen omia merkkejä, eli meidän talouteen ei tule yhtäkään Rainbow, Pirkan tms tuotteita. Siksi en ymmärrä miksi ihmiset oikeasti moittivat kun ei ole varaa ostaa näitä maataloustuottajia tukevia tuotteita? Meitä on kaksi opiskelijaa tässä taloudessa, saamme opinotukea ja käymme opiskelun ohessa töissä (ei edes niska limassa tarvitse raataa), ja meillä on varaa elää näillä aidoilla ja alkuperäisillä tuotteilla, joten miksi muilla ei ole? Ja kyllä, meillä on myös muita kuluja kuin ruoka, esim vuokra, auto jne. Ja minulla saa niin niskakarvat pystyyn ihmiset jotka perustelevat nämä kauppojen halpamerkkien ostot sillä että ne on aivan yhtä hyviä kuin nämä ns. alkuperäisetkin merkit. Niin ovatkin, mitä sitten, voisivat ajatella että tällä menolla kun kauppojen omien merkkien valikoimat kasvavat koko ajan, mitä tapahtuu pian meidän kotimaiselle tuotannolle ja maatalousyrittäjille? Tällä hetkellä monissa pienissä k-ryhmän kaupoissa ei ole enään tarjolla kuin pelkkiä kaupan omia merkkejä, ja ihan murto osa näitä muita valmistajia.
Ja kyllä, olen maatalousalan ihmisiä ja siksi tämä asia on minulle täkeä ja pidän siitä kiinni kynsin ja hampain. Olen ihan omin silmin nähnyt minkälaista maatalousyrittäjien arki on ja miten tämä isojen ketjujen hintojen polkeminen vaikuttaa heidän elämään joka on melkein pääasiassa sitä työntekoa 24/7.
Jos ihmiset arvostavat meidän kotimaista tuotantoa, älkää suosiko näitä halvempia tuotemerkkejä vaan ajatelkaa joka kerta kun olette ostamassa sen Rainbow:n maitoa Valion (tai muun pienemmän meijerin esim Satamaito, Ilo) maidon sijasta mitä se tekee meidän kotimaiselle tuotannolle.
Jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Kiitos.
Nostit esille tärkeän aiheen, olen samaa mieltä siitä, että ruoan hinta tosiaan on korkea, johtuen varmasti useista eri syistä. Asialle olisi hyvä saada tehdyksi jotain, sillä vähävaraisten ruokamenot alkavat olla kohtuuttomia tuloihin nähden. Kuitenkin on pakko kommentoida tekstissässi esille noustamaasi Lidlin suosimista ja suuria ketjuja vastaan kapinoimista.
Lidl on osa Schwart Groupia, joka on maailman viidenneksi suurin vähittäiskauppaketju, joten Lidlin vuosittainen liikevaihto on moninkertainen Keskoon ja S-Ryhmään nähden. Lidlin markkinaosuus Suomessa on vielä toistaiseksi pieni vaikkakin se kasvaa vuosittain aika hyvää tahtia. Jos viime vuosien kasvuluvut pitävät paikkansa, jo muutaman vuoden sisällä Lidlin markkinaosuus kasvaa suuremmaksi kuin Suomen lähikaupan. Lidlin selvästi paremman hankintavoiman vuoksi voipi joskus olla, että ”pieni ja sympaattinen” saksalaisketju Lidl on syrjäyttänyt nämä kaksi ”isoa pahaa” suomalaista ketjua. Sitten on varmaan kaikki hemmetin halpaa ja lähiruokaa tarjolla niin paljon että.
En sano, etteikö Lidlissä kannattaisi käydä, toki sieltä kannattaa ostaa mistä edullisemmin saa. Mutta se, että Lidliä sympatisoidaan on mielestäni vähän hassua. Eiköhän ne saa vallattua markkinatilaa ihan hyvin, paras tapahan on hankkia kansan myötätunto puolelleen, niin eiköhän sillä ala kuntapäättäjät myöntämään kauppapaikkoja.
Samaa mieltä suomen hinnoista. Muutin Yhdysvaltoihin talvella ja voin sanoa että kun ihmiset hehkuttaa että täällä ruoka on halpaa niin ei pidä sekään paikkaansa. KYLLÄ täällä saa ruokaa halvalla mutta tämä roskaruoka kansa hakee sen halvan ruuan pakastehyllystä epäterveellisen eineksen muodossa tai drive-in pikaruokalasta… Jos tavallisesta supermarketista lähtee ostamaan esimerkiksi jotain terveellistä, kuten kasviksia, saa kyllä pettyä! Hinnat ovat tuplasti sen mitä suomessa sekä valikoima täysin riittämätön eikä todellakaan näytä tuoreelta. Eli ei se ruoho ole vihreämpää täällä atlantin toisella puolellakaan 🙁
Luojan kiitos löysimme Farmers marketin josta saa ostaa lähituottajien tuottamia vihanneksia ja hedelmiä sekä liha/kana/kala tuotteita paljon halvemmalla! Tälläisiä suomeen!!
ps hyvä blogi! tykkään!
http://lifewithafighter.blogspot.com