22.03.2016 | 15 Kommentit

ON MY PLATE LATELY

Arkiruoka-inspiraatiota on otettu niin lämpimästi vastaan, että tässä sitä taas piisaa!

mustikoita ja taateleita

mausteista kikherne-paprika-avokado-basilikasalaattia (ohje omasta päästä)

kasvipohjaista rahkaa mustaherukoilla, sekä ruisleipää avokadolla, kirsikkatomaateilla ja basilikalla

punajuuri-linssilasagnea (resepti löytyy kirjasta Vegaanin Keittiössä – Elina Innanen)

keltaista currykasvis-sipuli-tofukastiketta (ohje Maken päästä)

maapähkinä-bataattikeittoa (resepti löytyy kirjasta Vegaanin keittiössä)

vettä limellä ja mintunlehdillä, kasvipohjaista jogurttia marjoilla ja pellavansiemenrouheella, sekä ruisleipää lisukkeineen

Avokadopastaa

uunissa paahdettuja ruusukaaleja, granaattiomenaa ja saksanpähkinöitä (ohje täältä)

bataattikikhernefalafeleja avokadodipillä (resepti kirjasta Vegaanin Keittiössä)

Päivän vinkit:

Kokkaile erilaisia ruokia, käytä vaihtelevasti eri raaka-aineita & kokeile uusia reseptejä – kuten missä tahansa muussakin ruokavaliossa, on vegaanisessakin ruokavaliossa ravintoaineidensaannin kannalta monipuolisuus tärkeää. Kulinaristin paras bonus tässä tosin on se, että makunystyrät saavat vaihtelua ja upeita makuelämyksiä.  😉

Kannattaa muistaa, että veganismi on yhtä monipuolista kuin on vegaanejakin. Arjen valinnat  ja ruokavaliot vaihtelevat riippuen henkilöistä ja makumieltymyksistä, mutta onneksi eri tarpeisiin ja makuihin sopivia resepti-ideoita löytyy vegaaneille hurjan paljon. Eli toisin kuin moni luulee, tarjolla on muutakin kuin kylmiä kurkkuviipaleita. Ei sillä, että niissäkään mitään vikaa olisi, itsehän pidän erilaisista salaateista kovasti.

Mikäli riittävä veden juonti tuottaa vaikeuksia, mausta vetesi ajoittain esimerkiksi limen- tai sitruunanviipaleella ja mintunlehdellä. Törkeen hyvää!

Käy lukaisemassa tämä uusi tutkimus, joka on julkaistu yhdessä maailman arvovaltaisimmista tieteellisistä julkaisuista.

”Kasvissyönnillä voitaisiin leikata tuntuvasti kasvihuonekaasupäästöjä sekä säästää miljardeja dollareita terveydenhuollossa ja ilmastovahinkojen ehkäisyssä.”

”Vegaani-ruokavalion noudattaminen auttaisi myös leikkaamaan ruoantuotannosta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä 70 prosentilla.”

Pohdiskelevaa, herkullista ja oikein energistä viikon jatkoa toverit!

<3:Venla

15 Kommentit

  1. Roosa

    Musta on niin mahtavaa, että sä oot alkanut vegaaniksi ja viet eteenpäin tätä ”liikettä”! sulla on niin paljon seuraajia ja vaikutusvaltaa sosiaalisessa mediassa että saat varmasti monien huomion. Itse olen parantumassa syömishäiriöstä, ja siinä prosessissa löytänyt aivan uusia puolia itsestäni. Haluan auttaa muita ihmisiä ja eläimiä, maapalloa ja omaa terveyttä tietty. Olenkin nyt alkanut kasvissyöjäksi, enkä osta kaupasata enää mitään eläinperäisiä tuotteita. Meinaan tosin kuluttaa kotona olevat leivät, murot jne loppuun ja ostaa vegaanisia tuotteita tilalle (olen opiskelija joten ei ole oikein ylimääräistä rahaa että voisi vaan heittää pois ja ostaa uusia ) . Anyway, onko sulla mitään vinkkejä, miten voisin kertoa mun perheelle tästä palavasta halusta tehdä maailmasta parempi paikka, ilman että he luulevat että tämä on jokin ”syömishäiriön jatke” jonka avulla yritän vältellä tiettyjä ruokaryhmiä? Olen vielä puolisen vuotta alaikäinen (asun tosin omillani) joten vanhemmilla on jotain sanavaltaa elämääni vielä vähän aikaa 🙂 heelp ?

  2. Kati

    Minusta tuossa uutisessa oltaisiin voitu painottaa enemmän sitä, että nimenomaan _lihantuotanto_ on yksi ilmaston ja kansanterveyden suurimmista vihollisista! En itse näe esimerkiksi kananmunissa mitään terveydelle haitallista. Kalaakin (kestävästi pyydettyä!) suorastaan kehotetaan syömään säännöllisesti, ja minusta sille on hyvät perusteet. Itse siis syön kasvispainotteisesti, mutta myös kananmunia ja kalaa käytän ruokavaliossani. Jälkimmäistä harvemmin, sillä ihan lähikaupasta ei löydy laatutavaraa. Olen kokenut itselleni parhaaksi tavaksi totaalikieltäytymisen sijaan sen, että tuen sitä parhainta mahdollista tapaa tuottaa munia tai pyytää kalaa. Munijakanat elävät aika lyhyen aikaa, mutta haluan osoittaa, että mielestäni on silti hyvä, että kana saa elää sen elämänsä ajan mahdollisimman hyvää elämää. Jos ihmiset eivät parempia tuotantotapoja tukisi, ei niitä toteutettaisi ja kaikki kanat joutuisivat elämään kurjissa oloissa. Maailman merien tilanteesta olen kuitenkin huolissani, ja tuntuu, että huono omatunto tulee, vaikka suosisinkin kestäviä pyyntitapoja. Tätä asiaa taidan pohtia ja punnita toden teolla jatkossa. Matkallahan tässä kaikki ollaan.

    Pidän myös vegaanien kannanotosta. Se on kaikin puolin perusteltu, ja tarkoitusperät ovat hyvät. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse olla vegaaneja. Ihmiset ovat erilaisia, jokainen haluaa vaikuttaa omalla tavallaan. Toiselle sopii täydellinen kieltäytyminen eläinperäisistä tuotteista, muille on tärkeää, että kun tuotantoeläimiä joka tapauksessa on maailmassa hirvittävän paljon, ovat ne ansainneet edes vähän paremmat elinolosuhteet. Tällä tavalla saavutetaan aika ihanteellinen ”yhteiskannanotto”: joko parannatte eläinten oloja tai sitten emme tue tuotantoanne lainkaan! On totta, ettei mikään tuotantoeläin tässä maailmassa elä sataprosenttisen hyvää elämää. Suurena eläinten ystävänä koen tämän vääryydeksi ja taakaksi itselleni. Välillä tulen pohtineeksi, haluanko sittenkään tukea munientuotantoa. Koska eikö olisikin parempi, jos ne kanat eivät joutuisi elämään sitä elämäänsä ollenkaan, koska onhan se toki aika kaukana luonnollisesta. Mutta samalla muistutan itseäni omasta visiostani, että tässä ihmisten maailmassa on mahdollista kohentaa eläinten oloja entisestään. Minusta se ei ole naiivia. Eläinten oloja on jo tähänkin mennessä pyritty parantamaan ja parannetaan varmasti lähitulevaisuudessakin, jos kuluttajat sitä vaativat. Se olisi mahdollista, jos kaikki ihmiset suosisivat vaikka just luomu- tai ulkokananmunia, jotka ovat tällä hetkellä kaksi parasta vaihtoehtoa markkinoilla. Ja sitä visiota kohti mielessäni pyrin, ja siksi kehotan muitakin miettimään siinä kananmunahyllyllä, mitä munia ostaa. Kyse on hyvin yksinkertaisesta asiasta eli kysynnästä ja siksi jatkan tätä ”kananmunalähettiläänä” toimimista. Maailma ei junnaa paikallaan, vaan on muuttunut ja tulee muuttumaan jatkossakin, mikäli ihmiset vain tekevät asioille jotain ja näyttävät, mikä on kehityksen suunta.

    Kehotanko siis miettimään myös luomutuotetun lihan tukemista tällä samalla periaatteella? Miksipä ei. Mutta mielestäni lihantuotanto on nyt kertakaikkiaan saatava kuriin, oli se luomua tai ei. Ihan yhtälailla luomutuotettu punainen liha on liikaa käytettynä terveydelle riski. Jossain utopistisessa maailmassa, jossa ihmisiä olisi huomattavasti vähemmän eikä lihaa tarvitsisi tuottaa niin valtavia määriä, olisi tilanne eri ja jos vielä kaikki ihmiset suosisivat luomulihaa, voitaisiin samalla periaatteella kohentaa eläinten oloja merkittävällä tavalla. En millään lailla tuomitse kohtuullista lihansyöntiä, MUTTA tällaisessa maailmassa jossa me elämme, se ei vain yksinkertaisesti ole kestävää, oli se luomua tai ei. Terveytemme, taloutemme ja ilmastomme ei kestä.

    Tulipa pohdintaa!

  3. ester

    Hei Venla voiko kysyä että miks oot ollu isossa leikkauksessa nuorempana kun kuulin että sanoit niin täällä sun blogissa? Se on iso asia kun joutuu leikattavaks❤️

  4. Kati

    Kommenttiini lipsahti pieni virhe, eli nimenomaan kohtuullinen lihansyönti on vielä ihan ookoo. Liiallinen lihansyönti taas on just se, minkä takia tuokin tutkimus on tehty. Tosin ihmisiä on tässä maailmassa niin paljon, että tuntuu, ettei kohtuullinenkaan riitä, vaan paremi on, ettei lihaa syötäisi juuri ollenkaan. Sen takia tuohon ehkä tupsahti pieni ajatusvirhe, koska kirjoittaessani mietin sitä, mikä on kohtuullista ja kestääkö maailma edes sitä kohtuullista lihankäyttöä kovin hyvin.

  5. Nova

    Heips, Venla!

    Silloin tällöin tulen lukemaan blogiasi ja kyllä lämmittää mieltä, kun usein näkyy herkullisia vegaaniruokia.
    Olen myöhäisherännäinen ja ruokavalioni muuttui vuosien rahkan lusikoimisesta ensin maidottomaan, sen jälkeen lihattomaan ja nyt vuoden alusta vegaaniksi. Oloni on parempi kuin aikoihin, hyvin jaksan urheilla ja mikä parasta, saan syödä huikean hyviä ruokia!

    Miksi kommentoin? Koska haluan kiittää sinua uskalluksesta julkisena henkilönä pistää pääsi tähän kiirastuleen. Se, että jatkat vegaania elämäntapaa, jaat ohjeita, otat asioista selvää ja teet omien arvojesi mukaisesti, on erittäin kunnioitettavaa. Keep it up!

    Ps. Olisi mielenkiintoista lukea ajatuksiasi Mulanin ruokinnasta, koska koiran on syötävä lihaa. (Minulla kaksi bordercollieta.)
    Toinen kiinnostava aihe olisi sinun fyysiset tuntemukset tällä ruokavaliolla. Palautuminen, uni, eväät, kaupassa käyminen ”vauhdissa” jne. Eli ne arjen ”ongelmakohdat”, joita moni pelkää. 🙂

  6. anna

    Ei voi muuta sanoa kuin että <3! Ihanaa että sinäkin heräsit vegaaniksi ja herätät varmasti lisää kiinnostusta veganismia kohtaan ihmisten joukossa. Olen pitkään seurannut blogiasi ja olet suuresti inspiroinut minua. Blogisi seurailu jäi vähemmälle kun itse ryhdyin vegaaniksi ja nyt vasta löysin takaisin tänne jonkin reseptin perässä 🙂 Huikeeta Venla!

    Vegaanisuus on yleistynyt hurjasti viime aikoina ja olen itse iloinnut asiasta. Kauppaan on ilmestynyt paaaaljon uusia toinen toistaan ihanempia tuotteita. Olen kuitenkin pohtinut kovasti sitä että onko tämä jokin ohimenevä buumi? Syövätkö ihmiset kasvispainoitteisesti myös ympäristöllisistä ja eettisistä syistä vai onko se vain trendikästä ja terveellistä osan mielestä? Olin itse ennen vannoutunut lihansyöjä vaikka tiesin paljon aiheesta. En vain tajunnut sitä kuinka vakava aihe on ja oli vaikeaa kuvitella eläinten oloja huonoksi/epäeettiseksi. Olen itse pikkutyttönä pyörinyt lehmätilalla ja nähnyt kaikki asiat mitkä nykyään puistattavat minua mutta ei se silloin mitenkään kummallista ollut? Kun vasikat vieroitettiin emoistaan ne huusivat toistensa perään sydäntäntäraastavasti. Eihän se mitenkään kummallista ole, onhan se aina ollut niin ja toistui joka vasikan kohdalla, ihan normaalia.. Joo just. Puhumattakaan siitä kun olin nuorempana lihatiskillä töissä ja eräs asiakas kysyi jos meiltä löytyisi kasvisnakkeja tai muuta kasvisvaihtoehtoa. Muistan kuinka asiakkaalle sanottiin tylysti että tämä on LIHAkauppa. Jälkeenpäin naurettiin vielä tilanteelle että mikä hörhö se on kun ei liha maistu ja mitä se meiltä tuommosia kyselee. Huh. Asenne on kyllä siitä muuttunut hurjasti kun avasin silmäni kaikelle. Itselläni tämä lähti terveydellisistä syistä katsottuani jonkin dokumentin jossa havaittiin rotilla voitavan hallita syöpää lisäämällä/ottamalla pois eläinperäistä proteiinia niiden ruuasta. Lopulta rupesin tajuamaan kuinka sairas koko bisness on ja tutkimaan aihetta tarkemmin myös muista näkökulmista.

    Oletko tehnyt postausta siitä milloin ja miksi ryhdyit vegaaniksi? En löytänyt ainakaan pikaisella haulla.

  7. Mervi

    Sulla on Venla useammassa ohjeessa kasvipohjaista rahkaa… mitä käytät? Onko siinä soijaa?
    Olen maidoton (ja gluteeniton) enkä pysty syömään soijaa… olen kovasti etsinyt rahkan korviketta, lähinnä siksi, että halua syödä jotain sellaista 🙂 en niinkään proteiinin tms vuoksi.
    Kiitos energisestä blogista, tykkään kovasti lukea 😀
    T. Mervi

Lähetä kommentti