04.03.2016 | 14 Kommentit

MINUN IHONHOITORUTIINIT

Ensinnäkin kiitos edelliseen postaukseen tulleista kommenteistanne.

Moni lukijani on pidempään toivonut postausta ihon- ja hiustenhoitorutiineistani. Valitettavasti minulla ei ole jakaa Venlan salaisia taikaniksejä tai hypervoiteita, sillä uskon, että aivan niinkuin elämässä moneen muuhunkin asiaan, vaikuttaa ihon ja hiuksienkin kuntoon monet eri tekijät, kuten geenit, ympäristö, hormonit, elintavat, liikkuminen, ruokavalio, vedenjuonti, ravintoaineidensaanti, stressi, sairaudet jne.

Taisin suosiolla lykätä tätä postausta, sillä ensin ajattelin ettei minulla taida olla varsinaisia hoitorutiineja. Mietin olisiko hassua kertoa, että oikeastaan olen pessyt ihoni lähes läpi tähän astisen elämäni pelkällä vedellä ja naamaankin olen heittänyt milloin mitäkin kaapista löytyvää kantapäärasvaa. 😀 Sitten tuumin, että ehkäpä salaisuus omalla kohdallani piilee osittain myös juurikin siinä, etten ole hifistellyt ja käyttänyt vuosia voimakkaita kemikaaleja & puhdistusaineita. Mikäli yökylässä tai reissussa ollessani olen lainannut toverini pesuaineita, olen havainnut, että juurikin voimakkaat puhdistusaineet ovat saaneet naamani kukkimaan tai kuivumaan. En silti sano, että tämä minun kikkani toimisi kaikille, sillä kuten sanottu, hiuksien ja ihon kunto on varmasti monen eri tekijän summa. Ymmärrän, että esim. jotkin synnynnäiset ihon suojakerroksen heikentymiset ja erilaiset ihotyypit voivat vaatia huomattavasti huolellisempaa hoitoa. Enkä usko, että se ”the kantapäärasva” on ainut vastaus meikäläisenkään ihon kuntoon, sillä elintavoilla ja muilla ensimmäisessä kappaleessa luettelemillani tekijöillä on varmasti ollut myös osuutta asiaan.

Siinä missä treenien suhteen tykkään kuunnella oloani ja mielihalujani, luen iholtanikin jonkin sortin tarinaa. Joskus se kertoo kuivien huulien muodossa, että olen juonut liian vähän vettä. Toisinaan se kertoo muutaman näppylän muodossa liian vähäisistä yöunista, stressistä, tai siitä, että on tietty aika kuusta. Joskus se kertoo siitä, että olen perinyt kädet, jotka kuivassa kylmässä Suomen talvessa taipuvat kuivumaan herkästi, mutta jotka auringon alle reissatessa parantuvat saman tien alta aikayksikön. Joskus se kertoo siitä, että olen ollut nuorempana isossa leikkauksessa. Monesti ihoni kertoo kuitenkin asioista, joista saan olla joka päivä kiitollinen, kuten siitä, että olen terve, hyvinvoiva ja olen syönyt, liikkunut ja nukkunut riittävästi. Elämän tähän astisista ylä- ja alamäistä on selvitty, ja kiireistä huolimatta mieli on (ainakin useimmiten) balanssissa ja rauhallinen.

En siis voi neuvoa, että tee niin tai näin, tai vältä juuri tiettyjä ruoka-aineita, sillä olemme kaikki yksilöitä. Se mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle. Uskaltaisin kuitenkin veikata, että niin mieltään, kuin ihoaan & hiuksiaankin kannattaa kuulostella. Mikäli tuntuu, että omilla elämäntapamuutoksilla voisi saada aikaan positiivisia vaikutuksia, niin kannattaa rohkeasti etsiä oman ihon saloja joka päiväisen elämän valintojen kautta. Yllättävän pienetkin asiat saattavat vaikuttaa paljolti siihen, millaista tarinaa ihomme ja olotilamme kertoo.

Siinä missä minä en usko maagisiin laihdutuspillereihin tai kausittaisiin kurinalaisiin dieetteihin, vaan kokonaisvaltaisiin hyvinvointia lisääviin elämäntapamuutoksiin. En ajattele myöskään ihon tai hiusten kunnon olevan kiinni vain kaikille samasta yhdestä tekijästä.

Luonnollisesti elämäntilanteetkin voivat vaikuttaa ihon kuntoon ja tapoihimme hoitaa sitä. Minulla meikinpoistoaineisiin tuttavuuden tekeminen tuli osittain työn kautta. Koin, että lähes päivittäin meikattavana oleminen ja roolimeikin pois saaminen vaati jossakin vaiheessa muutakin kuin vettä, mikäli halusin ettei iholleni aiheudu epäpuhtauksia meikkijäämien vuoksi. Pysyin silti mahdollisimman luonnonmukaisissa ja miedoissa tuotteissa, sillä koin niiden sopivan minulle parhaiten.

Tällä hetkellä en meikkaa päivittäin ja tuntuu, että iho saa hengittää. Siksi en käytä puhdistusaineitakaan joka päivä.

Hiuksenikaan eivät ole rasvoittuvaa sorttia, joten kerran tai pari pesukertaa viikossa riittää vallan mainiosti. Reppureissussa oleminen ei siis tuota minulle ongelmia, vaikkei kunnon hiustenpesumahdollisuutta olisikaan usein saatavilla. 

Minun kaltaiselle enemmän kuivalle kuin rasvoittuvalle iholle (ja hiuksille) sopivat hoitokeinoiksi:

 • Riittävä veden juonti: Juon heti aamun alkajaisiksi ja päivän päätteeksi vettä. Sen lisäksi juon tietenkin vettä säännöllisesti päivän aikana ja pyrin kantamaan vesipulloa mukana kaikkialla.
 • Liiallisen ihon- ja hiustenpesun välttäminen
 • Riittävä nukkuminen
 • Liikunta
 • Huolehtiminen siitä, että saa ruoasta riittävästi vitamiineja:

-iholle raikkautta tuo A-vitamiini (esim. porkkanasta, bataatista, lehtikaalista, parsakaalista, cantaloupe-melonista, greipistä)

-iholle vahvistusta  ja vastustuskykyä tuo B-vitamiini (esim. avokadosta, banaanista, pavuista, pähkinöistä) ja C-vitamiini (esim. mustaherukasta & muista marjoista, sitrushedelmistä, punaisesta paprikasta)  & B12-vitamini ravintolisästä

-ihoa kuivumasta estää D-vitamiini (esim. auringosta, metsäsienistä & lisäravinteesta)

-ihoa vaurioilta ja kuivumiselta suojaa & paranemisessa auttaa E-vitamiini (esim. hampunsiemenistä, auringonkukkaöljystä, pähkinöistä, pinaatista)

-tummien silmänalusten syntymistä ehkäisee K-vitamiini (esim. basilikasta, pinaatista, lehtikaalista, parsakaalista, ruusukaalista, kukkakaalista)

 • Huolehtiminen siitä, että saa ruoasta riittävästi muitakin ravintoaineita: rasvat, hiilarit, protskut, kivennäisaineet.

Uskon, että siinä missä ravintoaineiden puutostilat, myös yhtälailla tiettyjen aineiden ja tuotteiden ylenpalttinen nauttiminen vaikuttaa ihoon negatiivisesti. (mm. kuivumisena, näppylöinä, pöhötyksenä, punoituksena) Kuten esim. alkoholin, lisäaineiden, nikotiinin ja sokerin runsas tiheä käyttö.

”There is nothing more rare, nor more beautiful, than a woman being unapologetically herself; comfortable in her perfect imperfection. To me, that is the true essence of beauty.” 

-Dr. Steve Maraboli

Ihanaa viikonloppua toverit!

Remember, you are beautiful just the way you are!

<3:Venla

14 Kommentit

 1. ester

  Joo ei sitä voi koskaan tietää mitä elämässä tapahtuu❤️ Kivaa viikonloppua sulle kaunis Venla!

 2. ester

  Hei siitä vielä että❤️ Se on tosi hienoa että osa ihmisistä välittää eläimistä kuten esimerkiks kissoista ja koirista kun maailma on nyt mitä on sussa Venla on kyllä paljon hyvää oon huomannut sen täysin.

 3. Tiituli

  Etkö pese hiuksia joka treenikerran jälkeen? Omani ovat alkaneet rasvoittua kun aloin liikkumaan enemmän enkä tiedä mitä tehdä niiden kanssa 🙁 pesemättäkään ei oikein houkuta jättää hikisen salitreenin päätteeksi. Vinkkejä?

  • Venla Savikuja

   En pese itse joka treenin jälkeen, muuten tulisi pestyä melkein päivittäin. Minusta tuntuu, että kun malttaa olla jonkin aikaa pesemättä, ei hiukset enää rasvoitukaan yhtä helposti, mutta toki täytyy muistaa, että tässäkin voi olla eroja, olemmehan yksilöitä.
   Pesukertoja voi myös kokeilla harventaa pikkuhiljaa, ensin vaikka joka toiseen päivään. Aina ei tarvitse käyttää myöskään pesuaineita, mikäli hiukset haluu kuitenkin huuhdella, hiet saa pois vedellä. Niin ja pidemmillä (ei juuri vastapestyillä) hiuksilla voi turvautua ponnari- ja lettikampauksiin! 🙂

 4. Laina

  Veden juonti on tosi tärkeetä! Se unohtuu monelta arjen kiireissä. Vesi on kuitenkin kropan tärkein elementti!

 5. Ella

  Heippa! Onkos sulla vinkata mitään hyvää aurinkorasvaa kasvoille kesän ajaks käyttöön. Kaikki mitä oon kokeillu on ollu kauheen kiiltäviä tai paksuja. Thanks!!

 6. Sarbpsa

  Kookosöljy on hyvä kun meikkejä tarvii putsailla pois! Sillä saa silmämeikinkin hyvin pois. 🙂
  On kyl mukavan monipuolista tavaraa tuo kookosöljy!

 7. Susanna

  Sulla on kyllä tosi kaunis ja hehkeä iho, oo iloinen siitä 🙂 Itse kärsin aknesta jo vuosia ja se on vaikuttanut kovasti itsetuntooni vaikka elän terveellisestä ja olen hyvin voiva ja se kyllä harmittaa että ei akne silti lähde pois. Saako kysyä, että käytätkö e-pillereita ja oletko huomannut niillä vaikutusta itselläsi ihoon tai hiuksiin? Itse aloitin kaksi kuukautta sitten ensimmäistä kertaa yaz pillerit, mutta vielä on liian aikaista sanoa(ehkä vähän ovat jo auttaneet), mutta toivon saavani apua. Kiitos postauksesta ja mukavaa tulevaa viikonloppua! xx

Lähetä kommentti