10.11.2014 | 31 Kommentit

Elämänmuutos, Kotitreeni

Tänään alkoi uusi viikko ja mikä mahtavinta, se tarkoittaa sitä, että meillä kaikilla on jälleen tilaisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Uusi viikko on samalla uusi hieno mahdollisuus (juuri sinulle siellä ruudun toisella puolella) tehdä nyt muutos kohti terveellisempää elämää.

Tärkeintä on lähteä liikkeelle siitä, että pieninkin juttu riittää.  Jokainen askel muutokseen on plussaa.

Sillä usein nämä elämänmuutokset kaatuvat juuri siihen, ettei kukaan  jaksa (tai kuulukaan jaksaa) dieettejä tai liian kurinalaista elämää loputtomiin, ja hyvä niin.

Kun sisäistät tämän ajatusmallin, lupaat samalla unohtaa itsesi arvostelemisen. Sillä tässä leikissä ei tunneta ankaruutta itseään kohtaan.

Ihan sama oletko liikkunut kuukauteen tai kahteen vuoteen, sillä ei ole tänä maanantaina mitään merkitystä.

 Syötkö paljon eineksiä tai käytkö paljon ulkona herkuttemassa? Mitäpä jos tänään kokkaisit isomman satsin jotain kunnon kotiruokaa ja lisukkeeksi paljon salaattia? Siitä riittäisi useammalle päivälle. Tällöin säästäisit rahaa ja söisit taatusti terveellisemmin, lisäksi välttäisit seuraavanakin päivänä nälän yllättäessä napostelun, kun  itsetehty ruoka odottaa jo valmiina, tällä tavalla luonnollisesti myös säännöllisesti syöminen on paljon helpompaa.

Vetääkö sohvan nurkka sinua töiden jälkeen puoleensa? Etkö muista koska liikuit viimeksi? Onko syynä tähän kiire? Työstressi?

Ei hätää, entäpä jos lähtisit tänään heti töiden jälkeen puolen tunnin kävelylenkille. Samalla saisit liikuntaa, raitista ilmaa, sekä tuuletettua päätäsi ja ajatuksia.

Jos pimeä syysilma ei houkuta, tai salille jumppaamaan lähteminen tuntuu liian työläältä, tee vaikka tehokas kotitreeni. Muista, ettet aina suinkaan tarvitse salia saadaksesi tehtyä rankan treenin.

Kokeile rohkeasti uusia harrastuksia, jotta löytäisit oman lajisi.

Jos iltaisin treenaaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä (ymmärrän, itsehän olen aamutreenaaja) niin ota tänään illalla jo askel kohti uutta elämääsi. Kaikki lähtee sinun omasta päätöksestäsi, sillä eihän tässä leikissä ole kyse kenenkään muun kuin itsensä voittamisesta. Säädä siis tänään illalla herätyskello soimaan huomen aamulla sen verran aikaisemmin, että ehdit tehdä pikaisen kotitreenin tai käydä salilla tai lenkillä. Lupaan, että jos teet aamulla niinkuin olet tänään suunnitellut, olet ylittänyt itsesi ja siitä ei voi tulla muuta kuin huippu fiilis.  (Toki sinun täytyy muistaa, että riittävä uni on ensisijaisen tärkeää. Älä siis lähde huhkimaan muutaman tunnin yöunilla).

Jos treenin aikatauluttaminen elämääsi tuntuu yksinkertaisesti mahdottomalta. Yritä ottaa hyöty irti pienimmästäkin tilaisuudesta liikkua.

Juokse portaat töissä, hissin sijaan.

Pyöräile tai kävele töihin.

Reippaile paikasta tai tapaamisesta toiseen, bussin tai ratikan käyttämisen sijaan.

Jos teet istumatyötä,  anna työkavereiden tuijottaa, ja nouse päivän aikana säännöllisin väliajoin ylös ja tee kymmenen kyykkyhyppyä, saat aktivoitua koko kroppaasi (ja toivottavasti työkavereitasikin, mikäli hekin innostuvat jumppaamaan kanssasi) ja veri lähtee mukavasti kiertämään. Aikaa kuluu tähän treeniin vähemmän, kuin vessassa käyntiin.

Jos herkuttelet joka päivä, mitäpä jos et herkuttelisi ainakaan tänään. Siinä on jo yksi päivä vähemmän. Kuuntele kroppaasi yhden päivän jälkeen. Alkoiko vatsasi toimia mahdollisesti paremmin?

Itse olen todennut, että vaikka olen nautiskelija ja tykkään todellakin myös herkutella, ei kroppani kuitenkaan tykkää, jos teen sitä liian usein. Juuri viime syysloman jälkeen totesimme molemmat, ettei viikoksi venähtänyt herkuttelu ollut todellakaan niin kivaa. Kroppa vaan yksinkertaisesti toimi huonommin, lisäksi sivuoireina tulivat väsymys ja velttous, mikä taas ajaa syömään lisää epäterveellisiä energiapommeja. Enkä enää yhtään ihmettele, miksi sokeriin koukuttuminen voi olla addiktio, siinä missä muutkin. Enkä myöskään sitä, miksi siitä kierteestä on niin vaikea päästä eroon.

Repsahtamisista ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä. Vaan suunnata katse eilisen sijaan kohti tätä päivää ja huomista.

Jos viikonlopun herkuttelu venyy, itse huomaan, että kun palaan normaaleihin arjen ruokailutottumuuksiini, on olo huomattavasti energisempi ja parempi jo yhden päivän jälkeen. Tällöin siis yksikin päivä on plussaa, ja se innostaa jaksamaan muutamat seuraavatkin päivät samalla rytmillä. Eikä makeanhimoa ole enää ollenkaan niin paljon, kun syön riittävästi ja säännöllisesti kunnon ruokaa.

Ne pienet teot ja valinnat muodostavat loppujen lopuksi  yhdessä, sen kaikista olennaisimman kokonaisuuden muutoksessasi kohti terveellisempää elämää.

Loppuun nopea ja tehokas kotitreeni vatsalihaksille:

1. liike: kosketa vuorotellen toisella kyynärpäällä vastakkaisen jalan polvea.

 

2. liike: jalat kohti kattoa, rutista vatsalihaksilla peppu ylöspäin irti lattiasta. Voit pitää kädet niskan takana tai lattialla suorana. Pienikin liike ylöspäin riittää, kunhan rutistat voiman vatsalihaksista.

3. liike: Jalat ilmassa ja kierrot vuoroin molemmille sivuille.

loppuun se paras ja tehokkain liike 4: nauruhepulit. Ja perille meni, niinkun punaisesta hikinaamastani voi päätellä.

Inspiroivaa viikkoa!

<3: Venla

Follow my blog with Bloglovin

31 Kommentit

 1. Mimi

  Ihanan energinen blogi, kiitos siitä! 🙂 Millaisilla toistomäärillä kotitreeniä peruskuntoisen kannattaisi lähteä tekemään, että saisi irti parhaan mahdollisen hyödyn? Iloisia treenejä! 🙂

  • Venla Savikuja

   Oi kiitokset, mukava kuulla! 🙂 Tee jokaista liikettä kolme sarjaa ja maksimaalinen määrä toistoja/ eli niin paljon kun jaksat, ja siihen vielä muutama toisto päälle! 😉

 2. Pumpuli

  Mooi, olisiko mahdollista, että teksti ei olisi kursivoitua? Luettavuus heikkenee sen myötä ikävästi.

 3. suvi

  Miten saisin pidettyä sen kuntoilun?. Mä niin tykkään kaikesta makeasta 🙂 pystyn jatkamaan kuntoilua reilu viikon ja sen jälkeen ratkeen herkuttelemaan :/

  • Venla Savikuja

   Syötkö kuitenkin paljon ja säännöllisesti kunnon ruokaa ? (lämmintä kotitekoista ruokaa ja kasviksia) Moni on todennut, että makeanhimo vähenee huomattavasti, kun korjaa ruokailurytmiään: syö säännöllisesti, ja täyttää itseään enemmän ravitsevalla terveellisellä ruoalla. Itse ainakin huomaan, että makeanhimo kasvaa varsinkin iltaisin, jos en ole syönyt riittävästi kunnon ruokaa päivän aikana. Kannattaa siis kokeilla täyttää itseään enemmän kotiruoalla (proteiinilla ja kasviksilla) ja tietenkin myös riittävä rasvojen saanti täytyy taata. Kokeile huomaatko vaikutusta? Tai nukutko riittävästi? Itselläni makeanhimo kasvaa, jos olen valvonut, enkä ole saanut riittävästi unta. Koska silloinkin samalla tavalla energiavajeeni houkuttelee syömään sokeripommeja. Mutta ei itselleen kannata olla liian tiukka, herkuttelu on ihan tosi jees, jos kuitenkin liikkuu ja syö ensisijaisesti riittävästi kunnon ruokaa, mutta tietenkään ei ole terveellistä herkutella päivittäin. Toisaalta jos haluaa useammin jtn makeaa, niin netistä löytää nykyään paljon näitä terveellisempien herkkujen ohjeita esim. raakakakkujen ainekset ovat terveellisiä, sillä niissä käytetään paljon pähkinöitä, siemeniä, raakakaakaota, marjoja sekä hedelmiä. Ja hei oletko vielä löytänyt kivaa liikuntalajia itsellesi, mitä haluaisit harrastaa säännöllisesti? Sehän on hyvä, jos pystyt treenaamaan viikon, viikonloppuna voikin sitten hyvin herkutella. Ja sitten taas seuraavalla viikolla palata treenien pariin levänneenä! 🙂

 4. tiia

  Tosi inspiroiva blogi sulla! 🙂
  Taidan ottaa niskasta kiinni ja aloittaa terveellisemmän elämän, kiitos myös vatsalihastreeni vinkistä 🙂

 5. hartsu

  hei venla! käytätkö jotakin itseruskettavaa kun olet aina mukavan päivettynyt? 🙂 jos kyllä voitko kertoa merkin?

  • Venla Savikuja

   Hahaa joo myönnän, että käytän Doven päivettävää kosteusvoidetta (sitä mikä on tarkoitettu tummemmalle iholle). Ihoni on luonnostaan vähän tummempi ja kellertävämmän sävyinen, niin toi rasva soveltuu mulle ainakin hyvin. Kannattaa kokeilla! 🙂

  • Venla Savikuja

   Valitettavasti en tee tällä hetkellä, mutta ehkä vielä jonakin päivänä! Haluan ensin kouluttautua aiheesta enemmän! 🙂

 6. katariiina

  Sulla on todellaa inspiroiva blogi! Postauksesi ei oo tullu näkyviin blogloviniin? mahtaako vika olla omassa käyttäjässäni, vai onko ongelma yleinen. ja vielä toinen kysymys, kun syötte terveellisesti ja pääasiassa kotiruokaa (?) niin osaatko yhtään arvioida, kuinka paljon rahaa menee terveelliseen ruokaan? 🙂

  • Venla Savikuja

   Oi kiitokset, ihana kuulla!<3 Joo mun Bloglovinissa oli pientä häikkää, mutta nyt pitäisi toimia! Eikö vain? Me käydään kerran tai kaksi kertaa viikossa yleensä Lidlissä, ja ostetaan iso määrä ruokaa kerralla. Tällä tavoin ollaan säästetty paljon, koska ei tuu tehtyä niitä kalliita hetken mielijohteen ostoksia lähikaupassa. Mikä parasta, Lidlistä saa tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita. Joten ei siis mene paljon rahaa. Huomattavasti enemmän menisi, jos söisimme valmisruokaa, eineksiä tai kävisimme jatkuvasti ulkona syömässä. 🙂

 7. didi

  Jee 🙂 olis kiva jos tekisit näitä kotitreenejä useammin. Mum treenaaminen on kohta vaunujen työntämistä ja kotonatreenaamista, kun esikoinen syntyy keväällä:)

  • Venla Savikuja

   Oi, mahtava kuulla! Näitä treeni-postauksia piisaa jatkossakin! Ihanaa odotusaikaa <3

 8. Annni

  Tulipa positiivinen fiilis tästä kirjoituksesta.. 🙂 ps ihanat pökät! pps tänään ilman karkkia 🙂

 9. eltsu

  Todella hyvä ja kannustava blogi sinulla! Itse yritän elää terveellisesti,mutta repsahduksia sattuu tämän tästä.. Voiko kotona tehdä myös hyviä tehokkaita treenejä? Salit ei oikein oo mun paikkoja! 😀

 10. Minttu

  Hei. Olisiko sulla neuvoa minulle antaa mikä auttaa suhtkoht nopeasti painon ja mahan pienentyneeseen ja saa kropan intiimiksi ja mitä kannattaa syödä ja mitä ei? Ja millainen kunto ohjelmaa ehdottaisit?

 11. Mikko

  Olipa kyllä mukavaa saada sulta pitkästä aikaa treenauspostaus! Ens kerralla vielä sitten se niken toppi päälle, niin on vielä mukavempaa! Hyvältä näyttää 😉

 12. Aliisa

  Moikka Venla!

  Mukava blogi sinulla, kiitos siitä! 🙂

  Mun kysymys liittyy ruokavalioon (mistä varmaan olet saanut jo kyllästymiseen asti tarinoida mutta silti..).

  Miten olet noin hoikka ja ihanan lihaksikas samaan aikaan? Itse haluaisin polttaa rasvaa menettämättä lihaksia, olla juuri jäntevä, lihaksikas. Mutta en oikein tiedä mitä tekisin. Olen harrastanut paljon aerobista reeniä ja syönyt omasta mielestäni terveellisesti ja noin 1800kcal päivässä. Painan 75kg ja olen sinun pituinen suunnilleen joten paljon olisi pudotettavaa.. Ikää 27v.

  Motivaatiota ja yritystä siis löytyy, keinot vaan vähän hukassa…

  Kiitti jos kerkeät joitain omia vinkkejä antaa, tiedä toki ettet voi tietää mikä minun kropalle toimii mutta lähinnä oonkin kiinnostunut mikä sulla on toiminut 🙂 (esim karppaus? protaus? kasvisruoka? ei mikään näistä?)

  Hyviä reenejä.

  -aliisa

 13. Mona

  Heippa!
  Tulipa hyvä fiilis tämän postauksen lukemisesta; harvemmin(lue:ehkä ikinä?) en ole törmännyt näin aidosti tsemppaavaan ja rohkaisevaan päivitykseen!
  Itse olen elintavoiltani sieltä huonoimmasta päästä; ei tosin ongelmia painon kanssa, mutta liikun harvoin ja syön mitä,ja miten sattuu.
  Tein parisen viikkoa (pienen)mutta minulle ison muutoksen: lopetin arkiherkuttelun, sekä aloin jokaisena vapaapäivänä/iltavuoropäivänä kävelemään aamulla herättyäni tunnin.
  Ruokailuni ei vieläkään ole kunnossa, eikä pelkkä kävelykään varmasti ihmeitä tee, mutta SE FIILIS, kun päivä toisenta jälkeen huomaan selvinneeni ilman herkun herkkua! ja SE FIILIS kun palaan aamulla kotiin, käveltyäni ihanassa syksyssä tunnin, pienessä hiessä ja menen suihkuun. Ihan hymyilyttää koska on ihan rokkistara-olo, kun on pysynyt(höllässä tosin)ruodussa!

  • Venla Savikuja

   Todella ihana kuulla! Mahtava elämänmuutos, äläkä suotta vähättele, toi on jo todella isokin muutos! HYVÄ SINÄ <3 Itsensä voittanut fiilis ja se liikunnasta saatava hyväolo on jotain niin parasta! Mahtavia lenkkejä sulle ja tsemppiä! 🙂

 14. Tiia

  Ihanan inspiroiva postaus! 🙂 Itsellä on mennyt ruokatottumukset aivan sekaisin, täytyy ensi maanantaina skarpata! Olisi kiva tietää miten usein ja mitä syöt, voisitko tehdä postauksen tästä? 🙂

Lähetä kommentti