24.01.2016 | 2 Kommentit

Hand in hand with the development of the country

Istun eksoottisten lintujen ja sirkkojen laulun ympäröimänä ja mietin kuinka hiton onnellinen olen, kun saan olla nyt täällä. Maisemien värit ovat mykistävän kauniita. Iltaisin saan tuijotella tainanomaisten tulikärpästen tanssia ja tuntea tipahtaneeni keskelle leijonakuningas -elokuvaa.

Olemme nauttineet herkullista lähiruokaa; limemehua pihan limeistä, aamukahvia viereisiltä vuorilta, hedelmäsalaattia ympäristön antimista, tilan ruokabanaaneja (platanos) lounaaksi mustapapukastikkeen, vihreän salaatin ja maissitortillojen kera.

Banaanifarmin asukkaisiin ja tilan elämään tutustuminen on ehdottomasti ollut reissun parasta antia. Olemme todella saaneet sukeltaa sisään paikalliseen arkeen ja kulttuuriin. Jälleen on saanut todeta sanonnan ”matkailu avartaa” pitävän erittäin hyvin paikkansa. Tämä reissu on opettanut arvostamaan entistä enemmän niin banaaneja, kuin niiden parissa työskenteleviä ihmisiä.

Saimme pari päivää sitten kunnian tavata itsenäisten banaanintuottajien yhdistyksen johtajan Ana Clarisa Villacortan Guatemala Cityssä. Tapaaminen oli erittäin antoisa ja mielenkiintoinen ja näkymät pilvenpiirtäjän kokoushuoneen ikkunoista päätä huimaavat. Saimme kuulla lisää mitä kaikkea muuta tuhansien työpaikkojen, farmin työntekijöiden lasten koulutusmahdollisuuden, sekä tilojen sisälle luotujen palvelujen lisäksi banaanifarmit mahdollistavat. Vuonna 2014 yli 85% Guatemalan banaanifarmeista kuului tähän yhdistykseen.

Yhdistys pyrkii tekemään monella tasolla parannuksia.

 • Tärkeää luoda virallisia työpaikkoja naisille.
 • Yhdistyksen jäsenyrityksiä kannustetaan kohtelemaan työntekijöitään kunnioittavasti ja arvokkaasti; edistetään yrityksen käytäntöjä säännöksillä, joilla pyritään poistamaan seksuaalinen häirintä ja naisten syrjintä.
 • Kehittää koulutus-, teknologia-, infrastruktuuria ja ympäristöhankkeita banaani alueilla Guatemalassa.
 • Järjestö auttaa taistelussa HIViä, malariaa ja tuberkuloosia vastaan lisäämällä tietoutta erilaisilla ohjelmillaan.
 • Jätteen määrä pystytään minimoimaan kouluttamalla työntekijöitä käsittelemään banaaneita oikein, niin banaaneja kasvattaessa, kuin satoa kerätessä ja pakatessa.
 • Yhdistyksessä mukana olevat yritykset sitoutuvat noudattamaan tiettyjä sääntöjä: kirjallinen työsopimus työntekijälle, ajallaan maksetut palkat, sosiaaliturva, vuosilomien myöntäminen, lomarahojen maksaminen, työturvallisuus, erorahat, lainmukaiset lepoajat, vuosibonus kun työntekijä on ollut vuoden töissä yrityksessä.
 • Edistää tietoutta ravitsemuksesta ja liikunnasta.
 • Yhdistyksessä mukana olevat yritykset sitoutuvat pyrkimään tekemään töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja tekemään kestävämpiä valintoja.

Avartavaa sunnuntaipäivää toverit!

<3:Venla

2 Kommentit

 1. Niinu

  Todella upeita kuvia! <3 Joskus olisi itsekki kiva lähteä tutkimaan johonkin maahan paikallisten elämää ja auttamaa heitä mikäli avun tarvetta olisi! 🙂

  • Venla Savikuja

   Kiitos paljon! Kuulostaa hyvältä! Matkailu & paikallisiin ihmisiin ja erilaisiin kulttuureihin tutustuminen avartaa ja opettaa kyllä kummasti<3 🙂

Lähetä kommentti