31.05.2015 | 8 Kommentit

Maukas välipalaleipä


Lähdin mukaan Indiedaysin ja VAASANin kamppanjaan, jossa pääsin testaamaan uusia KUNTO proteiini- & kuituleipiä,

 jossa on proteiinia (15 %) ja kuitua (10 %) suoraan luonnosta. Herkulliset siemenet ja viljan jyvät ovat näiden mehevien leipien proteiinin lähteenä.

Sain tehtäväkseni luoda oman maukkaan voileipäohjeeni, joka soveltuu nautittavaksi esimerkiksi ennen treeniä. Itse pyrin siihen,  etten syö leipää koskaan aterioiden korvikkeena, mutta monipuolisen ruokavalion lisänä kylläkin. Esim. aamupalalla lisukkeena.

Kannattaa hiukan miettiä liikuntaa edeltävää välipalaa valitessa millaista treeniä aikoo harrastaa, kroppa kuitenkin kuluttaa luonnollisesti ravintoaineita sen mukaan. Paljon voimaa vaativat lajit, kuten kuntosaliharjoittelu kuluttaa etenkin proteiineja (mutta myös hiilareita) ja taas pitkäkestoisiin kestävyyttä vaativiin lajeihin, kuten juoksuun tai pyöräilyyn keho tarvitsee eritoten hiilihydraatteja, tosin tällöin proteiinejakaan ei sovi kokonaan unohtaa. Joissain liikuntalajeissa tarvitaan tosin molempia, sekä voimaa, että kestävyyttä.

Jos ei ole tankannut oikein tai riittävästi päivän aikana ennen liikuntaharjoitusta, voivat treenit kärsiä nälän lisäksi tehottomuudesta. Jos kroppa ei ole saanut tarpeeksi hiilihydraatteja esimerkiksi ennen juoksulenkkiä, saattaa puhti loppua kesken lenkin. Proteiinien (sekä tietty myös hiilareiden) puute taas saattaa hankaloittaa kehon palautumista. Toki muidenkin ravintoaineiden saamisesta täytyy pitää huoli, ja myös nestetasapainosta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää.

Suosittelisin itse kokeilemaan kuinka lähellä treenejä ja miten runsaan välipalan kukin pystyy nauttimaan ennen harjoituksia niin, ettei täysi maha haittaa treenejä. Itse en pysty ennen treenejä syödä juuri mitään, vaan tauko syömisen ja harjoituksen välillä on oltava riittävän pitkä, ettei treenien aikana minulle tule huono olo. Tuhdin aterian ja treenin välillä olisi kuitenkin yleisesti suositeltavaa olla vähintään pari tuntia, mutta sen sijaan se, kuinka pienen tai suuren välipalan kukin pystyy tarvittaessa nauttimaan juuri ennen treeniä, on siis todella yksilöllistä ja vaihtelevaa.

Mun simppelit ohjeet pre-work out välipalalle on:

Vältä rasvaisia välipaloja (ne vaikeuttaa treenejä)

Valitse välipala, jossa on sopivasti hiilareita ja protskua

Jos haluat syödä välipalaksi ennen treenejä leivän, vältä liian rasvaisia täytteitä.

Tässä tulee mun herkullinen voikkariohje, josta voi tehdä kevyemmän ja simppelimmän version, tai vastaavasti tukevamman, mikäli ei kärsi helposti huonosta olosta syömisen jälkeen liikunnan aikana.

Täytteet KUNTO proteiini & kuitu -kaurasiemenleivälle:

Nopea ja kevyempi versio: lehtikaalia, puolikas avokado, kananmuna (keltuaisen voi myös jättää pois)

tuhdimpi versio: voita, lehtikaalia, puolikas avokado, koko 1 kananmuna, granaattiomenaa, pikku loraus hunajaa, sekä pieni ripaus kuivattua sipulirouhetta.

Nyt haluaisin kovasti kuulla onko tämä kyseinen KUNTO -leipätuote teille entuudestaan tuttu? Ja mitä te itse laittaisitte leivän päälle ennen treeniä?

<3:Venla

8 Kommentit

 1. Mia

  Hei Venla! Pakko sanoa, että aivan mahtavasti kirjoitettu. Ja noi leivät näyttää niin hyvälle. Pakko itse kans maistaa tota joskus. Aurinkoista kesää Venla❤

 2. Jenni

  Hauskaa, että satuit postaamaan juuri tästä aiheesta, testasin nimittäin tällä viikolla tuota kaura-siemen-leipää. 🙂 Salilta sai kokonaisen paketin, ja leivänhimoissani tein juurikin sen virheen, että söin treenin jälkeisellä aterialla neljä palaa (hyvin kevyillä ja protskuisilla täytteillä tosin)… Ja mun vatsa ei todellakaan tykännyt! Kauraleipä, mutta kolmanneksi eniten sisällöstä vehnäjauhoja. Noh, kaikesta viisastuu ja seuraavalla kerralla ehkä vain yksi pala. 😀

  • Venla Savikuja

   Haha ainakin ilmeisimmin maistu hyvältä! 😀 Ja joo hyvä muistaa tosiaan, että kaikkea kohtuudella niin, että vointi on hyvä ja vatsa tykkää! 🙂

Lähetä kommentti