26.08.2016 | 6 Kommentit

HYVINVOINTIA JUURI SINULLE

Ennen kuin alat kopioimaan kenenkään toisen elämäntapaa tai uusinta osuvin hyvinvointi-mainoslausein myytyä dieettikeksintöä naistenlehtien palstoilta, suosittelisin esittämään itsellesi kysymyksen: Mitä hyvinvointi merkitsee juuri sinulle?

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on subjektiivinen kokemus. Toiselle se voi tarkoittaa kuutta jalkapallo- tai sirkustreeniä viikossa, toisille kahta joogatuntia tai kävelyretkiä metsässä, toiselle uintiharjoituksia ystävän kanssa, toiselle vaihtelevaa ja tiivistä crossfit- tai salitreeniä. Toisille se merkitsee hyötyliikuntaa, teatteriharkkoja, partiota, soittotuntia, hiljaista hetkeä takkatulen ääressä, viinilasillista, maalaamista, tanssimista, laulamista, musiikkia, syvällisiä keskusteluja, uusia kulinaristisia elämyksiä, iltasatutuokioita lasten kanssa, pitkiä yönia, museokierroksia, uusiin kulttuureihin tutustumista, matkustelua, muiden auttamista, tai esimerkiksi hetkeä hyvän kirjan, mielenkiintoisen luennon tai vaikkapa ruoanlaiton parissa.

Kaiketi voimme olla yhtä mieltä siitä, että yhteistä näille erilaisille elämäntavoille on kokonaisvaltaisen henkisen ja fyysisen hyvän olon lisääminen. Yhteistä lienee myös henkilön omakohtaisen levon, unen, liikunnan ja ravinnon tarpeen täyttyminen. Juurikin sitä kaikkein tärkeintä; henkistä ruokaa unohtamatta.

Palatakseni tekstin alkuun. Mitäpä jos tänä syksynä et asettaisikaan itsellesi turhia paineita? Mitä jos tällä kertaa, et ajattelisikaan, että sinun pitäisi tai tarvitsisi tehdä jotain? Et vastaanottaisikaan ulkopuolisia; ”Ota itseäsi niskasta kiinni” -elämänohjeita! Vaan pysähtyisit pohtimaan, mitkä asiat elämässäsi lisäävät juuri sinun hyvinvointiasi? Tekisit juuri niitä asioita, jotka sinua kiinnostavat. Niitä asioita, jotka tuottavat sinulle iloa. Mikäli sellaisia asioita ja rutiineja ei ole vielä sattunut tulemaan liiemmin vastaan. Mitäpä jos unohtaisit ennakkoluulot, pistäisit syrjään ajatukset siitä, mitä kaikki muut tekevät, ja lähtisit rohkeasti etsimään omaa polkuasi? Niitä asioita, joista juuri sinä voisit ammentaa hyvinvointia elämääsi?

Olisi hassua olettaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin löytyvän identtisistä asioista, olemmehan kaikki niin ainutlaatuisia persoonia. Maailma on henkistä rikkautta ja lukuisia erilaisia mielenkiintoisia elämyksiä täynnä. Mitäpä jos tänä syksynä unohdetaan kaikki normit ja neuvot ja ollaan rohkeasti erilaisia?

Pohdiskelevaa perjantaita toverit rakkaat!

PS. The Blog Awards Finland on toimialan yhteinen kilpailu, joka palkitsee vetovoimaisinta sisältöä ja sen parhaita tekijöitä alustasta ja mediasta riippumatta. Kilpailun tuomaristo koostuu blogi- ja tubemaailmaan asiantuntijoista, jotka valitsevat voittajan jokaisesta kategoriasta. Jokaisessa kategoriassa on kolme ehdokasta. Lisäksi yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan kaikista ehdokkaista. Yleisöäänestys on nyt käynnissä.

Blogini sai kunnian olla yksi Hyvinvointi ja Terveys -kategorian kolmesta ehdokkaasta. Jos postaukseni ovat herättäneet sinussa ajatuksia tai olet saanut täältä positiivista virtaa, käy ihmeessä äänestämässä! Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan huikea palkinto. Nöyrät kiitokset!

Äänestys päättyy 27.9.2016. 

ÄÄNESTÄMÄÄN PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ!

<3:Venla

6 Kommentit

  1. Aino

    Kiva ja aiheellinen postaus!

    Mun hyvinvointitavoitteena on jaksaa hyvin arjessa ja voida hyvin henkisesti ja fyysisesti. Monet usein vaan panostaa siihen fyysiseen hyvinvointiin vaikka mielestäni henkinen terveys on vielä tärkeämpää 🙂 Joten tykkään välillä herkutella ja mennä leffaan tai vaikka lojua sängyssä koko päivän, koska tällaisen rennomman päivän jälkeen mulla on paljon parempi olo ja fiilis! 🙂

    • Venla Savikuja

      Kiitos Aino! Samaa mieltä! Henkiseen hyvinvointiin, lepoon, omaan jaksamiseen panostaminen ja oman mielen sekä kehon kuuntelu on tärkeä taito, jotta löytää sen itselleen sopivan tasapainon. Sisäinen hyvä olo säteilee myös ulospäin. 🙂

  2. Sofia

    Hei Venla! Toivoisin että oikeasti vastaisit! Olen kärvistellyt lihaa syöden jo puolivuotta kun en tiedä millä sen korvaan. Tofu, soijasuikaleet ja -palat ei oikein maistu. Millä siis korvaan lihan? Ai niin ja en tykkää myöskään linsseistä ja pavuista.

    KIITOS jos viitsit vastata! Alkaa epätoivo hiipiä ruokavalion takia!

    • Venla Savikuja

      Saanko kysyä millaisia reseptejä olet kokeillut? Olen huomannut, että usein monien päätelmät siitä, ettei vegaaniruoka maistu, johtuvat valitettavan huonoista ja mauttomista ruokakokemuksista. Avain ruoan maukkauteen löytyy ennen kaikkea maustamisesta ja valmistustavasta.

      Kasviproteiininlähteitäkin on iso kirjo.
      Oletko siis maistanut kaikkia erilaisia papuja: kidneypavut, mustapavut, mungpavut, ruskeat paput, valkoiset pavut, suuret valkoiset pavut jne.?
      Entäs erilaiset linssit: punaiset linssit, vihreät linssit, belugalinssit jne.?

      Erilaiset palkokasvit sopivat erilaisiin tarkoituksiin. Mustapavut sopivat loistavasti juurikin esim. meksikolaiseen ruokaan, sekä pihveihin. Kidneypavut chili sin carneen, patoihin ja keittoihin. Punaiset linssit sopivat mainiosti esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin, pyöryköihin ja pihveihin.

      Jos linssit tai pavut ei maustamisesta huolimatta maistu, oletko kokeillut kikherneitä? Niistä saa tehtyä loistavaa hummusta tai vaikka falafel-pyöryköitä tai pihvejä.

      Oletko kokeillut tehdä tofusta intialaisia tai nepalilaisia kastikkeita? Itse pidän eritoten tofumasalasta ja vindaloo tofusta. Tofua voi käyttää kanan tapaan myös erilaisissa thaimaalaisissa ruoissa, omia lemppareitani: punainen curry ja vihreä curry. Oletko maistanut?

      Itse tykkään tehdä myös erilaisia maukkaita ja simppeleitä kasviswokkeja, sekä salaatteja, joiden sekaan heittelen millon mitäkin papuja tai linssejä.
      Entäs oletko kokeillut pavuista tehtyä pastaa? http://kauppa.ruohonjuuri.fi/edamame-mungpapu-fettucine-papupasta/EXPLOR

      Entäs soijarouhetta? Se sopii perinteisiin kotiruokiin; jauhelihan sijasta kastikkeisiin, sekä lasagneen, makaronilaatikkoon, kaalilaatikkoon jne.

      On olemassa myös soijapapuhiutaleita, jotka sopivat naposteltavaksi sellaisenaan, tai vaikka marjojen ja jogurtin kanssa.

      Jos soijarouhe ei maistu, niin oletko kokeillut kotimaista hernerouhetta? Itse olen käyttänyt sitä laatikoissa ja pihveissä.
      https://venlasavikuja.fi/2016/01/04/12886/
      https://venlasavikuja.fi/2016/04/14/14312/

      Myös kvinoan, pähkinöiden, hampun, chia-siemenien ja seesamin-, auringonkukan- ja unikonsiemenien avulla on helppo lisätä proteiinia moniin ruokiin.
      Myös vihreistä kasviksista löytyy hyviä proteiininlähteitä, kuten parsakaali ja pinaatti jne. (vaikka niissä on toki vähemmän proteiinia kuin palkokasveissa ja pähkinöissä).

      Entä onko seitan tuttu sinulle? (Vegaanien suosima proteiinipitoinen lihankorvike valmistetaan vehnägluteenista.)

      Oletko kokeillut nyhtökauraa tai nyhtösoijaa?

      Kannattaa ihmeessä käydä myös hyvissä kasvisravintoloissa kokemassa upeita makuelämyksiä ja hakemassa inspiraatiota. Myös hyvistä vegaanisista keittokirjoista löytyy herkullisia reseptejä ja vinkkejä. Voin suositella lämpimästi Elina Innasen kirjaa: Vegaanin keittiössä – parempaa arkiruokaa kasviksista

      Tässä muutamia vanhempia vegaani-aiheisia postauksiani:
      Vinkkejä vegaaniksi ryhtyvälle: https://venlasavikuja.fi/2015/11/13/vinkkeja-vegaaniksi-ryhtyvalle/
      Juttua vegaanin kohtaamista ennakkoluuloista: https://venlasavikuja.fi/2015/12/09/someday-they-wont-be-laughing/
      Vegaani, joka tukee kotimaista maataloutta: https://venlasavikuja.fi/2016/04/12/14243/
      Arkiruokaa: https://venlasavikuja.fi/2016/05/30/14853/
      Ruoka-inspiraatiota: https://venlasavikuja.fi/2016/03/22/13999/
      Viisi mielenkiintoista juttua: https://venlasavikuja.fi/2016/05/26/14723/
      Vegaanisia brunssi-ideoita: https://venlasavikuja.fi/2016/05/05/vegan-brunch-ideas/
      Miksi kannattaa syödä värikkäästi? : https://venlasavikuja.fi/2016/04/20/14359/

      Yllä mainittujen linkkien lisäksi löytyy vanhempien postausteni kätköistä mm. vinkkejä niin eläinystävälliseen pääsiäisen, grillijuhlien, joulun kun uuden vuoden viettoonkin, sekä lisää arkiruokareseptejä 🙂

      Toivottavasti näistä oli jotain apua! 🙂

Lähetä kommentti