13.01.2015 | 30 Kommentit

Miksi en mene fitness -kisoihin. Piste.

Kiitos Emmille ja kaikille muille vastaavia kysymyksiä pohtineille lukijoilleni näistä kommenteista:

” Tätä varmaan kysytään sulta aika usein, mutta ootko ikinä harkinnut kisata fitnesskisoissa? Sulla ei ole paljon matkaa kisakuntoon, lihakset löytyy ja rasvatkin on valmiiksi jo tosi alhaalla. Sen verran, mitä oon lajia seurannut, niin oot melko valmis paketti. Sulla oisi kaikki edellytykset menestyä lajissa. :)”

Tähän aiheeseen olen syventynyt pidemmin jo kerran aiemmin täällä:  venlasavikuja.indiedays.com/fitness-buumi-puolesta-vai-vastaan-vai-kenties-molempia-tassa-minun-kantani

Olen otettu siitä, että kysymysten sävy on ollut niin positiivinen.

En kuitenkaan itse ole koskaan kisaamista harkinnut. Rehellisesti sanottuna ehkä joskus miettinyt, että millaistakohan se mahtaisi olla, mutta täysin elämys-mielessä.

Itseni haastaminen ja uudet kokemukset toki kiinnostavat, mutta ilmeisesti en vain satu olemaan kovinkaan kilpailuhenkinen ihminen. En treenaa pokaalin-, vaan terveen- ja pitkän elämän -kiilto silmissä.

En toki sano, etteikö voisi tehdä molempia.

Itse vain satun haluamaan treenata pelkästään hyvinvointini kannalta. Keskityn salilla siihen, kuinka vaativan ja raskaan suorituksen olen tehnyt, en suinkaan siihen kuinka pyöreältä olkapääni tai peppu näyttävät treenin jälkeen.

Asetan itselleni välitavoitteita, mutta ne eivät liity mitenkään ulkonäkööni. Haluan olla vahva, treenata monipuolisesti, voida hyvin, ja olla stressaamatta siitä miltä lihakseni tulisivat näyttää sinä suurena kisakoitos-päivänä.

Voisin ennemmin kisata siitä, kuinka paljon nostan maastavedosta tai kuinka monta leuanvetoa saan, mutta tätä kisaa voin käydä jo täysin itseäni vastaan, en kaipaa siihenkään muita kilpakumppaneita vastustajiksi. Itseni voittaminen ja oma kehitykseni riittää minulle vallan hyvin.

Onko siinä sitten tarpeeksi motivaatiota treenata?

Koen, että totta hitossa on, sillä en näe parempaa satsausta, kuin oma terveys ja hyvinvointi.

Myönnän kyllä, että treenin kylkiäisinä tulevat mahdolliset ulkoisetkin tulokset voivat piristää, sillä en näe siinäkään mitään väärää, että viihtyy omassa kropassaan. Sen sijaan äärimmäinen rasvattomuus, suuret lihakset tai laihuus eivät ole minulle itseisarvo, eikä saisi olla mielestäni kenellekään. Jos perustaa käsityksen itsestään pelkästään ulkoisten seikkojen varaan, voi elämä horjua hyvinkin pahasti, jos tulee vastaan jotain yllättävää, eikä kaikki suju omien suunnitelmien mukaan.

Minä olen edelleen se sama Venla itselleni, vaikka pitäisin pidemmän tauon treeneistä, herkuttelisin enemmän ja saisin lisäkiloja, sillä minulla olisi edelleen se sama luonne, sydän, omat ajatukset ja arvomaailma. Toki koen, että olen paljon iloisemmalla ja energisemmällä tuulella, kun nukun riittävästi, treenaan ja syön suhteellisen puhtaasti ja säännöllisesti. Eli siinä mielessä se vaikuttaa toki persoonaani ja ulosantiini. Siksipä juuri tulen tuskin koskaan pitämäänkään sen pidempiä taukoja treenaamisesta, lukuunottamatta lepo- , loma- ja kevyempiä taukoviikkoja, ja tietysti mikäli en loukkaa itseäni tai sairastu joskus. Jos en söisi säännöllisesti tai nukkuisi riittävästi, niin olisin luultavasti paljon kiukkuisempi (tai olen toki nytkin silloin tällöin :D, koska tällaisia päiviä tulee elämässäni vastaan myös tällä hetkellä erinäisistä syistä, mutta hei sekin on vain elämää, niin ne ilot kuin kiukutkin).

Olen aina ollut sitä mieltä, että jos ei rakasta itseään sellaisena kuin on, ja jos kaikki ei ole kunnossa oman pään sisällä, ei sitä tervettä rakkautta itseään kohtaan paranna suoranaisesti pelkästään laihempi ulkomuoto tai lihakset, sillä kaikki lähtee oman pään sisältä. Siksi kisaamista harkitsevien ihmisten pitäisikin mielestäni olla myös todella sinut itsensä kanssa, sillä uskon, että laji  ja sen mukana mahdollisesti tulevat paineet ja oman ulkonäön arvostelu, voivat pahimmassa tapauksessa lisätä sitä omaa ankaruutta ja negatiivisia ajatuksia itseään kohtaan.

Fitnesskisat ovat kuitenkin vain yksi kilpailulaji, eikä niissä sijoittuminen määrittele sinua ihmisenä.

Minulla on ystäviä, jotka kisaavat ammattitaitoisten valmentajien ohjeilla, ja tuen heitä täysin rinnoin, sillä minusta on hienoa, että ihmiset toteuttavat itseään niinkuin haluavat. Toivotan myös niille lukijoilleni, jotka ovat päättäneet kisata, tsemppihalit  ja paljon treeni-iloa ja energiaa täältä suunnalta! Tiedän, että joudutte tekemään huikean ja raskaan työn kisoihin valmistautuessa, ja siksi kunnioitankin myös teidän kaikkien päätöstä kisata.

Jos ikinä tulen muuttamaan mieltäni (jota vahvasti kyllä epäilen) ja päättäisinkin vielä joku päivä lähteä kisaamaan, tekisin sen varmasti puhtaasti siitä syystä, että haluaisin yhden kokemuksen (tai monta) lisää, ja samalla nähdä miltä entistä kurinalaisempi ja tarkempi ruokavalio tuntuu. Sitähän en tiedä olisiko minusta siihen, mutta sen tiedän, että varmasti yrittäisin parhaani ja se riittäisi minulle.

Nyt rakastan tällä hetkellä kuitenkin niin paljon myös kulinaristisia nautintoja, ja olen valinnut elämäntavan, johon kuuluu säännöllinen herkuttelu (mitä en kisadieetillä voisi tehdä), enkä halua kieltää itseltäni sitäkään nautintoa, koska haluan nauttia elämästäni myös siltä osin.

Lisää ajatuksiani kisaamisesta voitte siis käydä lukemassa TÄÄLTÄ!

Mahtavaa tiistai-päivää kamut!

Tässä vielä kurkkaus mun tämän aamun jalkatreeneihin #sneakpeek #legday #makingof #Fitnesspäiväkirjat #tv #huhtikuussa

<3:Venla

30 Kommentit

 1. emilia

  Puit ajatukset kyllä täydellisesti sanoiksi. Mahtavaa! Siis terveys ennen kaikkea! Ja täytyyhän elämästä muutenkin nauttia. Oot kyllä mahtavassa kunnossa, mutta en sano mitenkään pahalla ehkä hieman ”kuihtuneen” näköinen. Kasvoista ja muutenkin. Tsemppiä sinne! Odottelen että fitnesspäiväkirjat saapuvat! Millon se alkaa?

 2. Roosa

  Hemmetin hyvä teksti Venla !!! Meidän kaikkien hyvä muistaa että treenaaminen on paljon muuta kuin ulkonäöllisesti hyvältä näyttäminen ja siitä kilpaileminen 🙂

 3. Kristiina

  Aivan huikeen tsemppaava teksti! Inspiroi aivan valtavasti tuo elämäntapa jossa treenataan,syödään terveellisesti ja nautitaan elämästä ilman mitään dieettejä sun muita. Oon saanu tästä blogista paljon iloa ja eniten ehkä just se asia, että treenillä ja terveellisellä ruualla saa niin paljon energiaa ja hyvinvointia ja ”kaupan päälle” vielä vahvan/lihaksikkaan/upean kropan.
  Tsemppia sulle ja kiitos tästä inspiroivasta blogista. Jatka samaan malliin :)❤ !!

  • Venla Savikuja

   Mielettömän hienoa kuulla, jos olet inspiroitunut ja postaukseni voivat tuoda iloa. Kiitos sulle ilahduttavasta kommentista Kristiina! <3

 4. Jenna

  Mä oon Venla niin samaa mieltä ! Mulla on ihan sama asenne treenaamisen suhteen. Treenaako sitä oikeasti edes siitä saadun hyvän olon vuoksi jos se on täysin ulkonäkökeskeistä.. Sitä olen pohdiskellut. Plus kisadietissä on terveys kaukana ja kehon kanssa tulee paljon ongelmia kun menkat lähtee ja saattaa tulla munuaisen vajaatoimintaa plus että aineenvaihdunta hidastuu ymsyms! lista on loputon. Toivon ettet muutakkaan sun kantaa koska oot todellinen inspiraatio ja motivoija sun terveellä ajattelulla ! Olen itse sairastanut vuosia anoreksiaa ja löysin terveellisestä liikunnasta ja ravinnosta oman pelastukseni! Sun blogi on myös toiminut mun päivien piristyksenä! KIITOS <3

  • Sara

   pakko kommentoida, että mielestäni Venla juuri sanoi että voi toki treenata kohti kisoja vaikka se ulkonäkö ei olekaan ainoa syy. Itse treenasin vuosia pelkästä hyvästä olosta ja siitä, että halusin olla vahvempi. Ja kyllä; halusin näyttää paremmalta. Olen aina ollut ihan tikkulaiha ja muodoton, kiitos salitreenin mulla on ekaa kertaa eläissäni pylly, ja kyllä minä siitä saan hyvää mieltä 😀 lisätavoitteen asetin tänä vuonna ja se sen takia että halusin nostaa treenin seuraavalle tasolle, oikeanlaisessa valmennuksessa kyllä otetaan terveys ennen muuta. Syön ja treenaan hyvin samalla tavoin kuin ennen, myös herkuttelen välillä. Dietti on sit eri juttu mutta ei se elämä sillonkaan niin muutu.

   Tuntuu vaan välillä pahalta kun ihmisillä on niin kovat ennakkoluulot kisaamisesta, on se muutakin kun oman pyllyn katselua 🙂

   • Jenna

    pakko minunkin vielä vastata että tiedän itse hyvinkin mistä puhun. Sairastin vuosia vakavaa anoreksiaa ja nyt työskentelen urheilun parissa. Vaikka valmentaja olisi kuinka hyvä on biologinen fakta että liian alhainen energiamäärä muuttaa aivotoimintaa ja ihmisen ajattelua.

   • Venla Savikuja

    Paljon tsemppiä kisoihin Sara!<3 Kyllä mä ainakin toki ymmärrän kisaamisessa sen itsensä haastamis fiiliksen! 🙂 Ja nimenomaan jos on ammattitaitoinen valmentaja ja terveys laitetaan kaiken edelle. Toki varmaan joka kilpatason urheilussa voi olla myös ne omat riskinsäkin.

  • Venla Savikuja

   Voi kiitos Jenna! <3 Olen todella otettu, mielettömän ihanaa kuulla, jos blogini voi tuoda päiviin piristystä! <3 🙂

 5. Elina

  Loistava kirjoitus! Juuri tälläisten asioiden takia tykkään (rakastan) lukea sun blogia. Vaikka teet treenipostauksia ja kerrot puhtaasta ja terveellisestä syömistavastasi reseptien kera, ei blogi kuitenkaan tunnu yltiökurinalaiselta parsakaalinpunnitsemispäiväkirjalta – vaan enemmänkin ”kaikkea kohtuudella” tyyliseltä!Mun mielestä on ihana lukea ensin kirjoitusta vaikkapa vatsalihasten treenaamisesta ja terveellisistä arjen ruokavinkeistä, ja sen jälkeen siirtyä katsomaan taco-annoksen kuvia. Pidän siitä ettei mikään ruoka-aine tai asia ole blogissa ’tabu’ (esim pasta,sokeri jne..), toisin kuin monessa fitnessblogissa joiden teemat pyörivät yltiötarkan ruuan punnitsemisen ja hillittömän treenaamisen ympärillä. Pidän siitä, että sun blogiin voi yhtä aikaa niin samaistua kuin inspiroitua – ihan mahtavaa! 🙂

  Ihan huippukunnossahan sä olet ja varmasti pärjäisit kisoissa, mutta mun mielestä nykyään niin monella on mennyt koko asia vähän överiksi. Mun kommenttini meni ehkä vähän yli aiheen, lähinnä tarkoitin sitä, miten pidän siitä kuinka blogissasi ei käsitellä pakkomielteisesti mitään asiaa, vaan monipuolisesti elämää itsessään!:D

  • Venla Savikuja

   Mahtava kuulla, että blogistani ei välity mikään liian kurinalainen elämä, koska eihän sellaista mun elämäntyyli todellakaan ole. Vaan haluan antaa aitoa realistista kuvaa mun arjesta, johon sisältyy toki tärkeässä osassa liikuntaa, mutta kuten itsekin sanoit, siihen sisältyy myös paljon muuta oleellista.
   Tarkoituksenani onkin juuri inspiroida ihmisiä löytämään liikunnan ilo, ei ottamaan siitä tai syömisistä stressiä. Terveellinen ruoka on mulle todella jees, mutta niin on herkuttelukin, kun niitä tekee sopivassa suhteessa, ja mikä tärkeintä, niin kuin itselle ja hyvinvoinnilleen hyvältä tuntuu. 🙂 Kiitos ilahduttavasta kommentista Elina. <3

 6. jenka

  hieno kirjoitus. Monesti ihmiset ovat joko puolesta, tai kovasti vastaan. Osasit hienosti ilmaista mielipiteesi! 🙂 Oot mielettömän hyvässä kunnossa ! haluaisinkin kysyä sinulta, millaista treeniohjelmaa käytät ? monijakoista jne 🙂
  Ja oletko itse keksinyt ohjelmAn, vai onko sulla ihan valmentaja 🙂 ? kiitos hyvästä blogista!

 7. Kiitos

  Tämä kommentti ei sinänsä liity tähän postaukseen, mutta haluaisin tietää, mikä suhtautumisesi alkoholiin on nykyään? oletko vieläkin alkoholilakossa, vai juotko edes viinilasillisen silloin tällöin? 🙂 Ja tämä kysymys ei taas suoraan liity alkoholiin, mutta kuinka usein käyt suurin piirtein baareissa, vai käytkö ollenkaan?

  Olen lukenut jo kauan blogiasi ja asenteesi hyvinvointiin on todellinen voimavara. Olen saanut blogisi myötä voimaa oman hyvinvoinnin ja elämästä nauttimisen ylläpitämiseen. Niin kun itsekin puhut monesti, että mielen hyvinvointi on tärkeässä osassa, ja itselläni on ollut sen kanssa paljon ongelmia elämässä. Voin rehellisesti sanoa, että blogisi on auttanut minua asiassa ja oman arjen ja asenteen parantamisessa monella eri tavalla. Olen ymmärtänyt paremmin, kuinka paljon liikunta, ruokavalio, uni, ja asenne vaikuttavat hyvään oloon. Mielen terveydessä on todellakin kyse monista eri tekijöistä, ja ihan jo se, mitä päivä pitää sisällään vaikuttaa huomaamattakin. Jos makoilee koko päivän sängyssä ajatellen negatiivisia asioita, voi olla varma ettei elämä lähde parempaan suuntaan. Tämän olen aina jollain tavalla tiennyt, mutta blogisi avulla vielä paremmin ymmärtänyt ja saanut uskoa parempaan. 🙂 Kiitos paljon!

 8. Kristiina

  Olen kanssasi samaa mieltä monissa kohdissa! Kun itse aloin treenaamaan pyörittelin päässäni ajatusta, jos muutaman vuoden päästä pyrkisin fitnessmallikisoihin. Tulin kuitenkin suht nopeasti siihen tulokseen, että en halua treenata sen takia, että pääsen ammattilaisten arvioitavaksi siitä, näkyvätkö vatsalihakset tarpeeksi ja ovatko olkapäät tarpeeksi pyöreät. Mistään bikini fitnessistä puhumattakaan! Jos joku haluaa näissä kisoissa kilpailla tai tulla fitnessmallikisi, se hälle suotakoon. Itse vain pidän itselleni parempana vaihtoehtona kilpailua ihan vain itseni kanssa ja että treenaamisen tavoitteena on terve ja jaksava keho 🙂

 9. Mira Koskinen

  Blogiasi on mukava lukea, olen saanut paljon hyviä terveellisiä ruokavinkkejä. Mukavampi kuntoilla kun syö hyvin 🙂
  Kiitos hyvästä blogista!
  Pakko muuten kysyä, kun tänään tuli telkusta ulos jakso jossa Heidi ja Marianna kamppailee.. Montako kertaa pokka petti kohtausta tehdessä? 😀

 10. Vivegan

  Oon lueskellut sun blogia pidemmän aikaa ja vaikutat mahtavalta tyypiltä. Tääkin teksti pisti hymyilyttämään ihan siitä syystä, että ihana tietää maailmassa olevan noin fiksuja, suvaitsevaisia ja tasapainoisia ihmisiä kuin sä 🙂
  Oot mun mielestä erinomainen roolimalli, koska sulla tuntuu pysyvän aina järki ja kohtuus hommassa mukana ja osaat vastaanottaa palautetta rakentavasti. Innolla odotan pääsen seuraamaan sua Fitnesspäiväkirjat-sarjassa!

 11. Annika

  Heippa! Hyvin kirjoitettu taas. Sulta tuntuu tulevan tämä elämän tyyli niin luonnollisesti, että olisiko sinulla vinkkejä vasta aloittajalle? Itse innostun aina pariksi viikoksi treenaamisesta mutta jostain syystä into lopahtaa ja uudelleen innostuminen vie aikaa. Lisäksi ns. terveellisen ruokavalion aloittaminen tuntuu vaikealta. Vuorotyötä tehdessä tulee usein vedottua siihen, että on liian väsynyt ja vapaa aika tuleekin löhöessä sohvalla. Onko vinkkejä kuinka saada itsensä motivoitumaan ja sitoutumaan uuteen elämän tapaan? 🙂

 12. S.

  Pohdin jo useampi kuukausi sitten, että vaikka varsinaisen työsi ja blogisi kautta oletkin paljon esillä, olen saanut sinusta sellaisen kuvan, että et yritä tehdä itsestäsi suurta numeroa ja vaikutat hienolla tavalla nöyrältä. Tämä mielikuva syntyy minulle varmaankin juuri siitä, että treenaat vain treenin itsensä ja sen tuottaman hyvinvoinnin vuoksi ja siitä, että olet ottanut linjauksen olla puhumatta täällä näyttelijän työstäsi. Vaikka siitäkin olisi toki mielenkiintoista kuulla, niin arvostan tätä päätöstäsi mahdottomasti.

  Kiitos inspiroivasta blogista. 🙂

 13. Henzku

  Todella hyvä teksti, kiitos tästä! ISO PEUKKU! 🙂

  Tahtoisin kysyä vinkkejä salille, millaisia juomia käytät salilla ja salin jälkeen? Minkä merkkisiä? 🙂

  Otatko ennen salia jotakin?

  Kiitos etukäteen vastauksesta, jos kerkiät vastaamaan. ::)

 14. Erika

  Moikka, pakko kyllä sanoo, että sun blogi tekstejä on niin mukava lukea. Oot todella positiivinen ja toivoisin, että ittelläki olisi kiinnostusta urheilemisestä. Oon ite kauhee herkkusuu ja voisin vaa syyä, joka päivä herkkuja, mutta kun sun tekstejä on lukenut jonkin verran jo, oon tajunnut, että mun pitää tehdä muutos omaan elämääni. Mutta itselläni on ongelma, kun olen niin nuori, että en tiedä, mistä saisin apua niin haluaisin vaan saada painoa pois ja elää terveellisemmin. Tiedän, että tätä pystyy tekemään kotikonstein, mutta en tiedä mistä aloittaisin. Mutta sen tiedän, että aion jatkossakin lukea tekstejäsi ja toivottavasti saan niistä myös apua ja kannustusta alottamaan/jatkamaan uutta elämäntapaa 🙂

Lähetä kommentti