06.11.2015 | 321 Kommentit

En enää elä valheessa. Älä sinäkään sulje silmiäsi.

(kuva täältä)

Löydän itseni itkemästä. Tuijotan ruutua, jossa näen kuinka vasikkaa tökitään heinähangolla. Lammas räpiköi omassa verilammikossaan. Teurastamon katosta roikkuu nautoja, jotka vielä taistelevat hengestään. Possua, joka vaikuttaa liikkumiskyvyttömältä hakataan, kun hän ei pääse nousemaan ylös. Lampaita, hevosia, lehmiä ja possuja kidutetaan rutiininomaisesti. Eläimiä pahoinpidellään kepeillä, putkilla, rautatangoilla, muovilaatikoilla ja niitä lyödään toistuvasti sähköpiiskalla. Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan neljällä eri kokoisella Suomessa sijaitsevilla teurastamolla kuvatuilla videoilla esiintyy eläimiin kohdistuvaa voimakasta ja tarpeetonta väkivaltaa.

Kuvattu materiaali todistaa väkivallan arkipäiväisyyden.

Kuvamateriaali ei ole lavastettua elokuvaa, vaan aitoja pätkiä Suomen eläinten oloista.

”Syyskuun puolivälissä teurastamossa tehty nauhoitus alkaa klo. 7 ja jatkuu työpäivän loppuun. Sen aikana tainnutetaan 106 nautaa. Epäonnistuneita tainnutuksia tapahtuu päivän aikana 29. Näistä 19 on sellaisia, jotka teurastajat uusivat. Kymmenessä tapauksessa eläin on selvästi tajuissaan, mutta sitä ei tainnuteta uudelleen. Ensimmäisistä tainnutusyrityksistä epäonnistuu siis 27 %. Epäonnistunut tainnutus saa eläimet usein huutamaan tuskasta. Teurastamossa on vakavia ongelmia, mikäli yli 10 % tainnutuksista epäonnistuu. Eläinlääkäri näyttää olevan paikalla kuuden tainnutuksen ajan, näistä tainnutuksista kolme epäonnistuu.” Tilaston tulokset ovat siis kaiken kaikkiaan erittäin katastrofaalisia.

”Tämä on seurausta siitä, että työ teurastamoissa on kiireistä. Eläimet on saatava hengiltä nopeasti, jotta tuotanto toimii niin kuin tuotannon kuuluu. Ongelmissa ei siis ole kyse yksittäisten työntekijöiden ammattitaidottumuudesta.”

Kun katson tuota kuvamateriaalia tulen äärimmäisen surulliseksi ja vihaiseksi. Kerrottuani täällä viime heinäkuussa kirjoittamassani Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia -postauksessa vähentäneeni itse reilusti lihansyöntiä ja lisänneeni kasvisruokiensyöntiä, sain ihanan paljon tukevia kommentteja, mutta myös valitettavan monta näitä tämänkaltaisia: ”Kuule Suomessa tuotantoeläimillä on todella hyvät oltavat, sillä eläintenpitolaki on tiukka ja sitä valvotaan tarkasti.”

Jos joku tuon kaiken videomateriaalin jälkeen vielä yrittää väittää minulle samaa, niin totean, että meillä on silloin hyvin erilainen käsitys eläinten hyvistä oloista ja valvonnan tarkkuudesta.

Vaikka aikaisemminkin minun arkiruokavalioon on kuulunut paljon kasvisruokia, niin haettuani vieläkin enemmän tietoa, en halua enkä pysty enää syömään lihaa ollenkaan. Tällaiset ovat tämänhetkiset tuntemukseni. Täysin kasvissyöjä olen ollut nyt kaksi viikkoa, ja parhaani aion yrittää jatkossakin. En siis syö myöskään kananmunia tai maitotuotteita. Tähän ainakin pyrin.

Tällä hetkellä päällimmäiset fiilikset ovat olleet lähinnä; miksi ihmeessä en ole tehnyt tätä päätöstä jo kauan aikaisemmin, koska eläinrakas olen ollut koko pienen ikäni.

Se on johtunut varmasti paljolti puhtaasti tietämättömyydestä. Nyt kun on lähtenyt liikkeelle siitä, mitä kaikkea haluaa ja voi syödä, niin tajuaa kuinka uskomattoman paljon on valinnanvaraa ja herranjumala mitä upeita makuelämyksiä, sanoisin parhaita ikinä.

Ensimmäistä kertaa elämässäni tajuan, että minä olen voinut nämä kaksi viikkoa paremmin kuin koskaan. En sano, että kaikkien pitäisi ryhtyä vegaaneiksi, eikä tarkoitukseni ole syyllistää muita. Fakta kuitenkin on, että suurinosa kuluttajista ei koskaan näe syömiään eläimiä, ja siksi niiden kärsimyksestä tehotuotannossa on valitettavan helppoa olla välittämättä. Kasvisruokavalion suosiminen vaikka edes muutamana tai yhtenä päivänä viikossa ja omien valintojen pohtiminen olisi kuitenkin jokaiselle suositeltavaa.

Kannattaa muistaa, että tehomaataloudessa ei ole kyse enää ravinnon tai muiden välttämättömyyksien tuottamisesta ekologisesti kestävällä tavalla, vaan kyse on pelkästä bisneksestä; liiketoiminnasta, jossa tärkeää ei ole muu kuin tehokkuus ja tuottavuus. Tässä maatalouden tuotannossa eläimistä on tullut pelkkiä tuotantovälineitä.

Tiedämme, että eläimillä on kyky tuntea kipua ja niillä on tietoisuus omasta itsestä. Silti ruoantuotanto perustuu keskeiseltä osalta sellaiseen ajatukseen, jossa eläinten henkiset kyvyt kielletään täysin.  Tai miten muuten voidaan oikeuttaa eläinten tappaminen omien mielihalujen vuoksi?

”Jos teurastamoilla olisi lasiseinät, olisimme kaikki kasvissyöjiä.” -Paul McCartney

Oletko koskaan miettinyt miksi makeistehtaalle tehdään kouluretkiä, ja näytetään miten karkkeja valmistetaan, mutta sen sijaan kukaan ei ole vieraillut luokkansa kanssa teurastamolla katsomassa miten pekoni tai uunimakkara tehdään? Niin, miksiköhän?

Tiesitkö..

..emakko/naarassika ei mahdu edes kääntymään porsitushäkissään, eivätkä ne täten siis pysty toteuttamaan voimakasta tarvettaan rakentaa pesää.

..Tilanpuute ja virikkeettömyys tekee eläinten elämästä kärsimystä.

..Kuvatuilla videoilla näkyvät käytöshäiriöt, kuten purrut hännät ja pakkoliikkeet kertovat eläinten henkisestä pahoinvoinnista.

..Useiden tuhansien eläinten sikalat ovat tulleet yleiseksi Suomessakin. Yksilöllinen hoito on näissä oloissa luonnollisesti täysin mahdotonta.

..Linnut on jalostettu kasvamaan teurastuspainoon viidessä viikossa. Yhdessä hallissa on yleensä vähintään 15 000 lintua. Varsinkin kasvatuksen lopussa broilerit elävät erittäin ahtaasti. Hallien valoja pidetään päällä lähes koko ajan, jotta broilerit söisivät enemmän, sillä linnut syövät vain valoisaan aikaan. Nopea kasvu vaatii veronsa; lintujen sydän, keuhkot ja jalkojen luut eivät ehdit kehittyä. Kivuliaat jalkavaivat ovat yleisiä ja moni linnuista kuolee kesken kasvukauden.

..Vasikka otetaan pois emoltaan välittömästi syntymän jälkeen ja maito otetaan ihmisten käyttöön. Tähän perustuu maitotuotanto. Vasikka ei saa siis koskaan kokea emonsa hoivaa.  Jos vasikka on sonni, se kasvatetaan lihaksi. Lehmävasikan kohtalo on joutua itse maidontuottajaksi. Jotta maitoa tulisi, on lehmän synnytettävä uusi vasikka joka vuosi.

..Suurin osa meistä kauhistuisi jos koiria ja kissoja kohdeltaisiin kuten kanoja ja possuja tehotuotantotiloilla. Kuinka monen mielestä olisi hyväksyttävää pitää kissaa pienessä häkissä koko sen elämän ajan? Tai koiraa karsinassa, jossa se ei mahdu edes kääntymään?

..Suhteemme eläimiin on ristiriitainen. Monet suomalaiset koirat saavat joululahjoja, mutta sen sijaan SIAT, joita pidetään koiria ÄLYKKÄÄMPINÄ, elävät kurjissa oloissa ja kuolevat meidän makumieltymystemme tähden.

..Kanoilla on tyhmän eläimen maine, mutta todellisuudessa tutkimuksien mukaan ne ovat kuitenkin tietoisia eläimiä, jotka kykenevät mm. ajattelemaan tulevaisuutta.

..Riippumatta siitä mitä ja millä tavalla eläimet ajattelevat, varmaa on kuitenkin se, että ne kykenevät tuntemaan kärsimystä, kun niitä kohdellaan huonosti ja turhautumaan, kun ne eivät voi toteuttaa luonnollisia käyttäytymistarpeitaan.

..Tämän ristiriitaisen eläinsuhteen häviäjiä ovat ”tuotantoeläimet”: siat, lehmät, kanat, turkiseläimet. Miksi näiden eläinten pitäisi kärsiä ja kuolla vain sen takia, etteivät ne ole ”lemmikkieläimiä”?

..Vaihtoehto on olemassa: voimme valita kasvisperäisiä tuotteita kaupoissa.

..Eläinten kärsimys ja kuolema on piiloteltu siistien pakkausten ja mainoksissa hymyilevien sikojen kuvien taakse.

..Eläimet menettävät kuollessaan saman kuin sinä itse; ainutkertaisen elämän, eli kaiken.

..Jos tietäisimme mitä eläimet kokevat kuollessaan, olisimme kaikki kasvissyöjiä.

..Kasvissyöjä pelastaa yli 400 eläintä joka vuosi.

..Lihantuotanto saastuttaa enemmän kuin autot.

..YK-raportin mukaan lihansyönti on suurin yksittäinen syy ilmaston lämpenemiseen.

Ainoa keino auttaa puolustuskyvyttömiä viattomia karvaisia ystäviämme on lopettaa lihansyönti tai edes vähentää sitä.

Eläinystävällisessä ruokavaliossa alkuun auttaa uudistunut aloittelevan kasvissyöjän infopaketti, jonka voit tilata tai ladata täältä: http://oikeuttaelaimille.fi/kasvissyonti/tilaa-kasvissyojan-infopaketti

Lähteet: http://oikeuttaelaimille.fi/

Haluaisin nyt kuulla, kuinka moni lukijani on kasvissyöjä tai harkitsee ryhtyvänsä sellaiseksi?

PS. Make on tässä kanssani mukana 100-prosenttisesti ja on ollut mahtavinta kuulla, että hänkin kokee kasvissyönnin aloitettuaan voivansa paremmin kuin ikinä.

Eläinten asia on nyt otettava vakavasti. Eläinsuojelun edistäminen on otettava hallitusohjelmaan. Olemassaolevia säädöksiä on alettava oikeasti valvoa. Eläinsuojelulaki on uudistettava niin, että eläinten näkökulma on etusijalla. Allekirjoita vetoomus eläinten puolesta: http://oikeuttaelaimille.fi/elainasia

<3:Venla

321 Kommentit

 1. Sofia

  Voin kertoa, että teit juuri elämäsi parhaan päätöksen. Tervetuloa kasvavaan joukkoomme <3 Voin kertoa, että se yhteys minkä alat pikkuhiljaa tuntea eläinten ja luonnon kanssa on ihan mieletön 🙂 kun syyllisyys poistuu kehosta tulee tilalle huikea energia! Tsemppiä uudelle tielle 🙂 ps. http://www.vegaanituotteet.net on tosi hyvä sivu alottelevalle vegaanille!

  • Sue

   Jos sädekehä päänpäällä haluat asioita miettiä… Mitä luulet eläimille käyvän kun lopetatte liha-/maitotuotteiden käytön. Ne saavat kuolla sukupuuttoon ihan rauhassa. Ei kukaan huvikseen lehmää, kanaa, possua ota elätikseen, sen verran paljo se vaatii.Ja samalla kun nämä eläimet ttuottavat omistajalleen ne ovat myös lemmikeitä heille. Suurimmalla osalla Suomen tuotantoeläimistä on todellakin hyvät olot ja niitä kohdellaan paremmin kuin ihmisiä, uskokaa pois!
   ja mitä luulette Suomelle käyvän kun kaikkii alkaisivat vegaaniksi?! Ei vegaanisuus ole sen eettisempää kuin muukaan syöminen, asioilla on ain monta puolta!
   Sama kun jättäisi lapsen tekemättä kun sillä on pian jokin sairaus, suurin osa on kuitenkin terveitä!
   samoi jos syöt SUOMALAISTA lihaa, suurin osa eläimistä on saNut elää terveen ja hyvän elämön ennen teurasksi päätymistä, vai olisiko tämön eläimen pitänyt mielestäsi jäädä kokonaan syntymättä?? Näin olisi nimittäin käynyt jos ksikki olisi vegaaneja….

   • Kate

    olen sydämetön ”sue”. ajattele vähän mitä kirjoitat vaan turha kai edes sanoa, jos on lusikalla annettu ei kauhalla voi vaatia. vaikuttaa että peruskoulukin jäänyt käymättä.

   • Que?

    ”Ei vegaanisuus ole sen eettisempää kuin muukaan syöminen, asioilla on ain monta puolta!”

    Siis mitä helvettiä?

   • Sanna

    Naurettavaa puolustella lihansyöntiin sillä, että eläimet kuolisivat sukupuuttoon. Maailmassa on miljardeja ja jälleen miljardeja tuotantoeläimiä, joten oletko tosissasi, että huolenaiheesi on sukupuutto? Lihan vähentäminenkin auttaa ja maailma muuttuu ihmisten syömistottumusten mukaan. Niinkuin se on muuttunut ja paisunut tällaiseksi tehotuotannoksi.

    • Hanna

     Kyllä tuossa Suen kommentissa itse asiassa piilee totuuden siemen. Mitä te oikeasti luulette käyvän, jos kaikki lopettavat lihan syönnin? Parantaako se eläinten oloja vai huonontaako niitä? Kun ylipäänsä kenellä on varaa pitää mitään sikoja tai lehmiä muuten vaan. Maalaisjärjellä ajatellen tästä seuraa joko eläinten massalopetukset niiden pidon kannattamattomuuden vuoksi tai mahdollista on myös, että eläinten olot huononevat, kun niitä yritetään hoitaa ilman rahaa. Maatilat ovat ajettu muutenkin todella ahtaalle taloudellisesti, mistä seuraa helposti niitä laiminlyöntejä eläinten hoidossa. Useimmiten kyse ei ole niiden ihmisten välinpitämättömyydestä, vaan tästä yleisestä kuviosta, jota raha pyörittää. Välikädet tahtoo mahdollisimman paljon rahaa itselleen ja kuluttajat tuotteensa mahdollisimman halvalla ja tässä sitten nähdään mihin se johtaa.

     Itse en siis suosi kokonaan lihansyönnin lopettamista, vaan sitä, että ihmiset näkisivät vähän vaivaa ottaakseen selvää, että millaisissa oloissa ne eläimet ovat eläneet ja olisivat valmiit maksamaan vaikka vähän enemmän eettisemmin tuotetusta lihasta/kananmunista/you name it. Myös tuotteiden ostaminen suoraa tilalta kannattaa. Tällöin koko raha menee tuottajalle, eikä pääosin erinäisille välikäsille, mikä taas auttaa tuottajaa huolehtimaan mahdollisimman hyvin eläimistään.Tähän panostaminen on mielestäni ehdottomasti paras tapa vaikuttaa eläinten hyvinvointiin.

     • Karoliina

      Olipas mukava lukea näin fiksu ja perusteltu kommentti! Itse olen pääosin kasvissyöjä terveydellisistä syistä ja pyrin aina valitsemaan eläinperäiset tuotteet niiden eettisyyden perusteella. Eli nimenomaan kotimaista ja lähellä tuotettua. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, ettei jokaisen suomalaisen vegaaniksi ryhtyminen ratkaise mitään, päinvastoin. Toivottavasti muutkin lukevat kattavan kommenttisi ja saavat vähän uutta näkökulmaa asiaan 🙂

     • Jane

      Olen samaa mieltä, että asioilla on monta puolta, eikä voi vain rankata asioita ”oikeiksi ja vääriksi” ellei tiedä kaikkia taustoja. Tämä aihe on todella kinkkinen sen suhteen. Itseäni suuresti epäilyttää juuri tuo maailman pelastuminen jos lihansyönti lopetettaisiin kokonaan. Valitettava tosiasia on se, ettei tuotantoeläinten kasvattaminen ole mitään helppoa ja halpaa lystiä. Jos tuottoa ei saa, tuskin niitä monikaan enää kasvattaisi. Joten minne kaikki lehmät ja siat silloin joutuisivat? Niitä ei todellakaan voi päästää metsiin juoksentelemaan, koska ne ovat domestikoituneet jo tuhansia vuosia sitten. Ja jos niitä ei ole varaa kasvattaa, on kohtalo aika karu.

      Todella hyvä pointti on se, että panostaa eettisiin tuotteisiin ja siihen, että tuotantoeläinten hyvinvointia koko kasvatusketjun ajan saataisiin oikeasti parannettua. Tämä koskee myös ja ehkä nimenomaan teurastamoita, joissa toiminta tuntuu olevan vielä tilojakin kiireisempää ja julmempaa. On väärin leimata Suomen maajusseja julmureiksi, suurin osa heistä haluaa eläimiään kohdeltavan hyvin. Toki on siinä sekin pointti, että vain hyvinvoiva eläin tuottaa hyvin..

      Ymmärrän kyllä kasvissyöjiäkin, ja mielestäni on hyvä, että heitäkin on. Mutta erinäisiä ongelmia siitäkin aiheutuisi, jos kaikki maailman ihmiset alkaisivat syömään pelkkiä kasvisruokia. Ei se tuotanto sujuvaa niinkään olisi. Tuskin myöskään kovin luomua.

      Itse en henkilökohtaisesti uskoa nykymaailmassa tehotuotannon vähenevän mihinkään – joskin toivon sitä todella paljon. Jos kasvissyöjäksi päätän ryhtyä, se tapahtuu lähinnä sen vuoksi, että koen itse jonkinlaista huonoa omaa tuntoa syödä minulle todella rakkaita eläimiä. Myönnän myös sen, että on tavallaan sama asia, syökö possua vai koiraa -molemmat ovat yhtälailla ihania ja arvokkaita eläimiä. Kuitenkin koira saa perheenjäsenen paikan helpommin, eikä sitä siksi ole soveliasta syödä Suomessa. En siihen itsekään ryhtyisi. Aika pitkälti nautojen ja sikojen syöminen on kiinni myös tottumuksesta ja helppoudesta. Totta sekin.

      Toisaalta ajattelen niin, että luonnossa on tietynlaiset ravintoketjut, ja koko ajan eläimiä kuolee niiden joutuessa saaliiksi. Sinänsä se on sama, onko saalistaja ihminen vai petoeläin. Toki ihmisten on helpompi valita kasvisvaihtoehto, kun he ovat sekasyöjiä. Eläinmääriäkin on hyvä kontrolloida jollakin, jos ne koko ajan vain kasvaisivat, ei siitäkään hyvää seuraisi.

      Näin ollen pidän tärkeänä edesauttaa eläinten olojen parantamista ja tehotuotannon muuttumista järkevämpään suuntaan. Uskon, että sillä saataisiin enemmän ja nopeammin aikaan hyvää, kuin vaatimalla tuotannon lopettamista kokonaan. On hyvä myös katsoa, mitä lautaselleen laittaa, ja suosia eettisyyttä ja riistaa, jos se on mahdollista. Myös tuo aiemmin mainittu tiloilta osto on hyvä vaihtoehto.

      Loppuun voisin vielä todeta, etteivät nämä mielipiteeni ole tuulesta temmattuja. Tiedän jo ”ammatinvalintani” ja opintojeni aikana oppimieni asioiden myötä, että epäkohtia on edelleen, esimerkiksi juuri teurastamoilla. Mutta on myös väärin yleistää joidenkin järjestöjen kuvamateriaalia huonovointisen näköisistä eläimistä koskemaan kaikkia tilan eläimiä – on nimittäin käynyt niinkin, että järjestöt ovat salakuvanneet sairaskarsinoita ja leimanneet sen perusteella kaikki tilan eläimet huonovointisiksi.

      P.S. En pidä itsekään siitä, että emakot joutuvat olemaan lähes paikallaan häkkien keskellä. Kuitenkin jokin ratkaisu on keksittävä siihen, etteivät pienet porsaat menehdy jäädessään emakon alle. Tämäkin on yleistä.

   • Et oo tosissas!

    Jos kaikki ihmiset olisivat kasvis syöjiä tai vegaaneja ei tuotanto eläimiä edes tarvitsisi kasvattaa niin paljon ja kiireellä. Vaikka monilla tuotantoeläimillä olisikin hyvä olla ei se sulje muita tuotantoeläinten huonoja elämiä pois. Josta muuten tulikin mieleen että juuri sinä joka luet tätä kommenttia tällä hetkellä oletko sinä miettinyt mikä erottaa ihmisen ja eläimen että non niin tuo on eläin sen voi syödä ja kohdella miten haluaa ja tuo on ihminen sitä ei voi syödä ja kohdella miten haluaa??!!

   • Juulia

    Sue, olipa käsittämättömän typerä kommentti. Tottakai eläinten on parempi olla syntymättä,kuin syntyä elämään joka ei ole elämisen arvoista. Ja tuo sukupuuttojuttu :DDD toivottavasti tuo kommentti oli provo.

  • Sari

   Itsekkin jouduin valinnan eteen, kun näiden totuuksien edessä jouduin myöntämään , etten lihaa pysty enää syömään. Nyt on kohta maitokin inhokkien listalla. Mutta kohti terveempää elämää ja parempaa tuotantoeläinten kohtelua!

 2. Kuukkis

  En ole vegaani, mutta meidän perheen ravinnon kulmakiviä on itse pyydetyn hirvenliha ja itse, omaan käyttöön kasvatettu kirjolohi. Niistä ainaki tietää miten ovat kasvaneet 🙂

  • Lotta

   Itse olen samalla linjalla! Myöskään minä en pidä siitä, kuinka eläimiä tehotuotetaan ja nykypäivänä niihin ruiskutellaan ties mitä aineita mahdollisimman hyvän myynnin (mitä kookkaampi otus, sitä paremmat rahat saadaan) toivossa. Tuntuu pahalta ajatella, miten eläimet ovat ennen elämänsä päättymistä voineet ja kuinka niiden tuska saattaa pitkittyä, kun viimeisin hengenveto ei jääkään teurastajan mokan vuoksi viimeiseksi. 🙁 Siksi siis itse pyydetty kala ja metsästetty liha kuuluvat jokapäiväiseen elämääni. En halua ryhtyä kasvissyöjäksi (siinä ei todellakaan ole mielestäni mitään väärää, päinvastoin – arvostan näitä henkilöitä paljon!), mutta en myöskään asettaa lautaselleni eläintä, jonka alkuperää en tunne, ja jonka elämän tiedostan olleen huonolaatuista. Hyvä postaus Venla, tosiaankin asiapitoinen ja silmiä avaava!

 3. Johanna

  Moi Venla,
  Erittäin hyvä postaus asiasta, jota ihmiset eivät vaan halua uskoa. En ole katsonut ko.videota, sillä en pysty. Itse olin kasvissyöjänä 14-20 vuotiaana puhtaasti siitä syystä että en halunnut eläimien kärsivän minun ravintoni tähden, koska voin hyvin syödä muutakin ja voin hyvin ja saan tarvitsemani ravintoaineet.. Kasvissyöntini tosin tyssäsi siihen, että olin raskaana ja aloin himoita kanaa. Nykyään olen tietoisesti lisännyt kasviksia ja kaiken yllä mainitsemasi saa vaan enemmän vakuuttumaan siitä, että olisi hyvä jättää liha pois. Kananmunia kenties lähiluomutilalta, varmasti löytyy myös pääkaupunkiseudulta!
  Aivan ihanaa syksyä!!

 4. Sofia

  Moikka! Aivan super hyvin muotoiltu/kirjotettu teksti Venla. Oot ihan mielettömän hyvä ilmasemaan sun mielipiteet asiallisesti ja niin, että luettuaan tekstin herää oikeasti monia ajatuksia päähän (ainakin mulla). Joskus yläasteella uskonnon tunnilla meille näytettiin video ulkomaisista teurastamoista, samaan aikaan yökötti sekä harmitti näkymä videolla. Mutta olin vahvassa uskossa,että suomessa eläimillä on ”hyvät olot”. Video sai kuitenkin minut valitsemaan enemmän kasviksia, kuin liharuokia. (Kotona en voinut päättää mitä syödään.) Mitä vanhemmaksi olen tullut sitä enemmän haluaisin olla kasvissyöjä. Ja nyt sen ohjelman nähtyäni virkä enemmän. Mua rupesi ihan oksettamaan kun luin ton sun tekstin! Kunhan van porukat tajuaisi/kunnuoittaisi mun mielipidettä, että en halua lihaa. Kiitos ihana Venla, vahvistit vaan mun mielipidettä! ❤️

 5. Nella

  Moi Venla!

  En ole ennen kommentoinut, mutta nyt on pakko sanoa, että olet tehnyt todella hienon päätöksen. Itse olen fleksitaristi (kannattaa katsoa tarkempi määrittely osoitteesta syohyvaa.fi), enkä ole syönyt punaista lihaa kahteen vuoteen ja kanaa syön vain poikkeuksellisina juhlapäivinä.

  Kaikkea hyvää sinulle ja Makelle! Kaikki ajateltu ja perusteltu toiminta (vaikka nyt ympäristön/eläinten/oman hyvinvoinnin hyväksi) on aina kotiin päin!! Pienetkin teot merkkaa 🙂

 6. Laura

  Hieno kirjoitus. Olen myös viime aikoina katsonut useat videot teurastamolta ja itku siinä aina tulee kun näkee kuinka eläimiä kohdellaan. Sianlihan olen jättänyt jokunen kuukausi sitten tai saattaa olla jo yli puolivuottakin, en jaksa muistaa. Nyt olen ollut kohta viikon ilman lihaa, eri kaloja kylläkin syönyt ja kananmunien valkuaisia, vaikka löytyi niistäkin kuva miten urospuolisille tipuille käy 🙁 joskus yritin soijarouheesta tehdä ruokaa, silloin ei maustaminen onnistunut, mutta päätän nyt yrittää uudelleen. Hienoa tietää että noin monta eläintä voi vuodessa pelastaa! en ole vielä täysin vegaani mutta on hieno tunne kun pystyy jättämään lihat pois ja yritän jatkaa tällä tiellä. Kiva kuulla että teilläkin on sujunut hyvin elämänmuutos. Minkälaisia tuotteita olette valinneet proteiinin lähteiksi?Soijaa, tofua?parsakaalia? olisi kiinnostavaa kuulla. pitääkö kasvissyöjänä lisäksi syödä jotain ylimääräisiä vitamiineja? siihen saa kyllä varmaan vastauksen apteekistakin 🙂 Ihanaa syksyn jatkoa teille ja myös Mulanille 🙂

 7. Anna

  Hieno päätös. Videot oli järkyttävää, mutta tarpeellista katsottavaa. Suurin osa ihmisistä ei ajattele mistä se liha tai maito, nahkakengät tai meikit tulee. Eläin kärsii vain ihmisen itsekkyyden ja ahneuden takia. Loputon luonnonvarojen tuhoaminen ja eläinten hyväksikäyttö tulee vielä vastaan jossain kohtaa. Ihmiset ei sitä tässä kulutushysteria elämässään näe. Onko eettistä lihaa. Riista sitä on ehkä eniten, mutta siinäkin on omat epäkohtansa, mutta silti se on ns. paras vaihtoehto mitä tulee lihansyöntiin. Porotkin nykyään menee saman teurastusmyllyn läpi kuin ns. tehotuotettu liha. Mutta ravinto ei ole ainoa ongelma. Kosmetiikka, pesuaineet, muoti ym. Toimii ihan yhtä järkyttävällä tavalla. Kannattaa miettiä sitä seuraavan kerran kun ostaa halpisfirmojen höyhen tyynyjä tai takkeja, jotka on eläviltä linnuilta nypitty muutamaan kertaan tai kun pistät ihanan angora paidan, niin se on brutaalisti nypitty elävältä jänikseltä. Tai kun ostat niitä pakollisia meikkejä, niin jos et käytä vegaanisia tuotteita, niin nekin on pelkkää eläimen tuskaa täynnä. Veganismi on ruokavalio ja elämäntapa, joka pyrkii välttämään kaikkea eläimille vahingollista toimintaa. Vegaaninen ruokavalio on vegetaristisen eli kasvispohjaisen ruokavalion alalaji, jossa pyritään välttämään eläinperäisten tuotteiden käyttämistä kokonaan. Lihan ja verituotteiden lisäksi muutkaan eläinkunnan tuotteet, kuten maito ja muna, eivät kuulu vegaaniseen ruokavalioon.Eläinperäisen ravinnon lisäksi vegaanit pyrkivät olemaan käyttämättä mitään eläinperäisiä ja eläimillä testattuja tuotteita, kuten esimerkiksi nahasta tehtyjä vaatteita ja eläinkokein testattuja kodin puhdistusaineita tai kosmetiikkaa.
  Miten Venla tästä ajattelet. Sinäkin käytät paljon muotia ja meikkejä, joten huomioitko veganismin kokonaisuutena, etkä pelkkänä ravintoasiana? Monet ajattelee että se lihansyönti on se paha asia, mutta se on koko paketti, jos sitä miettii eläimen kannalta. Onneksi nykyään saa todella paljon vegaanisia tuotteita, kun vaan ottaa selvää.
  Tärkeä asia puhua! Hyvä Venla 🙂

  • Jenna

   Haluaisin vielä tarkentaa Annan vastaukseen että EU on kieltänyt kosmetiikkatuotteiden testaamisen eläimillä jo vuonna 2004. 2013 tuli voimaan laki joka kieltää myös kosmetiikan ainesosien eläintestit. Euroopan Unionin alueelle ei saa myöskään tuoda/markkinoida kosmetiikkaa jonka ainesosia on testattu eläinkokein. Kaikki Suomen kaupoista löytyvä kosmetiikka on siis eläinkokeetonta kosmetiikkaa, nettiostoksissa taas kannattaa olla tarkempana 🙂

 8. Mallajaana

  Näin tuon samaisen videon noin kaks viikkoa sitten ja täytyy todeta että järkytyin todella. Oon osannut sulkea silmäni tältä ja miettinyt että mun lautaselle päätynyt eläin olisi jotenkin saanut elää vapaasti ja teurastettu hellävaraisesti. Video tosiaan löi märän rätin suoraan silmille. Kasvissyöntiä oon ’harrastanut’ ennenkin ja oon ollut mukana näissä docventuresin lihattomissa lokakuissa ynnä muissa. Nyt kun vielä kotona asun niin kauhean radikaalia muutosta ei voi tehdä koska vanhemmat ovat sellaisia että laittavat hanttiin ja alkavat paasata siitä, että kyllä ihmisen lihaa pitää syödä.
  Olenkin jo hyvin päättänyt, että ryhtyisin ainakin kasvissyöjäksi, jossen vegaaniksi kun muutan omaan kotiin. Ensiksi tottakai paljon materiaalia tutkittavana.

  Kun itse pääset enemmän sisälle vegeruokavalioon niiin kerrothan meille hyviä ruokareseptejä sekä vegeravintoloita. Tottakai meillä on google mutta tahtoisimme kuulla oikeita kokemuksia ja hyviksi koettuja reseptejä.

  Onnea päätöksestäsi! Perässä tullaan 🙂

 9. Anonyymi

  Tää oli musta pysäyttävä postaus ja sulla on niin hienoja ajatuksia, että ihan hiljaseksi vetää. Pakko kysyä sen verran, että olen nähnyt sun omistavan Canada Goosen takin, jossa aito turkis hupussa. Mitä ajattelet siitä? Mulla löytyy sama takki itseltä ja välillä tuntuu tosi syylliseltä ja pahalta kun ihmiset on leimanneet mut takin käytön vuoksi. 🙁

  • rottis

   En ole Venla, mutta tarjoon silti omaa näkemystäni:
   Ostettu mikä ostettu. Järkevintä on käyttää jo ostettu takki loppuun (tai jos ei pysty niin sitten pistää kiertoon/myydä eteenpäin), ja jatkossa uusia vaatteita ostaessa tarkistaa ettei niissä ole eläinperäisiä aineita. 🙂
   Tai no, siis nahkaa tai turkista. Liimoissa saattaa olla eläintä (lähinnä kengissä), mutta niitä on aikalailla mahdoton selvittää, joten asialle ei mitään voi.

   Eikä kyllä tarvitse voidakaan: Eihän kyse ole siitä että pitäisi kaikkeen pystyä, tai että pitäisi olla joteinkin ”täydellinen”. Kyse on kärsimyksen vähentämisestä ja parhaansa tekemisestä.

   • Jenny

    Olen samaa mieltä kuin rottis. Itsekin olen hiljattain vaihtanut vegaaniruokavalioon ja jatkossa pyrin myös valitsemaan ei-eläinperäisiä tuotteita muutenkin, mutta en sentään aio heittää roskiin jo omistamaani nahkatakkia ja nahkakenkiä tms. Ne käytetään loppuun ja uusien kohdalla tehdään uusi valinta. 🙂

 10. annika

  Hieno postaus venla ja tervetuloa vegaanien pieneen porukkaan! Kun syyllisyys lihansyöntivuosista katoaa, tajuaa miten paljon parempi elämäntapa veganius on. Monet kyselee kosmetiikasta ja nahkatuotteista yms. Mä oon henkilökohtaisesti sitä mieltä et kaikkea ei tarvitse muuttaa keralla. Jo pelkkä vegaaninen ruokavalio on iso muutos ja jo sillä pystyy auttamaan niin paljon. Toki on totta et ne meikit yms on lähes yhtäläinen paha kuin lihan syöminen, mutta pikkuhiljaa 🙂

  • Mirva

   Komppaan kirjoittajaa! Vegaanius on upea asia, mutta kuitenkin monille meistä suuri muutos. Askel kerrallaan. Aloitin matkani vegaanisella tiellä sisällyttämällä pikkuhiljaa uusia vegeruokia arkeeni. Sittemmin olen vaihtanut kosmetiikkaa eläimillä testaamattomaan ja vegaaniseen, sekä jättänyt eläinperäiset vaatteet ja asusteet pois ostoskorista. Toisinaan sorrun edelleen perusjuustokakkuun tai makkaraan – ainoastaan huomatakseni ettei ollut sen arvoista. Eli on ihan ok edetä omalla vauhdillaan, muutosta ei tarvitse tehdä yhdessä yössä 🙂

  • satunnainen ohikulkija

   ”Toki on totta et ne meikit yms on lähes yhtäläinen paha kuin lihan syöminen”

   Kyllä eläimillä testattu kosmetiikka on melestäni vielä huomattavasti suurempi paha kuin lihan syöminen. Sehän on nimenomaan täysin turhaan eläimille tuotettua kärsimystä, jota ei voi edes yrittää perustella millään oikealla tarpeella, joita ravinto ja vaatetus ovat (vaikkei niistäkään huolehtiminen tietenkään eläintuotantoa edellytä).

   • Jenna

    Onneksi Suomessa ei saa myydä eläimillä testattua kosmetiikkaa, joten kaupasta voi valita minkä tuotten vain ja tietää että se on eläinkokeetonta 🙂

 11. Vegaani

  Aivan mahtava kirjoitus ja hienoa kuulla että olet nykyään vegaani!
  Tulet huomaamaan, että tämä on varmasti elämäsi paras päätös.
  Kun siirryin vegaaniksi, niin päällimmäisenä syynä oli eettisyys, mutta myöhemmin tajusin myös kuinka suuren palveluksen teen ympäristölle ja terveydelleni.
  Aiotko olla ostamatta myös nahkaa, villaa, eläimillä testattuja kosmetiikkoja.. yms? Mitä mieltä olet mm. hunajasta? Entä mitä ruokaa ostat Mulanille? 🙂

  • jemina

   Venlalle ensin tsempit ja kiitokset mahtavasta päätöksestä (ja kirjoituksesta!) 🙂

   Ja Vegaani, et varmaan ajanut Mulanin ruokintaan liittyvällä kysymyksellä sitä että hälle pitäisi myös ruveta syöttämään kasvisruokaa (koira kun on luonnostaan lihansyöjä, enkä voi ymmärtää ihmisiä jotka riskeeraavat koiransa terveyden omien aatteiden takia), mutta onko sinulla tietoa mikä olisi eettisintä koiranruokaa? 🙂 Itse syötän koiralleni riistaruokaa (nappuloita), mutta mietin että olisiko olemassa jokin parempikin vauhtoehto!

   Olen itse ollut kasvissyöjä ala-asteelta lähtien, mutta täysin vegaaniksi en varmaan koskaan ryhdy, koska esimerkiksi hunajantuotanto on mehiläisten selviytymisen kannalta todella tärkeää ja syön lähituotettua hunajaa mielelläni. Mielestäni on tärkeää löytää se itselle sopivin ruokavalio ja eettiset ratkaisut, vaikka se tarkottaisi ettei voi itseään vegaaniksi kutsua. Vegaanius kun ei rajoitu pelkkään ruokavalioon 🙂

   • Sara

    Kysymys ei ollut mulle, nutta vastaan kuitenkin 😀 Itse pyrin syömään melko vegaanisesti, mutta koirille syötän tietty lihaa. Tilaan kennelrehusta lihat ja pyrin valitsemaan vähän eettisempiä vaihtoehtoja, kuten suomalaista hevosta ja poroa. Näitä ei ole ahtaissa oloissa tehotuotettu, vaikka eipä näistäkään tiedä miten teurastus sitten on toteutettu.. Kuitenkin pidän etenkin tota hevosta hyvänä vaihtoehtona koirille, Suomessa kun hevosia riittää ja itsekin hevosharrastajana tiedän, että teurastus on järkevin vaihtoehto kun hevosella ”loppu lähenee”. Olisikin hyvä että suomalaista hevosenlihaa suosittaisiin enemmän, tässä mielenkiintoinen linkki asiasta: http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomalaisen-hevosenlihan-pulma

 12. Oili-Maria

  Mahtava kirjoitus! 🙂

  Itse en noita videoita oo kattonut, en vaan kykene. Pitäisi kai pakottautua, niin saisi nykyistäkin paremmin irrottauduttua kaikesta lihasta, ihminen kun ei elääkseen hyvin ja terveellisesti sitä kuitenkaan tarvi.
  Punaisen lihan oon jättänyt viime kuussa pois, kanaa/broileria edelleen syön, tiedostaen kuitenkin samalla, että ruokani on peräisin huonoista oloista… Maitotuotteita ja kananmunaa käytän myös, joskaan en kovin suuria määriä. Tuli mieleen että mites rahkat ja muut treenaajan maitotuotejutskat, miten korvaat ne kasvispuolelta? 🙂

  Oma unelma olisi, että ainut liha mitä suuhunsa laittaa, tulisi omalta pieneltä luomutilalta ja pieni osa ihan puhtaasti riistana. Toinen osio tuskin toteutuu koska kumpikaan meistä, mies eikä minä, emme metsästä mutta oma pieni maatila ehkä onkin vielä joku päivä mahdollinen 🙂

 13. Anni

  Sä sait mun nyt vakavasti harkitsemaan vegaaniks alkamista. Oon just oppinu olemaan ilman turhia herkkuja ja sokeria, joten miks en oppisi olemaan ilman lihaa, kun en oo oikeen ikinä siitä niin tykännyt. Kalaa haluisin kuitenkin syyä, tietääks joku paremmin kalojen pyydystämisestä(kasvatuksesta?) täällä suomessa?

 14. Ninni

  Hyvä Venla! Vegaani ilmoittautuu 🙂 Vaikeinta tulee varmaankin olemaan oman valinnan argumentointi ja puolustelu. Olen niin iloinen päätöksestäsi, olet monelle arvostettu esikuva ja varmasti saat monia ajattelemaan asioita uudelta kantilta. Tsemppiä! 🙂

 15. Anonyymi

  Maaseudulla koko ikänsä asuneena ja maanviljelijän lapsena mulla on toinenkin näkökulma tähän asiaan. En väitä, että tietäisin tarkalleen mitä teurastamoilla tapahtuu, mutta halusin takertua siihen, että eläimet elävät huonoissa oloissa elämänsä ajan. Se on joissakin tapauksissa valitettavan totta, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että vastapainona monilla tiloilla asiat on älyttömän hyvin. Esimerkiksi meillä eläimet saa asua isossa pihatossa vapaana ja kulkea sisälle tai ulos miten haluaa ja yleisestikin niitä kohdellaan hyvin.

  Tästä huolimatta oon kuitenkin itsekin tutkinut jonkin verran kasvisruokia ja ajatellut lihan vähentämistä ruokavaliostani. Tykkään kokkailla tosi paljon ja kokeilla uusia ruokia, joten olisi tosi kiva juttu jos jakaisit täällä esimerkiksi sun vegaaniruokien suosikkeja! 🙂

  • vegg

   mutta eihän se hyvä kohtelu kuitenkaan oikeuta ja vie pois sitä faktaa, että eläin kuitenkin tapetaan vain ja ainoastaan ihmisten makumieltymysten takia. tappaminen on aina tappamista, oli eläimen kohtelu millaista tahansa…

 16. Helpu

  Olen pesco-vege. Syön pari kertaa viikossa kalaa ja juustoa, muuten noudatan kasvisruokavaliota. Lihan ja kanan olen jättänyt 5 vuotta sitten. Enkä ole kaivannut! Olo on parempi ja puhtaampi. Kalaa olen vähentänyt asteittain mutta syön edelleen kotimaista järvikalaa ja luomulohta toisinaan ja sushi on paheeni. Kunpa vain tosiaan ihmiset heräisivät siihen että tehotuontanto on eläinten keskitysleiri ja eikä sitä pidä hyväksyä. Ihminen ei tarvitse lihaa eikä varsinkaan tehotuotettua!

 17. Annukka

  Hei Venla! Halusin kommentoida tekstiäsi, sillä aihe on sellainen, joka herättää aina paljon ajatuksia. Ítse en voi katsella videoita, mutta tiedostan mikä todellisuus ainakin osin varmasti on. Lehtikuvia on myös tullut katseltua.

  Oma taustani on sellainen, että olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta maalta. Isäni ja veljeni metsästävät ja kalastavat. Meillä pakastimet täyttyvät aina syksyisin itse pyydetystä hirvenlihasta ja muusta riistasta. Lisäksi olen kasvanut sellaiseen elämäntapaan, jossa marjat ja sienet kerätään talteen. Joskus aiemmin olin arka kertomaan kavereilleni siitä, että meidän kotona syödään ihan aitoa luomu lihaa, sillä tuntui, että metsästystä pidettiin kovin pahana asiana. Nykyään uskallan kuitenkin iloita avoimesti siitä, että kun menen käymään kotona saan ruoaksi sellaisen eläimen lihaa, joka ei ole kärsinyt millään tavalla tai lihaa ei ole tehotuotettu tms. Meille lapsuudenkotiin siis ostetaan hyvin vähän mitään lihatuotteita kaupasta.

  Omassa arjessani syön kyllä lihaa, mutta oikeastaan minun tulee itselleni ostettua hyvin vähän, tuskin ollenkaan, punaista lihaa. Syön mielummin kalaa, tonnikalaa ja kanaa. Tämä jo oikeastaan ihan hinnankin takia. Sianlihaa en ole oikeastaan syönyt pitkään aikaan, en vain pidä sen mausta.

  Tuohon eläinten kamalaan kohteluun haluaisin vielä sanoa sen verran, että minusta, niin kuin varmasti jokaisesta, se on aivan kamalaa. Haluan kuitenkin tuoda esille sen, että kaikilla tiloilla asiat eivät varmastikaan ole yhtä huonosti, kuin kyseisiin viedoihin päätyneillä. Minulla on esimerkiksi yksi hyvä ystävä itä-Suomesta, jonka perheellä on karjatila. Se on tuonut elannon ystäväni perheelle ja aiemmin jo hänen isovanhemmilleen. Hän on kertonut jonkin verran arjestaan ja uskon, että ei esimerkiksi hänen kotonaan eläimiä kohdella hirvittävällä tavalla.

  Tulipa pitkä kommentti. Halusin vain jakaa joitain ajatuksia, joita kirjoituksesi herätti. Pidän blogistasi, ja arvostan päätöstäsi kasvissyöjäksi ryhtymisestä.

  Mukavaa loppusyksyä! 🙂

  • H

   Nuo videot oli teurastamoilta, Suomen neljästä suurimmasta. Hyvä elämä ei siis takaa että viimeinen taival suoritetaan kuten pitää… Eli ongelma on aika suuri!

   • S

    No eivät olleet Suomen suurimmilta teurastamoilta. Ota asioista selvää ennen kuin kommentoit.

  • vegaani

   Kanan, kalan ja tonnikalansyönti on ihan yhtä pahoja. Jos me jatketaan kalan syöntiä tähän malliin, ja kalastusta yleensäkkin, loppuu kalat valtemeristä vuoteen 2060 mennessä. Tonnikalat uhkaa myös kuolla sukupuuttoon. Kanan rinnat lihotetaan hormooneilla ja lääkkeillä niin suureksi ettei kana voi liikkua. Ne elää niin ahtaasti ettei ne mahtuisi edes liikkumaan. Niiden nokat katkaistaan ilman puudutusta kun ne on pieniä.

 18. Josefiina

  Voi Venla oot ihana! :’) Hienoa, että otit tän aiheen esille, koska pystyt tän blogin kautta välittämään tietoa ja erilaisia näkökulmia niin monille ihmisille. Itsekin vegaani ollut reilu vuoden ja täytyy sanoa, että en ole koskaan voinut näin hyvin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ihanaa viikonloppua ! <3

 19. Armi

  Rakkautta sinulle, kun nostat tämän asian esiin. Sitä ei paljon pintablogeissa liiku. Toivottavasti mahdollisimman moni kuulee viestisi ja muuttaa omia tottumuksiaan. Kiitos <3

 20. Taru

  Aivan loistava päätös! Täälläkin ilmottautuu yksi kasvissyöjä. Erityisesti ilahduttaa, kun aktiivinen urheilija kertoo olevansa vegaani. Inhoan sitä, kun joskus paljon urheilevat ihmiset suhtautuvat kasvissyöntiin kuin ajatus olisi mahdoton, koska ”ilman lihaa lihas ei kasva”. Kyllä, proteiinia löytyy muualtakin kuin kanasta ja maitorahkasta. Toivottavasti jaat jotain kivoja reseptejä asian tiimoilta!

 21. Janina

  Tosi hyvä kirjoitus! Itsekin ryhdyin kasvissyöjäks n. 2 kuukautta sitteni (vältän melko tarkasti myös kananmunaa ja maitotuotteita). Olo ei ole ollut koskaan parempi. Fiilis on niin kevyt, energinen ja positiivinen, etten pysty edes kuvittelemaan itseäni enää sekasyöjänä! On ihanaa, kun saa syödä oman ruuan hyvällä omallatunnolla tietäen, ettei kukaan ole kärsinyt sen takia! 🙂

 22. Sonja

  Hienosti kirjoitettu teksti ja todella hyvin kiteytetty tärkeä asia. Itsekin olen ollut melkein vuoden ajan vegaani ja hetkeäkään en ole katunut! Olen myös miettinyt ihan samaa, että miksen ryhtynyt siihen jo aiemmin? Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. 🙂

  Mielettömästi tsemppiä uudelle vegaaniselle taipaleelle! 🙂

 23. Jenni

  Hyvä,että olet tyytyväinen ratkaisuusi. Itsekkin syön kasvispainotteiseksi.
  Haluaisin kuitenkin muistuttaa ettei kaikki tuotantoeläimet voi huonosti(paitsi teurastomalla). Suurilla tiloilla eläimiä voidaan ajatella pelkkänä rahana, mutta ei pientiloilla. Siellä eläimillä on nimet ja heidän kanssaan vietetään paljon aikaa. Kun he turvaavat elämän ei heitä haluta kohdella huonosti ihan inhimillisyyden nimissä. Eikä huonosti hoidettu eläin tuota hyvin, joten pienillä tiloilla ei ole varaa edes kohdella eläimiä huonosti. Nykyinen ilmapiiri kannustaa suurtiloihin, vaikka pieniä tiloja pitäisi tukea kaikessa ruokateollisuudessa. Ps. Tunnen monta tilallista, jotka ovat järkyttyneet teursstamovideoista ja miettineet, miten voisivat estää nykyisen sairaan toiminnat. Tarkoitukseni ei todellakaan ole kritisoida valintaasi vaan kertoa sinulle tästäkin näkökulmasta. Kyllä osa tilallisista oikeasti välittää eläimistä.

 24. Armi

  Aloitan ensi viikolla semilihattoman viikon (koulussa normaalia ruokaa sillä vegestä en ole varma saanko ottaa sitä siellä), mutta kotona en syö mistään hinnasta. Radikaalisti oon muutenkin vähentänyt lihankäyttöä, maitotuotteista juustoa käytän edelleen ja esim. en mene paniikkiin, jos vaikka mummolla syönkin hirvipaistia, sillä tiedän miten, ketkä ja missä sen ovat ampuneet. Surullistahan toki sekin on, mutta pysyvät muutokset tapahtuu pikkuhiljaa ainakin omalla kohdallani. Inhottaa kun kotiin kuitenkin ostetaan lihaa, sillä muut eivät ole innostuneet kasvisruokailusta. Haaveilen olevani joskus vielä vegaani tai ehkä jopa jossain määrin raakaruokailija, sillä oloni on kaikkeista paras kasvisruoan jälkeen.

 25. Arwon kanala

  Moi Venla, hienoa että otat kantaa tärkeisiin asioihin! Haluaisin kuitenkin muistutella, ettei kaikki syötävä liha tai kananmunat tule näistä tehotuotantopaikoista. Meitä on yhä suurempi joukko, jotka kasvattavat eläimiä kotipihassa, haluten turvata elämille paitsi hyvän, stressittömän elämän, myös asianmukaisen lopetuksen. Esimerkiksi meillä nautitaan ns. ”Pilalle hemmoteltujen kanojen munia” hyvillä mielin joka päivä. Lähiruoka kunniaan! 🙂

 26. JenniH

  tuli kamalan surullinen olo tätä postausta lukiessa 🙁 oon ollut kasvissyöjä jo 7 vuotta, mutta en oo tiennyt kaikkia noita kamalia yksityiskohtia. nyt olen entistä onnellisempi ruokavaliostani!

 27. jjenna

  Moikka! olisiko ruokapäiväkirja/reseptipostauksia mahdollista toteuttaa, sillä itseäni kiinnostaisi kasvisruokien kokeileminen?:-)

 28. Elina

  Samoja ajatuksia pyörii päässä täälläkin… En ole kasvissyöjä tai sellaiseksi ryhtymässä, mutta kasvisruokien lisääminen ruokavalioon kiinnostaa kovasti. Käyttämämme lihat ostan aina luomuna, mutta selvittelen tällä hetkellä vaikuttaako se eläinten teurastusolosuhteisiin. Minua kiinnostaisi tietää, miten koostat (ja varsinkin Make) päivän proteiinit kun olet maitotuotteetkin jättänyt pois?

  • Minna

   En ole Venla, enkä treenaaja, mutta pitkään kasvisruokavaliolla elänyt.
   Pavuissa ja soijassa on älytön määrä proteiinia, lajista riippuen jopa enemmän kuin lihatuotteissa. Lisäksi tämä kasvipohjainen proteiini on osaksi paremmin imeytyvää, joten keho saa enemmän irti kasvipohjaisista kuin eläinperäisistä protskuista.

   Mainittakoon vielä, että esimerkiksi Paavo Nurmi oli urheiluaikoinaan täysin vegaani – kertokoon se jotakin ravinnon monipuolisuudesta 🙂

 29. käyttäjä-10913

  Aivan huikeaa että otit asian esille ♡ tällainen näkyvyys tärkeälle asialle on mahtava juttu!!

  Itse olen ollut pesco-vegetaristi 15 vuotta. Nuorena olin aktiivisesti mukana eläinsuojelujutuissa ja aika monia järkyttäviä videoita olen nähnyt silloin. Mutta nyt katsoin pitkästä aikaa juuri tuon MOTin ja kuvottaa. Olen onnellinen etten osallistu tuollaiseen julmuuteen. Ja tiedän kyllä että vegaanius olisi paras vaihtoehto,mutta koen itse lihan (myös sen niin trendikkään broilerin) tuotannon kaikista julmimpana.

  Joskus vuosia sitten 45 minuuttia ohjelmassa näytettiin muistaakseni hevosten hakkaamaan ja jotkut lopettivat lihansyönnin. Viikoksi. Vaikka tietysti se viikkokin on aina tyhjää parempi 🙂

 30. Tiia A.

  Et voi uskoakaan miten onnellinen olin lukiessani tän postauksen!! Olen itse ollut kasvissyöjä 2 vuotta, vegaani melkein vuoden! Terveysetuina olen päässyt eroon aknesta sekä liiallisesta unen tarpeesta eroon. Voin siis kertakaikkisen paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin.

  Aion ehdottomasti pistää jakoon tämän listauksen kaikille!! Kiitos Venla!! Olette ihan huippuja maken kanssa! Ja onnea elämänne parhaimmasta päätöksestä <3

 31. J

  Tämä postaus ei olisi voinut tulla parempaan saumaan. Itsekkin näin näitä videoita, mutta ainoastaan kavereideni linkkaamana facebookissa. En kyennyt katsomaan näitä, en edes sekuntin verran, sillä tiesin, että en millään kestäisi katsoa enään yhtään kamalaa videota, mitä maailmalla ja ylipäätänsä ympärillämme tapahtuu. Aloin voimaan pahoin, jo pelkän linkin, sen otsikon ja kuvan, näkemisestä ja tunsin suunnatonta surua. Olen ollut jo pidemmän aikaan lihattomalla linjalla. Esimerkiksi kanaa en ole pystynyt syömään kunnolla vuoteen, koska yhtäkkiä tuli vain stoppi ja kananpoikasten kuvat pyörivät silmissäni syödessäni, niin yritäppä siinä syödä sitten.. Jauhenlihaa söin, mutta vain esimerkiksi laatikkoruokien ja keittojen seassa. Tämäkin oli kuitenkin siinä ja siinä. Kunnes siihenkin tuli jyrkkä stoppi.
  Nyt kuitenkin syön vielä vähissä määrin kalaa,maitotuotteita ja kanamunia. Koko perheeni syö edelleen lihaa, eikä ymmärrä sitä, miksi minä en. Eikä heitä edes kiinnosta, joten on suunnattoman vaikeaa ja surullista todeta joka päivä, että taas on sitä jauhenlihaa tai kanaa. Toivon, että pystyn vielä joku päivä (ja tulenkin) luopumaan kalasta, munista ja maitotuotteista. Ikinä en tule enään koskemaan kanaan tai punaiseen lihaan se on selvä se!

 32. Katariina

  Täytyy sanoa että pisteet sulle tästä! Kunnioitan! Itekin harjoitellut kasvissyöjänä ja susta sain tsemppiä ja ajattelin kokeilla vegaaniutta myös. Pikkuhiljaa jääneet myös mulla maitotuotteet yms pois kun vegaaniversiot on monesti parempiakin. 🙂

 33. Janni

  Hei, kiitos aivan mahtavasta postauksesta. Saanko kysyä mitä syöt esim. rahkan tilalta? Olisi kiva jos voisit jakaa täälä blogissa reseptejä kasvisruista, jotka olisivat opiskelijan budjettiin sopivia? Ja olisi myös kiva kuulla miten korvaat maitotuotteet?

 34. sofia

  Onnea hyvästä päätöksestä! Itsekin ollu kasvissyöjä 15 vuotta josta vegaanina 8. Paras päätös ikinä.

 35. 1

  Hei Venla!
  Voisitko tehdä postauksia aiheesta useampia, vaikka miten aloittaa lihan syönnin vähentäminen jne urheilijan näkökulmasta. Sellaista perus kattavaa, jotta mahdollisimman moni voisi lähteä kanssasi tavoittelemaan samaa? Useasti lihan syönnin lopettaminen tyssää jo arjessa kun ei keksitä arki ruokia ja miten saada ne monipuoliseksi ravinto arvoltaan.
  Olisi todella hienoa kun saisit tsempattua tätä hyvin tuloksin eteen päin, uskon että siitä olisi hyötyä monelle aloittelevalle kasvinsyöjälle etenkin urheilevalle sellaiselle. Uskon myös että sinusta tulisi tällekin asialle loistava roolimalli ja edeltäkävijä urheilijana, joka ajattelee myös eläinten parasta.
  Kiitos postauksesta!

 36. Maria

  Kaunis ja elämää kunnioittava kirjoitus!
  Mieli ja keho kulkevat käsi kädessä ja eläminen arvojen mukaisesti ja väkivallattomasti näkyy säteilevänä ulospäin.
  Onnea valitsemallasi tiellä ja tervetuloa meidän vegaanien kasvavaan joukkoon!

 37. Erika

  Voi että olen ylpeä teistä Venla ja Make!!! Aivan mieletöntä että te julkisuuden henkilöt avaatte suunne ja puolustatte eläinparkoja. On lohdullista miten monen ihmisen silmät ovat auenneet kun näitä kauheuksia on tuotu julki, toivottavasti oikeutta eläimille järjestö jatkaa näiden kauheiden epäkohtien julkituomista. Kiitos teille eläinten puolesta ♥♥♥ kaikkea hyvää teidän perheelle. Itse olen ollut kasvissyöjä reilut 7 vuotta, ihailen vegaaneja, sitä kohti mennään.

 38. Ekologia

  Olet tehnyt elämäsi parhaan päätöksen. Varmasti oletkin tutustunut myös eläinperäisiin materiaaleihin, mm.turkiksilla, untuvalla ja villalla on karmaisevia piirteitä. Se mitä kaikkea hyvää vegaanius tuo, jättää sekaaniuden kaipuun hyvin nopeasti. Eläinten oikeudet ovat vain pieni (mutta kuitenkin hyvin suuri) osa syistä jättää eläinperäiset tuotteet pois ruokavaliosta.

  Voit joutua puolustamaan valintaasi koko lopun elämääsi. Voit olla ylpeä itsestäsi kun olet laajentanut maailmankuvaasi.

 39. krista

  Mä tykkään sun jutuistas täällä, on mukava lukea positiivisia juttuja.
  Itelläkin tuli tosi kurja olo, kun näki nuo videot, todella eläinarvoa loukkaavia. :/ mutta valitettavaa, ja totta: ne eläimet silti kuolevat, vaikka sata ihmistä lopettaisi lihan syönnin. Todella hyvä päätös sinulle, jos itse olet tyytyväinen! Itse en lopeta lihan syöntiä, en pelastaisi sillä yhtään eläintä, vaikkakin se on kysynnän ja tarjonnan laki 🙂

  • sini

   Jos kaikki ihmiset ajattelisivat tällä tavoin, ei muutosta koskaan tapahtuisi. Kyllä vaan kun yhä useampi ihminen vähentää tai lopettaa kokonaan lihansyönnin, niin kysynnän lasku johtaa siihen, että kaupat eivät enää tilaa yhtä paljon lihaa hyllyihinsä koska se ei ole kannattavaa. Lopulta vaikutus näkyy myös ketjun alkupäässä-

  • 200 eläintä vuodessa

   Kommenttisi pisti silmääni, sillä sanoit, ettet usko kulutusvalinnoillasi olevan vaikutusta. Ohessa muutamia kenties sinua kiinnostavia tilastoja.

   Vegaani
   – säästää miltei 200 eläimen hengen vuodessa (http://www.peta.org/blog/vegans-save-185-animals-year/)
   – tuottaa 50% vähemmän hiilidioksidia kuin sekasyöjä
   – kuluttaa 1/11 siitä öljystä, 1/13 siitä vedestä ja 1/18 siitä maa-alueesta mitä sekasyöjä (http://www.cowspiracy.com/infographic)

   Toisin sanoen vegaanit säästävät päivittäin n. 4160 litraa vettä, 20 kiloa viljaa, 3 neliömetriä metsää ja 9 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia.

   Yhden vegaanivuoden aikana säästää niin paljon vettä, että saman säästääkseen saisi olla 100 vuotta ilman suihkua (10 min suihku, laskettu vettä säästävän suihkupään kulutuksen perusteella).

   100g jauhelihapihvin tuottamiseen tarvitaan 5 neliömetriä kaadettua sademetsää. Jos syö vain 400g vähemmän naudanlihaa viikossa, vaikutus ympäristöön on sama kuin ei ajaisi autoa kolmeen viikkoon.

   Kuluttajilla on mieletön määrä valtaa. Yksilöt voivat vaikuttaa. Todella harmi, ettet usko kulutusvaltaasi ja siitä päätellen et meidän muidenkaan. Et elä vakuumissa vaan ihan oikeassa maailmassa, missä jokaisen teoilla on seuraukset. Kyseenalaistamalla kysynnän ja tarjonnan lain viestität, että mielestäsi valinnoillaan muutokseen pyrkivät toimivat turhaan. Toivottavasti harkitsisist eläintuotteiden kulutuksen vähentämistä, tai alkaisit esimerkiksi suosia eläinkokeetonta kosmetiikkaa.

   Suosittelen lukemaan seuraavan lähteistetyn blogikirjoituksen, josta poimin viimeiset pointtini: https://bitesizevegan.com/environmental-societal-impact/everything-wrong

 40. RIMMA-matkablogi

  Nostan hattua! Teit elämäsi parhaan päätöksen. Kiitos myös tietoisuuden jakamisesta lukijoillesi. Itse olen ollut vegetaristi yli puolet elämästäni (kohta jo 18 vuoden ajan) ja vegaani pari vuotta. Mietin ihan samoja juttuja, kun lopulta jätin lehmänmaidon ja kananmunat pois ruokavaliostani. Miksi ihmeessä en tehnyt tätä jo aiemmin? Loistavaa viikonloppua! Toit ainakin hymyn minin huulilleni. Juuri sunkaltaisia somevaikuttajia me eläintenystävät tarvitaan joukkoomme.

 41. anonyymi

  Moikka Venla! Erittäin hyvä ja ennen kaikkea suorasanainen postaus painavasta aiheesta. Suomessa on vielä maidonjuonti niin kiinni kulttuurissa, että jos kertoo ettei käytä maitotuotteita, saa kuulla uhkauksia kuinka luut katkeaa yms. Oon ite 16-v ja ollut kasvissyöjä nyt alle kolme vuotta, ja mun tavoite on siirtyä kokonaan vegaaniksi kun muutan omilleni. Minusta se on niin, että jos haluaa jotenkin vaikuttaa teuraseläinten hyvinvointiin, niin vain kertakaikkiaan jättää lihatuotteet kauppaan. Ja pikkuhiljaa kans ne maitotuotteet. Positiivista talvea sulle, ihanaa että olet mukana herättelemässä porukkaa täällä sun blogissa!

  • Jane

   Tuntuu aika pahalta ajatus siitä, että kauppojen hyllyille jäävät lihat menevät roskiin. Tällöinhän eläimet on tapettu turhaan. Ne kuolivat ikävällä tavalla ihmisten takia, eivätkä sitten kuoltuaan kelpaakaan ruuaksi. Toki on asioilla sekin kääntöpuoli, että jostain on aloitettava se vähennys ja parannus, jonka myötä menekkiä ei ehkä tulisi enää niin paljon.

 42. sani

  Kannattaa muistaa myös että maataloustuotanto (liha ja maito) tuottaa 52% ilmaston lämpenemisen kannalta merkittävistä haitallista päästöistä joten ne joiden mielestä lihan syönti olisi eettisesti oikein kunhan eläimet tapetaan inhimillisesti, kannattaa muistaa että ekologisesta luomu lehmästä tulee samat päästöt kuin normaalista tehotuotetusta lehmästä!

  Ja Venla onneksi olkoon elämäsi parhaasta päätöksestä! Lue paljon kirjoja ja vegaaniliiton sivuja lisätiedon löytämiseksi 🙂 mahtavia arkireseptejä löytyy chocochilin blogista!

  Vinkkinä voin sanoa: vegaani juustot maistui hyvältä vaan lämpimissä ruuissa, sininen keiju on vegaanista, riisiproteiineista monet on vegaanisia, kannattaa tarkkailla e koodeja, esim novellen sinkki juomassa on karmiinia ( saatu ötököitä liiskaamalla), vihikset on parasta mättöä, kerman voi korvata lähes kaikissa ruuissa oatlyn mustalla kaurakermalla, vegaanituotteet.net kertoo kaikki Suomen vegaanituotteet ( suuri apu kaupassa käynnin yhteydessä!!) Ja kannattaa liittyä fb ryhmiin joita löytää esim. hakemalla ryhmiä kuten Suomen vegaanit, (paikan x, esim hesan) vegaanit näin saa paljon tukea ja apua arjen asioihin 🙂

  Vaikeinta on selittää muille ihmisille miksi on vegaani, mutta kasvissyönti on yleistymässä koko ajan joten tervetuloa joukkoon!

  Ps. Netflixissä on cowspiracy dokumentti joka kertoo hyvin fiksusti miksi ravintosuositukset vieläkin pohjautuvat maidolle ja lehmän lihalle.. Toinen hyvä on forks over knives joka on myös netflixissä, joka kertoo tieteellisesti kasvissyönnin eduista keholle, uskon että tykkäisit siitä paljon 🙂

 43. Sonja Siikanen

  Huikean hyvä päätös! Itse tulee kohta mun ja veganismin vuosipäivä, en ole koskaan voinut näin hyvin. Vaikka vuositolkulla aktiivisesti painoinkin tiedon eläinten oloista taka-alalle, oli se aika huikea fiilis puolen vuoden kohdalla tajuta, että mun takiani yksikään eläin ei ole kuollut kuuteen kuukauteen. Ihanaa, kun ei tarvitse tuntea pahaa oloa tapettujen ja kituneiden puolesta, ja oma kroppakin voi paljon paremmin.

  Mitä enemmän ihmiset vähentää eläinperäisien tuotteiden käyttöä, sitä enemmän kysyntä vähenee, ja pikkuhiljaa myös tarjonta. Eläintehtailun vähäneminen ja loppuminen ottaa aikaa, mutta jossain vaiheessa se tapahtuu, kun tietoisuus ja vastuunotto leviää, ja ympäristön kantokyky pettää.

  Onnea valitsemallesi tielle, tuo on varmasti yksi niitä päätöksiä, joista olen vuosien päästä onnellinen.

 44. Mirva

  Vegaani jo vuoden ajan! Lähti alunperin eläineettisistä syistä, sittemmin ymmärsin elämäntavan tekevän niin eläimille, minulle kuin ympäristöllekin hyvää. Eli kaikki hyötyvät! Olo on parhain ja en voisi palata takaisin sekasyöntiin. Niin onnellinen että asia on saanut ansaitsemaansa huomiota viime aikoina ja että sinäkin otit asian esille, varmasti vaikutat moniin.

 45. heisi

  Informatiivinen ja silmät avaava kirjoitus. Olet fiksu jalatmaassa pitävä nainen Venla, sen sai huomata Fitnesspäiväkirja-tv sarjassa ja tässä blogissasi. Jatka samaan malliin, käytä julkisuutta hyväksi positiivisesti. Olet ainutlaatuinen! Tervetuloa vegaanien joukkoon 🙂 kasvisruokavaliota aloitteleville hyvä sivusto on myös http://www.vegaanituotteet.net

 46. nea

  Voi ihana hyväsydäminen Venla! Kyynelehdin täällä lukiessani tekstiäsi, kuinka itsekkäitä me ihmiset olemmakaan! Itse en voi vegaaniksi ryhtyä, sillä olen vasta 15-vuotias. Asiaa olen kyllä miettinyt jo pidemmän aikaa, ja joskus siitä puhunut vanhemmillenikin. Eivät he täysin sitä ole kieltäneet. Voisihan sitä kokeilla elää kokonaan ilman punaista lihaa. Täytyy vielä sanoa, että toimit niin loistavana (sanat eivät riitä kuvaamaan) esikuvana kaikille! Kiitos tästä! Aina niin ihana ja ajattelevainen sinä <3

  • Ituhippi

   Vegaaninen ruokavalio on itseasiassa ihmiselle, ikään katsomatta, kaikkein terveellisin. Ihminen on ensisijaisesti hedelmänsyöjä. Eläintuotteilla on todistetusti karsinogeenisiä vaikutuksia. Tee tutkimustyötä vaikka googlaamalla ja esitä tulokset vanhemmillesi. Tsemppiä!

  • rottis

   Kysy vanhemmiltasi millaisilla järjestelyillä sun kasvissyöntisi/vegaaniutesi heille sopisi. Eiköhän se järjesty, kun vaan rauhassa neuvottelette. Jos ovat epävarmoja niin ehdota vaikka että kokeilette jonkin aikaa. 🙂
   Mä ite aloitin kasvissyönnin kun asuin vielä kotona, sillä ehdolla että mä itse otin asioista selvää ja itse kokkasin ruokani. Eikä parempaan saumaan olis musta voinutkaan osua, koska sain sit samalla opetella laittaan ruokaa alunperinkin vegaanisena. Kyllähän mä tietysti pennusta asti olin keittiössä autellut, mutta en mä vielä teininä ruokia alusta asti itse tehnyt. Viimesitään muutaman vuoden päästä olisin kuitenkin joutunut opetella laittaan kunnolla ruokaa, joten oli tosi kiva et sain opetella sen samantein vegaanisena.

   Jos sun vanhempas epäröi niin kerro niille miten helppoa o nykyään selvittää kaikki mahdollinen, siis niin ravitsemukselliset asiat ja reseptit kuin senkin mitä kaikkea vegaanista löytyy tavallisista marketeista. Puolivalmisteitakin/eineksiä tulee koko ajan lisää. (Hitaasti, mutta tulee kuitenkin!)

   En tiedä onko sulle jo tuttuja sivuja, mutta muutama tosi kätevä linkki.
   Ihan ekaks vegaaniliiton sivut, koska sieltä löytyy tietoa ”kaikesta”: http://vegaaniliitto.fi/
   Sit pari muuten vaan tosi avuliasta sivustoa:
   http://www.vegaanituotteet.net/ <– Perusmarkettien vegaaninen valikoima.
   http://chocochili.net/ <– Helppoja reseptejä, kaikenlaisia.
   http://vegaaninenversio.blogspot.fi/ <–Perussafkoja veganisoituina.
   http://www.kamomillankonditoria.com/ <– parhaat leivokset ja muut makeet herkut.
   http://www.vegaanihaaste.net/ <– Kuukauden vegaanikokeilu, mihin saa apua kun ilmottaa itsensä osalliseksi: Sähköpostiin tulee mm reseptejä yms. Muistaakseni tohon haasteeseen voi valita myös itselleen vegaanituutorin, joka henkilökohtasesti auttaa aina jos jotain apua tarvii.

   • Kiitos!

    Kiitos Venla! Kun luin postauksesi, tunsin suurta helpotusta. Minusta on upeaa ja todella arvostettavaa, että olet päättänyt ryhtyä vegaaniksi ja kerrot siitä rohkaisevasti muillekkin. Sillä on todella merkitystä, koska monet lukijasi varmasti ottavat sinusta mallia.

    Itse ryhdyin vegaaniksi juuri näistä tehotuotanto syistä noin puoli vuotta sitten ja koen olevani paremmassa kunnossa kuin koskaan! Olen kyllästynyt ihmisten negatiiviseen asenteeseen veganismia kohtaan. Asenteet on saatava muuttumaan. Jokaisen tulisi avata silmänsä ja katsoa nämä teurastamoista kuvatut videot, ja sen jälkeen miettiä, haluaako tosissaan tukea tällaista toimintaa.

    Tuntuu, että monet käyttävät treenaamista tekosyynä eläinperäisten tuotteiden käyttämiselle, vaikka todellisuudessa veganismi ei ole este kehonrakennukselle. Päin vastoin! Veganismi ja treenaaminen sopivat hyvin yhteen ja lihan, kananmunan ja maitotuotteiden korvaaminen kasviperäisillä tuotteilla on vain eduksi terveydelle. Siksi on hienoa, että fitness ihmisenä näytät muille mallia ja sanoudut irti eläinrääkkäyksestä 🙂 Se kertoo, että olet todella fiksu ja epäitsekäs tyyppi. kiitos siitä!

 47. S

  Kiitos tästä postauksesta. Minusta on ihanaa että käytät suosittua blogiasi tärkeän asian esille tuomiseen. Täälläkin siis yksi vegaani lukiasi. 🙂 Facebookista löytää muuten upeita ryhmiä joissa vinkkaillaan vegaanisia reseptejä, tuotteita, kosmetiikkaa ja muuta eläinystävien asiaa. Itse sain sieltä tosi hyviä vinkkejä kun siiryin kasvissyönnistä vegeilyyn.

 48. maikki

  Loistava kirjoitus,tärkeästä aiheesta. Kuvaamasi eläinten kohtelu on niin valtavan surullista, että näihin uutisiin aika ajoin vuosien varrella törmättyään on ollut pakko sulkea silmät. Ettei tulisi itku, ettei romahtaisi täysin. Ettei ne kuvat jäisi mieleen kummittelemaan vuosiksi, niinkuin ne tahtoo jäädä. Kuinka raukkamaista ja itsekästä se lopulta on! Toisaalta olen tainnut olla aika naiivi luullessani ja toivoessani näiden eläinasioiden olevan kuitenkin paremmin. Täällä siis myös yksi joka on lakannut itselleen valehtelun. En ole enää tänä syksynä pystynyt ostamaan punaista lihaa kaupasta, sianlihaa en ole syönyt vuosiin muutenkaan. Tuttujen metsien riistaa sekä kalaa ja vapaiden kanojen tuotteita olen vielä pystynyt ostamaan ja syömään parasta toivoen… Olen iloinen että eläinten oikeudet ja hyvinvointi on tapetilla ja herättänyt ihmiset ajattelemaan. Kiitos että kirjoitit tästä! 🙂

  Tosi tervettä ois tosiaan urheilevienkin ihmisen miettiä lihan rasvapitoisuuden ja kilohinnan sijaan enemmän sitä, mistä se liha on peräisin ja onko sitä protskua nyt pakko niin paljon ja niin edullisesti saada jne….

 49. Veera Bianca

  Kiitos, että kirjoitit aiheesta <3 Ja ihanaa, että olet lisännyt omaa tietoisuutta näistä asioista ja tehnyt valinnan joka vaikuttaa positiivisesti niin omaan terveyteesi kuin eläinten ja ilmaston tilaan! 🙂 Kannattaa tsekata Cowspiracy ja 101 reasons to go vegan (YouTubesta) 🙂

 50. EevaRG

  Itse olen ollut vegaani jo pitkään, mutta videoita en silti pystynyt katsomaan. Tekstisi oli hyvin ajatuksella kirjoitettu ja ajatuksia herättävä, moni eläin kiittäisi päätöksestäsi. 🙂

 51. Ville

  Ryhdyin viime elokuussa vegaaniksi. Hyvä Venla! Oikea päätös. Tulevaisuudessa ihmiset paheksuvat meidän aikamme valintaa käyttää eläimiä ravinnoksi. Ole osa edistystä ja vääjäämätöntä kehitystä kohti parempaa ja oikeudenmukaisempaa huomista.

 52. Oona

  Hienosti kirjoitettu ja erittäin hyvä päätös! Itse rupesin kasvissyöjästä täysin vegaaniksi viime keväänä, enkä ole katunut. Tuntuu hyvältä nauttia ruuasta, joka tekee hyvää niin itselle, mutta ennen kaikkea on myös rakkaiden ystävieni – eläinten – puolella. Jokaisen lihansyöjän pitäisi olla valmis näkemään, miten se liha tms. heidän lautaselleen oikeasti päätyy. Sellaiselta vääryydeltä eläimiä kohtaan ei saisi koskaan sulkea silmiään. Aurinkoista syksyn jatkoa sinulle! ☺️

 53. Ulla

  Kamalaa tosiaan tämä uutisointi. Myös itse olen ollut tietämätön, että tällaista tapahtuu Suomessa. Olen ollut kasvissyöjä n.15 vuotta; kalaa, kananmunia ja maitotuotteita kuitenkin syön.

 54. Ituhippi

  Hyvä Venla! Tervetuloa kasvavaan, silmänsä avanneiden joukkoon! Eläimet ja ympäristö kiittävät! <3

 55. Nora

  Luen tekstiäsi niin onnellisena! Paras päätös minkä ikinä teet. Ainoa asia mitä olen ihmetellyt kun olen lukenut sun postauksia, että mikset aikasemmin tälle tielle lähtenyt. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä! 🙂 Kaikkea hyvää sulle!

 56. Hanna

  Aivan mahtavaa Venla! Upea päätös! Täällä myös yksi vegaanilukija ilmottautuu 🙂

 57. Possu

  Tsemppiä vegaaniuspyrkimyksiin, ole ylpeä päätöksestäsi ja armollinen itsellesi alkuaskelissa! Vegaanina kyllä vaikuttaa asioihin, vaikka joku kommentoija on vähän ristiriitaisesti sanonut, että kysynnän ja tarjonnan laki pitäisi teurasmääriä samana. Päinvastoinhan se tekee 🙂 Kyllä markkinat reagoivat ostajien toiveisiin, eikä ole olemassa ennalta määrättyä tappamisen määrää. Siihen VOI vaikuttaa. Varsinkin tällainen keskusteleva tiedon jakaminen vaikuttaa. Ehkä kaikkein eniten. Kiitos tekstistä!

  T. Kymmenisen vuotta vegaanina porskuttanut possu

 58. Mursu

  Hyvä Venla, oikea päätös toivottavasti se pitää! 🙂 Ne videot oli ihan järkyttävää katsottavaa.. Itse olen ollut vasta vajaa vuoden vegaani ja mietin itsekin monesti että miksi en tajunnut jo aikaisemmin ryhtyä vegaaniksi. Tänä päivänä se on vielä niin helppoakin ja on ihana huomata miten paljon tavallisiin marketteihinkin on alkanut tulemaan vegaanisia tuotteita.
  Tosi hienoa että kirjoitat tästä ja jaoit faktoja eläintuotannon kauheuksista. Toivottavasti postauksesi saa muutkin ajattelemaan valintojaan ja muuttamaan tapojaan ettiseempään suuntaan. <3

 59. A

  Olisko Venla sulla mitään vinkkejä proteiinin lisäämisestä kasvismuodossa? Itse en käytä soija/tofu/seitan yms enkä myöskään proteiinijauheita tai lisäravinteia. Oon vähentänyt lihan syöntiä hurjasti, ennen tuli vedettyä kanaa joka toinen päivä ja se oli aika suuri osa proteiininsaannista. Nykyään protskut tulee maitotuotteista joka on ehkä pienempi paha? Rahkaa, juustoja, maitoa. Kananmunista en oo luopunut. Kuskusia ja kvinoaa ajattelin kokeilla, pähkinöissä on kovin suuri energiamäärä proteiiniin suhteutettuna, parsakaalia sais popsia kilotolkulla.. Ärsyttää kun aina joissain kasvissyönti lihaksenakasvatus-jutuissa tärkeimpänä tekijänä soija ja proteiinijauheet :/

  • jemina

   Kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ym. on helppo lisätä linssejä tai papuja tuomaan proteiinia 🙂 Ja yksi loistava tuote on quorn-rouhe (sieniproteiini) joka muistuttaa jauhelihaa mutta on vain tuhat kertaa parempi valinta. Helppo valmistaa ja maustaa mieleisekseen. Quorn-kuutioita on myös, mutta niihin on valitettavasti lisätty kananmunaa. Näitä löytyy pakastealtaasta lähes kaikista marketeista nykyään.

   Ja jos jotain superfoodia suosittelen niin chia-siemeniä! 🙂

  • Emilia

   Itse harrastan lihaskuntoa/aerobista liikuntaa melkein päivittäin ja olen täysin vegaani. Tästä huolimatta en ole koskaan ollut fyysisesti näin hyvässä kunnossa(: Aamuisin laitan puuroon/smoothieen hamppu proteniinia, lounaalla ja päivällisellä lisään ruokaan papuja tai linssejä, välipalaksi syön hedelmiä ja iltapalaksi syön usein herneitä pakastimesta. Täysjyvätuotteet ovat myös hyvä proteiinin lähde(:

 60. Alyssa

  Voi, minä minä! Olen erittäin eläinrakas ja voih, ainoa syy minullakin on nimenomaa tiedon puute. Suosittelen lämpimästi jakamaan täällä helppoja ja erityisesti opiskelijabudjettiin sopivia kasvisruokaohjeita. Vinkkejä siitä, miten tulisi silti tarvittavat protskut ruokavalioon, kun jäisivät lihat ja esimerkiksi kananmunat pois.

  Kirjoitit todella tärkeän postauksen, kiitos!

 61. Anile

  Katsoin myös tuon kyseisen ohjelman. Itse en ole kasvissyöjä, mutta kaupan lihaa miellä syödään erittäin harvoin.
  Mies on metsästäjä eli siis riistalihaa syödään .
  Ja joo olin ennen sitä mieltä että metsästys on kauheaa eläinten kidutusta ja tappamista mutta enpä ole enää. Esim hirvien metsästys ; olisiko parempi että hirvi on auton tuulilasilla kitumassa ja ihmiset auton sisässä kuolleet, kuin se että hirvi elää ihan oikeaa elämää metsässä ja kuolee yhteen laukaukseen mahdollisimman kivuttomasti ( ja olen nähnyt että usein niin käy , siis kuolema on nopea).
  Niin kauan kuin pöytään tulee riistaa aion olla lihansyöjä.

 62. Suvi

  Olet ollut yksi suosikkibloggaajia jo kauan, mutta tällä nousit ihan ykköseksi!! Ihanaa että ajattelet noin. On niin tärkeää, että kaltaisesi esikuvat puhuvat tästä asiasta ja näyttävät esimerkkiä ekologisesta ja eettisestä tavasta elää tässä maailmassa. Tarvitsemme eläinten puolestapuhujia! Tällaisten tavallisten tallaajien on vaikeaa vaikuttaa suuriin ihmisjoukkoihin ja heidän mielipiteisiinsä, sinulla on avaimet vaikuttaa ja tehdä muutos ihmisten mielipiteisiin ja miten uskomatonta että käytät niitä! <3 vegaaniksi ryhtyminen kolme vuotta sitten oli paras päätökseni ikinä ja ihailen kaikkia vegaaneja ja jopa niitä ketkä yrittävät 🙂

 63. vege

  Tämä kirjoitus teki mut niin iloiseksi! Rupesin itse kasvissyöjäksi n. 6 kk sitten, katsoin dokumentteja eläinten oloista yms. joita itkien katsoin, oli kamalaa tajuta millaiset eläinten olot ovat ja mitä siellä teurastamolla oikeasti tapahtuu. Pahimmalta tuntui se, että miksi en ole aiemmin näistä asioista tiennyt. Sillä hetkellä päätin jättää lihan kokonaan ja hetkeäkään en ole katunut. Maitotuotteita sekä kananmunia olen vähentänyt runsaasti, kotiin en ole enää ostellut mutta en ole vielä kokonaan kieltäynyt, mutta siihen olen menossa. Olen yrittänyt puhua asiasta ystävilleni, mutta he eivät ihan ole ymmärtäneet. Jaoin tekstisi heille ja he sanoivat että teksti pistää kyllä tosissaan miettimään asioita ja omia syömisiä. Kiitos <3

 64. Saara

  Vitsit että oon ihan innoissani tästä sun kirjoituksesta! Sinulla on paljon lukijoita ja seuraajia somessa jne, joten pystyt vaikuttamaan moniin ihmisiin tällä valinnallasi. Olen itsekin vegaani ja voin sanoa että on ihanaa elää kun on puhdas omatunto ja tiedät ettet syömisilläsi tee pahaa yhdellekkään elävälle olennolle. Tsemppiä Venla! Odotan jo innolla vegaanisia reseptejäsi (:

 65. Ansku

  Mä oon ollut ilman broilerin lihaa kohta 20 vuotta, possunlihaa söin pekonin muodossa viime vuoteen asti ehkäpä kaksi kertaa vuodessa. Nautaa tai lammasta pari kertaa vuodessa myöskin. Luomuna toki kaikki. Tänä vuonna erosin parisuhteesta ja vihdoin uskalsin kuunnella sydäntäni; en ole syönyt lihaa ja maitoperäisiä tuotteita olen käyttänyt vajaa 5 kertaa. Muuten vegaanista ruokavaliota noudatan. Mä olen itse sitä mieltä, että jokaisen pitäisi olla kasvissyöjä. Miksi ihmeessä ei? Lihansyöjät tai maidonjuojat kannattavat ja tukevat eläinten julmaa kohtelua, eläinrääkkäystä, pentutehtailua.
  Kiitos Venla, että kirjoitit asiasta ja ihanaa, että teidän perhe on tehnyt hienon päätöksen ja kunnioittaa eläinten ainutlaatuista elämää. Ne kun eivät itse pysty niistä puhumaan eivätkä päättämään elämästään. Koittakaa vielä vaihtaa maitotuotteet korvaaviin soija-, kaura- tai riisimaitoon ja -kermaan jne. Mun vatsani ja vointi muutenkin on kiittänyt todella paljon tästäkin valinnasta.

 66. Kieloeveliina

  Lämpimät onnittelut hienosta päätöksestä! Kohta vuosi vegaanina (sitä ennen lakto-ovo n 7v) ja en ole koskaan voinut paremmin! Käy kurkkaamassa whttp://www.vegaanihaaste.net, jos et vielä ole käynyt! Reseptipankista löytyy todellisia helmiä 🙂

 67. mari

  Täällä vegaani! Iso KIITOS tästä kirjoituksesta! Sulla on mahdollisuus vaikuttaa niin moniin tällä! Jeee! 🙂

 68. Suvi

  Pakko sanoa, että tämä uutinen oli ehkä viikon paras. Ja mulla on ollut aika hyvä viikko 😉 sulla on nyt aikamoiset avaimet käsissäsi, oot nimittäin aika monen nuoren (ja vähän vanhemmankin) tytön esikuva. Eläinten kärsimyksien vähentämisen lisäksi vegaaniudella on nimittäin valtavat ympäristövaikutukset. Liha- ja maitoteollisuus kuormittaa tällä hetkellä ympäristöä niin paljon, että ekokatastrofi tulee tällä tahdilla tapahtumaan pian. Jossain sen muutoksen on tapahduttava ja pian.

  Itse aloin vegaaniksi muutama kuukausi sitten. Kasvissyöjä olen ollut reilut kymmenen vuotta, maitotuotteet eivät ole aiemminkaan juurikaan kuuluneet ruokavalioon maitoproteiiniallergian vuoksi. Paras päätös ikinä!

 69. Julia

  Ihanaa, Venla! Oot jo pitkään ollut ainoa bloggari kenen kirjoituksia jaksan enää seurata. Kirjoitat niin aidosti ja positiivisesti, saan jopa voimaa arjen keskelle sinulta. Tämä on niin harvassa nykyään, tuntuu että ainoa tavoite monille bloggareille on pinnallisen kiiltokuvaelämän ylläpito ja kuluttaminen.
  On ollut vaikeaa myös löytää urheilublogia missä tavoitteet eivät ole ulkoisien seikkojen takia kuntoilu. Tietenkin ahdistusta on lisännyt runsas eläintuotteiden kulutus, lähes jokainen urheilija kun suosii samantyyppistä kana + kananmuna + maitotuotteet jne -ruokaa, jotkut jopa väittävät julkisesti ettei kasvisruoalla pärjää, mikä on järjetöntä!
  Olen siksikin tosi iloinen päätöksestäsi, että nyt voin seurata blogiasi entistä paremmalla mielellä. Toissapäivänä itseasiassa kommentoin kumppanilleni miten viisaasti täällä kirjoitatkaan juuri kuluttamisesta ym. ’hankalista aiheista’ ja toivoinkin että kun ajattelisit vielä tuotantoeläintenkin oloja.
  Olen itse ollut 3v vegaani ja tänä aikana olen onnistunut parantamaan kaikki urheilusuoritukseni sekä aloittanut kilpanyrkkeilyn. Vegaaniruoka siis todellakin toimii urheilun tukena!:-))
  Ihanaa syksyä koko teidän perheelle!

 70. Nimetön

  heippa!
  hyvä teksti Venla, kiitos! Itse olen myös ollut nyt 2 viikkoa ilman lihaa (kalaa olen syönyt), tosin maitotuotteita käytän edelleen. Kiva olisi tosiaan saada hyviä kasvisruokareseptejä 🙂
  Tosi hyvä kirjoitus 🙂

 71. Lehmityttö

  Hieno kirjoitus ja hieno päätös alkaa vegaaniksi. Haluan kuitenkin tuoda hieman toisenlaisen näkökulman asiaan.
  Olen luomumaitotilallisen tyttö. Olen nähnyt siis pienestä pitäen, mistä ruoka tulee ja olen aina ollut suomalaisen ruoan ja lihantuotannon puolestapuhuja. Näin myös ko. teurastamovideon ja se järkytti syvästi. Luottamukseni suomalaiseen ruoantuotantoon karisi roimasti! Mutta siitäkin huolimatta haluan tukea suomalaista ruoantuotantoa. Faktahan on se, että kaikista ihmisistä emme saa kasvissyöjiä. Myös suuren osan elanto on kiinni maidon- ja lihantuotannosta. Toivoisin sellaista asennemuutosta, jossa eläimiä kohdeltaisiin hyvin, ne saisivat elää lajinmukaista elämää ja lopussa kokisivat esim. laidunteurastuksen. Eettistä ruokaa toisin sanoen. Pienempää toimintaa, yksilöllisempää hoitoa, onnellisempia eläimiä ja ihmisiä. Nykyisessä tehotuotannossa ei ole mitään järkeä. Mutta jos ja kun ihmiset haluaisivat syödä lihaa tai käyttää maitotuotteita, olisi se pientilallisen tuotantoa, eettisesti ja eläintä kunnioittaen tuotettu.
  Minun ehdotukseni on, että ihmiset alkaisivat vaatimaan parempia oloja eläimille, suosisivat riistaa tai pientilallisia, luomua, lähiruokaa jne. Kasvissyöntiä tietenkään unohtamatta! Pidettäisiin ruoantuotanto (ja muukin tuotanto) Suomessa.
  Asiasi on hyvin tärkeä ja on ihanaa, että ihminen, jolla on mahdollisuus vaikuttaa, tekee sen! Tsemppiä kasvissyöntiin ja pidetään eläimistämme (kaikista sellaisista) hyvää huolta <3

  • Possu

   Harmillista, että suomalaista kasviravinnon tuottamista ei monessa puheenvuorossa lasketa suomalaiseen maatalouteen.

   Täällähän tuotetaan jo nyt laadukasta kasviproteiiniakin. Suomalaista, kärsimyksen minimoinutta ruuantuotantoa kannattaa halutessaan tukea, jotta se pysyy Suomessa. Se on kasviperäinen ruuantuotanto.

   Olen itsekin maitotilan kasvatteja, eri ammatissa itse. Maidontuotannossa lehmä synnyttää jatkuvasti ja vasikka viedään aina pois. Se aiheuttaa kärsimystä kummassakin, sillä jälkeläishoiva ja tarve emonhoivaan ovat joka nisäkkäässä olevia tarpeita. Lehmät kuluvat tuotannossa nopeasti loppuun jatkuvan synnyttämisen ja maidonerityksen takia. Tappamista ei voi tehdä niin, että se ei aiheuttaisi eläimelle turhaa kärsimystä ja kipua. Eläin tekee kaikkensa välttääkseen kipua ja uhkia. Kun on vaihtoehto ravita itsensä ihan yhtä hyvin kasviruualla, kaikki kärsimys on turhaa.

   Eläinoikeusjärjestön videoissa näkyi myös pienteurastamon toimintaa muuten. Se oli se kohtaus, kun sikaa yritettiin tainnuttaa sähköllä kauan aikaa. Se yksikön koko ei muuta perusasioita.

   Lähellä tuotettu eläimen hyväksikäyttö on hyväksikäyttöä siinä missä muukin. Jos taas ajateltaisiin eläimille laajempaa elinalaa, eläintuotteita voisi syödä vain pieni määrä varakkaita ihmisiä.

   Ympäristösyistä eläintuotanto tulee loppumaan, kun väestö kasvaa, muuten planeetta ei kestä. Kaikki tutkimusta tehnee tahot korostavat sitä, YK esimerkiksi. Eläintuotanto tulee loppumaan, ja toivoisin kasvintuottajille edes sen verran arvostusta, että heidät laskettaisiin maataloustuottajien piiriin puheenparsissa 😉

   Ymmärrän hyvin, että moni tällä hetkellä ei ala vegaaniksi tai edes osin kasvissyöjäksi, muutos on vasta tapahtumassa ja jokaisella on vapaus valita. Halusin vain tuoda esiin nämä asiat. Aina on hyvä, kun joku tekee pienenkin askeleen!

 72. Grace

  Hieno päätös! 🙂 Itse osallistuin tammikuun 2015 vegaanihaasteeseen, ja sen jälkeen paluuta entiseen ei ollut. Itsellä on riesana IBS, mutta en aio luovuttaa. En vaan pysty enää syömään eläimiä. Näin on hyvä 🙂

 73. iina

  Olen ollut aina sitä mieltä, ettei ihminen voi vakavalla naamalla väittää olevansa eläinrakas, jos kuitenkin syö lihaa, tukee tehotuotantoa ja sulkee silmänsä näiden eläinten olosuhteilta. Hieno päätös ryhtyä vegaaniksi, se ei edes ole niin vaikeaa kuin jotkut kuvittelevat.

 74. Sussu

  Ihana Venla! Musta tulee kasvissyöjä!:) miten suhtaudut siihen, kun Mulan on koira ja koira tulee sudesta ja susihan ei ole kasvissyöjä? Eli miten aijot ruokkia koirasi eettisin perustein? Minulla on myös koira. Ruokitaan häntä Barffilla, koska allergiat ovat kovat ja tällä olemme saaneet ne kuriin. Mietin vain, että nyt kun ruokin koiraa kuitenkin sillä suomalaisella lihalla niin silti ne tuotantoeläimet kärsii vaikka itse en syö? Ymmärsitkö sekavan pointin 😀

 75. papu

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Luulen että tuut inspiroimaan niin monia! Eläimet kiittää:) (Joku kyseli että millä kasviskunnan tuotteilla voi lisätä proteiinin saantia.. linssit on tässä erinomaisia!.. niissä on ns. täydellinen ravintosisältö, kannattaa googlata)

 76. iida

  Aikamoista yleistämistä nautatilojen osalta:( Suomessa ei voida puhua tehotuotannosta ainakaan maidontuotannon suhteen, jos keskimäärin lypsäviä on 30 lehmää per tila. Omalla työpaikallani on 140 lypsävää ja kaikki lehmät tunnetaan nimeltä ja niistä puhutaan nimillä, jokaisen lehmän sukukin tunnetaan 🙂 Teurasvideot kyllä järkytti, toivottavasti tilanteeseen tulee muutos ja pian! Mukavaa syksyn jatkoa sulle! 🙂
  t. eläinrakas eläintenhoitaja

  • Viki

   On toki hienoa, että Suomessa on lukuisia pientiloja. Valitettavasti Valion maitopurkin ostaessa ei voi tietää, onko maito peräisin tilalta jossa on 30 vai 300 nautaa. Lisäksi emon ja vasikan erottaminen toisistaan ennenaikaisesti ei muutu miksikään oli lehmiä vaikka kuinka vähän. Näin on toimittu jo 50 vuotta sitten esimerkiksi äitini taloudessa, jossa oli vain yksi maitolehmä.

   Viimeisenä on hyvä muistaa, että maito- ja lihatuotanto toimivat läheisessä yhteistyössä: maitotiloilla syntyneet urospuoliset lehmät joutuvat paikkaan, missä saavat rapsutusten sijaan sähköpiiskaa ja sitä kautta S-Marketin kylmäaltaan vakuumipakkauksiin.

   • maajussi

    ^Koska Suomessa on keskimäärin n. 34 lehmää (toki voi heitellä vuosittain) per tila, ei suuria tehotuotantotiloja Suomessa ole montaa.
    Suomen suurimmat maatilat- taulukossa näkee tämän ja siinä ei ole mukana pelkästään maitotilat. Alle 200 hehtaarin tilat ovat sitten jo todella pieniä (noita 300-200 ha tiloja on paljon). Suurin osa tiloista kuuluu Suomessa perheyrityksille.
    ——————————–

    Lehmä helposti tappaa oman vasikkansa, suurta tölväisyä ei tarvita että on henki pois. Monilla lihatiloilla onkin hyvä että on vasikkapiilot joihin vasikat pääsee nukkumaan tarvittaessa, mutta ei ne sinne aina tajua mennä. On surullista löytää kuollut pieni vasikka olkien seasta, suuressa pihatossa ja laitumella kun niitä ei helposti havaitse.
    Emän utareet menee myös syöttäessä tosi araksi naskalihampaiden takia, minkä syystä ne helposti potkii vasikoita. Niin paljon on tullut tiloilla nähtyä, että pidän erotusta yleensä vain hyvänä asiana. Lehmä kun ei ole mikään supermamma…

    Jos liha maistuu mutta eläinten olot arveluttaa niin hankkikaa ruoka lähitiloilta. Käykää tutustumassa Suomalaisiin tiloihin, tilalliset varmasti kertoo mielellään toimintatavoista ja miksi mitäkin tehdään. Se avaisi monen silmät.

    Omasta mielestä tuottajahinnat pitäis saada ylös. Itse olisin ja olenkin valmis maksamaan enemmän. Tuet voisi ottaa pois, kun niitä ei tarvittaisi. Monet tilalliset laajentaa tilojaan omasta pussista ja tekee työssään persnettoa, ilman vapaapäiviä, 365 päivänä vuodessa. Kun tuottajat sais oikeasti hyvin palkkaa, tiloja voisi laajentaa. Teurastamoja ei pitäisi pitää tabuina. Sinnekin pitäisi ihmisten mennä paikan päälle katsomaan. Nuo videot olivat kamalia, mutta onneksi ne olivat yksittäisiä tapauksia. Toki yksikin tuollainen kärsimys on liikaa. Mutta kun teurastamot olisivat ns. yleisiä paikkoja, ehkä niitä valvottaisiin tarkemmin.

    Teurastamoja vois muutenkin valvoa yhtä tarkasti kuin tuottajia. Hemmetin naurettavaa- jos tilalla lehmän toinen korvamerkki tipahtaa niin jo on tarkastajat nuuskimassa jokaisen nurkkauksen. Ei ne tuottajatkaan halua, että niiden eläimiä kohdellaan huonosti niiden viimeisillä hetkillä. Laidunteurastus olisi mielestäni paras vaihtoehto.

    Hienoa kyllä, että nää videot tuli julki niin ehkä asioille tehdään nyt jotain.

    Vaikka puolustan Suomalaista lihatuotantoa, syön itse lihaa suhteellisen vähän. Käytän maitotuotteita, syön nautaa, kananmunia ja riistaa. Possuun kosken jouluisin ja kanaan muutaman kerran vuodessa, tosin näidenkin lihojen alkuperä on aina selvillä.

 77. Laura

  Mahtavaa tekstiä!! Ei voi muuta sanoa kuin että meenpäs samantien heittämään lihat roskiin (paitsi itsepyydetyt hirvet pakkasesta) ja aloitettava kokeileen kasvissyöjänä. Ja jos en kokonaan heti pysty lopettamaan kaiken lihan syöntiä niin lupaan ainakin vähentää. Tietämättömyys on itselläni ainakin se suurin asia, miksi en ole edes harkinnut lopettamista lihalle, mutta nyt olen paljon viisaampi. Kiitos sinun ! 🙂 sen verran vielä sanon kun setäni kasvattaa sonneja… mutta kun toiminta on niin pientä, niin olosuhteet ei ihan niin kamalia ole kuin suurtehtailla, mutta myönnättäköön, aika ykstoikkonen elämä niillä toki on.. mutta tilaa missä liikkua eikä niitä millään ruoskita.. kun ei tarvetta sellaseen ole.. mut annetaan niien olla. Setänikin on niin vanha, että pian hän joutuu lopettaa työelämän ja hyvä niin tältä kantilta aatellen. Toivoisinki saavani tänne simppeleitä kasvisruokaohjeita lisää 🙂

  • Minttu

   Täytyy kommentoida tähän, että mun mielestä aina se jo hankittu liha on syötävä pois. Törkeintä ja epäkunnioittavinta sille ruoaksi kuolleelle eläimelle olisi juuri se roskiin heitto. Suosittelen hyödyntämään lihat pois, tai antamaan jollekin ellet vielä kerinnyt heittämään niitä pois 🙂

 78. Sini

  Nyt täytyy sanoa blogisi lukijana että järkytyin tekstistäsi aikalailla. Itse olen nähnyt maatilan elämää ja ihmettelen kovasti tuota yleistystä tekstissäsi. On surullista, että nämä kauheat yksittäistapaukset leimaavat tekstissäsi kaikki muutkin alalla olevat. Tuollainen eläinten kohtelu ei ole tietenkään sallittua, ja sen tulisi tietää jokaisen joka alalla on. Yleensä tuollainen eläinten huono kohtelu onkin osaamattomuutta, ja selvästikään näitten ihmisten ei tulisi alalla työskennellä. Suurin osa tuottajista kuitenkin pitää eläimistään erittäin hyvää huolta, ja ammattilaisina osaavat heti korjata tilanteen jos näkevät ettei eläin jostain syystä voi hyvin.

  Tekstissäsi on myös paljon epäkohtia, mutta laitan ne tietämättömyyden piikkiin. Kun vasikka syntyy, häntä ei suinkaan viedä pikimmiten pois emonsa luota. Vasikan annetaan olla syntymän jälkeen emonsa luona ja näin emokin saa toteuttaa huolenpitoviettiään. Jos olet joskus käynyt maalla, olet saattanut nähdä vasikoita laitumella emojensa kanssa. Vasikan maito (ternimaito) ei suinkaan mene heti ihmisten käyttöön. Vasikalle pyritään antamaan ternimaitoa niin pitkään kuin sitä on mahdollista saada. Luonnollisesti vasikka ei tätä kaikkea lypsettyä määrää jaksa juoda, sillä lehmän maidontuotanto on moninkertaista vasikan tarpeisiin nähden.

  Toivon, että esim lihansyönnin lopettamisen taustalla olisi kunnon perehtyminen aiheeseen ja vaikka suomalaisilla tiloilla vierailu, eikä taustalla olisi vain median luoma kuva (joka perustuu yleensä vain juuri näihin kamaliin tapauksiin). Itse en näe mitään syytä lopettaa lihansyöntiä, perusolettamus tässä on kuitenkin että tavanomainen tuottaja pitää eläimistä oikeasti hyvää huolta ja kohtelee heitä kuin perheenjäseniä.

  • Viki

   Näihin ”perusolettamuksiin” luottaessa vain ottaa sen riskin, että jotain eläintä on saatettu tuotantoprosessin aikana kohdella kaltoin. Jos tarpeeksi välittää eläimistä ja niiden oikeuksista jopa yksittäistapaukset ovat liikaa. En ymmärrä logiikkaa, jonka perusteella ”tarpeeksi monella” eläintilalla tai teurastamolla tulisi toilailla, jotta suomalaisen lihan kuluttamisen lopettaminen olisi perusteltua.

   Jos olet yhtään perehtynyt tässä tekstissä viitattavaan eläinaktivistien julkaisemaan materiaaliin tai MOT:n ohjelmaan aiheesta, olet saattanut huomata ettei kasvissyöjien suurin suuttumus ole seurausta eläinten ylimääräisessä kidutuksessa. Ongelma piilee siinä, ettei elämänhaluista olentoa voi tappaa hyvin/oikein/eettisesti/inhimillisesti. Lihan tuottaminen, oli se kuinka luomua/lähiruokaa/”eettistä” vain vaatii aina tappamisen, mikä itsessään on väkivaltainen teko.

  • minmin

   Itse olen käynyt koko lapsuuteni ja nuoruuteni muutamilla lehmätiloilla, jossa omistajat kyllä aidosti välittivät lehmistään, eivätkä tahtoneet niille ehdoin tahdoin pahaa, tietenkään.
   Kuitenkin esim näillä tiloilla, otettiin vasikka pois emoiltaan muutaman tunnin iässä ja kyllä ne vain toistensa perään huusivat. Näillä, kuten monella muullakaan eläimet eivät myöskään pääse ulos, vaan seisovat parsissaan. Vaikka lehmistä pidettiinkin hyvää huolta ja mentiin varmasti eläinsuojelulain mukaan, ei tämä riitä! Eläimet eivät monta kuukautta paikallaan seisten varmasti olleet onnellisia. Nuorta karjaa ei toisella tilalla myöskään päästetty laitumelle, myös tämä lain mukaan ok.
   Pointtina siis se, että vaikka eläin eläisi parhaan mahdollisen elämän, se ei ainakaan omasta mielestäni ole ”riittävän hyvä” eikä poista esimerkiksi lihansyönnin epäekologisuutta.

   • Salla

    Kuinkas hyvin olet perehtynyt näiden eläinten ”luonnolliseen” elämään? Miten ”hyvin” ja ”laadukkaasti” he eläisivät ilman ihmisen rakentamia navettoja ja laiduntiloja?

    • Sanni

     Eivät itse asiassa kovinkaan hyvin, tuotantoeläimethän on jalostettu maksimaaliseen lihan-/maidontuotantoon. Eläintiloilta pelastetut tuotantoeläimet kärsivätkin monesti esimerkiksi nivelongelmista ja luunmurtumista, kun jalat eivät kestä valtavaa painoa. Tehotuotannossa tämä ei muodosta ongelmaa, koska eläimen elinkaari on huomattavasti lyhyempi kuin luonnossa. Tuotantoeläimiä hoidettavaksi otettaessa onkin huolehdittava tarkasti ravinnon määrää. Mielestäni tämä kertoo paljon siitä, kuinka sairasta tehotuotanto jo perusteiltaan on.

  • Possu

   Useimmin vasikat viedään yksilökarsinaan päivän-muutaman aikana, pitempi aika vain pahentaa erottamishuutoa. Lihakarjassa saavat olla pidempään, mistä yllä varmaan vähän tarkoitushakuisesti oli kyse.

   ”Hyvä huolenpito” tarkoittaa tuotannossa, että ei hakata, pidetä nälässä tai vedettä. Perus käyttäytymistarpeet, virikkeet ja sosiaalinen käyttäytyminen jäävät täyttymättä. Suomessa suurin osa navetoista on parsinavettoja, joissa lehmien liikkuminen ja virikkeet ovat olemattomia. Pihatoissakin vähäisiä. Ylipäänsä kyseenalaista, että älykkäitä eläimiä tuotetaan turhaan niin rajattuihin oloihin.

   Suurten eläinten saaminen toimimaan niinkuin ihminen haluaa vaatii aina vähän voimankäyttöä. Sitähän parretkin ovat ja sähköpiiskojen ym ”normaali” käyttö, kun eläimen kannalta ajatellaan. Lopulta eläimet menevät aina poistoon kovin nuorena verrattuna siihen, mitä ne voisivat elää.

  • Sani

   Valitettavasti monilla tiloilla käytännöt ovat vasikoiden kohdalla tekstissä esitetyt. Kyse ei ole vähemmistöstä, vaan ihan yleisestä toimintatavasta.
   Tuottajat tekevät usein parhaansa, mutta eläinten tuotteistaminen heijastuu kohteluun. Kyse ei ole tuottajien syyllistämisestä tai edes yleistämisestä, vaan koko konsepti on paha. Kyllä minäkin olen lapsuuteni viettänyt lihatilalla ja ajatellut kaikkien eläinten olevan yhtä onnellisia kuin meillä, mutta valitettavasti mikään ei lopoupeleissä korvaa tuotannon epäkohtia.

   Silputtuja kukkotipuja.
   Nupouttamista ilman kivunlievitystä.
   Teurastamista juuri täysi-ikäistyttyä
   Ylijalostamista

   Kuten sanottua, asun lihatilalla, olen vieraillut useilla maitotiloilla ja muilla lihatiloilla, oppinut kasvattamaan eläimiä ja ollut mukana koko ”skenessä” eli seurannut uutisia ja tutukimuksia ja tietoa. Ja nyt olen aloitteleva vegaani.
   Tunnistan edelleen propagandan, enkä pidä siitä. Eläinperäisten tuotteiden tuottaminen on kuitenkin kiistämättömästi epäeettistä kaikin puolin.
   Eläinsuojelain ja tuotannon parhaat mahdolliset olot” eivät ole erityisen hyvät olo.

 79. Julia

  En ole itse kasvissyöjä mut tää kirjotus laitto oikeesti miettimään millaset olot tuotantoeläimillä on… Itse en edes pysty kattomaan niitä videoita kun tulee niin paha olo. Meillä kotona syödään vain itse metsästettyä riistaa. Tää pani miettimään, että alkais itsekkin kasvissyöjäksi.

 80. Ellu

  Loistava päätös! Tosi hienoa, että kirjoitat aiheesta, koska se kaipaa näkyvyyttä ja tiedostamista. Ja itse tämän vuoden vegaanina olleena voin vain suositella. Ruokavalio on monipuolistunut ihan huimasti, mikä voi tuntua hassulta ajatukselta eläintuotteiden pois jäätyä, mutta niin se vain on. 😀 Ja tietysti ehdottomana plussana oman fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin lisääntyminen. Tsemppiä reenamisen ja uuden ruokavalion yhdistämisessä, mikä voi alkuun tuntua haastavalta, mutta onnistuu varmasti pienen opettelun jälkeen. 🙂

 81. omena

  Aamen. Itse en kylläkään ole vegaani. Suurimmaksi osaksi syömme kasvisruokaa ja takapihan kasvimaalta saadut juurekset riittävät pitkälle syksyyn. Lihaa ostan suoraan tuttavani tilalta. Nämä elinolot olen nähnyt ja luotan siihen. Hän toimittaa lihaa myös lähistön ravintolaan ja kauppaan. Hinta ei tietenkään ole sama kuin supermarketissa mutta muuten syömämme kasvisruoka on edullista. Tykkään kun nyt puheenaiheiksi ovat nousseet ruoan puhtaus, lisäaineet, liiallinen sokeri, lihan liikakulutus yms. Saavat ihmiset ajattelemaan asioita enemmän

 82. neljä vuotta kasvissyöjänä ollut

  Tulin tästä niin iloseks ja ylpeeks. Mahtavaa, keep on going <3

 83. noora

  Hienoa Venla!<3 Odottelen innolla hyvien kasvisruokien reseptejä 😉 Itse olen kasvispainotteinen sekasyöjä. Olen nähnyt järkyttäviä dokumentteja kuten Earthlings ja Jokapäiväinen leipämme ja olen sen jälkeen vähentänyt lihansyöntiä. Olen tosin aina ollut kasvisten ystävä ja nirso lihansyöjä, sillä läski yms ällöydet inhottavat. 😀 Mutta tosiaan, enimmäkseen eettisistä syistä olen halunnut vähentää lihansyöntiä. Pyrin syömään viikossa enemmän kasvisruokia kuin liharuokia ja se on toiminut hyvin. Nyt on alkanut kiinnostaa vegaaniset ruoat, sillä useimmiten kasvisruokani ovat sisältäneet ainakin maitotuotteita. Saa nähdä, muuttuuko ruokavalioni vielä joskus täysin kasvissyönniksi tai jopa vegaaniseksi. 🙂

 84. Miisa

  Teurastusvideoilla nähtyjen eläimien pahoinpitely on väärin, enkä todellakaan hyväksy sellaista. Mutta näihinkin asioihin on niin monta puolta. Itse olen valmistunut eläintenhoitajaksi ja olen käynyt monilla tiloilla työssäoppimassa, sekä olemme luokan kanssa vieraillut teurastamossa. Vaikka poikkeuksiakin on, niin tuottajat haluavat aina vain parasta eläimilleen. Hekään tuskin voivat käsittää sitä, että eläintä jolle he ovat tarjonneet parhaat mahdolliset elinolot, joutuvat kärsimään teurastusvaiheessa. Suosittelen liittymään facebookissa ryhmään ’avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta’. Tuottajat julkaisevat kuvia tilojensa arjesta. ja ehkä joillain ihmisistä voi muuttua käsitys parempaan suuntaan, kun näkee millaista elämä siellä on.

 85. Laura

  Täälläkin on vuosi menty kasvissyöjänä ja tällä hetkellä pyrin siihen, että ruokavalioni olisi mahdollisimman vegaani 🙂 tää päätös ei oo kyllä kertaakaan kaduttanu!

 86. Sari Järvinen

  Ei kannata muodostaa käsitystään suomalaisesta maataloudesta OE:n videoiden perusteella.

  Itse kasvatan oman ruokani eli olen lampaan ja naudanlihan tuottaja. Lisäksi on omatarve kanala ja hevosia. Kuljetan itse eläimeni pienteurastamolle ja olen nähnyt miten siellä eläimiä kohdellaan ja kuinka ne lopetetaan.

  Kun eläin tainnutetaan ja teurastetaan niin lihaksissa tapahtuu vielä nykimistä, mikä on hermostosta johtuvaa. Eilen jouduin ikävään työhön eli hätäteurastukseen, kun päätin, että nyt on armollisempaa päästää eläin pois, kuin yrittää pitää hengissä. Oikeaan kohtaan ammuttu laukaus sammuttaa eläimen tajunnan silmänräpäyksessä.

  Syön hyvällä omallatunnolla pientilallani itsekasvattamaani kananmunia, naudanlihaa ja lampaita. Tiedän, että ne ovat saaneet laiduntaa kesäisin ja pitkään syksyllä. Ei ole syötetty antibioottia rutiininomaisesti, eikä käsitelty väkivaltaisesti.

  Ulkomaista lihaa en syö, sianlihaa hyvin rajoitetusti. Aiemmin söin myös sikaa, kun sain sen isäpuoleni sikalasta. Isäpuolen sikala oli pieni, joten se lopetettiin kannattomana. Kaupan sianlihaa ei tee mieli syödä.

  Suomessa on eläinyksikkökoko pienempi kuin lähes kaikkialla muualla eu:ssa. Mitä etelämpään mennään, sitä kovemmaksi eläinten käsittely Euroopassa muuttuu. Olen ollut työharjoittelijana ranskalaisella hevostallilla, joten olen paikanpäällä nähnyt eron tavassa kohdella eläimiä. Suomessa eläimiä kohdellaan pääsääntöisesti todella hyvin, eikä kipua tuoteta tarpeettomasti. Jokaisessa ammattiryhmässä on tietysti mätämunia, joilta eläintenpito pitäisi kieltää kokonaan.

 87. Nea

  Moi venla! Ihan älyttömän hyvä päätös ruveta kasvissyöjäksi ja rohkeaa tehdä postaus tästä. Olen ollut itse kasvissyöjä 12 vuotiaasta lähtien koska olen aina ollut sitä mieltä ettei eläimien kuulu kärsiä meidän takia!<3

 88. Essi

  Kiva kuulla päätöksestäsi! Olen itse ollut lakto-ovo-vegetaristi 12vuotta eli syön kasvisruokaa, joka sisältää maitotuotteet ja kananmunat. Pyrin valitsemaan erityisesti näiden tuotteiden kohdalla luomua. Toiveissa ja tavoitteena olisi vähentää maitotuotteiden ja kananmunien kulutusta, mutta niiden korvaaminen askarruuttaa lähinnä proteiinin saannin osalta. Olisikin mielenkiintoista lukea ruokavinkkejäsi ja esimerkiksi ruokapäiväkirja vaikka yhdeltä päivältä. Onnea valitsemallasi tiellä! 🙂 P.S Tein punajuurikeittoasi ja aion tehdä toistekin, hyvää oli 🙂

 89. Anna

  Eläimiä arvostavana ihmisenä minuakin kiinnostaisi vegaanius, mutta hyvin ruoka-allergisena se on kokonaisvaltaisena ruokavaliona ilman puutostiloja aika hankala, ellei mahdoton juttu. Olen kuitenkin allerginen mm. eksoottisille hedelmille, banaanille, soijalle ja kaikille pavuille, pähkinöille, mantelille, tulisille mausteille, herneelle ja muille palkokasveille sekä muutamalle juurekselle, kuten porkkanalle. Ei kiva. Pidän kuitenkin tärkeänä, että kannan korteni kekoon ja syön muutamana päivänä viikossa kasvisruokaa ja muutenkin usein kasvispainotteisesti ja suosin luomua sekä ei-eläimillä testattuja tuotteita.
  Arvostan (ja kadehdin) kuitenkin päätöstäsi ihan täysin. Mitäköhän hyviä kasvisreseptejä ruoka-allergisille mahtaisia olla?

 90. pupu

  Olen ollut vegaani noin kuukauden. Olen aina rakastanut eläimiä mutta en ole ollut aikaisemmin edes kokonaista päivää kasvisruokavaliolla. Mutta aloin tutkimaan enemmän eri ruokavalioita ja ajauduin sen kautta katsomaan yhden dokumentin (earthlings) joka järkytti minua niin pahasti että tärisin sen jälkeen ja menetin yöunet. Sen jälkeen en ole syönyt eläinkunnan tuotteita.

  Tiedän että jossain teurastamoilla saattaa olla paremmat olot kuin jossain muualla mutta se ei poista sitä faktaa että syöt eläintä joka kerran oli elossa ja jollain on ollut tunteet ja persoonallisuus. Se on tuntenut iloa, surua, hämmennystä. On kauhea ajatella että joku tulee tähän maailmaan vain sen takia että minä pääsen syömään sen.

  Pärjään ilman lihaa ja voin jopa paremmin ilman eläinkunnan tuotteita, joten miksi en sitten jättäisi niitä pois!

  Paljon jaksamista sulle ja toivottavasti saat paljon tukea sun päätökselle!:)

 91. Minmin

  Itse olen ollut kasvissyöjä yli 10 v, 5 vuotta olen ollut 8lähes) vegaani. Liikun paljon ja juuri tähän liittyen saakin kuulla useiten ”ei kasvisruuasta saa tarpeeksi proteiinia” ja muita höpöhöpö juttuja. Onkin siis tosi hienoa, että noin kovassa kunnossa oleva pari näyttää esimerkillään, että sekin on mahdollista. Tosi iso tykkäys! Ja kannattaa muistaa, että vaikka aluksi voi tuntua hankalalta, ei kannata heti luovuttaa, koska tietoa on vaikka kuinka! 🙂 Tsemppiä!

 92. Anna

  Oon kanssa miettinyt siirtymistä kasvisruokavalioon. Mietin vaan, miten se toimii salilla treenaamisen kanssa. Ois kiva jos tekisit postauksen, mitä nykyään syöt päivän aikana. 🙂

 93. Croksu

  Tuntuu vastenmieliseltä toimia omia arvojani vastaan, mielelläni minimoisin mm. lihan syönnin kanssa ym., mutta määrätyn ruokavalion takia en voi tehdä niin. (Syömishäiriön ja muutenkin rajoittuneen ruojavalion takia en saisi toistaseksi lääkärin ohjeistuksen takia ryhtyä kasvissyöjäksi ennen kuin olen kunnossa.) Maitotuotteita en käytä kuitenkaan ja mahdollisuuksien mukaan käytössä eläinperäisiä tuotteita joiden tuotannosta sekä eettisyydestä voin olla 100 % varma.(Tämä poissulkee siis kauppojen ja suurtilojen tuotteet.)

 94. marika

  Mää rupesin vähentää lihan syöntiä joskus 16-17 vuotiaana, ja 18 vuotiaasta asti ainoat lihat mitä olen syönyt on kala ja kananmuna (olen siis nyt 20v). Maitoakaan en ole juuri juonut,välillä kahvissa ja ruuanlaitossa mutta yleensä käytän soijavalmisteita. Minun seuraava askel tuleekin siis olemaan se että lopetan kananmunien syömisen ja maitotuotteiden käyttämisen kokonaan ja vähennän myös kalan syöntiä 😉 ihanaa että olet tehnyt tälläisen päätöksen ja että make on täysillä messissä, meinaan tuntuu että etenkin miesten on vaikea lopettaa lihansyöntiä. Eikä siinäkään mitään jos syö lihaa kunhan se sitten olisi oikeasti luomua ja että eläin olisi saanut elää oikeasti arvoisensa elämän 🙂 <3

 95. Johanna

  Maailmaa ei pelasteta syömällä kasviksia. Niidenkin tuotanto saastuttaa. Ja ilman eläimiä sekään ei ole kovin tehokasta (karjanlantaa tarvitaan lannoitukseen) ja luomutuotanto ei puolestaan riitä maailman ihmisten ruokkimiseksi.

  Tärkeämpää olisi muokata ihmisten ajatusmaailmaa, käyttäytymistä ja suhtautumista erilaisiin asioihin. Silloin maailma paranisi paljon enemmän.

  • Johanna

   Siis tarkoitan käyttäytymisellä käyttäytymistä esimerkiksi juuri eläimiä, luontoa ja toisia ihmisiä kohtaan. 🙂 Vaikka lihaa ei syötäisikään, se ei estä sitä etteikö eläimiä, kuten lemmikkejä, voitaisi kohdella huonosti.

   • Croksu

    Oikeastaan sun pointti on erittäin hyvä! Sillä se laajensi lisää näkökulmaani. Koska tarkemmin mietittynä kasvissyönti ei ole kovin ekologista myöskään.
    Tärkeää olisi kiinnittää huomiota juuri lihan ja eläinperäisten tuotteiden alkuperään ja suosia tuotteita joiden alkuperästä on jotain suht varmaa käsitystä. Omavaraistuotantohan olisi ihanteellista, mutta ei aina niin mahdollista täysin joten itse tykkään suosia tiloilta ja tutuilta hankittua eläinperäistä ravintoa.
    Mielestäni kasvissyönnissä ja ns. sekasyönnissä sekä niiden välillä ovat omat ristiriitansa ja haasteet. Se miten joillain tiloilla toimitaan, on mielestäni ehdottoman väärin, enkä halua suosia sitä, joten parhaani mukaan pyrin käyttämään mahdollisimman eettisiä eläinperäisiä tuotteita. Jos kaikille eläinperäisille tuotteille suuri joukko laittaa stopin, vaikka eläimet joillain tiloilla eläisivät hyvinkin asiallisissa olosuhteissa ja niiden teurastus tapahtuisi ongelmattomasti, kärsii silloin tästä luultavasti mm.pientilat ja heidän elannon hankkiminen. Hmm, paljon myös muita sivuseikkoja näissä asioissa.

 96. Pinja

  Todella hyvä postaus, kiitos paljon! Minulla on aikaisemmin ollut jostain tietämättömästä syystä käsitys, että kyllä Suomen teurastamoilla on hyvät oltavat eläimillä. On todella tarpeellista tajuta, että näin ei todellakaan ole! Kotona vielä asuvana nuorena tosin hiukan hankalampaa alkaa kasvissyöjäksi, kun muu perhe syö ja kokkaa lihaa.

  Mutta jäin vielä miettimään, että mites kala? Syötkö sitä enää ollenkaan, ja jos et niin miksi?

 97. Anna Vihervaarasta

  Ihanaa Venla! Olen itse ollut kalaa syödä kasvissyöjä (jep, outo määritelmä) 10 vuotta. Viimeiset 6 viikkoa olen syönyt vegaanisesti. Paljon tsemppiä uuteen ruokavalioosi. Jos kaipaat vertaistukea, niin blogistani löytyy aloittelevan vegaanin ajatuksia.

 98. Moona

  Aloin juuri itsekkin kääntyä vegaaniksi. En juurikaan eettisten syiden vuoksi vaan koska kyllästyin lihaan ja ihan vaan vegaanisuuden terveellisyyden takia. Juttu on vähän vaikea sillä asun vielä kotona ja täällä kaikki muut syövät lihaa ja maitotuotteita paitsi minä, joten kaikki täytyy tehdä itse… Sekä poikaystävän luona sama juttu. Sulla on onneks mies mukana hommassa, itse en saisi käännytettyä omaa poikaystävää tälläiseen touhuun kirveelläkään… 😀 parasta on että mulle on avautunut iha uus makumaailma ja energiatasot. Sekä kun nyt kuulee kauheuksia teuraseläimistä niin tulee hyvä omatunto että en syö niitä.

  Toivoisin sulta jotai vegaani reseptejä yms vinkkejä niin pääsisin kotona kokeilemaan jotain uutta! 🙂

 99. mirka

  Tosi hyvä kirjotus. Kun sää kuvailit miten eläimiä hakataan, mieleen tuli mielikuvia henkilöstä joka rahankiiltosilmissä hakkaa talikolla sikoihin reikiä. Voin sanoo että kasvisyönti kannattaa. Oon vajaa 2 vuoden ajan kieltäytyny punaisesta lihasta ja sen vuoksi tunne oloni niin paljon terveemmäks. Paino on pudonnu n. 10-15 kg lihan syönnin lopettamisen vuoksi ja ruokailun jälkeinen väsymys on hävinny kokonsa. Enä

 100. Anne

  Jesjesjes, ihan mahtavaa Venla! Kuinka paljon hyvää vaikutusta annat tällä päätöksellä seuraajillesi!!

 101. Susse

  Kiitos tästä kirjoituksesta. Lihansyönnin vähentäminen on pyörinyt omassakin mielessä jo pitkään! Puolen vuoden ajan olen vähentänyt paljon punaisen lihan käyttöä juurikin eettisistä ja ekologisista syistä. Tämän tekstin jälkeen haluaisin jättää sen kokonaan pois, pikkuhiljaa varmaan kanankin.

  Pidän kasvisruoasta enkä näe sitä mahdottomana, mutta olisi kiva saada vinkkejä siihen miten korvata proteiini (liha yms) kasviskunna tuotteilla? Lisäksi mietin vitaaminien yms saantia kasvisruokailussa. Näisä asioista postaus olisis ihan huippu, vaikka tuon kasvissyönnin infopaketin pistinkin tilaukseen! 🙂 Kiitos herättelevästä postauksesta!

 102. Johanna

  Olen lukenut blogiasi aktiivisesti ja sinulla on ollut hyviä kirjoituksia. En ole aikaisemmin kommentoinut, mutta tähän on pakko jotain kommentoida.

  Oikeutta eläimille -järjestön tarkoituksena niinkään ei ole parantaa eläinten oloja vaan lopettaa koko lihantuotanto Suomesta. Mikäli kotimainen maatalous ajettaisiin siihen pisteeseen, että lihaa ei enää tuotettaisi, vaikuttaisi se suuresti moneen ja taas moneen asiaan, kuten työttömyyteen, vientiin, maaseudun autioitumiseen yms. Maatalous työllistää käsittämättömän suuren osan väestöstä. Ja jos tuotanto Suomesta loppuu, lihaa tuodaan ulkoa ja se vasta paha juttu olisikin!
  Lisäksi kyseinen järjestö murtautuu tuottajien karjasuojiin, tämäkö sitten on laillista? Tottakai videot ovat järjyttäviä, ne kuvataan hämärässä, taustalla soi ankea musiikki ja jokapaikka näyttää likaiselta. Siat sotkevat, se kuuluu niiden lajikäyttäytymiseen. Niiden on saatava sotkea vaikka karsinat siivottaisiin kuinka monesti päivässä. Jokaisessa sikalassa kuuluu olla sairaskarsina, johon sairaat eläimet saadaan erilleen. Onhan meitä sairaita ihmisiäkin, niin on myös eläimiä. Suomessa on todella vähän (tällä hetkellä) tuotantoeläimiin kohdistuvia vakavia eläintauteja. Tälläiset ilman lupaa karjasuojiin menevät kuvaajat ovat omiaan levittämään sellaisia, lisäksi ne pelästyttävät eläimiä. Sitten eläintenhoitajat ihmettelevät, miksi lehmillä on yhtäkkiä utaretulehdus, joku ontuu tms.

  Eläimiä kohdellaan Suomessa hyvin, eivät ne muutoin tuota. Eläinten hyvinvointi on etusijalla, eihän tuotannossa muutoin näillä leveyksillä mitään järkeä olisikaan. Toki poikkeuksia tästäkin löytyy, niinkuin kaikesta muustakin (kuten vanhainkodeista tms). Suomessa esim. sioilla on häntä, muualta Euroopasta ei sellaista löydy. Kotimainen liha on lisäksi tautivapaata ja vähänlääkittyä – tämän takia en mieluusti syö ulkolaista lihaa. Esim. tanskalaista possua lääkitään aivan hirvittävästi eikä se koskaan heiluta saparoaan (sitä ei ole) ja ne elävät superahtaasi koko elämänsä ajan.

  Kuten sanoit, on totta että lihantuotanto on nykyään liiketaloutta. Mutta se on ajettu siihen, se ei ole tuottajien syy. Nykyisellään ei kannata pitää kymmentä sikaa ja kolmea lehmää. Omavaraistuotanto ei kertakaikkiaan enää kannata eikä se enää oikeastaan ole edes tietyllä tavalla laillista, kyseisiä eläimiä ei saa olla samassa karjasuojassa yms ja vaatimukset eläintenpidolle ovat aivan hirvittävän korkealla tasolla. Lihasta ja maidosta maksetaan niin vähän tuottajalle tällä hetkellä, että suuruuden ekonomia on oikeastaan ainut vaihtoehto mikäli pelissä haluaa pysyä. Mutta se ei tarkoita sitä, että eläimiä kohdellaan huonosti. Tuottajat saavat maataloustukea, jotta kuluttaja saa ruoan halvemmalla. Ruoka on halpaa, koska tuotantoa tuetaan. Tätä ei ymmärretä kuluttajien keskuudessa. Asia voisi myös olla niin, että tukea ei maksettaisi ja kuluttajat voivat sitten maksaa esimerkiksi maitolitrasta viisi euroa. Ruoantuotanto on kallista vaikka ruoka ei tuottajille maksettujen tukien takia olekaan.

  Olen kotoisin maatilalta ja olen muuttanut toiselle maatilalle miehen perässä. Olen itse nähnyt, miten eläimiä voi hoitaa hyvin – olen tehnyt sitä itsekin. Enkä siksi voi ymmärtää turhaa ja tarpeetonta väkivaltaa eläimiä kohtaan. Mutta lyöhän ihminen ihmistäkin, ja väärin on sekin. Miksei siihen puututa tarpeeksi? Jos todella halutaan nähdä mitä on tehotuotanto (Suomen tuotantoa en välttämättä vielä suuresti siihen vertaisi), niin hyviä esimerkkejä löytyy esimerkiksi Amerikasta, Kiinasta tms. jossa eläimillä todella on huonot olot. Ja sitten me syömme sitä lihaa esimerkiksi risteilyllä ollessamme tai tilatessamme pikaruokaketjulta ruokaa. Tämän takia itse valitsen aina suomalaisen lihatuotteen, jota näistä videoista huolimatta syön hyvällä omalla tunnolla. Jos vaihtoehtona olisi vain ulkolainen liha, harkitsisin itsekin kasvissyöjäksi ryhtymistä. Tiedän, miten asiat lihantuotannossa pääsääntöisesti menevät. Kyllä, eläin täytyy lihan vuoksi tappaa, mutta se ei tarkoita että niiden elämä olisi jotenkin huono. Ne saavat säännöllisesti ruokaa, seuraa, näkevät lajitovereitaan ja niillä on lämmin. Mitä muuta ne tarvitsevat? Esim emakko, joka on pari viikkoa porsimisen ajan häkissä, jos se olisi vapaana, se todennäköisesti makaisi porsaita enemmän (eli porsaat kuolevat jäädessään sen alle emakon laittaessa maate, kyllä, näin tapahtuu) ja hyökkäisi ihmisen päälle hänen tullessa siivoamaan karsinaa. Sekö olisi hyvä? Kuitenkin suurimman osan elämästään nämäkin eläimet viettävät suurissa karsinoissa lajitovereidensa kanssa.

  Ymmärrän toki kantasi ja järkytyksesi. En ole itse katsonut videoita, mutta ymmärsin, että tarpeetonta väkivaltaa eläimiä kohtaan oli kuvattu. Tälläistä toimintaa en itsekään ymmärrä. Mutta se ei silti saa minua kääntymään kasvissyöjäksi. Olen ollut tutustumassa isoissa teurastamoissa ja olen nähnyt, miten kivuttoman kuoleman eläimet kokevat – ilman turhaa väkivaltaa. Tiedän, että myös tuotantoeläimillä Suomessa on hyvä olla. Jo nykyinen laki ja kaikki valvonta takaavat sen. Maatalous ei myöskään ole suuri pääsyyllinen saastuttamisen suhteen.

  ”Kannattaa muistaa, että tehomaataloudessa ei ole kyse enää ravinnon tai muiden välttämättömyyksien tuottamisesta ekologisesti kestävällä tavalla, vaan kyse on pelkästä bisneksestä; liiketoiminnasta, jossa tärkeää ei ole muu kuin tehokkuus ja tuottavuus. Tässä maatalouden tuotannossa eläimistä on tullut pelkkiä tuotantovälineitä.”

  Mikäli emme tuottaisi ekologisesti, emme tuottaisi täällä kohta enää ollenkaan mitään – ja sehän ei olisi tuottavaa. Joten ekologisuus on pakko ottaa nykypäivän maataloudessa huomioon. Ja jos ei oteta, sitä kyllä valtion taholta sanktioidaan – ja sehän ei ole kannattavaa. Mikäli kuluttajat ovat valmiita maksamaan ruoasta, eläimien oloja voidaan parantaa loputtomiin asti. Vaikka eläinten olot ovat jo tällä hetkellä Suomessa erittäin hyvät – (ne ovat!) niin tottakai myös niitä voi aina parantaa. Mutta kuka sen maksaa? En ole koskaan ajatellut eläimiä tuotantovälineinä.. mutta nyt kun alan asiaa miettimään, niin olemmehan me ihmisetkin sellaisia.
  Maataloustuotanto on paljon muutakin kuin bisnes. Bisnes se on siksi että siitä saa rahaa – jos ei saisi, kuka muutoin maataloutta harrastaisi. (Toki tällä hetkellä ala on ajettu niin ahtaalle, että eipä siitä maajusseille mitään käteen jää, osa maksaa siitä että voi tuottaa suomalaisille kuluttajille ruokaa. Jopa kurkun ja salaatintuottajat tekevät tuotantoaan tappiolla, koska siitä ei makseta tuottajille tarpeeksi. Kuluttajilta otetaan rahat kyllä kurkunkin osalta pois, mutta se jää kaupalle, tuottaja sitä ei saa.) Ruoantuotanto on pahempaa bisnestä kaupan saralla, ei niinkään voimakkaasti tuottajien keskuudessa. Lisäksi maatalous on elämäntapa. Kaikkeen sitoudutaan 24/7 ja kaikesta ollaan sataprosenttisesti vastuussa (niinkuin aina yrittäjät) ja työ on niin fyysisesti kuin henkisesti erittäin raskasta. Maataloutta on vaikea ymmärtää jos sitä ei ole koskaan kokenut. Yliopistomme professori sanoi kerran hyvin: ”On ymmärrettävä, että maatalous on tärkeää, koska maatalous on tärkeää”. Ja se on totta.

  Olen kohta menossa ruokkimaan tulevan joulukinkkuni. Se tykkää, että sitä rapsutetaan korvan takaa. Tiedän, että sillä on hyvä olla. Ja tiedän, että se ei joudu turhaan kärsimään missään elämänsä vaiheessa. Ja tiedän myös, että syön sitä jouluna hyvillä mielin.

  • Johanna

   ”Jos joku tuon kaiken videomateriaalin jälkeen vielä yrittää väittää minulle samaa, niin totean, että meillä on silloin hyvin erilainen käsitys eläinten hyvistä oloista ja valvonnan tarkkuudesta.”

   Jos olet nähnyt videolla muutamia poikkeuksia (näitähän Oikeutta eläimille -järjestö nimenomaan näyttää, se ei todellakaan näytä niitä hyviä oloja vaikka sillä varmasti niistäkin kuvamateriaalia on) niin yleistätkö kaiken lihantuotantomaatalouden Suomessa olevan huonolla tolalla ja kaikkien kohtelevan eläimiä huonosti?

   Lisäksi mietit, miksi kouluista ei tehdä retkiä teurastamoihin. Hyvä pointti! Tämä olisi paljon tärkeämpi tutustumiskäynti kuin se Fazerin sokeritehdas. Jos tuotanto olisi tuttua ihmisille jo pienestä pitäen, ei siitä päästäisi erkaantumaan eikä eläinten tappaminen järkyttäisi. Eläinten huono kohtelu on eri asia. Ja sitä valvotaan aivan mahdottomasti. Enemmän ehkä kaipaisin valvontaa lemmikkieläimille kaupungeissa. Olen monesti järkyttynyt siitä, miten isoja lemmikkejä pidetään pienissä ahtaissa asunnoissa eikä niitä lenkitetä. Tuskin nekään silloin kovin onnellisia ovat. Kuten huomaamme, monella saralla on parantamisen varaa.

   Sinulla on ollut kyllä hyvä tekstejä ja erittäin hyviä mielipiteitä ja vaikutat olevan jalat maassa -tyyppi. Ehkä tähän maatalous”teho”tuotantoon voisit kuitenkin perehtyä paremmin! 😉

   • Veera

    Ah, kerrankin kaksi kommenttia missä olen samaa mieltä! 🙂
    Voisin vaikka vannoa että jos kuluttajat viettäisivät vaikka vain yhdenkin viikon esim navetassa, niin mielipiteet muuttuisivat positiiviseksi. En ole nähnyt yhdelläkään tilalla eläinten huonoa kohtelua, päinvastoin. Eläimille pyritään ottamaan kaikki tarpeet huomioon; ruokaa, tilaa, lauma ja sen seura.. Ja joillakin tiloilla vasikkaa pidetään emänsä kanssa muutamia päiviä, joten ei voi väittää ettei vasikka saa KOSKAAN olla emänsä kanssa. Jos jokainen kaupunkilainen kokisi maatilan elämää edes muutaman päivän, niin oi että kun alettaisiin näkemään maailmaa eri silmin, eikä heti uskottaisi sinisilmäisesti kaikkea manipuloituvaa materiaalia mitä meille syötetään! 🙂

    • Vegaani

     Vaikka eläimiä kohdeltaisiin hyvin ja niillä olisi hyvä olla, mutta se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa että eläin täytyy tappaa ensin ennen kuin siitä saadaan ihmiselle ruokaa. Rakastan eläimiä, joten en voisi koskaan syödä (tai muutenkaan käyttää hyväkseni) niitä.

     Eräs lempi sanonnoistani:
     ”Live and let live”

  • Sani

   Olen maatilan kasvatti. Olen vieraillut lukuisilla tiloilla, joissa tuottajat tekevät kaikkensa ja joissa eläimet voivat (niin) hyvin (kuin tuotantotilojen oloissa voivat). Olen työskennellyt, lukenut, oppinut tilallisuudesta.
   Olen vegaani.

   Myös esimerkiksi ”Salainen päiväkirja eläintiloilta” kertoo useilla tiloilla työskennelleen ja eläintenhoitajaksi opiskelleen Eveliina Lundqvistin havaintoja tiloilta.

   On alentavaa ja sitä kovasti peräänkuuluttamaanne yleistystä väittää, että vegaanit ovat vieraantuneet todellisuudesta ja eläintuotannosta. Kun nimenomaan, sitä analysoidaan ja yritetään tarkastella muunakin kuin tapana ja tottumuksena. Tarkastellaan sen toimintamalleja ja vaikutuksia.

   En minä hätkähdä teurastusta ja tiedän, mitä maatilallisuus vaatii. Jos lihaa voitaisiin tuottaa eettisesti, söisin sitä. En näe ongelmaa siinä, että ihminen syö lihaa. Näen ongelman siinä, miten eläimiä hyväksikäytetään niiden hyvinvoinnin kustannuksella (sekä pidemmässä mittakaavassa (jalostus), että lyhyessä mittakaavassa (pieni tila, ennenaikainen vierotus, teurastamoiden toimimattomuus, ylijäämäeläinten kohtelu).

   Kyse ei muutenkaan ole oloista sinänsä, vaan siitä mitä tehotuotanto on ja mitä se aiheuttaa. Vaikka lehmät olisivat kuinka onnellisia päällisin puolin, se ei poista sitä että ne pakotetaan kantamaan vasikkaa, joka ennenaikaisesti viedään niiltä, jotta ne tuottaisivat maitoa, jota jalostuksen seurauksena erittyy niin paljon että se saattaa aiheuttaa repeytymiä utareisiin ja muutaman vuoden jälkeen ne matkaavat teurastamoon, jossa ne pakataan ahtaasti verenhajuun ja tainnutetaan (usein epäonnistuneesti) ennen kuolemaa.
   Vaikka siat olisivat kuinka onnellisia päällisin puolin, se ei poista sitä, että jalostuksen seurauksena liikkumisvapaus aiheuttaa niille nivelvaurioita ja että Atrian teurastamossa ne päätyvät kaasuhissiin joka polttaa niiden limakalvot ennen kuolemaa.
   Vaikka kanat olisivat kuinka onnellisia päällisin puolin, se ei poista sitä mitä kukonpoikasille tapahtuu.
   Vaikka näitä epäkohtia ei olisi, se ei poista sitä, että eläinperäisten tuotteiden tuotanto on suurin yksittäinen ilmastonmuutosta jouduttava tekijä.

   Kyse ei ole pelkästään oloista tai tuottajien asenteista eläimiä kohtaan, kyse on koko systeemistä ja sen vääryydestä. Ei kenenkään tarvitse tietää miten söpöiltä ja onnellisilta 🙂 lehmät näyttävät söpöillä laitumilla ja söpöissä punaisissa navetoissa, kun prosessissa on oloista irrallisia epäkohtia.

   • Pätkis

    Päätyvät kaasuhissiin, jotka polttavat limakalvot?

    Ei pidä paikkaansa. Hissiin lasketaan hiilidioksidia, joka tainnuttaa sian. Olen omin silmin nähnyt tämän. Nimenomaan Atrian teurastamolla. Eipäs nyt kuitenkaan puhuta ihan höpöjä.

    • Sani

     Hiilidioksidi on kaasua, ei kaikissa tapauksissa tainnuta sikaa heti ja kyllä, polttaa limakalvot.
     ”Sophie Atkinson, tutkija, Ruotsin maatalousyliopisto:
     “They go down into a very dark pit. The machine itself is very noisy, so it makes quite a lot of sound. But then as they come down, they do react on the gas it’s very acidic, so it burns the mucus in the nose and the mouth, so it’s very unpleasant for them. But then they do lose consciousness fairly quickly. But some individuals do react longer than others, so they’re not all falling at the same time. So you could see some pigs were fighting and trying to stand up for a longer time. And some sort of instinct to raise up out of the box, so they’re trying to get air, better air upwards.”
     (Siat lasketaan pimeään kuoppaan. Hissi aiheuttaa kovaa meteliä. Kuopassa siat reagoivat kaasuun. Se on hyvin hapokasta ja polttaa kärsän ja suun limakalvot, joten se on hyvin epämiellyttävää eläimille. Ne kuitenkin menettävät tajuntansa suhteellisen nopeasti.
     Toiset eläimet reagoivat hitaammin, ne eivät kaadu samanaikaisesti. Jotkut sioista kamppailevat pysyäkseen pystyssä. Ne yrittävät vaistomaisesti nousta ylemmäs ja saada parempaa ilmaa.)”

 103. tsipe

  ”Kannattaa muistaa, että tehomaataloudessa ei ole kyse enää ravinnon tai muiden välttämättömyyksien tuottamisesta ekologisesti kestävällä tavalla, vaan kyse on pelkästä bisneksestä; liiketoiminnasta, jossa tärkeää ei ole muu kuin tehokkuus ja tuottavuus. Tässä maatalouden tuotannossa eläimistä on tullut pelkkiä tuotantovälineitä.”

  En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, joten tästä on jo ehkä mainittu, mutta kannattaa aivan EHDOTTOMASTI katsoa Cowpiracy-dokkari!!
  Tuo lause tarttui silmääni, koska tehotuotanto ei ole ekologista nähnytkään – päin vastoin, lihatuotanto tuhoaa maapalloamme enemmän kuin mikään muu. Esimerkiksi veden säästäminen tai lentokoneella lentämättä oleminen ovat vain pieni kärpäsenkakka tuon valtavan saastuttajan rinnalla. Puhumattakaan sademetsien tuhoamisesta tai eläinlajien sukupuuttoon ajamisesta. Aivan järjetöntä ettei dokkarista tuoduista asioista saa puhua (asian ilmiantaneita aktivisteja on jopa tapettu).
  Vaikka leffassa puhutaankin enimmäkseen Jenkkitalouden osalta, mun mielestä KAIKILLA pitäis nähdä tuo ja miettiä sitten että onko oikeutta syödä lihaa. Itse vähensin roimasti lihansyöntiä ja syön lähinnä riistalihaa enää.

 104. Tiina

  Onnea hienosta päätöksestä! Vegaanina eläminen on todella helppoa, kun alussa ottaa selvää asioista!:)

 105. Milla G

  Tosi hyvä postaus ja laittoi ajattelemaan. Itsekin olen siirtynyt enemmän ja enemmän kasvisruokavalioon sekä raakaruokaan ja käytän vain kasvipohjaisia maitotuotteita. Itse tein joskus postauksen siitä, miksi en maitoa juo ja sain aika paljon samanlaisia kommentteja kuin sinä mainitsit tuossa alussa.
  Oon muuten seurannut jo vuosia YouTubessa erästä käyttäjää (https://www.youtube.com/channel/UC_cOrj8dlCqYnGgp0xdkxow), jolta löytyy aivan huippuja kasvisruoka ja raakaruokareseptejä niin terveellisiin leivonnaisiin, vegaanisiin hamppareihin (joissa ei käytetä lainakaan esim. vehnäjauhoja tai muuta sellaista), pastoihin, jotka on tehty kasviksista (ei siis jauhoista nämäkään), salaatteihin, smoothieihin…Sieltä löytyy vaikka mitä! Kannattaa tsekata 🙂
  Ihanaa syksyä sulle ja oikein paljon tsemppiä ♥

 106. TTV

  Itse olen eläinystävä, mutta en voi sanoa että vielä sata prosenttisesti. Olen miettinyt elämän muutosta kokonaan, juurikin eläinten vuoksi ja oman terveyteni. Tämän luettuna olen todellakin varma että lopetan tai ainakin vähennän eläinperäisien tuotteiden käyttöä. Olen miettinyt, että lahjoittaisin kaikkiin mahdollisiin (ainakin kolme on mielessä) eläintensuojelu yhdistyksiin rahaa.
  On todella törkeää kohdella eläimiä tuolla tavalla, miettisi kiduttajat että jos itse olisi eläimen roolissa tai kidutettava eläin olisikin hänen oma kaikkein rakkain eläin maailmassa.
  On oikeus ja kunnia päästä auttamaan eläimiä!

 107. Jasmine

  IHANAA VENLA<3 Olen itse ollut kasvissyöjä noin kolme vuotta, noin 2 vuotta sitten päätin ryhtyä vegaaniksi. En ole ikinä voinut yhtä hyvin, energiatasoni ovat hulppean ylhäällä, ihoni laatu on parantunut, treenistä palautuminen menee paaaaaaaaaljon nopeammin, menkkani ovat niukentuneet hurjasti. Kokonaan uusi maailma on avautunut jossa kaikkia ihania uusia makuelämyksiä. Olen kasvanut vegaanisuuden myötä niin paljon ihmisenä ja en voisi olla onnellisempi, kaiken kukkuraksi on aivan PARASTA elää tietäen ettei vahingoita eikä aiheuta mitään kärsimystä muille eläimille<3 Haluaisin vielä jättää pari leffavinkkiä: Forks Over Knives, Cowspiracy, Earthlings ja Gary Yourofsky’s “best speech you’ll ever hear” löytyy youtubesta.

  <3

 108. Sofia

  Hei Venla,

  luen paljon blogeja (mukaan lukien sinun) hyvää mieltä hakiessani tai ihan vaan selailumielessä, vaikka tenttiin luennan välissä, kuten nyt tänä iltana. Mutta tämä postaus liikautti minussa todella jotain.

  Olen kasvissyöntiä monesti pohdiskellut ja testaillutkin reseptejä, monet ystävistäni ovat vannoutuneita kasvisyöjiä tai vegaaneja, mutta itse olen aina ajatellut sen olevan vain kovin vaikeaa. Mutta tästä postauksesta siirryin oikeutta elämille -sivustolle ja katsoin teurastamoilta salaa kuvattua materiaalia. Sitten menin tilaamaan kasvissyönnin info-paketin. En väitä että tästä nyt hyppään suoraan kasvisyöjäksi, mutta alan todella perehtyä siihen ja pikkuhiljaa jättämään ainakin kanan ja punaisen lihan pois ruokavaliostani.

  Katsoin postauksen lukemisen ja videoiden jälkeen omaa pientä koiraani, ja tuo ristiriitaisuus mistä tekstissäsi puhuit, valtasi mielen.

  Kiitos sinulle tästä tekstistä, saatat vaikuttaa sillä monen elämään. Kirjaimellisesti.

  Katsotaan mitä tästä tulee!

 109. Roosuli

  Kun luin tämän postauksesi, sain suurimmat kylmänväreet aikoihin ja kyyneleet nousivat silmiini. Ihan vaan sen takia että on ihan älyttömän älyttömän älyttömän ihanaa että joku tälläinen ”julkkis” ja esikuva kuitenkin aika monille, tuo näitä asioita esille. Itse olen ollut kasvissyöjä jo useamman vuoden ja vegaanina vuoden verran. Elämäni yksi parhaista päätöksistä siirtyä kokonaan vegaaniksi. Kasvissyönnissä on kuitenkin hyötyinä niin paljon muutakin kuin pelkästään eläinten oikeudet. Oma terveys, eläintuotannon suuremmat päästöt ja suurempi vedenkulutus jää pois, ja ruokaakin jää enemmän kun pellot eivät ole käytössä laidunmaana jne.

  En voi sanoin kuvailla kuinka onnellinen olen päätöksestäsi. Toivon että nautit siitä yhtä paljon kuin minä. Olethan jo liittynyt Vegaanihaasteen facebook ryhmään? Se on auttanut monia valtavasti. :—)

  Eläimet ja minä kiitämme. <333

 110. eläinrakas

  Moikka!
  Tämä on musta hassua, mutta olen itsekkin ollut nyt sen parisen viikkoa ilman lihaa. Ajattelin aloittaa lihattomuuden nyt kun mulla on koulussa päivittäin mahdollisuus hyvää ja halpaan kasvisruokaan. Toisin kuin sä, aion kuitenkin käyttää maitotuotteita, kananmunaa ja kalaa, jotta muutos ei olisi liian suuri. Tulee myös tilanteita, joissa on erittäin vaikea kieltäytyä liharuuasta, mutta musta on tärkeää että edes vähentää lihansyöntiä ylipäätään.

  Olisiko mahdollista, että lisäilisit herkullisia kasvisreseptejäsi enemmän tänne blogin puolelle? Olen huono laittamaan ruokaa ja vielä huonompi kasvisruuan suhteen, mutta voisin pikkuhiljaa yrittää opetella myös itse laittamaan maukkaita kasvisruokia ( koulussa kun syön niin ei tule itse tehtyä)

 111. Saara Amanda

  Itse olen erittäin eläinrakas ollut aina, mutta olen syönyt lihaa ajattelematta sen enempää. Viikko sitten facebookissa osui kohdalle se teurastamo video ja en pystynyt kattomaan kun muutaman sekuntin. Siinä ajassa kerkesin näkemään vain sen kun possua hakattiin jollakin laatikolla persuksille ja tein samantien päätöksen että nyt jää liha pois. Kalaa syön edelleen itse pyydettynä, niinkun olen tehnyt koko ikäni. Mutta videon katsomisen jälkeen ajatus lihansyönnistä on vain oksettanut.

   • Saara Amanda

    En ajattelekkaan sitä niin. Itseäni oksettaa ajatus millaisissa oloissa eläimiä on pidetty ja kohdeltu.

    • Henp

     peukut sille että päätit jättää lihan pois!
     Mutta kaloja haluan silti puolustaa, mieti miten suhtautuisit jos näitä possuja, lehmiä tai vaikka koiria pyydettäisiin samalla tavalla kuin kaloja? Koukku namupalaan, vedetään pitkä matka huulesta väkisin pinnalle ja viimeinen asia mitä kala tuntee on tukehtuminen. Ei myöskään verkkoon tai katiskaan jääminen kuulosta kovin mukavalta.

 112. Kristiina

  Todella hyvä teksti!!
  Ja todella upea asia, että olet ryhrynyt kasvisruokalinjalle.
  Katsoin myös ne kauheat videopätkät ja minulle tuli täyain samoja tuntemuksia.
  Oolen itse 16-vuotias ja hyvä, että tässä vaiheessa heräsin, että muutoksia on oikeasti tehtävä,jotta eläinten kamala kohtelu saataisin loppumaan. Joten aionkin tästä eteenpäin vähentää runsaasti juuri naudan, sian,kanan,broilerin syöntiä. Jo pienillä muutoksilla saadan paljon hyvää aikaan ja pelastetaan monien viattomien eläinten elämä!
  Tilasinkin tällä viikolla sen infopaketin ja odotan innolla, että se saapuu!
  Paljon tsemppiä teidän perheelle ❤ !

 113. Sanni

  Siis oot aivan oikeessa, mulla ei ainakaa oo yhtään mitään lisättävää tohon sun tekstiin! Ja joo oon monta kertaa puhunu tästä äidin kaa et haluisin alkaa kasvissyöjäks mut se ei anna ku mulla on hemoglobiini niin huono.. Joten oon nyt päättänyt syödä vaan kanaa ja kalaa koska niihin ei ainakaa kohdistu niin järkyttävää rääkkäystä kuin noihin vasikoihin ja sikoihin kohdistuu. Ihan mahtavaa et täällä blogissas herätät tällä postauksella huomioo, koska tää on oikeesti iha himo tärkee asia! Toivottavasti tän näkis tosi moni varsinki ne, jotka ”harrastaa” tätä eläinrääkkäyistä!! Oot niin lojaali kaikille et jopa kadehdin sitä lunteenpiirrettä sinussa!

  • Emilia

   Hei!

   Mullakin oli ongelmia hemoglobiinin kanssa kun ryhdyin vegaaniksi. Tein kuitenkin muutoksia ruokavaliossani ja nykyään rauta arvoni ovat erinoimaiset. Juon joka päivä smoothien, jossa on marjoja, banaania ja kourallinen pinaattia. Pinaatti smoothiessa voi kuulostaa ällöltä, mutta se ei oikeasti edes maistu siellä:D Ps. hemoglobiini on nykyään 138(;

 114. Ida

  Todella hyvä teksti!
  Itse en ole kasvissyöjä, mutta olen alkanut vähentää lihan syöntiä. Olen paljon lukenut eläinten huonoista oloista ja lihan syöntini on vain vähentynyt ja vähentynyt, jos se jatkuu samaan malliin ehkä pian päädyn ryhtymään kasvissyöjäksi tai jopa vegaaniksi. Perheessäni syödään lihaa, mutta olen joskus jättänyt lihan kokonaan syömättä ja perheeni on ymmärtänyt sen täysin. Sen sijaan minulla on ystävä jonka perheessä liha on oikeastaan joka aterian kulmakivi, lihaa on siis aina syötävä. Ystäväni isä metsästää itse joten eläin ei joudu kärsimään, mutta kyllä heillä suositaan ihan kaupasta ostettua tehtaasta tullutta lihaa. Heidän perheessä lapsien tuskin annettaisiin ryhtyä kasvisyöjiksi vaikka suuri osa on jo melkein täysikäisiä, koska heitä on jo houkuteltu mukaan metsästämäänkin. Itse aina heillä vieraillessani olen ihan vieraanvaraisuuttani syönyt perheen isän itse metsästää esim. hirvenlihaa, mutta välillä olen ottanut omat eväät mukaan koska en halua joutua kieltäytymään ruoasta. Minulla on siis välillä aikoja kun syön tehtaaltakin tullutta lihaa, mutta välillä en vain kykene siihen. Luettuani tämän tekstin päätin jälleen vähentää lihansyöntiäni entisestään kiitos siitä!
  Hyvää jatkoa teille uuden kasvissyönnin parissa! 🙂

 115. Susanna

  Venla! Oot ihan huikee. Tää sun teksti oli mieletön ja sai mut itkemään. Mä en juuri oo tienny susta mitään, ajatellut lähinnä että ”se on taas varmaan niitä itsekeskeisiä fitnessmuijia jonka elämä pyörii broilerinsyönnin ja peilin ja puntin ympärillä.” Tyyliin. Ja mua on näissä ”fitnesstypyissä” just ärsyttäny se ”näin paljon syön kanaa” , ”lihaa tulee syödä paljon jotta lihakset kasvavat” -trendi, joka vaan mainostaa lisää lihansyöntiä ja tehotuotantoa.

  Oot siis ihan mieletön kun aloit vegaaniksi!!! Sait musta uuden ihailijan ja blogin lukijan. Oot varmasti esikuva monelle ja on ihan uskomattoman hienoa, että juuri sinä kirjoitat tällaisesta asiasta. Ja todistat esimerkilläs, että lihansyöntiä ei tarvitse urheiluun.

  Ihana Venla!!! God bless you.

 116. Hanna-Leena

  Huoh. En edes tiedä, miksi aloin lukea tämän kirjoituksen kommentteja. Ensinnäkin, on oikeasti hieno juttu Venla, että toit esiin eläinperäisiin elintarvikkeisiin liittyviä ongelmia. Esimerkiksi nykyinen fitnessinnostus, johon liittyy kanan, jauhelihan, rahkan ja raejuuston yletön popsiminen, on osaltaan luultavasti lisännyt eläinperäisten tuotteiden kulutusta. En kuitenkaan ymmärrä sitä, miten voidaan kauhistella itku kurkussa eläinten oloja ja kutsua itseään vegetaristiksi/vegaaniksi, jos kuitenkin silloin tällöin syödään lihaa (tämä kommentti ei liity blogin kirjoittajaan vaan on ihan yleinen huomio). Joko on vegetaristi/vegaani tai ei. Ja nämä kaiken maailman fleksitarismit sun muut ovat aivan naurettavia. Kuka kehtaa edes käyttää näitä! Loppujen lopuksi olisi siis hienoa edes vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttämistä – kuten Venlakin totesi – mutta ei kannattaisi niin kovasti olla huutelemassa omista eettisistä periaatteistaan, jos ne ovat vain osa-aikaisia.

 117. maija

  Moikka, tosi hyvä postaus!
  Olen ollut kasvissyöjä siitä asti, kun olen alkanut lautasen sisältöä tajuamaan, ja juurikin siksi kun olin jo pienenä niin eläinrakas, että ajatus siitä kuinka jonkun possun reisi pönöttää keskellä joulupöytää, oli outo ja inhottava, vanhempani alkoivat muutaman vuoden sisällä kantaani tajuamaan, ja nyt viimeiset viisitoista vuotta koko perhe on toiminut kasvisruualla, riistaa jonka alkuperän tietää varmasti hyväksi, syömme joskus, porot ja muut kun saavat nauttia elämästään täysillä! tsemit Venla!

 118. Ina

  Upea teksti, upea päätös! Kunnioitan valtavasti. Olen ollut kasvissyöjä viisi vuotta ja toivon voivani syödä mahdollisimman vegaanisti, joten olisi ihanaa lukea miten sinä urheilijana saat nyt proteiinit ja muut tarvittavat omalta osaltasi. Haleja, olet upea roolimalli ja ihminen.

 119. Viivi

  Ihan mahtavaa! Oon itse ollut vegaani nyt kesäkuusta. Paras päätös ikinä. En ole ikinä tuntenut itseäni näin energiseksi. Katsottuani dokumenttejä mietin miksi kukaa ei ollut kertonut totuutta liha-, muna- ja maitoteollisuudesta. Jättämällä eläimet rauhaan säästämme luontoa, eläimien henget ja oman terveymme. Jos et ole vielä katsonut dokumenttejä aiheesta, suosittelen katsomaan Netflixistä Cowspiracy ja Forks over knifes sekä youtubesta ehdottomasti The best speech you will ever hear ja 101 reasons to go vegan. Kaikki käy järjeen, eikä meillä ole mitää syytä syödä eläinperäisiä tuotteita. Kannattaa myös tutustua somen ”vegaani yhteisöön” saa paljon ruoka vinkkei sun muuta. Mutta siis aivan mahtavaa Venla, sun kautta varmaa moni varmasti alkaa ajattelee asioita toisella tavalla 🙂

 120. Happy

  En pysty sanoin kuvailemaan sitä tunnetta mitä tunnen nyt, kun enemmän ja enemmän ihmisiä alkaa vihdoin välittämään. <3 Itse olen vegaani juurikin eettisistä syistä, sekä oman ja ympäristön hyvinvoinnin takia. Kertaakaan en ole katunut päätöstäni. Eläimet eivät ole meidän leikkikaluja ja jokaisella on samanlainen oikeus elää ja tulla kohdelluksi kunnioituksella. Hieno homma, että olet nyt levittämässä tärkeää sanomaa! 🙂 (Jos kiinnostaa kannattaa katsoa dokumentit 101 reasons to go vegan ja cowspiracy! Todella hyviä ja silmiä avaavia molemmat)

 121. VegeFit

  Mun sydän pakahtuu ja kyyneleet valuu kun luen tän! Kiitos Venla esimerkistä ja jaosta..kohta muukin maailma herää siihen, että vegaanius tai kasvisyönti ei oikeasti ole mitään hihhulointia, vain eettistä ja hyvää elämää. Kiitos ja kaikkea hyvää sinulle! <3

 122. Annika

  Moi Venla!
  Nyt oli pakko kommentoida. Todella hieno juttu ja kiva kuulla että olet saanut miehesi tähän mukaan, ei ole meillä ainakaan VIELÄ onnistunut 😀
  Itsekkin olen vasta hiljattain siirtynyt vege ruokavalioon ja samaa olen miettinyt miksi en tehnyt tätä aiemmin.
  Jään innolla odottamaan vinkkejä ja reseptejä 🙂

 123. Eve

  Joskus ennen pidin vegaaneja jotenkin äärimmäisyyksin menevinä, enkä mitenkään uskonut että voisin itsekin olla vielä joskus vegaani. No, niin vain kävi, takana nyt 1 v 5 kk. Koko sen ajan olen voinut paremmin kuin koskaan ennen. Ja ennen kaikkea vegaanina olo on helppoa! Ruoka on todella hyvää eikä koskaan tunnu että täytyisi luopua mistään. Onnea siis hyvästä – parhaasta – päätöksestä. Tunnutkin opiskelleen aihetta jo paljon. Se kannattaa, sillä se auttaa pysymään oikealla tiellä. Terveytesi, eläimet, luonto ja maapallo kiittävät.

 124. Lotukka

  Kasvissyöjänä olen ollut jo monen monta vuotta, vaikken olekaan ollut tietoinen tästä kuinka hirvittävällä tavalla eläimiä teurastamoilla kohdellaan. Maitoa juon, ja kananmunia syön. Ja aina muotoa luomu. Asun itse maalla, ja ystävilläni on maitotila, ja toisella lihatila. Tiloilla eläimet saavat erittäin hyvää kohtelua, rapsutuksia, taputuksia ja pääsevät kesäisin ulos laiduntamaan. Olen kasvissyöjä sen takia, että kun katson noita lehmiä, sikoja ja kanoja, tekemässä sitä mikä on heille luonnollista, en lihaa pysty enää syömään. Tsemppiä sinulle <3

 125. eveliina

  Moi Venla!
  Todella hyvä ja silmiä aukaiseva kertomus! Mieleeni tuli kuitenkin kysymys että mitä syöt nyt ruuaksi? Itse olen lopettanut kokonaan punaisen lihan syönnin mutta kanaa,kalaa ja kananmunia syön edelleen. Kysyin siis omasta mielenkiinnosta koska itseänikin kiinnostaa kovasti kasvisruokavalio juuri noiden mainitsemiesi pointtien miettityttämänä.. Mutta mietityttää myös että saisinko vegaanina kaikki tarvittavat ravintoaineet? Ja muutenkin en osaisi suunnitella täysin kasvisruokavaliota. Joten haluitsiko jakaa mitä sinä syöt kasvisruokavaliolla? )esim. aamupala,lounas ja välipalat?)
  🙂

 126. Pihla

  Kiitos Venla, että käytät asemaasi hyvän viestin levittämiseen 🙂 olet upea esikuva!

 127. Marjukka

  Hienoa Venla! Olen varma, että ajatuksesi aiheesta ja kirjoituksesi saavat monet miettimään myös omia periaatteitaan lhansyöntinsä suhteen. Itse olen ollut nyt loka-marraskuun vaihteessa vuoden kasvissyöjä. Omasta ruokavaliostani vähensin kaiken lihan ja eläinperäiset valmisteet. Pidin mukana maitotuotteet, kananmunat ja kalan. Oma ajatusmaailmani kasvissyöntiin liittyen on ollut se, mitä en itse pysty tappamaan tai pyydystämään ja siitä ruokaa tekemään, en sitä syö. Tässä tapauksessa siis olen pienestä asti kalaa onkinut ja siitä ruokaa tehnyt, joten esimerkiksi kalan pitäminen omassa ruokavaliossani tuntui hyvälle. Mutta syy miksi kirjoitin, oli kuulla mielipiteitäsi enemmän siihen, miksi päädyit täysin vegaaniseen ratkaisuun? Ettet esimerkiksi maitotuotteita halunnut pitää lainkaan. Olen kiinnostunut kuulemaan ajatuksia aina täysin vegaanisten ajatuksista kyseisten raaka-aineiden poisjättämisestä. Mutta onnittelut vielä hienosta elämänmuutoksesta! 🙂

  • Swi

   Maitoteollisuudessa on sama lopputulos kuin lihateollisuudessakin ja paljon muutakin lisäksi. Lehmät keinosiemennetään ja 9kk jälkeen syntynyt vasikka viedään pois emoltaan eikä pienokainen voi imeä emänsä maitoa, koska se maito on tarkoitettu ihmisille. Tämä kuvio toistuu joka vuosi, koska lehmä ei tuota maitoa ellei sitä pidetä tiineenä jatkuvasti. Jos vasikka on naaras, se tulee kokemaan emänsä kohtalon maitoteollisuudessa ja sonnivasikat kasvatetaan lihoiksi. Ja kun lehmä ei enää tuota tarpeeksi maitoa, se viedään teuraaksi.

   Kananmunateollisuudessa taas jokaista munivaa kanaa kohden on tapettu kukkotipu. Hautomoissa, mistä tulee kananmunataollisuuden kanat, syntyy 50% kanoja ja 50% kukkoja. Koska kukoilla ei ole mitään hyötyä kananmunateollisuudessa ne tapetaan jo tipuina, heti kuoriuduttuaan joko kaasulla tai silputaan elävältä. Nämä kukot kasvavat niin hitaasti ettei niitä kannata kasvattaa lihaksi.

   Kalat eivät ole sen vähäpätöisempiä eläimiä kuin muutkaan. Ne tuntevat myös kipua. On ennustettu että tämänhetken kalakulutuksella ja ryöstökalastuksella vuonna 2048 merissä ei ole enää kalankalaa. Jos jokainen päättäisi siirtyä muiden lihojen sijasta syömään saman määrän kalaa, voi tulos olla toisenlainen. Kalankasvatus ei ole vastaus, koska näillekin kaloille pitää syötää toisia kaloja.

 128. Iina

  Moikka! Terveiset Australiasta! Vitsi miten onnellinen olin kun tajusin missä tästä postauksesta on kyse! Suosittelen katsomaan Cowspiracy nimisen dokumentin youtubesta/netflixistä. Ja youtubesta käyttäjällä nimeltä freelee the banana girl on hyviä videoita. Olen täysin vegaani. Ihmisten ei kuulu juoda lehmävauvoille tarkoitettua lehmän maitoa… Ja kanauna tuotannossa poikatiput vedetään muussikksi, koska heistä ei ole hyötyä munan tuotossa. Mutta kyse ei ole vain eläimistä! Suosittelen todella katsomaan Cowspiracyn se selittää paljon ilmastoon liittyvästä puolesta.

 129. Roosa

  Moikka! Hyvä teksti ja tosi paljon hyviä pointteja, mutta tää aihe on niin lähellä mun sydäntä maatilalla koko ikäni asustaneena että oli pakko tulla kommentoimaan! 🙂
  Eli siis, oon todellakin sitä mieltä, että säädöksiä ja tarkkailua pitäisi teurastamoissa lisätä. Suomessa eläimillä on tosi hyvät olot yleisesti ottaen, joten tuo lopettamisprosessi pitäisi myös hoitaa eläintä kunnioittaen. Meillä kotona on nautakarjaa ja niistä on aina pidetty hyvää huolta: ruokittu ja lypsetty säännöllisesti, hoidettu tarpeen mukaan ja hyvät liikkumatilat. Halusin ottaa tämän näkökulman esille, koska en halua kenenkään ajattelevan liian mustavalkoisesti.
  Verrataan eläintä, joka on koko ikänsä asunut luonnossa vapaana. Eläintä, joka taistelee hengestään joka ikinen päivä, koska sen täytyy saalistaa saadakseen ravintoa. Moni on varmasti nähnyt luonnossa vapaana esimerkiksi kettuja. Meillä päin niitä on paljon; riutuneen näköisiä, turkki ohut ja harmaantunut. Ja tällaisia eläimet oikeasti ovat luonnossa monesti, eivät sellaisia kuin ne kiiltokuvaeläimet kirjoissa. Kun tapaan tuollaisia eläimiä metsässä, tulen tottakai surulliseksi. Ja samalla tajuan, kuinka hyvin eläimet meillä kotona voivat: Tyytyväisen näköiset ammut kiiltävine turkkeineen elävät ja voivat hyvin. Tämän kirjoitin lähinnä siksi, koska en halua ihmisten ajattelevan, että eläimet oikeasti voivat hyvin, vaikkeivat olekaan villejä ja vapaita.
  Ajattelen myös näin, koska olen nähnyt paljon. Elän tällä hetkellä Paraguayssa Etelä-Amerikassa ja täällä jos jossain eläimillä on asiat huonosti. Naudat ovat laihoja ja niiden terveydestä ei huolehdita eikä niitä ruokita ja lypsetä säännöllisesti. Ne kulkevat täällä miten sattuu vapaasti ja ovat todella onnettoman näköisiä. Ja tämän sanon siksi, että tunnistan kyllä milloin eläin on onnettoman näköinen ja milloin ei. Olenhan koko ikäni ollut eläinten kanssa tekemisissä.
  Joten ei liikaa mollata sitä, miten eläimet Suomessa voivat. Aina tietty on tähdättävä parempaan. Ja tietenkin tohon teurastusjuttuun täytyy tulla parannus!
  Minusta se on jotenkin luonnollinen asia, että ihminen voi syödä eläintä, koska eläimiä on käytetty ravintona aina. Ja eläimet käyttävät toisiaan ravintona. Näin eläinkannatkin pysyvät kohtuullisina. Mieti yhteiskuntaa jossa eläimiä ei lainkaan lopetettaisi. Mitä siitä seuraisi? Eläinkannat nousisivat valtavasti. Mihin nämä eläimet laitettaisiin? Tuottajat eivät kaikkia pysty pitämään, koska kustannukset nousisivat hurjasti ja maanviljelijät ovat tosi tiukalla muutenkin suomessa. Eläimille joita ei voida enää pitää tuotannossa pitäisi siis rakentaa esim ”hoitokoteja”. Millä rahoilla ja kenen? Kuka näitä ylläpitäisi? Kävisi muuten aika kalliiksi. Tuossa terveyskannassa olen kuitenkin samaa mieltä, että kasvisruokavalio on keholle hyväksi. Joten se on tietty jokaisen päätös minkä tuntee oikeaksi ratkaisuksi. Voisin ryhtyä kasvissyöjäksi, koska se on keholle hyväksi. En kuitenkaan sanoisi syyksi sitä, että eläimet voivat niin huonosti eikä niitä pitäisi lopettaa. Hienoo jos jaksoit lukea loppuun asti! 🙂

 130. emma

  Siis minäkään en enää tän jälkeen oo pystynyt vaan syömäään lihaa. Mietein vaan et uskaltaako maitotuotteita käyttää vai onko maitolehmillä samanlaista kohtelua? Siis toi on muutenkin ihan hirveetä. Ei eläimiä kuulu tollei kohedella. Kyllä vihaksi pistää.

  • Milla

   Valitettavasti maitolehmien kohtalo on vielä pahempi, sillä ennen teurastusta ne joutuvat olemaan _jatkuvasti_ raskaana, jotta tuottaisivat maitoa. Eli ne keinohedelmöitetään väkisin ja vain muutama päivä synnytyksen jälkeen poikaset erotetaan ikuisiksi ajoiksi emoistaan ja kaikki lehmänmaito, jonka emo tuotti poikastaan varten pumpataan ihmisten ravinnoksi. Tämä on todella tuskallista, sillä lehmien rakkaus poikasiinsa on yhtä vahva kuin meillä ihmisillä. Kun sitten maitolehmän elämä tulee tiensä päähän, n. 4-5 raskauden jälkeen se kokee aivan saman kohtalon kuin videoiden eläimet.

   Eli maitolehmän kohtalo on vielä lihakarjaakin kurjempi 🙁

 131. Irma

  Itekkin oon kasvanut maatilalla ja elänyt siinä uskossa että maito on ns. Täydellistä ravintoa ja niinhän sitä koulussa toitotettiin. Katoin pari viikkoo sitten cowspiracyn ja järkytyin niin että olen siitä asti ollut täysin vegaani. Se on jotenkin niin yksinkertaista ja on uskomatonta miten tästä aiheesta vaietaan joka puolella. Kattokaa oikeesti suosittelen!

 132. Elli

  Hienoa Venla! Itsekkin aloitin kasvissyönnin n. kuukausi sitten. Ainoastaan kananmunat haen lähitilalta, mutta yritän siitäkin päästä eroon. Olo on ollut parempi kuin koskaan ja nyt järkyttää ajatella mitä edellinen ruokavalioni sisälsikään… Ruoasta palautuminen oli työlästä rasvaisen lihan jälkeen.

  Mutta suosittelen katsomaan yhden dokkarin jos et sitä vielä ole nähnyt ja se on Cowspiracy. Löytyy ainakin netflixistä. Todella ajatuksia herättävä ja järkyttävä dokkari siitä mitä lihateollisuus oikeasti on ja mitkä jäljet se jättää ympäristölle. Dokkarissa ei ole siis pätkiä eläinrääkkäyksestä vaan sitä mitä sielä taustalla tapahtuu ja miksi näistä asioista ei suostuta puhumaan.

 133. miiuluu

  Olen aina selitellyt lihansyöntiä itselleni, että eläimet voivat Suomessa hyvin ja kohtelu on myös sen mukaista.Olen aina tuntenut nipistyksen omassatunnossa ostaessani lihapakkauksen , varsinkin jouluna kun siat lepäävät pakastealtaissa. Nähtyäni osittain nuo videot,en voi niitä kokonaan katsoa,jätän lihat hyllyyn aivan suosiolla. Kiitos sinun lisäkannustuksen olen nyt tonkinut kaiken tiedon vegaanisesta ruokavaliosta! Hyvästi lihat!

 134. Veera

  Silmiä avaava teksti. Itse olen ollut aina sekasyöjä, enkä ole koskaan miettinyt tosissani kasvissyöjäksi siirtymistä. Kohta päivän verran netistä kasvisruokavaliosta lukeneena kuitenkin mietin, miksen ole tajunnut kasvisruokavalion hyötyjä/lihansyönnin haittoja aiemmin? Olo on järkyttynyt ja vähän jopa syyllinen. Aion ehdottomasti pyrkiä eroon eläinperäisistä tuotteista, askel kerrallaan. Tsemppiä kaikille, jotka (samoin kuin minä) tämän kirjoituksen inspiroimana päättävät siirtyä tai edes kokeilla kasvisruokavaliota. Mukana ollaan!

 135. Janita

  Hieno päätös.

  Itse olen kasvissyöjä, mutta en (ainakaan vielä) vegaani. Ruokavaliooni kuuluu lähinnä eläinkunnan tuotteista maito (kahvissa) ja kananmunat.

  Itse lopetin lihan syönnin puhtaasti sen vuoksi, että liha oksettaa. En ole _koskaan_ pitänyt lihasta. Kotona asuessani söin esimerkiksi makaronilaatikosta pelkät makaronit. 😀 Mutta nyt voin syödä onneksi ihan mitä haluan.

  Silmäni ovat avautuneet kasvissyönnin myötä myös eläinten huonoille oloille. Mutta pääsyy tosiaan on se, etten pysty syömään eläintä, se saa minut voimaan pahoin.

  Kiva, että olet avannut eläinten oloja näin yleisesti blogissa. Jospa se saisi muutaman muunkin ajatukset selkenemään ja edes kokeilemaan kasvisruokaa! 🙂

 136. B

  Kirjoitat tekstin alussa näin ”Ongelmissa ei siis ole kyse yksittäisten työntekijöiden ammattitaidottomuudesta.” Mielestäni tässä nautojen tainnutuksen epäonnistumisessa, joka videolla nähdään, on juurikin kyse siitä, että työntekijä ei osaa/uskalla laukaista pulttipistoolia tarpeeksi läheltä eläimen päätä, jotta verenvuoto tapahtuisi oikein. Tästä syystä hän epäonnistuu tainnuttamisessa lähes joka kerta.

  Jos työntekijä olisi ammattitaitoinen, hän vaatisi muutosta työoloihin, koska hän olisi tietoinen siitä, ettei nautojen tulisi olla niin rauhattomia, kun ne saapuvat tainnutuspaikalle.

  Rauhattomien eläinten pää heiluu, nousee ja laskee, mikä tekee tainnutuksen/oikeaan kohtaan ampumisen onnistumisen mahdottomaksi ja mikä on myös työturvallisuusriski.

  Kuten videoissa oleva asiantuntuja kommentoi tainnutuspaikka pitäisi olla sellainen, jossa eläimen pää voidaan”vangita” esim. puomilla paikoilleen tai sitten vaikuttaa siihen, että eläimet saapuisivat rauhallisina tainnutuspisteelle.

  Mielestäni siis eläinten hyvinvoinnin lisäksi myös työntekijöiden työolojen turvallisuudessa on parantamisen varaa teurastamoissa.

  Jos personal trainerin kaikki asiakkaat olisivat äkkiarvaamaatomia ja rauhattomia ei sekään olisi pitemmän päälle mukavaa.

 137. Laura

  Moikka!

  Loistava ja herättelevä kirjoitus! Mieleeni tuli, että mitä nyt syöt ruuaksi? Itse olen pohtinut jo ennen tämän kirjoituksen lukemista vegaaniksi ryhtymistä. Tämän kirjoitus sen kun vahvisti päätöstäni. Olen kuitenkin keliaakikko eli viljatuotteita en pysty syömään ja gluteenittomat vaihtoehdot ovat yleensä hyvin rajalliset. Punaista lihaa en ole vuosiin syönyt, mutta nyt jos kalan, kanan, maitotuotteet, kananmunat yms. jättäisin pois mietin, että mitä jää enään jäljelle. Urheilen päivittäin ja opiskelun ohella ohjaan ryhmäliikuntaa, joten energiaa tarvitsen päivittäin paljon..

  Kiitos jo etukäteen ja pirteää marraskuuta 🙂

 138. lin

  Tosi hyvä postaus!! Oletko lukenut kirjaa Syötäväksi kasvatetut? Se oli tosi mielenkiintoinen ja silmiä avaava vaikka tämä teurastamokohu on vain jotain niin järkyttävää. Onneksi muutama näistä teurastamoista aikookin laittaa videovalvonnan tiloihinsa.

  Arvostan kasvissyöntiä, mutta minä en ainakaan vielä siihen pysty. Yritän kyllä välttää lihatuotteita esim leivän päällä. Kananmunia käytän koska meillä on omat kanat niitä tuottamassa, joten tiedän että ovat eläneet hyvissä oloissa. 😀

 139. Anna

  Kiitos tästä postauksesta, Venla. Sait todellakin ajattelemaan, miten kamalalla tavalla eläimiä kohdellaan. Olen itsekin ajatellut luopua lihasta. Tähän asti olen vältellyt vain punaista lihaa, mutta nyt tuntuu siltä, että lihasta tulen luopumaan kokonaan. 🙂

 140. Ama

  Sydän hakkas kun joku oli linkannu tän facebookkin. En oo koskaan kommentoinu tänne, mutta nyt on ihan pakko, menee niin lähelle sydäntä. Tulin ihan käsittämättömän iloseksi tästä sun päätoksestä. Voisin itkee, koska tuntuu että tää viesti ja elämäntyyli alkaa enemmän ja enemmän meneen ihmisillä ymmärrykseen ja ne älyää, että ei vegaanius oo mitään puiden halaamista, vaan tässä on oikeesti kyse empatiasta ja oman järjen käyttämisestä. Oon ihan varma että tää tulee oleen yks sun elämän parhaita- ja silmiä avaavimpia päätöksiä. Joku taisikin täällä suositella katsomaan Youtubesta ”the best speech you will ever hear”, se löytyy myös suomenkielisillä teksteillä hakusanalla ”paras puhe minkä tulet ikinä kuulemaan” Suosittelen todellakin näitä Gary Yourofskyn videoita. Tervetuloa perheeseen <3

 141. viwe

  Heippa tosi hyvä kirjotus!
  Mulle pahin kommentti mitä oon lihansyönnin puolest kuullu on ” sähä viet siltä eläimelt hengen kun et syö sitä! Ei niit ois jos ei niitä syötäis. Eikö sian elämäl oo sulle mitää arvoa kun haluut sen viedä siltä??”
  Onhan se totta että varmasti paljon vähemmän sikoja,lehmiä, kanoja ja muita olisi, mutta yrittänyt siinä sitten sanoa että eihän tuommonenkaan elämä nyt oikeasti hyvä ole.

  Oisko täällä jollain vinkkiä ideaa mitä tommoseen vois vastaa : )

  • Isla

   Outo kysymys 😀 Itse vastaisin tuohon kysymällä että jos tää kysyjä sais päättää, niin haluisiko hän itse syntyä viettämään koko ikänsä ahtaassa häkissä näkemättä ulkomaailmaa ja tulla lopulta tapetuksi vai jättää mielummin syntymättä. Näistä vaihtoehdoista ite ainakin valitsisin ehdottomasti syntymättä jättämisen.

 142. Kati

  Mä olen varhaisnuoruudessa ollut kasvissyöjä, aikuisena pari kertaa näin myös muutamia kuukausia. Olen enemmän ja vähemmän ollut syömättä lihaa jo jonkin aikaa taas. Nyt pari kuukautta olen vältellyt munia ja maitoakin, joiden tuotanto ei myöskään eläimen arvoa kunnioita. Nykyään on hienosti vegetuotteita ja suht edullisella hinnallakin, ettei oikein enää tekosyitä löydy, ei….

 143. Netta

  Moi Venla!

  Suurkiitos ihanasta postauksesta! <3

  Ihan huippua, että kirjoitat tärkeästä asiasta, ja että olet päättänyt jättää eläinkunnan tuotteet kokonaan pois ruokavaliostasi.:)Itse päädyin vegaaniseen ruokavalioon noin neljä vuotta sitten ja kirjoitin ajatuksiani/kokemuksiani blogiini (www-osoite).

  Tsemppiä jatkoon ja oikein mukavaa syksyä sekä talven odotusta! 🙂

  -Netta

 144. Elli

  Moi Venla!
  Allekirjoitin vetoomuksen. Tän postauksen luettuani mun silmät todellakin aukes, nimittäin en tiennyt, että tuollainen eläinten kohtelu on todellisuutta täällä Suomessakin 🙁 Muutan todennäköisesti ensi vuonna omilleni ja koen sen mahdollisuutena aloittaa ”uusi” elämä esimerkiksi ryhtymällä kasvissyöjäksi, sillä tällä hetkelläni perheessäni ei kukaan ole kasvissyöjä ja mun mielestä olisi vaikeaa yrittää yksin syödä eri ruokia kuin muut. Ravintoloissa tilaan enää hyvin harvoin pihviä, VARSINKIN tämän postauksen jälken. Ihanaa, että käsittelet blogissasi tällaisiakin asioita!!

  • Anna

   Näin mäkin vuosi sitten ajattelin, mutta anna mennä vaan! Asun edelleenkin kotona vanhempieni kanssa (vaikka muuttaa olisin jo voinut) ja oma vegaani ruokavalio suhteutettuna muiden sekaruokavalioon on toiminut ihan hyvin! Se tietysti laittaa hieman omille harteille ruoanlaittoa, mutta oma äitini oppi nopeasti ja kaikenlaisia pakastevihannessekoituksia ja pastakastikkeita löytyy nyt yllin kyllin! Tärkeintä kasvissyönnissä kuitenkin on juuri se, ettei tee sitä itsensä vaan eläimien ja maapallon hyvinvoinnin takia. Se ei ehkä ole ensin helppoa (mutta siihen tottuu!!), mutta se on tarpeellista!

 145. Riikka

  Mahtavaa että saadaan fitness-piireistäkin joku esimerkki tälle asialle. Minusta on ollut ikävä katsella, kun fitness-buumi on saanut ihmiset syömään ihan hirveät määrät lihaa, kanaa ja kalaa.

  Olen itse pitänyt lihattoman lokakuun kahtena viime vuonna, ja tänä vuonna pari dokumenttia lihansyönnin terveydellisistä ja ekologisista haitoista katsottuani aloitin lähes täyden kasvissyönnin. Tällä tarkoitan sitä, että jos itse voin valita, syön kasvisruokaa, mutta jos menen vaikka kylään jonnekin, en halua pahoittaa isännän/emännän mieltä kieltäytymällä ruoasta, jos siinä on lihaa. En ole kuitenkaan joutunut syömään kuin pari kertaa kalaa tämän kolmen kuukauden aikana. Ja olen tehnyt saman huomion: olo on hirveän paljon kevyempi ja terveempi, ja olen laihtunut kolmisen kiloa, vaikka olen syönyt hirveän suuria annoksia ja liikkunut yhtä vähän/paljon kuin ennenkin.

  Minulla eläinten oikeudet ei ole kovinkaan painava syy kasvissyönnille, mutta minua motivoi terveys ja lihansyönnin ekologiset haitat. Ja onhan se kivaa kun paino putoaa tekemättä mitään 🙂 Eikä asiossa edes tarvitse olla niin ehdoton. Juhlapäivänä voi sitten pistää lohen uuniin jos siltä tuntuu, vaikka sen kyllä huomaa heti, kuinka keho menee tukkoon.

 146. Sanna

  Hei!
  Olen itsekin miettinyt lihan syönnin lopettamista. Nyt olen ollut jo kuukauden ilman maitotuotteita ja vähentänyt lihan syömistä, mutta vielä en ole lopettanut kokonaan. Olisi mahtavaa, jos voisit jatkossa jakaa reseptejä ja vinkkejä uudesta ruokavaliostasi, koska koko elämänsä lihaa, maitoa ja kananmunia syöneenä niiden poisjättäminen on suuri muutos ja siihen kyllä tarvitsee opastusta. Eniten mietityttää, että mitäs ruokalajeja sitten söisi ja että saahan varmasti kaikki ravintoaineet.

 147. Evelina

  Tää on niin huikeeta. Oon seurannu sua kauan. Monessa asiassa oot ollu mulle suuri inspiraatio, mutta nyt… Oot mun idoli. Oon itse ollut vegaani kolme vuotta – paras päätökseni koskaan. The world is awakening. Go Venla!

 148. entinen lomittaja

  Hyvä Venla! Mahtavaa aina kun huomaa että uusi ihminen on havahtunut todellisuuteen ja tullut tietoiseksi tuotantoeläinten arjesta. Meillä Suomessa tuotanto on ihmeellisen hajalaatuista siihen nähden mitä aina mainostetaan, meillä on eläinsuojelulaki, mutta ei ketään sitä valvomassa. On tiloja, joilla eläinten asiat on hyvin, ja sitten niitä joilla ei ole.

 149. Saara

  Hei.
  Aivan mahtava kirjoitus ja elämäntapa muutos. Itseni näen sinun tilanteessa: pitkään ollut lähes kokonaan kasvissyöjä, mutta parin viikon ajan kasvissyöjänä kun on oikeasti herännyt tähän tilanteeseen.

  Kiitos postauksista, jotka ovat realistisia ja rehellisiä. Minä arvostan.

  Minäkin suosittelen katsomaan COWSPIRACY-dokumentin. Auttaa todella ymmärtämään, miten karjatalous on pahaksi ilmastonmuutokselle.

 150. Jaana

  Kiitos Venla, kun otit tuohon asiaan kantaa ja teit postauksen. Itse en edes pystynyt katsomaan ko. materiaalia. Olen kuullut siitä ja tulee niin kauhean surullinen ja avuton olo. Mietin kyllä tarkkaan, mitä syön. En ole kasvissyöjä, mutta lihansyöntini rajoittuu hirvenlihaan ja perhetilojen broileriin. Kävin allekirjoittamassa välittömästi Oikeutta eläimille – adressin. Yritetään tehdä kaikkemme eläinten hyvinvoinnin eteen!

 151. Lisko

  Morjes!
  En ole koskaan sinulle kommentoinut, mutta NYT osui ja upposi. Erittäin hieno päätös teiltä ja vielä upeampaa tehdä päätös näin julkisesti.

  Kapuloita moni koettaa kuitenkin tunkea rattaisiin ja vasta-argumentteja on järjettömän paljon.

  Nytkin kommenteista löytyy muutama hatara yritys:
  * kommentoija on nähnyt eläimien voivan hyvin
  * lehmillä on nimet ja niistä pidetään mahdollisimman hyvää huolta
  * on nähty, miten vasikat saavat olla äitilehmujen kanssa
  * jne.

  Se, että eläin voi hyvin, ei edelleenkään tarkoita, että sen syöminen olisi jotenkin ok.

  Se, että vasikka saa olla äitinsä kanssa hetken tai muutaman päivän, ei poista ongelia, kuten:
  * maito kuuluu vasikalle – ei ihmiselle
  * lehmän pitää edelleen saada vasikka toisensa perään tuottaakseen maitoa
  **** hormonaalisesti viiltävä tilanne äidille
  * maitotuotteiden käyttämisessä on enemmän haittoja kuin etuja
  * ihminen voi yleensä paremmin ilman maitoa kuin maidolla

  Ihminen saa sen hysteeristä huolta aiheuttavan proteiininsa vallan mainiosti muistakin lähteistä kuin eläinkunnan tuotteista.

  Kommentit siitä, miten yksi tai sata ihmistä ei voi vaikuttaa eläimien olosuhteisiin ovat surullisen kapeakatseisia.

  Jos ottaa asioista selvää, vähentää asteittain (tai kertaheitolla) eläinkunnan tuotteiden osuutta ruokavaliostaan, suunta on oikea. Ei kaikkien tarvitse heti vegaaniksi ruveta. Kunhan ottaa selvää ja tietää, mitä hyväksyy eläinkunnan tuotteita kuluttaessaan.

  Jos kokee haihtuvansa savuna ilmaan jo ajatuksesta ilman eläinkunnan tuotteita, kannattaa miettiä vaihtoehtona Friida-kananmunia, jotka pesevät mennen tullen luomut ja muut huijaukset.

  Olen erittäin iloinen siitä, että niin moni on positiivisesti kommentoinut tätä tekstiä ja osa valmis kokeilemaan kasvissyöntiä tai vegaania ruokavaliota.

  Loistavaa, Heidi ja hereillä olevat lukijat!

 152. Sara

  Aina kun kuulen jonkun tehneen tämän päätöksen, meinaa sydämeni pakahtua onnesta. Itse yli kaksi vuotta kasvissyöjänä olleena ja yli seitsemän vuotta ilman sianlihaa olleena tiedän, etten ikinä palaa syömään lihaa. Mikään ei suututa minua niin paljon kuin tässä asiassa silmien sulkeminen ja ongelman kieltäminen. Haluan elää itselleni rehellisenä ja voida sanoa etten tue missään muodossa tätä sairasta alaa nimeltä tehotuotanto. Se että henkilö, jonka sanottavat tavoittavat niin monet korvat ja silmät, avaa suunsa asiasta, antaa minun suunnaltani sinulle ison hatunnoston. Vielä ihanempaa tekee asiasta se, että olet löytänyt kumppanin joka on valmis samaan ja ei pystyisi elämään itsensä kanssa jos tietäisi lihan alkuperän ja sen kuinka se siihen lautaselle päätyi.
  Tämä kirjoitus piristi sunnuntaitani uskomattoman paljon, koska on ihanaa huomata, että maailmasta löytyy ihmisiä jotka ajattelevat ko.asiasta samalla tavalla. Toivottavasti loputkin ihmiset avaavat silmänsä. Ihanaa syksyn jatkoa!

 153. Namppu

  Mäkin oon ollu nyt elokuusta alkaen vegaani. Eläinten kärsimys on aivan kauheeta, en itte pystyis tappamaan eläintä niin miksi söisinkään eläimiä. Katoin myös semmosen dokkarin kun Cowspiracy ja siitä myös hiffasin tän ilmastonmuutos asian ja sen että meristäkin on loppumassa kalat ihmisten takia. Myös sen että 100g naudanlihapihviin vaaditaan 2500 litraa vettä.. Suosittelen kattomaan kyseisen dokkarin, löytyy esim netflixistä. Hieno päätös Venla! Olet hyvä esimerkki meille kaikille

 154. Emma

  Loistavaa Venla! Olen itse perehtynyt kyseiseen asiaan viimeisen kahden viikon kuluessa todella paljon. Olen aivan todella iloinen kun luin uuden blogipostauksesi! Mahtavaa, että otat tähän tärkeään asiaan kantaa sosiaalisessa mediassa ! Sen jälkeen kun katsoin oikeutta eläimille postamaan videon lihantuotannosta Suomessa, en ole lihaa pystynyt syömään. Vinkkinä kannattaa katsoa Netflixistä dokumentti Cowspiracy, joka antaa lihantuotannon haitoille aivan uuden ulottuvuuden! Myös youtubessa olevat videot kuten, ”101 reasons to vegan” ja ”Earthlings” antavat paljon tietoa!
  Jatka samaan malliin!!!!! 😉

 155. Tytteli

  KIITOS tästä mahtavasta postauksesta ja siitä, että kannat vastuusi tuhansien suomalaisten tyttöjen ja naisten esikuvana! Ihan oikeasti, suuri kiitos<3 Onnea vegaaniseen elämään sinulle, voin lämpimästi suositella. Ihanaa, että ihmiset heräävät!:))

 156. Teea

  Jess mahtavaa Venla! Pienin askelin vaan niin ei tunnu liian vaikealta. Munkin poikaystävä piti lokakuun ilman punaistalihaa ja aikoo jatkaa, koska olo on parempi kuin ennen. 🙂

 157. Suvi

  Vegaani täällä moi! Olen nyt ollut kasvissyöjä 16 vuotta ja vegaani 4-5 kk. Voin paremmin kuin koskaan. Veriarvot ovat todella hyvät ja liikun noin 7h viikossa (salia, kamppailulajeja). Hommasin vegaaniuden alussa avuksi PT:n joka on itsekin vegaani. Hän teki minulle ruokalistat ja siirtyminen oli vaivatonta. Paras päätös ikinä!

 158. Mau

  Mieletön juttu Venla! On tärkeää, että puhut ja kirjoitat tästä, sillä teillä julkisuudessa esillä olevilla ihmisillä on kuin onkin vaikutusvaltaa 🙂 Kun puhutaan ääneen näistä asioista, tehdään tärkeää työtä niin eläinten, ihmisten kuin maapallonkin hyväksi ja levitetään veganismin ilosanomaa.

 159. Milla

  Suosittelen vahvasti näitä dokumentteja:

  – COWSPIRACY
  – FORKS OVER KNIVES
  – FAT, SICK AND NEARLY DEAD
  – EARTHLINGS (VAROITUS: paljon sydäntä särkevää materiaalia)

  Sekä lisäksi Youtubesta Gary Yourofsky:n puhe:
  https://youtu.be/U5hGQDLprA8

  Itse aloitin kasvissyönnin syyskuussa, koska Cowspiracy-dokumentti avasi silmäni.

 160. Paada

  Täällä yks kasvissyöjä myös ja tänä vuonna tuli kymmenen vuotta täyteen. Hemoglobiini esimerkiksi oli aina liian alhainen ennen kuin aloin kasvissyöjäksi, mutta nykyään todella hyvä. Ruokavalio tuntuu olevan paljon monipuolisempi kasvissyöjänä. 🙂

 161. Anne

  Hyvin kirjoitettu teksti. On todella hienoa, että kyseiset videopätkät ovat saaneet ihmiset mettimään lihansyöntiään. Olen ollut kasvisruokailija maaliskuusta ja nyt olen ajatellut kokeilla vegaania ruokavaliota ainakin kotona. Olin jo pitkään pohtinut näitä asioita joista kirjoitit, mutta en ollut jaksanut lähteä toteuttamaan sitä. Tällä hetkellä tämä asia harmittaa todella paljon, mutta niin kuin sinulla niin kyse on ollut tietämättömyydestä. Ei lapsille toitoteta tämmösiä asioita vaan opetetaan yleisesti että jotkut eläimet vain ovat maatilaeläimiä ja niitä syödään ja jotkut pääsevät petiin nukkumaan ja rapsutuksia illalla…

 162. Sinita

  Moi Venla,
  Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Olen itse vähentänyt todella paljon lihatuotteiden käyttöä,mutta pari kertaa viikossa syön vain ravintoaineiden vuoksi laadukasta lihaa. Olisi kiva kuulla, millainen esim. kolmen päivän ravintosi on, jotta saat tarpeeksi mm. Proteiinia, B12-vitamiinia ja rautaa. Liikun todella paljon (kuten sinäkin) ja kasvisruoalla on välillä vaikea saada kylläistä oloa. Ravintoni on maidotonta ja gluteenitonta. Pyrin suosimaan lähiruokaa, enkä haluaisi ostaa esim. mitään Aasiasta tuotua ”superfoodia”. Kotimaista superfoodia, esim. hamppua olen käyttänyt.
  Jo gluteenittomuus ja maidottomuus tuovat omat haasteensa. Soijaa ei saisi liikaa syödä sen kasvihappopitoisuuden vuoksi. Riisi sisältää arsenikkkia (mm. Ruotsissa asetettu saantisuositukset). Näitähän riittää…
  Olen todella kiinnostunut ravinnosta,mutta välillä tuntuu,että tieto lisää tuskaa.
  Sitä vain pyrkii syömään mahdollisimman monipuolisesti ja omaa järkeä käyttäen.

 163. Veera

  Hei!
  Täältä löytyy yksi vegaani salirotta. Oon ollut jo pidemmän aikaa täysin vegaani, eikä olo voisi olla parempi. Voin sanoa, että teit elämäsi parhaan päätöksen 🙂 Minulla ei ole mitään ongelmia proteiinin tai muun ravintoaineen saannissa, vaikka käyn salilla 5-6 kertaa viikossa. Käytän herneproteiinia smoothiessa nopeuttamaan palautumista, mutta muuten syön vain normaalia arkiruokaa esim. tofulla tai pavuilla.
  Tsemppiä ja tervetuloa iloiseen porukkaan!

 164. Norppa

  Moi! Huikea päätös aloittaa vegaanielämä! 🙂
  Itse olen kasvissyöjä, vegaanista kohti ollaan menossa……
  Haluaisin vähän muistutella että ei esim soijan tehotuotantokaan ole mitenkään kovin ilmastoystävällistä, kun sitä toisella puolella maailmaa kasvatetaan ja jalostetaan!
  Kannattaa suosia mahdollisimman puhdasta ravintoa, kotimaisia kasviksia ja lähellä tuotettuja, esim ruotsalaisia papuja. Proteiinia on saatava, mutta onko lentokoneella kuljetettu soija ja sen johdannaiset, pavut jne kuitenkaan niin paljon parempaa, kuin lähellä tuotettu luomuliha?
  Vähän vain pohdintojani.. 🙂

 165. Vilma

  Ja yhtä järkyttävällä, ellei pahemmallakin tavalla kohdella turkistarhoissa eläimiä.. Minimaaliset häkit ja osalta otetaan turkki vielä eläimen ollessa elossa. Ei pysty käsittämään kuinka julmaa 🙁

 166. Riina

  Mahtava kirjoitus!! Itse en ole kasvissyöjä, mutta syön vain isäni ja veljeni metsästämää lihaa. En ole vuosiin käyttänyt kaupasta ostettuja lihatuotteita juurikin tehotuotannon julmuuden takia. Minua kuvottaa ajatus istä.tuotantolaitoksista ja siitä, mitä tuskaa ne aiheuttavat eläimille. Olen äärettömän eläinrakas ja pyrin elämässäni aina ajattelemaan eläinten etua. Tiedän, että metsästyskin on monien mielestä epäeettistä, mutta itse en koe sitä niin, joten kykenen vielä syömään hyvällä omallatunnolla omin sin pyydettyjä, oikean elämän eläneitä eläimiä.

  Kiitos tästä kirjoituksesta!

 167. Niinu

  Todella hyvä postaus Venla! 🙂 Itse lopetin 7-vuotta sitten lihan syömisen, mutta jätin kylläkin kalan, maitotuotteet ja kananmunan ruokavaliooni. Syy tähän oli juuri se, että avasin silmäni ja näin sen kamaluuden mitä eläimille tehdään 🙁 Oo ylpeä itsestäsi ja päätöksestäsi Venla, toi on upeaa <3

 168. Ida

  Hei Venla. En ole ennen kommentoinut, mutta nyt oli pakko. Teit todella hyvän päätöksen! Itse olen ollut mieheni kanssa kasvisyöjä reilun vuoden. Satuimme katsomaan dokumentin Forks over Knives ja lopetimme lihansyönnin sen illan jälkeen kokonaan. Suosittelen katsomaan 🙂 Nyt siirrytty kokoajan enemmän täysin vegaaniseen ruokavalioon. Hienoa että olette Maken kanssa yhdessä päättäneet vaihtaa ruokavalion, yhdessä on niin paljon mukavampi kokkailla ja kokeilla uusia ruokia vaikka ne kaikki ei olisikaan niin hyvin onnistuneita! Olemme molemmat huomannut kuinka olo on vireämpi ja ihan yhtä ruokaisaa ruokaa saa tehtyä 🙂 Meille on tullut ainakin paljon lempiruokia jotka voittaa vanhat lihaisat ruuat helposti. Suosittelen myös katsomaan Fat sick and nearly dead sekä Cowspiracy. Niistä saa vähän lisäpotkua 😉 Hyvää ja energistä syksyä!

 169. Maria

  Moi Venla!

  Tää on ensimmäinen blogiteksti jonka luen sinulta. Itse olen ollut kasvissyöjä 9 vuotta, tosin joudun omista syistäni käyttämään maitotuotteita ja silloin tällöin syön myös kalaa. Kasvissyönti on Suomessa vielä aika pientä, sen huomaa varsinkin ravintoloissa. Listalta löytyy usein vain muutama kasvisruoka annos ja usein niissäkin käytetään lisänä maitotuotteita. Minusta tämä on kasvissyönnin ja kasvissyöjien mollaamista. Kasvissyönti tuntuu olevan vielä lastenkengissä ja toivoisin sen nousevan suurempaan rooliin Suomessa ja koko maailmassa.

 170. MM

  mahtavaa! <3 paljon tsemppiä sulle!
  vinkkinä vielä hyvä nettisivusto missä lajiteltu vegaaniruokia. itsellä ollut paljon käytössä: vegaanituotteet.net

 171. Jaana

  Loistavaa Venla <3

  Kolme viikkoa- tuore vege täällä myös. Viime viikolla liityin vegaanihaasteeseen mukaan ja tarkoitus pyrkiä mahdollisimman eettiseen elämään. Se, mikä tässä kolmessa viikossa on tullut esille omassa voinnissa: väsymys on mennyttä, kasvojen iho on puhdistunut ja mieli on tietysti aivan loistava. Reenaan kohtuullisen kovaa salilla neljä- viisi kertaa viikossa ja yllätyksekseni olen huomannut, että reeni kulkee vähintään yhtä hyvin kun aikaisemminkin, jopa päinvastoin…

  Olet isossa roolissa komppaamassa eläinten hyvinvoinnin puolesta!! Sen osoitti loistava kirjoituksesi!

 172. Anni

  Vau mitä teit Venla, tulinpa tosi iloiseksi kun huomasin, että olit tehnyt tällaisen päätöksen ja vielä kerroit siitä julkisesti! Olen jo pitkään miettinyt, että ihmiset ovat aivan liian ehdollistettuja tähän vallitsevaan ruokakulttuuriin ja odottanut, että tulisi esikuvia, jotka esimerkillään avaisivat ihmisten silmiä. Sinä olet juuri tällainen esikuva!
  Itse en ole lihaa syönyt vuoteen ja maitotuotteitakin hyvin vähän, korkeintaan jossain leivonnaisessa. Luomumunia vielä ostan, mutta koitan päästä siitäkin eroon. Toivottavasti jaat tulevaisuudessa myös reseptejä blogissasi, se varmasti kannustaa ja opastaa ihmisiä
  ainakin lisäämään kasvisruokia ruokavalioonsa.

 173. Julia

  Itse olen ollut nyt viikon vegaani ja tällä linjalla ois tarkotus jatkaa. Voin suositella katsomaan netflixistä dokumentin forks over knives jossa kerrotaan yleisesti kasvissyönnin eduista. 🙂

 174. Kaisa

  Heippa Venla!

  Todella hyvä kirjoitus! Olen itsekin samalla kannalla sinun kanssasi ja aloitan vegaanisen ruokavalion huomenna. Monia videoita ja dokumentteja olen katsonut aiheesta. Lihan syönti saastuttaa maapalloa ja eläimet kärsivät, jolloin myös ihmiset sairastuvat kun syövät huonoa lihaa. Tämän takia olenkin suosinut enemmän luomua, mutta olen kyllä nyt sitä mieltä että lopetan kokonaan lihan syönnin. Kasvisruokavalio on todella monipuolinen vaikka moni luulee toisin. Eläinten ja oma hyvinvointi on tärkeää.
  Pidän blogisi monipuolisuudesta ja ihanaa että käsittelet näitäkin aiheita täällä!

 175. Ina

  Hieno kirjoitus! Kiitos!

  Olin monta vuotta kasvissyöjä, mutta raskauden myötä liha tuli pienissä määrin takaisin ruokavaliooni. Kun lopetan imettämisen, meinaan myös lopettaa taas lihansyönnin.

  Olen opiskellut ravitsemusalaa, enkä ole vielä löytänyt yhtäkään tutkimusta, jonka mukaan ihminen tarvitsisi lihatuotteita nykypäivänä. Toki jos olet täysin vegaani, täytyy ehkä jotain vitamiineja (esim. B12-vitamiinia) ottaa purkista tai sitten hyvin tarkkaan katsoa, että saa ravinnosta kaiken tarvitseman.

  Suomessa on vuosikymmeniä ollut hyvin vahvaa liha- ja maitoteollisuutta. Siksi ei esim. valtionjohdon taholta puututa lihansyöntiin ja sen aiheuttamiin ongelmiin. Tutkimusten mukaan punainen liha on hyvin syöpää aiheuttavaa ja turvallisena määrätä lihaa pidetään 300g/viikko. Moni syö tämän määrän päivässä.. Suomessa kulutetaan maitoa lähes maailman eniten ja silti täällä on osteoporoosia maailman eniten.. Joku tässä mättää? Jos asiaan perehtyy huomaa, että maito ei todellakaan ole aikuisen ihmisen ravintoa.

 176. Inke

  80-luvulla ollessani päiväkodissa, Anja Eerikäinen tuli vierailemaan kilpikonnan ja diapakkauksen kanssa. Kuvat olivat hirveitä, siis yhtä järkyttäviä kuin nykyiset eläinten laiminlyöntitapaukset.
  Olen silti äärimmäisen kiitollinen Anjan käynnistä, koska se avasi silmäni tietynlaiselle todellisuudelle jo pienestä pitäen. Kun olin 7-vuotias, sain kuulla, että merulassa on hevosta ja sen syöminen loppui siltä istumalta siihen.
  Nyt, 30+ plakkarissa, olen ollut täysin lihatta yli 15 vuotta ja vegaanisella reilun vuosikymmenen. Olen ollut viimeksi kipeä vuonna 2002 (siis kausiflunssat) ja minulta kysytään yhä henkkareita ostoksilla tai iltamahumussa. Minulla on kaikki viisaudenhampaat tallella, verenpaineeni on matalampi kuin tavoite, ei mitään sairauksia, ei sisäelinsairauksia ja masu toimii kuin nakutettu. Ja samalla tiedän, että en hengissäpysyäksi syö murhattuja ja paloiteltuja eläimen ruumiita. Kananmunan näkeminen nostaa oksetusolon kurkkuun (se on munasolu, siis munasolu! En syö siittiöitäkään, miksi siis tunkisin suuhuni jonkun munasoluja..)

  Mikään, ei siis mikään maailman asia ei poista tehotuotannon epäkohtia ja hirveyksiä. Yoko Ono sanoi aikanaan, että nainen on maailman neekeri (suora lainaus), mutta nykyään sika on sitä. Ja samoin kaikki tuotantolajit. Surullista, mutta haluan luottaa, että joskus tämä kaikki on vain pahaa menneisyyttä.

 177. Anna90

  Hei ihana! Minulle tuli postauksestasi niin hyvä fiilis, siis siitä, että olet jättänyt lihan. Olen sinun ikäinen ja lopetin lihansyönnin 10 vuotta sitten. Tai lopetin melkein kokonaan. Syön kalaa vielä joskus vanhempieni luona käydessä. Mutta nyt päätin, että sekin saa jäädä! Maitotuotteet jäivät tammikuun alusta pois ja iho ja suolisto kiittävät!
  Kun silloin lopetin lihansyönnin, erittäin paha atooppinen ihottuma hävisi noin kolmessa kuukaudessa kokonaan. Sitä ennen en kehdannut edes t-paidassa kulkea ihoni vuoksi. Toki atooppinen iho on aina, mutta ihottuma poissa.
  Eläinten hyvinvointi on minulle kaikki kaikessa ja olen tutustunut meikkeihin, jotka olisivat niin ”synnittömiä” kuin mahdollista. Kaikkea ei tarvitse/pysty hetkessä kuitenkaan tekemään, mutta pääasia, että tekee asioiden eteen jotakin. Kiitos sinulle, kun kirjoitit tästä tärkeästä aiheesta!

  Lehmien kanssa olen viettänyt aikaa, ja ne todella ovat sydämellisiä ja fiksuja eläimiä. Niiden kanssa syntyy suuri ja vahva tunne, rakkaus niitä kohtaan. Videoita kun näki jälleen, tuntui, kun minun perheenjäseniä olisi kidutettu edessäni. Onneksi on myös ihmisiä, jotka muuttavat toimintaansa <3
  ps. Kun olet koiraihminenkin, niin käy kurkkaa Pro Animals Finlandin nettisivuja. Siellä on ihania ihmisiä, jotka auttavat Romanian koiria. Siellä voi alkaa pienin lahjoituksin vaikka sterilisaatiokummiksi. Minä itse aloin kummiksi ja penillä teoilla todella saa paljon aikaan. <3 valoa marraskuuhun!

 178. Kaisla

  Mun lihansyönti loppui, kun ajoin teurasauton perässä ja itkin. En kestä, että eläimet on osa bisnestä, jossa vain rahalla on väliä…

  Olen ollut muutaman vuoden ilman lihaa ja en edes ymmärrä miksi olen sitä joskus syönyt…

  On todella hienoa, jos saat tällä kirjoituksellasi ihmisiä vähentämään tai lopettamaan lihansyönnin. Arvostan!

 179. Emilia

  Hei Venla!

  Tää oli ihana kirjoitus!(: Itse olen ollut yli 3 vuotta kasvissyöjä ja vegaani puoli vuotta. Mulle on usein sanottu, että en saa tarpeeksi proteiinia ja ravintoaineita, koska olen vegaani. Kävin kuitenkin testaamassa proteiini tasoni ja se oli täysin normaali ja rauta arvonikin olivat erinomaiset! Ihanaa, että olet löytänyt vegaanisen ruokavalion(: Itse ryhdyin vegaaniksi katsottuani dokumentteja youtubesta ja netflixistä. Kannattaa katsoa nämä dokumentit youtubesta: 101 reasons to go vegan ja best speech you will ever hear. Netflixistä kannattaa katsoa cowspiracy ja forks over knives(en tiedä onko se vielä netflixissä). Kiitos venla tästä kirjoituksesta! Oot ihana(:

 180. Alexa

  Ihanaa, että tuot tämän asian esille! Mitä enemmän kuuluvuutta/näkyvyyttä asialle annetaan,sitä parempi. Kiitos tästä, rispektit nousi ihan uudelle tasolle. Sait yhden uuden lukijan lisää blogiisi. Tsemppiä tulevaisuuteen:) yhdessä saadaan hyvää aikaiseksi ja eläinten elämät paremmiksi<3

 181. Rosa

  Oot ihana! Mahtavaa että ryhdyt kasvissyöjäksi. Näin autat ja inspiroit muitakin ja ihmiset alkaa tajuun et tää on itsestään selvä asia! 🙂

 182. Z

  En ole oikein koskaan syönyt lihaa kunnolla, mutta tänä kesänä olen aloittanut ihan kunnolla kasvissyönnin. Maitotuotteita käytän vielä ja joskus harvoin syön kalaa. Onko sulla mitään vinkkejä kuinka saisin enemmän totuteltua vihanneksiin, kun en pidä kovin monesta? Jotain kivoja vegereseptejä ois myös kiva saada. 🙂
  T. 14-v. Lukijasi

 183. Saija

  Ihana Venla! Olen seurannut satunnaisesti blogiasi ja tullut siihen tulokseen, että olet tervejärkinen ja fiksu tyttö. Ja äärimmäisen kovassa kunnossa. 🙂
  Tämän kirjoituksesi myötä taidan jäädä vakiolukijaksi blogiisi. Hieno kirjoitus ja niin totta. Sinulla on sydän paikallaan.
  Toivottavasti muutkin heräisivät todellisuuteen eivätkä sulkisi silmiään. Itselleni kävi samoin, eli elin siinä uskossa, että Suomessa teurastamot ovat sen verran hyvin valvottuja jne, ettei niissä tapahdu tuommoista. En siis osannut kuvitellakaan, että tuommoista tapahtuisi! Mutta kuinka väärässä olinkaan…. 🙁
  Itsekin lopetin lihansyönnin videot nähtyäni, en ole kertakaikkiaan pystynyt syömään enää lihaa ja hyvin vähäistä sen syönti oli jo entuudestaankin.
  Nyt, kun haaveilen lisääväni liikuntaa reippaasti, kaipaisin vinkkejä monipuolisesta kasvisruokavaliosta, jotta saisin tarpeeksi proteiinia jne. jaksaakseni liikkua.
  Eli, olisi huippua, jos voisit kirjoittaa paljon liikkuvan ja sinun tapauksessani paljon urheilevan kasvissyöjän ruokavaliosta. 🙂

 184. A-L

  Aivan mahtava päätös, hienoa!!! Erityisesti ulkomaisista vegaaniblogeista löytyy mahtavia reseptejä

 185. vegg

  Mahtavaa että oot löytäny veganismin! Itsellä pari dokumenttii/puhetta kolahti nii kovaa että paluuta eläintuotteiden käyttämiseen ei oo! Youtubesta löytyy nää kaks, suosittelen suuresti katsomaan!

  ”101 reasons to go vegan”
  ”The best speech you’ll ever hear (by Gary Yourofsky)”

  Ainakin jälkimmäisessä myös suomenkieliset tekstitykset!
  Sittemmin oon rohkaistunut katsomaan myös Earthlings-dokkarin (löytyy myös youtubesta) mutta siinä on sitä karuakin videomatskuu, suosittelen katsomaan noi kaks ennen tätä jos aihe ei oo tuttuu. Sit on tietenki Cowspiracy, Forks over knifes, The China study jne mut nää on kai Netflixissä katsottavissa.
  Levitetään sanomaa ja hyvää terveyttä, oloa ja omaatuntoa!

 186. Krista

  Hei, ihana kuulla päätöksestäsi! Itse olen ollut kasvissyöjä noin vuoden ja nyt siirtymässä yhä enemmän ja enemmän vegaaniksi. Ihana myös nähdä näin paljon kommentteja ja tsemppaavia viestejä täällä. Välillä itse ainakin koen oloni ja aatteeni hieman hölmöksi, jos esimerkiksi vietän paljon aikaa ihmisten kanssa, jotka ovat kovia lihansyöjiä. Joten kiitos kaikki tsempistä 🙂

 187. Poronhoitaja

  Hyvä proteiininlähde on myös vähärasvainen poronliha, jota tuotetaan eettisesti ja luonnonmukaisesti Suomessa ainakin saamelaisalueella. Porot saavat elää vapaana luonnonlaitumilla ympäri vuoden ja lisäksi liha on todella hyvänmakuista ja laadukasta. 🙂

 188. Riikka

  Kiitos tästä tekstistä ja hienoa kuulla että olet tehnyt muutoksen! Kannattaa rohkeasti kokeilla uusia kasvisjuttuja ja selailla ruokablogeja. Äläkä välitä urpojen mauttomista vitseistä vaan tee kuten tuntuu oikealta. Huippua että julkisuuden henkilöt myös puhuu tän asian puolesta, oon ollut itse kymmenen vuotta kasvissyöjä ja nyt kaksi vuotta vegaani enkä löydä mitään syytä palata takaisin!

 189. Milla

  Ihana kuulla ja tervetuloa meidän vegaanien joukkoon! <3 Itse lopetin lihansyönnin viime vuoden kesäkuussa ja viime uutena vuotena ryhdyin vegaaniksi. Samalle tielle lähti onnekseni myös poikaystävä! 🙂 En voi sanoin kuvailla, miten onnellinen oon ollut tästä päätöksestä. Vegaanius ei nykymaailmassa ole enää ollenkaan vaikeaa, ehkä vaan vaatii esim. ravintoloiden suhteen hieman ennakontia mutta kotona kokkailun suhteen mikään ei voisi olla helpompaa. Kasvisruuan kautta oon myös saanut rakastunut kokkaamiseen ja löytänyt ihan uuden maailman! Voin rehellisesti sanoa, että ne ruuat mitä syön nyt vegaanina on miljoonasti monipuolisempia, kekseliäämpiä ja parempia kuin ne mitä vielä 1,5 sitten lihansyöjänä söin. Toivottavasti säkin tuut nauttimaan uudesta, eläinrakkaasta ja empaattisemmasta elämäntavastasi! <3

 190. Tuottamassa suomalaista ruokaa

  Moi! Luin sun kirjotuksen ja osan kommenteista. Mun mielipiteeni tähän asiaan on se että suomessa eläimillä on todella hyvät oltavat, en tarkoita nyt teurastamoita vaan tiloja. Olen itse tuottamassa suomalaista puhdasta ruokaa. Suomalaiset tilan isännät ja emännät tekvät kaikkensa että eläimillä olisi kaikki mahdollisimman hyvin. Pidetään huolta eläinten hyvinvoinnista, terveydestä ja kaikesta mahdollisesta. Meidän omalla sikalalla possut syövät hyvää ja puhdasta ruokaa, niillä on leluja ja muita virikkeitä, jos jollekkin tulee joku ongelma niin ne hoidetaan. Eläinlääkärit käyvät tasaisin väliajoin myöskin tarkistamassa sen. Ja näin toimitaan ainakin suurimmalla osalla tiloista. Minua ainaki henkilökohtaisesti surettaa nuo teurastamoista kertovat videot todella paljon, toiset yrittävät kaikkensa että eläin saisi hyvän elämän ja toiset tekevät tahallaan pahaa sille. Se on ymmärrettävää että teurastamolla on vaikeaa saada eläin kivuttomasti lopetettua kun ne on kaikki niin paniikissa sielä, mutta joku ratkaisu siihen tulisi löytyä! Ei se ole oikein että jotkut idiootit sielä purkavat vihaansa ”ihan huvikseen” jo valmiiksi stressaantuneisiin eläimiin. Joskus pitää pökätä eläimeen vähän vauhtia jos ei sitä saada liikkeelle mutta ei sitä huvikseen saa kiduttaa. Mutta mitä halusin kertoa tällä on se että ei sillä maailmaa pelasteta ettei syödä lihaan, vaan päinvastoin. Suomen tiloilla ei ole pian varaa jatkaa tiloja ollenkaan ja se tarkoittaa sitä että sitä ruokaa aletaan tuomaan vielä enemmän ulkomailta. Ulkomailla eläimet on pienemmissä tiloissa, syövät sellaista ruokaa johon on laitettu kaikkia aineita jotka saavat ne vaan kasvamaan isommiksi, lääkkeitä pistetään eläimeen ”ihan vaan varoiksi” että jos se vaikka tulisi kipeäksi,ja monia muitakin seikkoja mitä suomessa ei hyväksyttäisi ollenkaan. Ja siitä voisin vaikka lyödä vetoa että sielä niitä ei ainakaa lopeteta kivuttomasti. En tarkoita ettei saisi olla kasvissyöjä, kaikki saa olla mitä haluaa mutta kaikki kuitenkin haluavat varmasti samaa. Sen että eläimillä olisi hyvä olla. Minun mielestäni teurastamoille pitäisi ehdottomasti saada osaavat ihmiset töihin ja joku vielä vahtimaan niiden tekemistä.

 191. Anna

  Kun joku kysyy miksi olen vegaani, suosittelen heitä heti katsomaan kolme loistavaa ja mullistavaa dokumenttia:
  -Cowspiracy (löytyy Netflixistä), kertoo lihantuotannon vaikutuksista maapallolle
  -Forks over knives (löytyy Netflixistä), kertoo miksi kannattaisi jättää liha pois terveyden takia
  -Earthlings (löytyy YouTubesta), kertoo miksi kenenkään ei pitäisi tukea globaalisti lihantuotantoa.

  Kiitos Venla, kyyneleet nousi silmiin tekstiä lukiessa, tää tulee avaamaan niin monen ihmisen silmät ja ottamaan askeleen muutokseen. Maapallo ja eläimet kiittävät <3

 192. Reetta

  Tässä oli uutinen joka piristi iltaani! Olen 15-vuotias ja ollut kasvissyöjä nyt hieman lähes 5 kk. Kunhan tulen täysi-ikäiseksi ja saan päättää omista asioistani, ryhdyn vegaaniksi! Olet ollut suuri inspiraatio ja roolimalli mulle esim. itsetuntoa koskevissa asioissa, mutta nyt sain taas yhden uuden syyn ihailla sinua. Kirjoitit tässä postauksessa pääsääntöisesti eettisestä kannastasi ja uuden ruokavalion vaikutuksista hyvään oloosi ja terveyteesi, mutta oletko ottanut selvää miten paljo lihan ja maidon tuotanto kuluttaa luontoa? Kannattaa katsoa dokumentti ”cowspiracy” esim. netflixistä. Se on paras näkemäni elokuva ja ainut elokuva minkä aikana olen eläinrakkaana tyyppinä itkenyt. Haluaisin halata tai jotain koska tulin tästä hurjan onnelliseksi!!

 193. Emmy

  01.20 tän tekstin lukeminen ei ollut paras idea, eläydyin niin täysin tohon tekstiin ja näin jo silmissä kyseiset tilanteet…:( Elikkä siis itse lopetin kaiken lihan syömisen n. 4vuotta sitten ollessani 15, tosin kananmunat jäivät ruokavalioon. Kyseinen päätös siis syntyi kun olimme perheeni kanssa matkalla lappiin vaeltamaan ja vastaan ajoi jonkinlainen eläintenkuljetus, jossa oli teollisuus eläimiä ja kyseisen auton nähtyäni sanoin koko perheeni kuullen ”lopetan lihan syömisen”. Olin hiihtänyt kilpaa 8vuotiaasta asti ja jatkuvasti kuullut siitä kuinka urheilija tarvitsee lihaa ruokavalioonsa… Well, have to admit… ennen pitkää kroppa rupes pistämään vastaan osittain ruokavaliosta johtuen, osittain treenaamisesta ja lopputulos oli sairaala. Tällä hetkellä tilanne on kuitenki hieman eri: treenaan kuntosalilla ja nyrkkeilen, mutta päääosin syön pelkästään kasviksia. Tarkemmin ottaen näiden vuosien aikana olen syönyt lihaa 3kertaa ja kananmunia joka viikko muutaman. Tää mun ruokavalio on kyllä tosiaan aiheuttanut naurut ihmisille mäkkärin kassalla kun on tehnyt hirveesti mieli syödä hampurilainen ja tilaamaan mennessä kuuluu lista ”juustohampurilainen ilman pihviä, majoneesia, suolakurkkuja tai no jätä siihen vaan juusto ja kannet”:D mut hei upeeta et oot löytänyt 100%:n kasvisruokavalion! (Y) en tosiaan tuomitse ihmisiä, jotka syövät lihaa, sillä se on jokaisen oma asia, mutta vastavuoroisesti toivoisin muilta ihmisiltä rennompaa suhtautumista omaa ruokavaliotani kohtaan!:”D Tää teksti varmasti avasi monen ihmisen silmät, tsemppiä jatkoon! Oot upee!:)

 194. Kat

  Hienoa Venla! 🙂

  Minä olin ensin 20 vuotta kasvissyöjä ja nyt olen ollut n.kaksi ja puoli vuotta vegaani.
  Hyvä että yhä useammat ihmiset ovat havahtuneet ja pyrkivät vähentämään eläinperäisiä tuotteita! <:

 195. aloittelva vegaani

  Hieno kirjoitus ja päätös❤ itse olen myös vasta herännyt todellisuuteen. Ratkaisu ryhtyä vegaaniksi tuntuu oikealta ja pakko todeta että munkin olo on nykyään ihan huippu!

 196. Ella

  Hei! Ihana kirjoitus ja onnea hienosta päätöksestä! Itselläni tulee tänään viisi viikkoa siitä kun tein saman päätöksen enkä ole katunut hetkeäkään edes perheillallisilla, jossa koko muu perhe syö pihviä yms. Tsemppiä sulle!

 197. Sanna

  Päätin kanssa jättää punaisen lihan syönnin alkusyksyksystä ja lokakuun alusta asti luovuin myös muusta lihasta. Itselläni syynä ovat enemmän ympäristöseikat sillä tuo mitä mainitset, että lihatuotanto on pääsyy ilmaston lämpiämiseen on täysin totta. ja tämä asia on myös hyvin piiloteltu.

  Toivoin myös, että voisin alkaa täysin vegaaniksi, mutta muutos vie aikaa, mutta pikku hiljaa 🙂

 198. Jaana Aaltonen

  Kiitos Venla, loistava kirjoitus! Tästä välittyy tunne, että todella välität mitä maailmassa tapahtuu. Ilman sen suurempaa moraalisaarnaa teksti herättää varmasti ravisuttavia ajatuksia niissä, jotka eivät vielä ole valinneet tätä kasvissyöjän tietä. Olet perustellut kantasi tyhjentävästi. Lupaan ettet tule katumaan päätöstäsi! Sekä fyysinen että henkinen olo muuttuu kevyemmäksi! Ja itse aktiivisena treenaajana (ja tulevana ravintoterapeuttina) tiedän, että elävä ihmiskroppa ei tarvitse toisen nisäkkään kuollutta kehoa kasvaakseen ja voimistuakseen 😉 Ihanaa syksyn jatkoa!

 199. Miia

  Tosi hyvä kirjoitus! Itse oon ollut vegaani nelisen kuukautta suurimmaksi osaksi juuri eettisistä syistä. Musta on todella tärkeää, että suositut bloggajat, kuten sinä, jolla on paljon eri-ikäisiä seuraajia otat kantaa tällaisiin asioihin. Ehkä se innostaa muitakin ottamaan selvää asiasta ja edes kokeilemaan! 🙂 itse suosittelisin veganismia ihan kaikille, kun se pikkuhiljaa vakiintuu elämäntavaksi niin ei se tunnu läheskään niin hankalata kuin monet luulevat.

 200. Anna Heinonen

  Hei Venla,hieno postaus pakko sanoa. Olen ollut vegetaristi viimeiset kuusi vuotta, ja päädyin ratkaisuuni lopettaa lihan syöminen aika lailla samalla tavalla kuin sinä. eli katsoin netistä videoita eläinten teurasoloista, huonoista elintiloista ja tutustuin oikeutta eläimille- järjestöön. Sen jälkeen en yksinkertaisesti pystynyt enään syömään lihaa, sillä omatunto kertoi sen olevan väärin. En kuitenkaan kritisoi muita lihan syöjiä, mutta henkilökohtaisesti koin sen olevan moraalieni vastaista. Kasvisruokavalio on antanut minulle niin paljon, ja vaikka välillä käytänkin maitotuotteita syön enimmäkseen täysin vegaanista ruokaa. Kasvissyöjäksi ryhtyminen on mielestäni hieno päätös koska silloin ei enään ummista silmiään siltä vastuulta joka ihmisellä on ympäristöstä ja muista eläimistä huolehtimiseen. Toivotan sulle onnellisia vuosia vegenä! 🙂

 201. Jee :)

  Hyvä Venla! Tosi hienoa, että uskallat ottaa asian esille blogissasi. Itse olen ollut useamman vuoden kasvissyöjä, ja ylpeä siitä. Kaikkea hyvää sinulle 🙂

 202. Jasmina

  Ihan huippu teksti! Ensinnäkin aina on hienoa kun yksikin henkilö muuttaa tapojaan, mutta vielä hienompaa on kun asiaan pääsee isommin vaikuttamaan kertomalla siitä monille muille 🙂 siis kiitos paljon kun kirjoitit tästä tärkeästä aiheesta!!

  Itse aloitin varmaan 1,5 vuotta sitten eläinperäisten tuotteiden vähentämisen, kohta olen ollut vuoden täysin kasvissyöjänä ja jatkossa tarkoitus olisi siirtyä täysin vegaaniksi. Suurimpana syynä tälle on yksinkertaisesti se, että välitän eläimistä enkä halua käyttää heitä, mutta toki löytyy lukuisia muitakin syitä miksi eläinperäisistä tuotteista kannattaisi luopua 🙂

 203. Karoliina

  Itse en myöskään ole pystynyt katsomaan teurastamo videoita, en vain halua. Tiedän että itkisin varmasti kuukausia niiden jälkeen, katuisin ja tuntisin niin suurta tuskaan lihan syömisestä. Tideän kuitenkin, että kaikilla tiloilla asiat eivät ole huonosti ja eläimistä oikeasti välitetään. Niillä on nimet ja ne ovat okeasti hoitajilleen tärkeitä. Tidän miten tärkeä osa elämää joillekkin on juuri tilan pitäminen ja miten paljon se vie heidän ajastaan. Silti he välittävät ja nauttivat työstään. Tilan pitäminen on siis joillekkin elämäntapa ja työ. On harvinaista saada työ josta nauttii ja todellakin arvostan henkilöitä, jotka antaa kaikkensa tähän. Tiedän myös että jossain aist eläimillä eivät ole niin hyvin. Minusta niihin kohteisiin pitäisi puuttua. Yleistäminen on kuitenkin myös väärin. Toinen osa minussa käskee alkaa kasvisyöjäksi, toinen osa ei. Pyrin syömään kasvisruokia mahdollisimman usein. Halaun myös tukea näitä ihmisiä, jotka omistautuvat työlleen ja tilan pitämiselle. Arvostan kuitenkin päätöstäsi paljon, sillä ite olen niin heikko ja itsekäskin ehkä, etten siihen pysty.

 204. Marie

  Kun näin itse samat otsikot mediassa, ahdistuin todella itsekin lihansyönnistä, ja olen nyt mukana facebookin ”lihattomalla viikolla” mielen ilmaisun vuoksi. Todellisuudessa lihan välttäminen alkoi jo aiemmin, mutta luulen tuohon tapahtumaan osallistumallavälittäväni tärkeää sanomaa. Todella tärkeää, että kaltausesi julkisuuden henkilöt ottavat näihin asioihinkantaa, sillä teillä on paljon mielipidevaikutusvaltaa. Usein myös näkee että fitnesskä harrastavat syövät aina lihaa, joten tällä sarallaoletvarmastimyös ns. Uranuurtaja. Olisi huippua saada ruokavinkkejä hyvinsi toteamistasi vegeruuista! Erinomaista jatkoa sinulle!

 205. Mari

  Moi! Todella hyvä ja avartava kirjoitus asiasta, miltä monet vain sulkevat silmänsä. Monet yrittävät myöskin selitettä itselle ja muille monia tosi asioita, jotta voisivat sitten hyvällä omalla tunnolla sulkea asiat mielestään ja jatkaa eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Onneksi kuitenkin koko ajan enemmän ja enemmän ihmisiä tajuaa asian vakavuuden.

  Olen pian vuoden ollut syömättä lihaa, kanaa, kananmunia ja mereneläviä. Parempaa päätöstä en olisi voinut tehdä asian suhteen. Pikkuhiljaa siirryin myös kosmetiikassa, vaatteissa ja pesuaineissa vegaanituotteisiin. Joitakin maitotuotteita käytin kuluneen vuoden aikana, mutta tekstisi vain vahvisti asian siitä, että en niitäkään tule laittamaan enää ikinä suuhuni.

  Ihailen tapaasi kirjoittaa asiasta ja sitä kuinka toit henkilökohtaisia tuntemuksia esille. Olen lukenut näistä faktoista monesti ennenkin, mutta tapasi kirjoittaa sai minut kuitenkin lukemaan tekstisi uudelleen ja uudelleen kyynelten valuessa poskille.

  Arvostan suuresti.

 206. Miia

  Tämä aihe herättää paljon keskustelua. En itse hyväksy eläinten rääkkäystä millään tasolla. Täytyy kuitenkin myöntää, etten ole kasvissyöjä. Pyrin valitsemaan lihatuotteeni tarkasti, mutta on harmillista ettei koskaan voi 100% tietää mistä ja millaisista oloista liha on tullut. Mielestäni ihmisten ei välttämättä tarvitse lopettaa lihan syömistä kokonaan, vaan eläinten rääkkäys tulisi lopettaa! Voin myöntää olevani itsekäs syödessäni lihaa, mutta jostain syystä olen kokenut liian vaikeaksi luopua siitä kokonaan. Olen kokeillut kasvissyöjänä olemista ja parhaimmillaan ollut kuukaudenkin syömättä lihaa, mutta aina palannut vanhoihin ruokatottumuksiin. Olen kuitenkin vähentänyt lihan syömistä, mikä on mielestäni hyvä alku. Suuri hatunnosto sulle lihan syömisen lopettamisen johdosta!

 207. Terhi Heimonen

  Tosi hieno juttu Venla! 🙂

  Itse olen ollut vegaani juurikin eläinten (ja ympäristön) takia noin kolmen ja puolen vuoden ajan. Tässäkin ajassa vegaanituotteiden valikoima Suomessa on suunnilleen tuplaantunut, vaihtoehtoja löytyy niin ’sipsikaljavegaanille’ kuin raakavegaanillekin, nykyään jopa täällä Kainuussa saa lähikaupasta vihiksiä, Wilmersburgerin juustoa ja Bon Soyan nakkeja. 🙂

  Itselläni kasvissyönti ja veganismi lähti juurikin eläintuotteiden vähentämisestä ja lihaton tammikuu -kokeilusta vuonna 2011, josta ajauduin lakto-ovovegetarismin kautta lopulta vegaaniksi. Suosittelen lämpimästi ihmisille ainakin paria kasvisruokapäivää viikossa, ja siitä voi sitten koko ajan lisätä niiden määrää omaan tahtiin. 🙂

 208. Ilona

  Hieno päätös! Otsikon luettuani ajattelin, että kyse on varmaankin pelkän lihan poisjättämisestä. Moni kun ei esimerkiksi tule ajatelleeksi tai halua ajatella, että lihaksi pistettävistä naudoista iso osa on vanhoja eli tuottamattomia lypsylehmiä. Mutta oli kiva huomata, että olin väärässä! Näiden paljastusvideoiden kohdalla tuntuu usein, että kohun laannuttua mikään ei ole muuttunut. Onneksi olet yksi esimerkki siitä, että näillä kampanjoilla on vaikutusta.

  Moni ajattelee ehkä, että jos ei pysty olemaan sataprosenttisesti vegaani, ei kannata yrittäkään. Koko tehotuotantoa ei tarvittaisi, jos liha olisi harvinainen herkku, joka ei ole osa jokaisen arkipäivän ateriaa. Kukaanhan ei oikeasti pysty täysin välttämään kaikkia eläinperäisiä tuotteita, eikä se ole tarkoituskaan. Vegaanitkin tekevät erilaisia rajanvetoja (esim. hyönteistuotteiden suhteen), eikä mielestäni ole olemassa yhtä oikeaa tietä. Tärkeintä on juuri pyrkimys ja halu tehdä parhaansa, kuitenkin niin, että on armollinen myös itselleen, ettei homma kaadu turhaan tiukkapipoisuuteen.

  Hienoa on myös se, että käytät isoa lukijakuntaasi tiedon levittämiseen ja hyvän asian puolesta vaikuttamiseen.

  Onnea vielä valitsemallasi tiellä!

 209. Eliina

  Oi jees hyvä hyvä! Oon ollut nyt kaksi vuotta vegaanina ja voin sanoa, että on ollut paras päätös! Brutaali kohtelu eläimiä kohtaan ei tosiaa koske pelkästään lihantuontantoa vaan myös maito- ja munatuotantoa. Joten saman tien voi jättää pois kaikki eläintuotteet.

 210. Jenna

  Hei Venla!
  Ennen en ole blogiasi lukenut, mutta luettuani tämän postauksen oli pakko tulla kommentoimaan!(: todella hyvä ja ajankohtainen postaus! Ja oikeasti upeaa että olet ottanut selvää noista asioista! Kasvissyönti on todella upea juttu ja eettisyyden ohella myös paljon ekologisempaa! On nimittäin aivan totta, että tehotuotannosta johtuvat metaanipäästöt aiheuttavat ilmastonmuutosta paljon voimakkaammin mitä esimerkiksi autot kuten mainitsit. Ja toi ihmisten kylmyys ja se miten elävä olento nähdään tuotanto yksikkönä on aivan kamalaa. Itse olen ollut kasvissyöjänä yli kahden vuoden ajan, enkä ole katunut sekuntiakaan(: ja voin sanoa että kasvissyöntiin tottuu nopeasti kun siitä tulee rutiini. Toivon että sun postaukseen törmäisi mahdollisimman moni ja pysähtyisi miettimään valintojaan!(:

 211. Outi

  Todella, todella hyvä kirjoitus ja loistava päätös! Olen itsekin ollut lakto-ovo vuosia ja nyt hiljalleen pyrkimässä kohti vegaanisempaa elämäntapaa. Toivottavasti sun blogin kautta kasvissyönnin ilosanoma leviää, koska olet sitten elävä todiste niille lihapatoihin juuttuneille skeptikoille, että kasvisruokavaliokin voi olla erittäin monipuolinen ja erittäin ravitseva.

 212. Hanna

  Mielestäni vegaaniksi ryhtymisen kannustamisen lisäksi esimerkiksi videon julkaissut järjestö voisi pyrkiä vielä kovemmin vaikuttamaan suomalaisten teurastamojen tilaan, sekä opastaa ihmisiä keskittymään siihen lihan laatuun ja miettimään mistä se tulee. Suomessakin löytyy paljon luomutiloja, joissa eläimet pääsevät kasvamaan luonnollisessa ympäristössä ilman koko elämän mittaista tuskaa. Jos niitä pieniä tiloja kannatettaisiin enemmän ja boikotoitaisiin näitä suuria tiloja ja teurastamoita jotka eivät hoida asioita oikeaoppisesti, voisi hyöty olla kaksinkertainen. Samoin lähialueiden lihaa tulisi suosia, sillä esimerkiksi teuraseläinten pitkät kuljetukset voivat olla myös ongelmallisia.

  Ketään ei voi pakottaa syömään lihaa, kuten ei myöskään lopettamaan lihansyöntiä. Minua ihmetyttääkin hieman videon julkaisseen järjestön toiminta. Luin videon alle tulleita kommentteja, ja suurin osa vastauksista lihansyöjille oli luokkaa ”Et tarvitse eläintuotteita mihinkään, ryhdy vegaaniksi äläkä ole eläinrääkkääjä!”

  Asiat eivät ole niin mustavalkoisia, joten en usko että niitä voi ratkaista ”kaikki tai ei mitään” -menetelmällä. Pelkkä vegaaniksi ryhtyminen ei riitä korjaamaan eläinten oloja lopullisesti, vaikka toki se voi helpottaa niitä hieman. Toivon ettei kukaan vegaaniksi ryhtymisen jälkeen kuitenkaan unohda tätä asiaa ajatellen tehneensä kaiken tarpeellisen asian eteen. Eläintuotteiden käyttö ei maailmassa lopu, joten meidän tulisi löytää muitakin keinoja ongelman ratkaisemiseksi.

 213. samassa veneessä

  Moikka Venla!

  Voisitko tehdä postauksen sun uudesta ruokavaliosta ja miten oot saanut sen tukemaan sun urheilua? Etenkin proteiinien saanti salilla käydessä ja muutenkin aktiivisesti urheillessa 🙂

 214. eine

  Vanhempieni tilalla välitetään oikeasti eläimistä. Siinä kun koira saa joululahjaksi ylisuuren puruluun, niin possut saavat tupla-annoksen olkea/pahnaa.
  Suosittelen liittymään facebookissa ryhmään ’avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta’. Tuottajat julkaisevat kuvia tilojensa arjesta. ja ehkä joillain ihmisistä voi muuttua käsitys parempaan suuntaan, kun näkee millaista elämä siellä on. Kaikki ei ole niin mustavalkoista kuin Oikeutta eläimille -järjestö antaa ymmärtää.

 215. Joan

  Hei Venla!

  Oli pakko laittaa kommenttia tulemaan kun tää on niin hieno juttu! Oli yksi elämäni parhaista päätöksistä alkaa vegaaniksi reilu vuosi sitten. Silmäni ovat avautuneet ja hyvä vaikutus näkyy monessa muussakin asiassa kuin ruokavaliossa. Välillä totuus tekee kipeää kun huomaa miten monin eri tavoin käytämme eläimiä hyväksi ja miten kohtelemme niitä rahantekovälineinä. Välillä on voimaton olo kaiken pahan edessä mutta tällaiset uutiset tuovat toivoa! Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa moniin ihmisiin ja on hienoa että käytät tätä mahdollisuutta näin tärkeän asian esille tuomiseen.
  Itse huomasin alkutaipaleellani että tieto on valtaa. Siksi luin kirjoja ja katsoin dokumentteja ja tutkin netissä tuntikausia eläintuotannon vaikutuksista ympäristöön, ihmisten terveyteen ja tietenkin eläimiin. Oli ihana huomata että ympäri maailmaa löytyy paljon ihmisiä jotka ajattelevat samalla tavalla. Ajattelin laittaa tähän muutamia juttuja joista on ainakin minulle ollut paljon apua..

  Dokumentteja: Cowspiracy, Earthlings, Forks over knives, Food Inc., Vegucated

  Kirjoja: Eating animals, Jonathan Safran Foer; China Study ja Whole: Rethinking the science of nutrition, T. Colin Campbell; Meat is for pussies, John Joseph; The Food Revolution, John Robbins

  Youtube-kanavia: Plantbased Athlete, Bananablondie108, Bite size vegan, Nutritionfacts.org, Happy healthy vegan, Freelee the bananagirl, Rice and Raw, Mango island mama jne…

  Lisäksi Facebookissa on paljon aktiivisia vegaaniryhmiä joista saa hyviä neuvoja ja apua. Tsemppiä!

 216. Välinpitämättömyys tuomitsee tulevaisuuden

  Hieno päätös!
  Tsemppiä jatkoon!
  Perheessämme ei syödä lihaa mutta kylläkin kananmunia ja kalaa. Meille on tärkeetä että eläin saa elää hyvää elämää, siksi käytämme vain ulkoilevien kanojen munia. Kalasta valitsemme vain MSC-sertifikaatin omaavaa kalaa. Maitotuotteet on minimaalisesti yhä käytössä mutta niiden tilalle olemme jo alkaneet totuttelemaan kauramaitoon ja mantelimaitoon. Margariini on kasvisrasvalevitettä ja jogurtit joko soija-tai kaurapohjaisia. Myös hygienia-ja kodin puhdistustuotteet valitsemme eläin-sekä ympäristöystävällisemmin. Ihan helposti saatavia tuotteita. Koiramme syö nappuloita jossa kalaa.Lihansyöjä lemmikkejä ei meidän perheeseen enään myöhemmin tule. Tälläisiä pieniä suuria valintoja meillä. Mistään ei olla vielä jääty paitsi kasviruokailijoina. Iso kiitos kaikille vegaaneille jaetuista tiedoista, helpottanut paljon ostoksilla käyntiä!

 217. Veera

  Jos minä omistaisin sikoja, lehmiä, kanoja,…niin ne olisivat mulle yhtälailla lemmikkieläimiä siinä missä koirat ja kissatkin.

  Itse olen ajatellut lopettaa punaisen lihan syönnin kokonaan ja siitä sitten katsoa, että lopettaisiko kokonaan lihan syönnin.

 218. Eläimet on ystäviä

  Mä oon ollut nyt kasvissyöjä kohta viisi kuukautta, vegaaniksi pyrin lähitulevaisuudessa. Oli tosi mukavaa lukea sun tekstiä asiasta, ja omien kokemuksien mukaan en ymmärrä miksi oon koskaan syönytkään lihaa. Oon aina rakastanut eläimiä, mutta syönyt lihaa. Kesällä tutustuin aiheeseen kuitenkin vähän paremmin ja tuntien itkemisen jälkeen (kun olin katsonut videoita juurikin teurastamoilta ja lihatuotannosta) ajatuskin lihan syömisestä sai mun sydämen särkymään. Se mitä eläimet joutuvat elämänsä aikana kokemaan vaan siksi että ne päätyy meidän ruokapöytiin, on ihan järkyttävää. Se viha, inho ja suru mitä ne videot mussa herätti, sai kumminkin aikaan parhaan päätöksen mitä oon koskaan tehnyt. Ihan mahtavaa että toi dokumentti tehtiin, tuntuu että se on avannut aika monen silmät. Itse en sitä katsonut koska koen nähneeni jo tarpeeksi aikasemmista videoista, enkä tarvi enää enempää syitä olla syömättä lihaa. Huippua että sä Venla kirjotit tästä, sulla on kuitenkin niin paljon lukijoita ja faneja, että saadaan vege/vegaani elämää tutummaksi mahdollisimman monelle! 🙂

 219. Jenny

  Hei,
  Todella hyvä aihe ja hyvin kirjoitettu!
  Itse katsoin tämän ohjelman ja se oli kauheaa katsottavaa!
  En ole vegaani, mutta olen vähentänyt lihan syöntiä. En syö enää leikkeleitä lainkaan tai makkaraa, Nakkeja, nugetteja, lihapullia jne..
  Pidän myös joka viikko 2-4päivää kasvisruokapäivän 🙂
  Jokaisen tulisi katsoa kyseinen pätkä ja miettiä omia syömisiä!

 220. Minna

  Kunnioitan päätöstäsi. Mutta olen itse kotoisin maatilalta jota veljeni nykyään pitää. Kaikilla tiloilla tilanne ei ole tuo kuvailemasi. Suurin osa pitää hyvää huolta eläimistään. Täällä pohjoisessa ainakin on monia tiloja joissa asiat ovat hyvin. On totta että tilat ovat nykyisin yhä suurempia, mutta tosiasia on myös ettei pienten tilojen tuloilla pärjää. Itse en luovu lihasta enkä maitotuotteista. Uskon suomalaiseen maatalouteen. No farms no food.

 221. tietämättömyys

  Hei! Mielestäni olisi hyvä jokaisen perehtyä asiaan tekemällä itse esim.maataloustyötä nii tietäisitte mitä se on oikeasti ja ei vegaaniksi ryhtyminen mielestäni ongelmaa ratkaise. Tiloille voi mennä itse tarjoamaan auttavan käden eikä mennä mistä aita on matalin.

  • Annika

   Ihmiset eivät ala vegasniksi pelkästään siitä syystä että eläimiä kohdeltaisiin huonosti tai että eläimiä pidetään häkissä koska me kasvatetaan elävää tuntevaa olentoa ruusksi, vasn myös siksi, että ihminen ei tarvitse lihaa elääkseen ja silsi että lihatuotanto on niin epäekologista kuin vaan voi olla. Metsiä kaadetaan jotta voitaisiin kasvattaa rehua, tiloja joita voitaisiin käyttää kasvisten, ihmistenruoan kasvatukseen, näin saataisiin nälkäongelmaakin korjattua. Lihantuotanto kuluttaa eniten energiaa ja vettä, näitä asioita pitäisi miettiä, kun maailman ihmiset kuluttaa jo kolmen maapallon verran! Lihatuotanto on yksi suurimmista syistä tähän!

 222. Emilia

  Hei! Ihan mahtava päätös, jonka oot tehnyt! Ihanaa, että hyvät roolimallit blogi maailmassa lisääntyy 🙂

 223. Riina

  Hei! Itse en ole vieraillut teueastamoilla, joten siihen en ota kantaa. Toki on tökeröä yleistää. Ja mitä itse tuottajiin tulee niin varmaan joissain paikoissa on epäkohtia, mutta suurimmassa osassa eläimillä on todella hyvät oltavat. Et selvästi ole tutustunut tarpeeksi esimerkiksi maitotuottajan arkeen. Vasikka viedään omaan pehmustettuun karsinaan sen oman turvallisuuden takia, sillä navetoissa tuppaa olemaan enemmän kuin se yksi lehmä. Näin toimiessa taataan ettei vasikka loukkaannu. Emän tuottama maito sen sijaan ei mene meijeriin, sillä se on ns. Uutta maitoa/ternimaitoa ja menee aikaa ennenkuin kyseisen lehmän maitoa kerätään taas meijeriin. Kyseinen lehmä lypsetään erikseen joka kerta siihen saakka kunnes ternimaidon tuotanto loppuu. Kyseistä maitoa juotetaan vasikalle erikseen tuttiämpärillä ja mitä jää yli voi toki ihminen käyttää omaan ruokavalioonsa. Nykyaikaisissa navetoissa lehmillä on vapaa kulku ruoka automaatille, joka on eristetty tila jotta jokaisella lehmällä on oma ruokarauha. Navetoista löytyy myös harja jotta lehmät itse voivat rapsuttaa itseään siihen ja eläimet voivat kulkea vapaasti. Erikseen on myös lypsypaikat. Kesäisin lehmät saavat olla ulkona aidatulla alueella. Tuottaja herää aamulla noin viiden aikaan ja lähtee hoitamaan eläimensä ja oheistyöt siihen. Hän kerkeää tehdä omia askareita muutaman tunnin ennenkuin menee taas uudestaan navettaan. Töitä on vuoden jokaisena päivänä muutamaa lomapäivää lukuunottmatta, mutta silloinkin sinun on olava tavoitettavissa mikäli jokin kone särkyy tai eläin sairastuu. Eläimen sairastuessa se yritetään viimeiseen asti pelastaa ja viimeisenä vaihtoehtona on lopetus. Sairastunutta eläintä ei käytetä ruoaksi.
  Kasvatat itse lehmät vasikasta aikuisikään saakka ja seuraat miten jotkin luonteenpiirteet tai karvanväri sekä kuviot periytyvät äidiltä toiselle, annat jokaiselle nimen ja huolehdit elämän alusta sinne teurasauton tuloon asti jonka jälkeen halaat ja kiität yhteisistä vuosista. Eikä se koskaan helppoa ole. Kaiken lisäksi viljelet pellot, jotta eläimille on ruokaa.
  Mitä maidontuottja sitten tienaa? Maidontuottajan palkka on 0,60€/tunti. Tekisitkö itse töitä vuoden jokaisena päivänä ilman, että voit vaikuttaa lomapäiviisi ja loman koittaessa et ehkä pääsekään lähtemään kotoa, sillä lomittajaa ei olekkaan töihin. Tämä kaikki työ vain kuudellakymmenellä sentillä tunnista. Maataloustyö ei todellakaan ole helppoa eikä sillä rikastu. Se on kutsumusammatti siinä missä muutkin.
  Lisätäkseni tähän, ne ihmiset jotka menevät navettoihin ja sikaloihin luvatta kuvaamaan tuovat kenkiensä mukana niin paljon bakteereja, että pahimmillaan eläin kuolee niihin.

 224. Laura

  VENLA. :’) Upeaa että sun kaltainen roolimalli kirjoittaa aiheesta, käyttää puheenvuoroonsa ja vaikututusvaltansa fiksusti. Itse oon ollut vegaani kahden vuoden ajan, enkä ole katunut päätöstäni kertaakaan. En usko että sinäkään tulet niin tekemän.

  Oon seurannut blogiasi ihailtavan positiivisuutesi, aitoutesi ja ruudun läpi tihkuvien hyvien vibojen takia jo kauan, ja nyt en ole ainakaan lähdössä minnekkään. Tämän postauksen luettuani mut valtasi joku käsittämätön onnellisuuden tunne. Kaikkea hyvää, ja paljon kasvisruokaa sulle <3

 225. Hieno päätös!

  Hallelujah! 🙂 Ihanaa, että sinäkin olet herännyt todellisuuteen.
  Itse olen ollut vegaanina vähän yli vuoden, eikä ole kaduttanut.
  Mä jotekin tiesin, että jossain vaiheessa susta tulee vegaani,
  koska susta huokuu eläinrakkaus 🙂 Jos kaipaat reseptivinkkejä
  katso Kalel Kitten:in videoita youtubesta, hänkin on vegaani ja
  tehnyt viime aikoina muutamia ”What I eat in a day” videoita.

 226. ansku

  Moikka. Olen lukenut blogiasi jo pitkään, mutta yhteenkään blogiin en koskaan ole vaivautunut mitään kommentoimaan. Tämän teksti oli nyt sellainen, että vuoden ajan takaraivossa pyörinyt ajatus lihansyönnin lopettamisesta sai vahvistuksen. Ehkä on ollut vaikeaa tai oikeastaan laiskuutta suunnitella hyvä ruokavalio lihattomana..Tilasin tuon infopaketin kasvissyömisen aloittamiseen, jospa se tästä starttaisi kunnolla! Hienoa nähdä, että tähän asiaan tarttuvat näin monet!

 227. Nea

  Itse olen ollut 12 viikkoa ilman punaista lihaa. Olen 13 vuotias. Haluaisin olla täysvegaani, mutta olen riippuvainen kuitenkin vielä vanhemmistani.

 228. Annika

  Mahtavaa! Itse lopetin 5 vuotta sitten, myös aviomieheni! wwf n kalalistalta syön kylläkin msc merkillä varustettua kalaa!
  Halusin tulla komnentoimaan, että kun treenaat, niin käyttämällä hamppuproteiinilisää, saat kaikki tarvittavat aminohapot! Sisältää siis samat kuin liha 🙂 mahtava tuote muutenkin tuo!
  Olen myös itse miettinyt, että miksi en aiemmin lopettanut, mutta neuvoisin, että pikkuhiljaa lopettaminen on paras tapa. Jos lopetat kaiken kerralla, pysyviä muutoksia voi olla hankalampi saavuttaa. Toki sun rautaisella tahdolla kaikki on mahdollista! On myös tärkeää painottaa lihattomuuden ekologisuutta! Lihateollisuus kuluttaa vettä ja energiaa enemmän kuin mikään muu, on tärkeää ajatella tulevaisuutta hieman pidemmälle kuin meidän elinaikaa vain!
  Mahtava päätös! Ihan mahtava juttu!

 229. Janika

  Kiitos Venla, oot ihan uskomatton positiivinen ja ihana ihminen. Tää sun teksti muutti mun elämän ihan täysin, nimittäin täältä yks uus vegaani ilmottautuu! Tän sun postauksen inspiroimana, menin oikeasti ja katoin kaikki videot/kuvat, ja luin tarkemmin näistä eläimistä ja niiden oloista, ja tuli niin paha mieli etten voi sanoin kuvata. Jotenkin sitä on ennen elänyt sellaisessa pimennossa, eikä jostain kumman syystä ole kyseenalaistanut kunnolla mitä siinä lautasella on, vaikka on ennenkin tullut kuultua että epäkohtia on. Mielestäni ihmiset liikaa välttelevät tätä aihetta, ja sulkevat silmänsä, peläten että jos oikeasti katsovat ja perehtyvät niin omatunto o niin huono ettei se liha enää maistukaan seuraavalla ruualla. Mikä on mun mielestä vähän tekopyhääkin, jos sulla ei ole pokkaa katsoa edes kuvia siitä mitä syöt, niin.. Mutta joo, samanlaiset fiilikset kuin sulla, ja ihmettelen vaan miksen ole tehnyt tätä päätöstä jo aikaisemmin, lisäksi olen innoissani kokeilemassa kaikkea uusia makuja ja ruokia, joista voin hyvillä mielin nauttia! Tsemppiä ja kiitos<3

 230. viivu

  Moi,

  oot saanu tähän ihan mahottomasti kommentteja. Kiva että tämä herätti lukijoissa fiiliksiä.

  Katsoin tuon monien hehkuttaman puheen ”the best speech you will ever hear”, ja herran jestas! Tuo oli ehkä ajatuksia herättävin ja silmiä avaavin tunti yhdeksän minuttinen mitä olen ikinä kokenut! Olen ennenkin miettinyt esim maidon ”hyvyyttä”, joten tähänkin sain vahvistuksen tuosta pätkästä…
  Tästä lähtien aion itsekin siirtyä mahdollisen paljon vegaanilinjalle! Luulen,ettei muutos tapahdu heti tädellisesti, mutta aikeena kyllä!

  Kiitos tästä!

  Ihanaa jatkoa teille,valitsitte hyvän tien!

 231. Nanna

  Hieno teksti Venla! Ja loistava päätös, ollaan samalla tiellä. 🙂 Pidä pää kylmänä ja muista kuunnella sydäntäsi, sillä arvostelijoita ja kritiikkiä tällä tiellä tulee vastaan. Älä usko kaikkea, ole kriittinen ja ota itse paljon selvää.
  Meillä on varmasti oikein sääntöjen mukaan toimivia lihantuottajia, mutta onko se riittävä peruste nykyiselle liha/eläinperäisten tuotteiden tuotannolle? Mun vastaus on, että ei. Näihin asioihin liittyy hirvittävän paljon kysymyksiä, joiden äärellä tuntee olevansa välillä voimaton ja suunnaton. Mä olen pohtinut joka kantilta lihansyönnin/eläinperäisten tuotteiden käytön tarvetta, oikeutta ja eettisyyttä. Yhtä vastausta ei ole, mutta mulle selkeimmäksi seikaksi on noussut ajatus siitä, että mä en haluaisi käyttää yhtään tuotetta, jonka takia joku eläin on elänyt vankeudessa ja riistettynä. Mä en vielä tiedä, mitä se tarkoittaa täysin, mutta mä otan siitä jona päivä selvää. Mä en ole täydellinen vegaani, mutta mä yritän joka päivä tulla paremmaksi. Pelastanko maailman? Tuskin, mutta mä uskon, että tällä on merkitystä. 🙂

 232. Heta

  Moi! Laitanpa kommenttia, vaikka en lue blogiasi säännöllisesti. Itse asiassa edellisen ja ainoan kerran luin varmaan jo muutama vuosi sitten, kun törmäsin siihen sattumalta ja selailin vähän. Kiinnostus lopahti siihen, kun esittelypostauksessa kerroit olevasi hirveän eläinrakas ja sekasyöjä. Jätin tästä ristiriidasta silloin kommentinkin, jota et tainnut julkaistakaan (ei mikään ihme :D). Nyt huomasin tämän kirjoituksen Facebookissa ja tulin hirveän hyvälle mielelle! Olen tosi iloinen puolestasi, kun olet tehnyt tämän loistavan päätöksen! Ei ole helppoa kohdata totuutta, joten on mahtavaa, että olet sen uskaltanut tehdä. On myös erittäin hienoa, että kirjoitat ajatuksistasi näin hyvin ja saat lukijasikin toivottavasti pohtimaan omaa suhtautumistaan ruokaan. En nyt edes osaa pukea ajatuksiani sanoiksi, olen vain todella iloinen tästä tekstistä!

  Kuten joku (en jaksanut lukea kaikkia kommentteja, joten anteeksi jos on jo tuttua juttua) jo vinkkasikin, vegaanituotteet.net on tosi kätevä sivu, ja varmaan ehkä oletkin jo Facebookissa löytänyt vegaaniyhteisöjä (mm. Vegaani, Vegaanista kasvisruokaa, Vegaaniurheilijat) joista saa paljon tukea ja apua!

 233. Sara

  Kiitos Venla <3

  Kiitos kun toit tän asian näkyville suositussa blogissasi. Olet tehnyt oikean valinnan ja yksilön valinnoilla on todellakin merkitystä. Jos ei eläinkunnan niin yksittäisten eläinten elämien kannalta. Kiitos!!!

 234. Hansu

  Voi Venla, et uskokaan kuinka paha mieli tekstistäsi tuli! Tai uskot varmaan, koska itselläsikin oli varmasti paha olla kun tuota kirjoitit. Voi eläinparat. :'( Mulla on sellainen ongelma, että en ole kovinkaan luova kokki, enkä tiedä kasvisruokavaliosta mitään: mitä ihmettä silloin voi syödä?

  Sulla taitaa ollakin täällä jo jotain reseptejä, mutten laittaisi hanttiin jos lisääkin saisi, niin voisi kokeilla vähän miten omalla kohdalla tuo kasvisruoka onnistuisi… kiitos tästä tekstistäsi joka laittoi miettimään!

  <3:lla Hansu

 235. Laura

  Aivan mahtava kirjoitus ja huikeaa kuulla päätöksestäsi lopettaa lihan syönti! Itse siirryin kasvisruokavalioon jo vuosia sitten, mutta silloin syyt olivat puhtaasti ulkonäölliset, halusin laihtua. Samalla myös lihan koostumus alkoi ällöttämään, mutta maitotuotteita käytin silti. Vasta tämän vuoden aikana olen oikeasti herännyt todellisuuteen ja alkanut miettimään kasviperäistä ruokavaliota(vegaaniushan yltää muillekin osa-alueille kuin ruokavalioon) eettisenä ratkaisuna ja avannut silmäni tehotuotannolle. Ajattelin itsekin ennen että ”suomessa on kaikki paremmin” ja näin myös eläinten olot, ei voi verrata Yhdysvalloissa tehtyihin dokumentteihin. Todellisuus ei valitettavasti ole kuitenkaan yhtä ruusuinen. Kasviperäinen ruokavalio tuntuu herättävän närää ja epävarmuutta muutoksen vastaisissa ihmisissä. Monet miettivät että mitä sitten voi syödä jos ei lihaa? Ja menee kauheasti aikaa kokkailuun? Todellisuudessa kasvikset voi syödä vaikka raakana, pavut purkista ja riisi keittyy 10 minuutissa. Ei se ole yhtään sen vaikeampaa, jopa helpompaa kuin lihan paistaminen! Totuttelua muutos vaatii ja vähän effortia+taustatutkimusta 🙂 vegaanihaaste.net -sivuilla on myös hyviä vinkkejä aloitteleville vegaaneille/kasviperäiselle! Nykyään kun on tarjolla enemmän ja enemmän ns lihan korvikkeita niin myös vegaani voi elää hyvinkin epäterveellisesti.. Ei loppuelämä ole siis pelkkää kaalin puputtamista 😉 YouTubesta löytyy ihan mielettömästi videoita liittyen aiheeseen, niin opetuksellisia kuin vain vinkki videoita. Eettisestä ja terveydellisestä näkökulmasta, sekä niitä ”cheat mealeja”, kuinka korvata tiettyjä ruoka-aineita jne. Oon ihan koukussa ”what i eat in a day” -videoihin!

 236. Johanna

  Hei Venla!

  Kiitos erinomaisesta kirjoituksestasi ja onnittelut, että olet tehnyt näin tärkeän elämänmuutoksen! Se, mitä teemme eläimille, on mielestäni yksi ihmiskunnan pahimmista hirmuteoista.

  Minä jätin pois lihatuotteet pari vuotta sitten, ja nyt kun olen saanut vielä enemmän tietoa eläinten tehotuotannosta ja kaikesta mitä siihen liittyy, olen ollut täysvegaani kesästä lähtien. En myöskään enää osta esim. nahkaa tai villaa (niihin liittyy hirvittävää eläinrääkkäystä), eläintestattua kosmetiikkaa ym.

  Jos kaipaat vahvistusta vegaaniseen elämäntapaan, niin katso Earthlings-dokumentti (kertojana Joaquin Phoenix), joka on mielestäni yksi tärkeimmistä dokumenteista mitä on ikinä tehty. Huom! Sisältää ajoittain rankkaa kuvamateriaalia.

  https://www.youtube.com/watch?v=ibuQ-J04eLQ

  Tässä vielä muutamia vinkkejä hyvistä Facebook-sivuista, jotka postaavat paljon tietoa veganismista: esim. uskomattoman herkullisia vegaanisia reseptejä (ainakin Mercy for Animalsilla ja One Green Planetilla), faktatietoa tuotantoeläimistä (myös hellyttäviä eläinvideoita!) ja tehotuotannon aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

  Mercy for Animals
  https://www.facebook.com/mercyforanimals/?fref=ts

  One Green Planet
  https://www.facebook.com/onegreenplanet/?fref=ts

  Compassion in World Farming
  https://www.facebook.com/farm.animals/?fref=ts

  Free from Harm
  https://www.facebook.com/FreeFromHarm/?fref=ts

  Ihanaa syksyn jatkoa Sinulle!

 237. Miilia

  Olen todella onnellinen, että kirjoitit tästä äärimäisen tärkeästä asiasta blogissasi. Jo lukuisista kommenteista huomaa, kuinka moni heräsi ansiostasi ajattelemaan asiaa.

  Tämä jyllännyt fitnessbuumi on vain buustannut eläinperäisten tuotteiden käyttöä, ja onkin todella tärkeää, että kaltaisesi julkisuuden henkilöt ja esikuvat nostavat puolustamaan viattomia eläinystäviemme sekä tuhoutuvaa planeettaamme.

  Olen itsekin todella eläinrakas, ja minua surettaa ja suututtaa suuresti ihmisten välinpitämättömyys ja itsekkyys. Uskon, että juurikin tiedon lisääminen on avainasemassa ihmisten kulutustottumusten muuttamiseksi. Jos liha- maito- ja munatuotteiden paketeissa ja mainoksissa olisi (valheellisten) onnellisten eläinten kuvien sijaan totuudenmukaista kuvamateriaalia tehotuotantoeläinten karuista olosuhteista ja ympäristövaikutuksista, voisi aika moni miettiä ostoksia tehdessään mitä oikeasti haluaa valinnoillaan tukea.

  Kommentit siitä, ettei yksittäinen ihminen voi valinnoillaan vaikuttaa, on mielestäni aika kapeakatseista ajattelua. Omalla esimerkillä on nimenomaan valtavan suuri voima.

  Kaikkea hyvää teille vegaaniselle polulle! 🙂

 238. Iiris

  Hei, olen ollut jo monta vuotta kasvissyöjänä, enkä kadu päätöstäni hetkeäkään. Mukavaa huomata, että on paljon ihmisiä joille eettisyys on osa ruokavaliota! Mahtavaa että levität tietoa blogisi kautta! 🙂

 239. Anniina Karvanen

  Olen nyt viisitoista, kaksi vuotta ollut kasvissyöjänä. Päätöksen loistavuutta vahvistavat tällaiset järkyttävät uutiset/jutut. Lisäksi muutama päivä sitten juttelin tuntemattoman aivan ihanan 92-vuotisen mummon kanssa hammashoidon odotushuoneessa. Jutellessamme selvisi että hän on ollut 50 vuotta kasvissyöjänä, ja sen kyllä huomasi hänen ulkoisesta olemuksestaan. Hän oli niin reippan oloinen ja kertoi asuvansa vielä itsekseen kotonaanki! Voin rehellisesti sanoa että kasvissyönti on ollut elämäni parhaimpia päätöksiä ja kaikkein ihaninta on kuulla, että jo pitkään ihailemani ja kaikkein eniten inspiraatiota minulle tuova henkilö; eli sinä, olet samalla linjalla!<3

 240. Ansku

  Hyvä että jotkut ymmärtävät tehdä myös jotain. Liikaa niitä puheita että onpa kamalaa ja voi eläinparkoja,.. Seuraavaksi kävellään ostamaan nauta-sika jauhelihaa kaupasta. Tai ehkä pidetään lihaton marraskuu, hiphei sehän auttaa. Kiva että kirjoitit ettet enää syö lihaa, siinä voit omalta osalta ainakin huokaista.
  Asian toinen puoli onkin että teurastus on aina ollut tehotuotetuissa elukoissa tätä. Mutta niiden lyhyt elämä onkin kauheampaa kuin itse teurastus. En aio lopettaa lihan syömistä, olen kyllä lopetanut tehotuotetun lihan munien, ja maidon käyttämisen. syön pientuottajien gmo vapaata ja vapaasti kasvatettua broileria, Sorsaa, kalkkunaa ja ankkaa. Luomu munia, lähitilalta haen maidon. Omat valinnat täytyy tehdä ja mieluummin tuen suomalaista, pienyrittäjiä lähiruoan valmistajia. Mutta vegaanisuudessa on varmasti hyviä puolia eikä tarvitse miettiä kaiken kohdalla miten tämäkin on elänyt. Tsemppiä Venla! Olet mahtava kirjoittaja

 241. ruusuli

  Moikka Venla 🙂 oon ilone et säki oot nyt eläinten puolella! Ite oon ollu kasvissyöjä 9-v:stä Asti (nyt 21) koska alko säälittää eläimet. Lihaa en oo sen jälkee kaivannu vaan se kuvottaa..en tajua ihmisten itsekkyyttä eläinten kustannuksella 🙁 oon saanu koko aja kuula kuittailua ja ”yököttelyy” ruuilleni mitten välitä 🙂 ainut miinus on ravintoloissa syömine.. Isoista kaupungeista löytyy vegeravintoloita mutta täällä pikkupaikassa on muutama ravintola ja listalla ehkä 1 lihaton vaihtoehto… Syötkö muuten kalakaan enää? Mä himoitsen joskus savustettuu lohta 😀

 242. Male

  Tämä tekstisi laittoi minut tosissaan miettimään asiaa, pakko myöntää, että ensimmäistä kertaa kunnolla ja itkemään. Minulle riitti tämän tekstin lukeminen ja sen kuvailut eläinten kauheasta kohtelusta enkä todellakaan aijo mennä katsomaan koko videota. Voin jo tämän perusteella alkaa toimenpiteisiin omassa ruokavaliossani. Kiitos, että avasit silmäni Venla.

 243. Eve

  Vautsi Venla miten voimakas postaus, tunnen syyllisyyttä aiemmista vuosista… Tuore vegaani ilmoittautuu!

 244. Marke

  Olen ollut noin 8 vuotta lakto ovo vegetaristi. Käytän freerange/luomumunia ja maitoa, nyttemmin maidon käyttäminen on vähentynyt radikaalisti. myös mun mies on kasvissyöjä ☺

 245. Mari

  Aloin vähentää punaisen lihan syömistä kaksi ja puoli vuotta sitten ja syödä sen sijaan enemmän kanaa, kalaa ja kasvisruokia. Kaksi vuotta sitten päätin docventuresin inspiroimana aloittaa lihattoman lokakuun ja ottaa enemmän selvää miten liha korvataan. Olin koko kuukauden ainakin 95 % vegaani. Yllätyin kuinka helppoa se oli ja kuinka paljon korvaavia tuotteita löytyi. Sen lisäksi huomasin että kasvisruoka on erittäin hyvää. Jäin sille tielle kun ei enää tehnyt mieli lihaa ollenkaan. Olen sen kuukauden jälkeen syönyt maitotuotteita ja kananmunaa sekä välillä kalaa ja äyriäisiä. Tein päätöksen vain siksi että halusin kokeilla tuleeko siitä parempi olo enkä eettisistä syistä. Mutta olen huomannut että ne eettiset syyt ovat alkaneet vaikuttaa myös siihen miksi en edelleenkään syö lihaa. Tämä postaus sai kyllä ajattelemaan ja motivoimaan että ehkä ruokavaliota voisi kehittää vieläkin vegaanisempaan suuntaan. Onhan sillä myös terveysvaikutuksia. Kiitos innostuksesta. Taidankin tässä joulun alla ottaa vegaanihaasteen vastaan.

 246. Keepu

  Olen tässä itse vasta aloittanut blogisi lukemisen ja koukkuun olen jänyt. On ihana lukea että joku muukin oikeasti välittää kaikenlaisista eläimistä 🙂 Olen kasvissyöjä joka haluaisi olla vegaani ,mutta vanhemmat ei anna lopettaa maidon käyttöä:( Kukakohan oli tuo ihminen joka keksi että voimme käyttää juomanamme eläinten maitoa? Eikö sillä vedellä oo esi-isämmekin ihan hyvin pärjänneet.

 247. Tinde

  Vegaaniksi ryhtyminen ei ratkaise koko ongelmaa. Toivottavasti vegaanit eipät valinnallaan ”pese käsiään” asiassa. Lihaa syöviä ihmisiä tulee olemaan aina joten mielestäni tulisi laittaa lisää eforttia eläinten olojen parantamiseen ja siihen että ne tainnuttuu kunnolla eikä kärsi etc.

  Eläimet ei ole kuolemattomia vaan kuolee lopulta, kuten ihmisetkin, vanhuuteen. Ihminen voi syödä lihaa, joten toisaaltahan lihan syömättä jättäminen on tuhlausta. Ja joo tiedän että tällä hetkellä tuotannossa eläimet tapetaan kesken ikänsä. Tämän pointin tarkoitin ajatuksen tasolla.

  Jos ryhdyn nyt vegaaniksi, niin ei,samalla ei yhdenkään eläimen elinolot muutu paremmaksi. Se eläin jonka liha kaupassa on, on kuollut jo aiemmin.

 248. Mie

  Vegaani täälläkin!
  ”Mitä jos korvattais välillä liha vaikka seitanilla tai tofulla?” – Tästä kysymyksestä kaikki lähti. Piti vain opetella tekemään hyvää seitania ja löytää halpaa maustamatonta tofua ja oppia valmistamaan siitä maukasta. Kesti puolisen vuotta kunnes sain mieheni pään kääntymään, toki apuna olivat vegaaniystävämme joiden kautta opin itse lisää vegaaniruoasta ja hän oppi vegaanisen ruoan maukkaudesta.
  Viimeinen naula lihansyönnin arkkuun oli kuitenkin dokumenttielokuva Racing extintion. Siitä elokuvasta lähti lumipalloefekti minulla ja miehelläni. Aloimme ottaa selvää lihantuotannon ympäristövaikutuksista, ei mennyt kuin hetki kun aloimme ymmärtää asian myös eläinten oikeuksien kannalta. -Luonnollisesti, kun alkaa tutkia lihantuotannon ympäristövaikutuksia, väkisinkin joutuu jossain vaiheessa kohtaamaan sen miltä se itse tuotantokin näyttää. Söimme pakkasesta ostamamme lihat (vaikka ne viimeiset lihat syötiin ”onko pakko” -meiningillä), kävimme keittiön kaapit läpi ja lahjoitimme eläinperäiset tuotteet pois. Uuden vuoden jälkeen ryhdyimme täysin vegaaneiksi.
  En ole koskaan ollut mikään lihan suurystävä. Toki kunnon pihvi on aina kunnon pihvi ja se on hyvää. Kuitenkaan se ei koskaan paina vaakakupissani yhtä paljon kuin ajatus siitä mistä se pihviliha on peräisin. Mielestäni seitanpihvi on aivan yhtä maukas oikein valmistettuna kuin se naudanpihvikin enkä enää toisen eläimen silvottuja ruumiinosa lautaselleni kaipaa! 🙂
  En usko että koskaan pääsisimme maailmassa sellaiseen tilanteeseen, että 100% ihmisistä olisi vegaaneja, eikä mielestäni näin kuuluisikaan olla. Niinkuin kaikessa muussakin, tässä asiassa ihmisen tulisi löytää se kultainen keskitie, tasapaino lihankulutukseen. Niin kauan kuin on olemassaoleva käsite TEHOTUOTANTO ei mielestäni tasapainosta ole tietoakaan.
  En siis halua lihansyöjiä tuomita, jokaisella on oikeus syödä mitä tahtoo -niin lihaa syövillä kuin heilläkin jotka eivät sitä syö. Eläimet kuitenkin ansaitsevat niille lajityypillisen ja normaalikestoisen elämän, ei elämää ahtaissa karsinoissa ja navetoissa tai elämää joka loppuu liian aikaisin. Jos niille tämä mahdollisuus suotaisiin, en näkisi lihansyönnissä ainakaan niin suuria epäkohtia kuin nykyään. En hyväksy sitä että eläimiä tuotetaan ihmistä varten. Ne eivät ole sitä valinneet eikä meilläkään kuuluisi olla oikeutta valita sitä niiden puolesta.

 249. Anonyymi

  Nyt kun lueskellut hetken täällä näitä kommentteja, ja blogia lueskeltuani, yhdyn niihin jotka ovat sitä mieltä ettei kaikista voi vaatia vegaaneja tai kasvissyöjiä. Itse ole tällaisesta keskusteluaiheesta kiinnostunut ja siksi tänne tieni löysin. Ensinnäkin, kuten moni täällä jo on todennutkin, olisi paljon haittaa siitä että JOKAIKINEN ihminen olisi vegaaninen, ja sellaista mullistusta ei voi vaatia. Itse en ole harkinnut edes vegaaniksi/kasvissyöjäksi ryhtymistä koska rakastan lihaa, ja ihminen luokitellaan kaikkiruokaiseksi eläimeksi joten en näe liha- enkä kasvis-painoitteisessa ruokavaliossa mitään väärää. Itse en myöskään allergiasyistä pystyisi olemaan vegaani sillä minulla ei olisi proteiininlähteitä. Sitten on tämä iänikuinen marmatus ja jankutus jolla yritetään pakottaa ihmisistä vegaanisia, joka on minusta suuri harmi, itse olen normaalisti rauhallinen, mutta kerran esimerrkinä tästä sanon, että eräs vegaaninainen tuli ystävälleni ja minulle pätemään siitä, kuinka olemme murhaajia ja sydämmettömiä kun söimme lihaa lounasravintolassa, siinä meillä kyllä meni jo hermo, ja hyvin töykeästi raivoissamme kaadoimme kyseiset liharuoat naisen syliin, mutta myöhemmin kun tapasimme hänet uudestaan, pahoittelimme asiaa, mutta kyllä nyt ihmisten pitää saada syödä mistä pitää, eikö sitä pitäisi niin jyrkästi tuomita, koska itse en esimerkiksi koe lihansyönnissäni olevan mitään väärää, se on hyvää, se on ravintoa jota ihminen on pitkään nauttinut ja ei se loppupeleissä ole ollut minun päätökseni kyseistä eläintä tappaa, parempi se nyt on sitten käyttää kuin että eläin on tapettu turhaan ja hyvä liha vain heitetään bioastiaan turhaan. Itse olen nähnyt videoita teurastamoilta ja myös yhdessä paikassa vieraillut mutta ei se päätöstäni pyörrä, lihaa syön, ja kunnioitan niitä jotka kasvissyöjiä ovat, toivoisin vaan että osapuolet osaisivat hyväksyä olevansa erilaisia eikä riidellä asioista joista on aivan turha väitellä, kun kummatkin tavat ovat sallittuja ja oikeita, söi lihaa tai kasviksia, kunhan saa itsensä ruokittua. Ja vielä, inhottavaa nähdä joskus kasvissyöjiä jotka katsovat lihaa syöviä ihmisiä esim. ravintoloissa vinoon, koska se vain pilaa tunnelman ja miettikää nyt jos lihansyöjät käyttäytisivät yhtä usein samalla tavalla kasvinsyöjiä kohtaan, se ei ole hirveän mukavaa kun joku tuijottaa ja tuomitsee vain ruokatottumusten perusteella eihän?

  P.S. Sitten on myös niitä jotka sanovat etteivät syö mitään eloperäistä… Kiviäkö mussuttavat vai häh? Kasvitkin ovat elollisia, järki käteen tässäkin väitelmässä KIITOS.

Lähetä kommentti