29.09.2016 | 16 Kommentit

Vegaanin proteiinin lähteitä ja kotiruokia

Viime aikoina useampi lukijani on ottanut yhteyttä ja ilmoittanut haluavansa vähentää lihan kulutustaan ja kaipailevansa lisää vinkkejä maukkaista proteiinin lähteistä. Olenkin rustaillut vastauksia monelle teistä jo erikseen, mutta koska kysymyksiä tulee ilokseni jatkuvasti lisää. Ajattelin koota muutamia ideioita tähän erilliseen postaukseen.

Olen huomannut, että usein monien päätelmät siitä, ettei vegaaniruoka maistu, johtuvat valitettavan huonoista ja mauttomista ruokakokemuksista. Avain ruoan herkullisuuteen löytyy ennen kaikkea maustamisesta, valmistustavasta ja laadukkaista raaka-aineista.

Muutama ilmoittikin jo heti ensikättelyssä, että soijasuikaleet eivät ole suosikkien listalla.

Ei hätää! Onneksi kasviproteiinin lähteitä löytyy iso kirjo.

Oletko maistanut kaikkia erilaisia papuja: härkäpapuja, kidneypapuja, mustapapuja, mungpapuja, ruskeita papuja, valkoisia papuja, suuria valkoisia papuja jne.?
Entäs erilaisia linssejä: punaisia linssejä, vihreitä linssejä, belugalinssejä jne.?

Erilaiset palkokasvit sopivat erilaisiin tarkoituksiin. Mustapavut käyvät loistavasti juurikin esimerkiksi meksikolaiseen ruokaan, sekä pihveihin. Kidneypavut chili sin carneen, patoihin ja keittoihin. Punaiset linssit sopivat mainiosti esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin, pyöryköihin ja pihveihin.

PS. Kauppoihin on rantautunut myös kotimaisista härkäpavuista tehty kasviperäinen vastine jauhelihalle, nimeltänsä Härkis. Sitä voi käyttää esimerkiksi perinteisissä kotiruoissa, laatikoissa, kastikkeissa jne.

Kikherneistä taas saa tehtyä loistavia erilaisia hummuksia tai vaikka falafel-pyöryköitä tai pihvejä.

Tofusta, linsseistä, kikherneistä ja erilaisista kasviksista saa tehtyä herkullisia intialaisia ja nepalilaisia kastikkeita. Itse pidän eritoten tofumasalasta ja vindaloosta, sekä mm. erilaisista mausteisista linssi-, herne-, papu- ja kukkakaalikastikkeista. Tofua, kikherneitä ja papuja voi käyttää mainiosti kanan tapaan myös erilaisissa thaimaalaisissa ruoissa, omia lemppareitani: punainen curry ja vihreä curry, sekä tämä täydellinen Thaikeitto.

Tykkään tehdä myös paljon erilaisia maukkaita ja simppeleitä salaatteja sekä kasviswokkeja, joiden sekaan heittelen millon mitäkin papuja, herneitä tai linssejä runsaiden mausteiden kera.

Tässä pari ohjetta:

täällä

täällä


Oletko kokeillut pavuista tehtyä pastaa ?

Entäpä kotimaista hernerouhetta? Se sopii mm. laatikoihin ja pihveihin.

Pari ohjetta täällä:

Quinoa-hernerouhepihvit

Hernerouhelaatikko

Soijarouhe sopii myös hernerouheen ja Härkiksen lailla perinteisiin kotiruokiin; jauhelihan sijasta kastikkeisiin, sekä lasagneen, makaronilaatikkoon, kaalilaatikkoon jne.

On olemassa myös soijapapuhiutaleita, jotka sopivat naposteltavaksi sellaisenaan, tai vaikka välipalaksi marjojen ja jogurtin kanssa.

Myös kvinoan, pähkinöiden, hampun, erilaisten siementen kuten pellavan-, kurpitsan-, seesamin-, auringonkukan-, unikon- ja chiasiementen avulla on helppo lisätä proteiinia moniin ruokiin.

Proteiinin lähteenä kvinoa on riisiin ja muihin viljoihin verrattuna erityisen hyvä, sillä se sisältää niitä enemmän proteiinia. Se sopii myös keliaakikoille. Kvinoassa on myös paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia. Kvinoassa on myös ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja.

Hamppukin sisältää runsaasti proteiinia, öljyä ja kuitua. Hampun proteiini on kananmunan proteiinin kaltainen ja sisältää kaikki ihmisille välttämättömät aminohapot. Kaupoista löytyy mm. kotimaisia hampunsiemeniä, hamppurouheita ja hamppusnackseja.

Myös vihreistä kasviksista saa proteiinia, kuten esim. parsakaalista ja pinaatista (vaikkakin niissä on toki vähemmän proteiinia kuin palkokasveissa ja pähkinöissä).

Oletko kokeillut nyhtökauraa tai nyhtösoijaa?

Entäpä seitania? Se on proteiinipitoinen lihankorvike, joka valmistetaan vehnägluteenista.

Proteiinia saa myös täysjyväviljoista ja erilaisista kasvipohjaisista tuotteista, joista löytyy vaihtoehtoja mm. maidolle, jogurtille ja rahkoille.

Kannattaa toki ihmeessä käydä myös hyvissä kasvisravintoloissa hakemassa upeita makuelämyksiä ja lisää inspiraatiota. Vegaanisista keittokirjoista löytyy myös paljon loistavia, herkullisia reseptejä ja vinkkejä. Voin lämpimästi suositella ainakin Elina Innasen kirjaa: Vegaanin keittiössä – parempaa arkiruokaa kasviksista.

Tässä muutamia vanhempia vegaani-aiheisia postauksiani:
Paljon vinkkejä vegaaniksi ryhtyvälle: täällä
Juttua vegaanin kohtaamista ennakkoluuloista: täällä
Vegaani, joka tukee kotimaista maataloutta: täällä
Arkiruokaa: täällä
Ruoka-inspiraatiota: täällä
Viisi mielenkiintoista artikkelia: täällä
Vegaanisia brunssi-ideoita: täällä
Miksi kannattaa syödä värikkäästi? : täällä

Yllä mainittujen linkkien lisäksi löytyy vanhempien postausteni kätköistä mm. vinkkejä niin eläinystävälliseen joulun, uuden vuoden, pääsiäisen kuin grillijuhlien viettoonkin, sekä lisää arkiruokareseptejä.

Toivottavasti näistä oli jotain apua!

<3:Venla

16 Kommentit

  1. Johanna

    Harmi, kun ei pysty syömään papuja, herneitä tai linssejä ärtyvät suolen vuoksi.. :/

  2. Ninna

    Kiitos kattavasta tietopläjäyksestä, tulee äidille tarpeeseen kun menen kylään. Oletko Oumphia kokeilut? Harmi että monet on niin kalliita. Ja ennakkoluuloja on. esim hälsans kök tuotteet pidän tosi paljon. nyhtösoijasta en ole kuulutkaan…

    • Venla Savikuja

      Jes, mahtava kuulla! Äidille terkut! 🙂

      Joo olen Oumph! -tuotteita kokeillut ja kirjoitellutkin niistä täällä VEGAANIN GRILLIHERKUT OSA II -postauksessa: https://venlasavikuja.fi/2016/08/10/16097/

      Pulled Oumph! on myös juurikin nyhtösoijaa, mutta nyhtösoijaa voi tehdä myös itse soijafileistä.

  3. Kati

    Mäkin kiittelen kattavaa listausta! Tästä sai oikeasti inspiraatiota tulevaisuuden varalle, sillä en esimerkiksi ole aiemmin tajunnut, miten monista eri raaka-aineista voi väsätä kasvispihvejä tai -pyöryköitä. Vegaaninen ruoka on musta oikeastaan paljon hauskempaa juuri sen takia, että pääsee seikkailemaan ja löytämään paljon kaikkea uutta ja luovaa. Rakastan sitä hypeä nyhtökauran ja härkiksen kaltaisten uutuustuotteiden ympärillä ja nautin suuresti siitä, miten trendikästä veganismi nykyään on. Sekasyöjänä ollessani nautin ruuasta vain maun takia, mutta nykyään sen lisäksi jokainen päivän ateria on nautinto niin monin eri tavoin. Tulee hyvä omatunto, jaksaa aina olla ylpeä itsestään ja hyvä fiilis jatkuu koko päivän, kun pitää mielessä, miten isosta asiasta tässä on kyse. Hyvää syksyä Venla! 🙂

    • Venla Savikuja

      Kiitos, ihan mahtava kuulla! Ihania asioita listailit Kati! Olen samaa mieltä. On ihanaa, kun ruoasta saa makuelämyksen lisäksi hyvän mielen ja energisen olon. On myös hauskaa etsiä ja kokeilla uusia herkullisia reseptejä, ja ainakin meidän keittiön ruokalajien kirjo on (toisin kuin moni aluksi pelkää) supistumisen sijaan kasvanut huomattavasti.
      Oikein tunnelmallista syksyä sinulle! 🙂

  4. Kati

    Juuri kävin sadonkorjuumarkkinoilta kaikenlaista kasvista linssien, papujen ja rouheiden kanssa laitettaviksi. Ihana aika!!

  5. Emma

    Kiitos Venla tästäkin postauksesta! Olet inspiroinut mua jo puolisen vuotta lisäämään kasvisten käyttöä ja karttamaan lihaa, mutta myös maitotuotteiden ja kananmunien käytön lopettaminen on jäänyt kytemään takaraivoon sun blogisi ansiosta. Pari viikkoa sitten päätin haastaa itseni siirtymään vegaaniseen ruokavalioon ainakin lokakuun loppuun asti ja tähän mennessä olo on ollut superhyvä. Vielä näin alkuvaiheessa arkiruokien keksiminen on vähän työn takana kun ei vielä tiedä, mitä kaikkia herkullisia kasvisruoka-aineksia kaupoista saa, lakto-ovovegetaarisessa ruuassa kun oli helppoa vaan tunkea kaikkiin ruokiin juustoa ja kermaa makua ja ravintoa antamaan. Pitää koluta sun blogin reseptit läpi oikein huolella, suurin osa niistä näyttää tosi hyviltä!

    • Venla Savikuja

      Kiitos Emma, ihana kuulla, että olosi on ollut superhyvä.

      Kannattaakin rohkeasti kysyä ja hakea tietoa, sekä kokeilla paljon uusia monipuolisia värikkäitä reseptejä.

      Kuten mikä tahansa muukin ruokavalio, vaatii tasapainoisen ja turvallisen vegaaniruokavalionkin noudattaminen tietoa. Ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio voidaan koostaa mainiosti (haluttaessa vaikka pelkästään kotimaisista) kasvikunnan tuotteista. Tällöinkin on tärkeää turvata B12-vitamiinin saanti ravintolisillä ja myös D-vitamiinin saanti on syytä varmentaa (talven ajaksi) esim. ravintolisillä. Kalsiumiin, sinkkiin ja omega 3-rasvahappojen riittävään saantiin kannattaa myös kiinnittää huomiota.

      Oikein energistä ja tunnelmallista syksyä sinulle! 🙂

  6. Kat

    Tosi kateva postaus kaikille vegaaniravinnosta kiinnostuneille. Kiitos aktiivisuudestasi! Usein ihmiset hammastelevat etta ”mita sina sitten syot jos et lihaa ollenkaan?”, ja vastaukseni on etta kaikkea paitsi lintuja, merenelavia, possuja, lehmia ja lampaita ja muita nisakkaita. Jaljelle jaa satoja vaihtoehtoja 🙂

    • Venla Savikuja

      Kiitos, mukava kuulla!

      No sanos muuta, meidän keittiön ruokalajien kirjo on ainakin supistumisen sijaan laajentunut huomattavasti. Se, kun tuntuu tosiaan olevan monella se ensimmäinen pelko eläinperäisten tuotteiden jäädessä pois, vaikka todellisuudessa erilaisia vaihtoehtoja, ja uusia herkullisia monipuolisia reseptejä ja makuelämyksiä löytyy loputtomiin, kun vain vähän ottaa selvää! 🙂

  7. Ella

    Itse elin lähes vuoden vegaaniravinnolla, eikä herkästä vatsastani huolimatta alkuun mitään ongelmia ilmennyt runsaasta papujen/ linssien/ herneiden syönnistä huolimatta. Pari kuukautta sitten aloin kuitenkin saamaan alkuun kovia vatsakipuja aina kyseisiä ruoka-aineita nautittuani, mikä paheni nopeasti siihen pisteeseen, että oksennus tuli aina papuja nautittuani, siitäkin huolimatta että määrät olivat pieniä ja papuja liotettu ja keitetty kaksi kertaa se aika, mitä pakettien kyljissä ohjeistettiin.
    Pahaltahan tämä tuntuu, kun jouduin lopulta antamaan periksi ja palauttamaan (eettisimmän saatavilla olevan) kalan ja kananmunat ruokavaliooni, mutta kai se on ajateltava vain, että on kuitenkin mentävä oma terveys etusijalla. Mulle kun ei viljatuotteet ja pähkinätkään suurina määrinä sovi 🙁

Lähetä kommentti