Internetin ihmeellisessä maailmassa seikkaillessa saa kyllä päänsä pyörälle. Luonnonkosmetiikkamerkkejä tulee vastaan monia, mutta valitettavasti luonnonkosmetiikkakaan ei tarkoita automaattisesti samaa kuin täysin eläinkokeeton kosmetiikka.
Korjatkaa mikäli olen väärässä, mutta ymmärtääkseni EU on kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet alueellaan, sekä EU:n ulkopuolella eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden myynnin EU:n alueella. Käytännössä eläinkokeettomuus on kuitenkin yritysten oman ilmoituksen varassa, sillä mikään taho ei perusteellisesti valvo EU-asetuksen noudattamista.
Lisäksi kosmetiikan ainesosien kehittämiseksi tehdään yhä runsaasti eläinkokeita EU:n ulkopuolella ja monet eläinkokeista jo luopuneet kosmetiikan valmistajat käyttävät siis edelleen alihankkijoidensa valmistamia tai välittämiä ainesosia, joita testataan eläimillä. Eli mikäli haluaa tukea eläinkokeetonta kosmetiikkaa, kannattaa varmistaa, ettei yritys valmiiden tuotteiden testaamisen lisäksi käytä myöskään eläimillä testattuja raaka-aineita.
Tämän vuoksi kansainväliset eläinsuojelujärjestöt ovat perustaneet listan yrityksistä, joiden tuotteet tai niiden ainesosat eivät ole eläimillä testattuja. Lisätietoa sertifikaateista ja eläinkokeettomista kosmetiikkalistoista löydät täältä.
Perinteisiä eläinkokeita ovat esimerkiksi seuraavat:
”Draizen testi on silmänärsytystesti, jossa paikalleen kiinnitetyn kanin silmään tiputetaan tutkittavaa ainetta. Vaikutuksia seurataan useita päiviä jopa viikon ajan. Kanilla on herkät silmät, ja sille erittyy niin vähän kyynelnestettä, ettei tutkittava aine huuhtoudu pois. Aineet saattavat aiheuttavaa silmän kirvelyä, tulehtumista ja pahimmillaan jopa syöpymistä.
Ihonärsytystestissä useimmiten marsun paljaaksi ajetulle iholle, jota on myös voitu naarmuttaa, sivellään testattavaa ainetta. Aine voidaan myös ruiskuttaa ihon alle. Eläintä seurataan useiden päivien ajan.
Myrkyllisyyttä selvitetään esimerkiksi LD50-testillä. Koe-eläinryhmille annetaan testiainetta eri suuruisina annoksina, jotta saadaan selville, mikä määrä tappaa puolet eläimistä. Testi on erittäin tuskallinen, sillä eläimille ei voida antaa testin yhteydessä kivunlievitystä.”
Vaikka EU:n alueella eläinkokeet ovat kiellettyjä, Kiina edellyttää, että tietyt tuotteet on testattu eläinkokein. Eikö tämä merkitse siinä tapauksessa sitä, että vaikka ostaisin tuotteen yrityksestä, joka kertoo myyvänsä eläinkokeetonta kosmetiikkaa, niin mikäli sillä on kuitenkin Kiinassa markkinat eli tuotteita myynnissä, niin rahoittaisin ja tukisin yhtiötä, joka sallii eläinkokeet. Sillä eikö suurten kosmetiikkamerkkien tulisi lopettaa kokonaan tuotteidensa vienti Kiinaan, mikäli ne haluaisivat oikeasti lopettaa eläinkokeet ja olla tukematta niitä?
Tässä vaiheessa haluan sanoa, ettei tarkoitukseni ole esittää absoluuttisia totuuksia, vaan herätellä ajatuksia ja keskustelua.
Hei te ihanan viisaat asioihin paremmin perehtyneet lukijani! Olisi ihan mahtavaa jos te kertoisitte omia mietteitänne ja hyväksi totemianne luotettavia eläinkokeettomia & vegaanisia kosmetiikkamerkkejä?
Tällä hetkellä minulla on ollut käytössäni Laveran tuotteita, ja ainakin tähän mennessä olen ollut tyytyväinen. Voin kertoa tuotteista myöhemmin lisää havaintoja.
shampoo & hoitoainepuhdistusmaito & silmämeikinpoistoaineafter sun -voide (käytin Guatemalassa ollessani), vartalovoide, deodorantti, huulirasva
Laveran nettisivuilla kuvailtiin näin: ”Lavera ei tee eläinkokeita raaka-aineille tai valmiille tuotteille, eivätkä myöskään teetä kokeita. Eläinkokeet ovat vastoin yrityksen filosofiaa, eläinkokeita ei ole tehty laveran koko 25-vuotisen historian aikana. Tuotteiden tehokkuus ja ihoystävällisyys on todettu vapaaehtoisten avulla suoritetuin testein. Merkki eläinkokeettomuudesta on myös laveran tuotteille myönnetyt sertifikaatit.
Lavera luonnonkosmetiikan filosofian mukaisesti korkealaatuisten ja synteettisistä aineista vapaiden kosmeettisten tuotteiden tulisi olla mahdollisimman monen kuluttajan saatavilla. Filosofiaansa noudattaakseen Lavera on vienyt tuotteitaan myös Kiinaan.
Lavera ei testaa mitään tuotteitaan tai niihin käytettyjä raaka-aineita eläimillä ja on jyrkästi eläinkokeita vastaan. Laveran on kuitenkin noudatettava kaikkia lakeja ja säädöksiä ja valitettavasti Kiinassa eläinkokeet ovat sallittuja myös luonnonkosmetiikalle. Kiina on nyt muuttamassa lainsäädäntöään ja heinäkuusta 2014 shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä. Lakiuudistus ei koske kaikkia kosmeettisia tuotteita, joten Lavera on päättänyt lopettaa kaiken viennin Kiinaan välittömästi kunnes Kiina luopuu kaikista kosmetiikan eläinkokeista.”
Pohdiskelevaa keskiviikkoa!
<3:Venla
Lähteet: täältä, täältä.
Follow my blog with Bloglovin
Kysyit asiaa Venlalta, mutta vastaan tähän oman mielipiteeni kuitenkin 🙂 Vegaanisempaan suuntaan siirtyminen ja eettisyyden pohtiminen on jokaisella oma prosessi. Eli tietysti kannattaa siirtyä pikkuhiljaa eettisempään suuntaan, varsinkin jos on asiaa pohtinut! On siis todella hienoa mikäli siirryt luonnonmukaisempiin ja eläinkokeettomiin kosmetiikkatuotteisiin, vaikka käyttäisitkin eläinkunnan tuotteita. Jokaisella tämä on oma prosessinsa 🙂 Ei ainakaan kannata ajatella niin, että ”elän nyt jo toisella saralla epäeettisesti niin mitä väliä millään muullakaan”, kaikella on väliä! Pienetkin askeleet eettisempään suuntaan auttavat. Aivan mahtavaa, että olet jo pohtinut näitä asioita ja kehityssuunta on positiivinen 🙂 Jatka samaan malliin ja hiljaa hyvää tulee 😉
Mulla on itselläni käytössä Pai merkkistä kosmetiikkaa, ainakin on suurin osa ellei kaikki (en tiedä, olen vain tsekannut ne tuotteet joita käytän) on vegaanista ja eläinkokeetonta. Merkillä on aivan ihania tuotteita. Olen aivan rakastunut niihin <3 Jos sopii sinun repertuaariin niin suosittelen kokeilemaan. 🙂
itse olen myös pohtinut samaa. lisäksi l’orealin yksi omistajista on ymmärtääkseni nestle, joten tbs:n eettinen imago ei oikein pidä todellisuudessa paikkaansa:-(
Hei! Pikkuvinkin sinulle ja muillekkin: Oletko tutustunut CosmEthics sovellukseen? Sovelluksen avulla voi helposti selvittää mitkä tuotteet sisältävät ympäristölle ja ihmisille haitallisia aineita sekä voi lisätä lisähälytyksiä omien mieltymysten mukaan. Sovellus näyttää myös tuotteiden ainesosaluettelon ja mitä kyseiset aineet ovat. Vegan -napin valitessa näkee mitkä tuotteet sisältävät eläinperäisiä ainesosia. 🙂
Kemiallisen kosmetiikan aika on nyt historiaa ja otin ensimmäisenä testiin/käyttöön EkoPharman luonnonkosmetiikan. Kyllästyin kemialliseen kosmetiikkaan ja päätin kävästä luottokosmetologini luona pikavisiitillä, ja sieltähän lähti aikamoisella summalla näitä ihanan vadelman tuoksuisia vaahtoja, rasvoja yms.. Eipähän jäänyt enää muutamalle kuukaudelle karkki- tai herkkurahaa XD
Näissä purnukoissa lukee mm. seuraavanlaisia asioita: ” Tehty Suomessa” , ” Sopii herkälle iholle” , ” Ei elänkokeita ” ja ” Ei eläinperäisiä raaka-aineita ” . Lisäksi EkoPharman kaikille tuotteille on myönnetty FI-Natura sertifiointi, mikä takaa tuotteiden olevan puhdasta luonnonkosmetiikkaa! Ja EkoPharman tuotteet valmistetaan luonnon parhaista raaka-aineista ilman haitallisia kemikaaleja. Ks. tuotemerkillähän on jokaiselle ihotyypille sopiva tuotesarja. Jos yhtään kiinnostaa, niin kannattaa etsiä netistä lähin jälleenmyyjä ja hakea tuotteita testiin. 🙂
Oletko sinä Venla huomannut luonnonkosmetiikkaan siirtyessä iholla sellaista, että siihen ilmestyy epäpuhtauksia? Itselleni kävi niin, mutta kosmetologini meinasi, että se on normaalia, sillä luonnonkosmetiikka yrittää ikään kuin taistella niitä kemiallisia aineita vastaan ja vihdoin kun se on saanut voitettua taistelun, eli kun ihossa ei ole jäljellä enää niitä kemikaalisia aineita, niin alkaapi luonnonkosmetiikka vaikuttaa 😀 Pitää olla vissiin kärsivällinen näiden purnukoiden suhteen! Oon huomannut myös sen, että ensimmäinen kerta kun kasvojani ei kiristä puhdistusten jälkeen, ja myöskin kasvovoide kerrankin tehoaa. Niin kauan olen kärsinyt ihosta, jossa kasvot ovat alta hyvinkin ravaiset ja päältä sitten ihan hilseilee..
Ärsyttävään ongelmaan siis saatu EkoPharmalta ja luottokosmetologilta pelastus, mutta eihän nää ikinä siis mitään niin isoja ongelmia oo, kuin oikeesti vakavat sairaudet, kuolemat yms..
Tulipa muuta sana vaan tekstiä.. Kiitos Venla paljon siitä, että tuot niin suuren ihmisjoukon tietoon todella tärkeitä asioita. Ei se auta eduskunnasta huudella, että tehkää niitä parempia valintoja..vaan pitää olla tunnettu blogaaja, joka näyttää itse esimerkkiä!! ;-D sä oot niin wow tyyppi. Tai enhän mä sua tunne, mutta minkä minä-kuvan annatkaan itsestäsi tän blogin välityksellä.
Ihanan energistä ja positiivista viikon jatkoa sulle!! Nautitaan näistä ihanista keleistä 🙂
Erittäin hyvä kirjoitus! Kanin omistajana mietin paljon kosmetiikan eettisyyttä. Mukava oli saada vinkkejä vaihtoehdoista. Laveraa olen käyttänyt itsekin ja tykkään kovasti! Olen ollut kauan jo kasvisyöjä, mutta vegetaristina/vegaanina aloitin sinun innoittamana. (Kunnolla tammikuun alusta). Haluan kiittää sinua, koska atooppinen ihoni on hyvässä kunnossa, mikä on erittäin ihmeellistä talviaikaan. Lisäksi painoni on pudonnut neljä kiloa, vaikka normaalipainoinen olinkin. Olen yrittänyt vuosia päästä näistä muutamasta ”ylimääräisestä” kilosta, ja nyt se tapahtui huomaamatta. Enää ei koske mahaan ja olo on niin paljon parempi. Olet lempibloggaajani. <3
Ps. Mitenkähän muuten tuohon Body Shoppiin tulisi suhtautua, kun emoyhtiönä on Loreal? Tavallaan ostamalla tukee sitäkin. Mietin vaan, kun kommenteissa oli puhetta siitä. 😀
Body shopin sivujen mukaan eivät ole Kiinan markkinoilla eivätkö myöskään aio niille, Hong Kongia lukuunottamatta. Hong Kongilla on oma perustuslaki ja se poikkeaa muutenkin erittäin paljon muuhun Kiinaan verrattuna, joten en usko, että Body Shop toimisi Hong Kongissa, jos siellä ei saisi myydä eläinkokeetonta kosmetiikkaa.
Ehdottomasti suosittelen Madaran tuotteita. Eivät ihan halvimmasta päästä, mutta yhteenkään ko. merkin tuotteeseen en ole pettynyt – no, shampoo ei ehkä ollut ihan huippu, mutta ei huonokaan. Ja toki eettisyydestä, ekologisuudesta ja myrkyttömyydestä maksaa mielellään vähän ekstraa. Yrttideodorantti, sävyttävä päivävoide ja puhdistusvaahto ovat mulla päivittäisessä käytössä. Yrttidödö vaikuttaa olevan tosi suosittu, eikä ihme, sillä se on alumiinittomuudestaan huolimatta tosi tehokas.
Hei Venla sulla on kiva blogi<3 vaikutat tosi hyvätä naiselta/ ihmiseltä 🙂 tykkään lemmikkieläimistä esimerkiksi kissoista ja koirista ja teidän koira Mulan on söpö. 😀
Tämä pisti kyllä pohtimaan! En itse ole vegaani, vaan syön eläinperäisiä elintarvikkeita päivittäin, enkä ainakaan vielä ole täysin valmis niistä luopumaan, vaikka olenkin jo vähentänyt niiden osuutta ruokavaliossani. Tuli tätä kirjoitusta lukiessa mieleen, että onko Venla sun mielestä ”tekopyhää”, jos haluaa käyttää esim. Laveran kosmetiikkatuotteita, mutta silti samalla syö lihaa ja sitä kautta eläimet ja laajemmassa kuvassa koko maapallo kärsii. Jotenkin itsellä tuli sellainen olo, että jos syön eläinperäisiä tuotteita, niin tuntuisi typerältä käyttää eläinystävällisiä kosmetiikkatuotteita eläinten hyvinvoinnin vuoksi, koska päivittäisillä ruokailutottumuksillani aiheutan paljon enemmän kärsimystä. Kiva, jos ymmärrät sekavasta selityksestä pointtini 😀 mukavaa kevättä, blogisi aina herättää ajatuksia, kun tänne ” eksyn” – ja hyvä niin!
Kyllä sekasyöjäkin voi tehdä eettisiä ostopäätöksiä, pienetkin teot ovat hyvästä! Omien ostopäätösten negatiivisen vaikutuksen voi minimoida.
Eli siis jos tiedät ruokavaliosi aiheuttavan kärsimystä, miksi haluaisit kosmetiikan käyttösi (joka on ruokaa paljon turhempaa toimintaa) aiheuttavan sitä myös?
Musta tuntui erityisen pahalta lukea tuota marsuille tehtävää koetta, koska itselläni on kaksi marsua, joita rakastan yli kaiken. Ennen tätä postausta en ole edes tajunnut mitä eläin testattu kosmetiikka tarkoittaa.
Olen tykästynyt erityisesti Laveran ja Cattierin tuotteisiin sekä Lushin tuotteet on myös ihania. Hurrawin huulirasvat on parhaita ja niitä löytyy monta eri ”makua” 😉
Osaako kukaan sanoa viekö Body Shopin tuotteitaan Kiinaan? Heidän tuotteita kun tuntuu olevan vähän joka puolella. En olisi tästä asiasta tiennyt mitään ilman sinua Venla,kiitos!Olisi kiva tietää mitä meikkejä sinä käytät?
The Body Shop on nykyään Lorealin brändi, mikä on kyllä todella harmillista 🙁 olen aina tykännyt TBS:n tuotteista mutta Lorealia en halua tukea, joten TBS:n tuotteetkin ovat jääneet ostamatta.
Nyt on pakko mainostaa. Mun äiti on jälleenmyyjänä sellaisessa Forever Living Productsissa, mistä löytyy vaikka mitä, ja kaikki on vegaanista! Sieltä löytyy myös B16-vitamiinia sisältäviä juomia ja vitamiineja. Ja shampoota, meikkejä, ihonhoitotuotteita, protskujauhoja (nam!) jaja siis se on oikeasti ihan paras yritys! 😀 kannattaa käydä tutustumassa: http://www.foreverliving.fi/
Forever Living on alkanut myymään tuotteitaan Kiinassa, Ne on menettänyt Leaping Bunny logonsa just tän asian takia, mutta jostain syystä silti mainostavat tuotteitaan Leaping Bunny sertifioituina 🙁 Animalian listältä löytyvät vielä, luultavasti siksi ettei he ole ehtineet poistaa/tai eivät vielä tiedä asiasta.
Ainakin osa niiden tuotteista on vielä vegaanisia! En oo varma mitä tarkotat sillä että ne myy tuotteita kiinassa? Ei ainakaan eläinkokeita ole alettu tehdä tai ainesosia ei ole muutettu joten mietin vaan että mikä siinä kiinaan myymisessä sitten on huono juttu 😮 kiinnostaa tietää, koska en ole tästä kuullutkaan
Oijoi, mistä tää tieto on? Koitin googletella, enkä oikein löytänyt. Animaliallehan voisi tuosta vinkata mitä pikimmiten jos asia tosiaan on näin?
Läheskään kaikki Foreverin tuotteet eivät muuten ole todellakaan vegaanisia. Oon aiemminkin törmännyt tähän, ettei Foreverin jälleenmyyjät tiedä hevonkukkua tuotteista, joita markkinoivat. Silmät suurina väitetään, että ovat vegaanisia jne. Kunnon pyramidihuijaus taas.
Kiitos tästä postauksesta. Moni ei mieti asian eettistä laitaa kun valitsee tuotteitaan. Tämä on tärkeämpää kuin luulisi.
Hei Venla,
Jos tykkäät myös puuhata käsillä suosittelen vierailua limepop.fi sivuilla, jonka kautta voi tilata raaka-aineita itsetehtyyn luonnonkosmetiikkaan. Ps. Varoitus jää helposti koukkuun 🙂 muita minun suosikkejani ovat olleet kotimainen Marja Entrich sekä dr. Hauska.
Terkuin, Emmi
Itse käytän myös laveran dödöä ja voin sanoa että toimii ja ihanan tuoksuinen vielepä;)) Shappoona käytän punnitse ja säästästä ostettua Faith in Naturea, tähänkin olen tyytyväinen ja tuoksu on mukavan raikas.
Itse olen tykästynyt kovasti Laveran tuotteisiin, erityisesti heidän ripsivärinsä oli super positiivinen yllätys ! The Body Shopista sen verran että olin itsekin ennen oikea kanta-asiakas, mutta perehdyttyäni paremmin eläinkokeettomaan kosmetiikkaan selvisikin tosiaan tämä että Loreal omistaa The Body Shopin koko konsernin joten heidän tuotteidensa ostaminen on käytännössä sama asia kuin ostaisi Lorealin tuotteita. Lorealhan ei tunnetusti ole eläinkokeeton brändi, vegaanista puhumattakaan. PS. Olen itse juuri läpikäymässä tätä ”prosessia” sekasyöjästä vegaaniksi ja tämä blogi on aivan huikea inspiraation sekä tsempin antaja, kiitos paljon siitä <3
Kannatta käyttää LUSHin tuoteita, koska ne tukee myös paljon kaikkia hyväntekeväisyys kohteita, kuten esim tuulispäätä. Kanattaa myös lukea yrityksen taustaa niitten nettisivuilta. Huhu mikä firma 😀 rakastan niiten tuotteita!
Hunaja ei ole vegaanista, vaan on eläinkunnan tuote. Muuten öljyt kyllä toimivat tosi hyvin hiusten tehohoitoaineena! Itse tykkään käyttää kookosöljyä hiusten latvoihin, välillä annan vaikuttaa yön yli ja pesen vasta aamulla hiukset :). Tekee kyllä todella hyvää, hiukset kiiltää ja on sileät.
Itse tykkään myös suomalaisesta Marja Entrich luonnon kosmetiikasta! Hyvä hinta laatu suhde.
Hei! Animalia ylläpitää oikeasti luotettavaa eläinkokeettoman kosmetiikan listaa. Sieltä löytyy hurja määrä tuotteita, joita saa Suomesta sekä tuotteita, joita voi tilata Suomeen helposti. Omia lemppareita on The body shop ja HB cosmetics ( Saksasta saa erittäin edullisia meikkejä ja valikoima runsas:) ) myön Freeman ja Urtekram ovat osoittautuneet mahtilöydöiksi ja niitä saa ihan Prismastakin.
Pisti kyllä miettimään, kiitokset siitä! Oletko tehnyt itse hiuksille hoitoaineita, kuten oliiviöljyn ja hunajan sekoitusta? Olisi kiva tietää, mikäli sinulla olisi kokemuksia niistä tai voisit jopa suositella jotain! 🙂 Itse olen käyttänyt jo jonkun aikaa ja mielestäni toimivat.
Itse välttelen juurikin merkkejä, joiden Kiinan-viennistä ei ole varmaa tietoa, eli pyrin tukemaan vain Leaping Bunny-sertifioituja merkkejä,eli ”Animalian listalla” olevia. Ja näiden joukosta taas valikoin niitä vegaanisia tuotteita, joita on kyllä noussut viime aikoina ilahduttavasti. 🙂 Omia suosikkimerkkejä ovat esimerkiksi meikeistä Lily Lolo (ei kokonaan vegaaninen merkki) ja hiustenhoidossa kotimainen Lifehair (kaikki tuotteet vegaanisia). Mutta näin kosmetiikkanörttinä on vaikea tehdä rajausta vain pariin hyvään merkkiin (sallittakoon siis myös maininta siitä, että blogini aiheena on juurikin vegaanikosmetiikka. ;)).
Mä lopetin pari vuotta sitten kaikkien meikkiputsareiden käytön kokonaan ja iho oikeastaan meni vaan parempaan suuntaan pelkällä vesipesulla. Lisänä mulla on nykyään Epsom suola jota käytän kasvojen pesun yhteydessä. Ihan vaan vinkkinä, että kyllä se iho puhdistuu pelkällä vedelläkin 🙂
Kyllä tuo on ihan totta, että EU:n alueella elänkokeet on kielletty, mutta silti niitä tehdään. Kirjoitin eläinkokeista viime vuonna mielipidekirjoituksen koulussa ja sain opettajalta ”kunnioitusta”, ilmeisesti opettaja vastustaa kanssa eläinkokeita (kukapa ei vastustaisi).
Onko kellään tietoa testaako Lumene eläimillä vai ei? Lumenen sivujen mukaan ei testaa meikkejä eikä raaka-aineita eläimillä, mutta onko tuohon luottamista? Eivät meinaan ole ”Animalian listassa”.
Toimit Venla hyvänä esimerkkinä muille ihmisille kun välität eläimistä niin paljon, että olet muuttanut ruokatottumuksiasi yms sen takia! 🙂
Kaikista luotettavin ja helpoin ratkaisu on käyttää vain Animalian listalta löytyviä, Leaping bunny- sertifioituja merkkejä!
Toimiiko toi deodorantti oikeasti? 😀 Oikean yhtäkään kunnolla toimivaa alumiinitonta dödöä ei ole vielä tullut vastaan…