09.10.2014 | 37 Kommentit

Stressinhallinta

Se pieni sinnikäs vihollisemme, Stressi-Erkki.

Se hiipii jostain salakavalasti huomaamatta ja saa meidät ahdistuneiksi. Se saa meidät kiukkuisiksi ja väsyneiksi.

Lukijoiden pyynnöstä. Tässä tulee lista keinoista, miten taistella sitä pirullista vastaan.

* Yritetään ajatella asioita yksinkertaisemmin ja antaa Stressi-Erkille vähemmän tilaa mielessämme. (Joo no niin varmaan, tämähän on helpommin sanottu kuin tehty. Jos miettii liikaa, niin miettii liikaa. Eikä siihen paljon kenenkään nasevat letkautukset auta.)

*Välillä on hyvä muistuttaa itselleen, mikä elämässä on oikeasti tärkeintä. Siinä vaiheessa, kun itse tulen myöhään töistä kotiin ja kotona tuoksuu hellalla valmiina poriseva ruoka, koira hyppää syliin ja nuolee naamaa, tajuan, että Stressi-Erkki taisikin jäädä rappukäytävään, oven ulkopuolelle. Sillä onni on tässä ja nyt.

*Kiitollisuus, se on tärkeää muistaa. Kun ymmärrät arvostaa mitä kaikkea hienoa sinulla on, kuten terveys. (Sitä ei ole syytä unohtaa.) Se saa Stressi-Erkin kutistumaan silmissäsi. Stressi-Erkin läsnäollessa myös läheisten ja oman tukiverkoston tärkeys korostuu. Muista, ettet ole yksin, vaikka sinusta tuntuisi siltä. Älä kuitenkaan jää itseksesi murehtimaan, vaan  avaa rohkeasti suu.

*Siinä vaiheessa kun Stressi-Erkki meinaa asettua taloksi, on syytä miettiä, pitäisikö elämäntilannetta muuttaa. Mikä Stressi-Erkin oikein kutsuu luoksesi? Mikä sen aiheuttaa? Tarvitseeko sitä sietää? Tai onko sen sietäminen pitkiä aikoja edes mahdollista? Meillähän on valta omaan elämäämme ja päätöksiimme. Tähän sopiikin hyvin mietelause:

”WHEN YOU COMPLAIN, YOU MAKE YOURSELF A VICTIM. LEAVE THE SITUATION, GHANGE THE SITUATION, OR ACCEPT IT. ALL ELSE IS MADNESS.” -ECKHART TOLLE

*Stressi-Erkillä on myös paha tapa tarttua ympärillä oleviin ihmisiin kiinni, siksi parasta olisikin, että osaisimme tunnistaa, kun Stressi-Erkki on saapunut kyläilemään. Kun kerromme sen saapumisesta myös läheisillemme, he osaavat rakentaa suojakilpensä Stressi-Erkkiä vastaan, ja toimia myös meidän tukipilarina ja muurinamme, kun yhdessä taistelemme ja häädämme sen inhottavuuden pois kodistamme.

*Liikunta, se on minulle lääke kaikkeen, no hyvä on, ei ehkä aivan kaikkeen, mutta se oikeasti hätyyttää Stressi-Erkin pois, ainakin hetkeksi, sillä treenin jälkeen on aina hyvä olo. Stressi-Erkki ikään kuin valuu kyykkyjen ja virtaavan hien mukana pois ja unohtuu sinne salille. Toinen vaihtoehtoni on karistaa Stressi-Erkki kannoiltani lenkkipolulla, tämäkin toimii lähes aina. Yleensä silloin myös ajatus lähtee virtaamaan, raikkaan ilman piristäessä. Tosin on tärkeää muistaa, että jos otat liikunnan harrastamisesta stressiä, silloin on suotavaa jättää sen harrastaminen vähemmälle. Itsekin jätän suosiolla treenit väliin, jos oikein uuvuttava Stressi-Erkki on tullut vierailemaan, ja varsinkin jos se on ottanut kaverinsa Kiireen mukaan.  Sillä yöunet menevät kuitenkin kaiken edelle. Sitä paitsi vahva Stressi-Erkki laittaa myös kropan koville, ja silloin lepo vasta onkin tarpeelllista.

*Valitettavasti Stressi-Erkkihän ei itse kaipaa unta, siksihän se yleensä pitääkin meitä valveilla mielellään. Tai sitten se tekee sen ”hauskimman” jäynänsä  ja havahduttaa meidät unesta keskellä yötä ja kaivaa mielen syövereistämme kaikki ne asiat, jotka unohdimme tai jätimme päivällä tekemättä. Jotenkin se vaan saa taitavasti pienimmänkin tekemättömän asian tulvimaan mieleemme.

*Laadukkaasta ruoasta ja säännöllisistä ruoka-ajoista ei kannata tinkiä Stressi-Erkin hengaillessa luonasi, sillä se pahentaa oloa ja antaa Stressi-Erkille valtaa entisestään.  Stressi-Erkki kun ei kaipaa kunnon ruokaa, ja siksi se saattaa yrittää viedä sinunkin ruokahalusi, tai sitä vastoin saada sinut mättämään sokeripommeja jatkuvalla syötteellä. Se vasta saakin mielialasi heittelemään ja siitähän se Stressi-Erkki tykkää, se kun kokee onnistuneensa musertamaan sinut. Sen sijaan syö siis hyvin ja nauti ennemmin vasta sitten kun Stressi-Erkki on selätetty. Emmehän todellakaan halua kutsua sitä kiusankappaletta näihin herkuttelubileisiin. Herkuilla ei toki pitäisi palkita itseään, mutta ei jatkuva lohtusokeri-popsiminenkaan ole pidemmän päälle hyvästä. Ennemmin herkuttelet silloin, kun oikeasti mielesi tekee, ja kun sulla on hyvä fiilis. Herkuttelusta ei myöskään pitäisi aiheutua Stressi-Erkin vierailua, eikä sen toinen kaveri Syyllisyyskään ole ollenkaan tervetullut herkuttelun jälkeen. Sillä kyllä meillä on lupa herkutella ilman niitä.

Stressi-Erkki on myös oikea luovuuden tappaja, se laittaa aivosi täyteen negatiivisia ajatuksia, jolloin järki ja mielikuvitus ei luista. Tosin monet ihmiset ovat onnekseen myös kääntäneet Stressi-Erkin painostuksen vahvuudeksi, ja suoriutuvat siksi tilanteista jopa paremmin, silloin kun Stressi-Erkki on hengittämässä niskaan.

Jotta koko postaus ei menisi Stressi-Erkin dissaamiseksi, niin sanottakoon, että kiitos sinulle Stressi-Erkki siitä, että ainakin sinun ansiostasi nautimme stressittömistä ajanjaksoista elämässämme, sekä itsemme ylittämisestä. Lisäksi muistutat meille läheistemme tärkeydestä ja opetat arvostamaan elämän tärkeitä perusasioita.

Olen oppinut, että sinun läsnäolostasi on turha ottaa pultteja. Kun tiedostan, että olet tullut kylään, osaan käsitellä sinua.

Teidän ei tarvitse käsitellä Stressi-Erkkiä samalla tavalla kuin muiden, hienointa on, että jokaisella meistä on mahdollisuus keksiä omat keinomme sen häätämiseksi.  Toiselle voi toimia vaikka siivous, toiselle pianon soitto, taikka hengitys-harjoitukset ja hiljaa istuminen.

Stressi-Erkkiä ei kannata turhaan pelätä, se kuuluu elämään. Ei anneta kuitenkaan hienojen hetkien mennä ohi Stressi-Erkin takia. Ympärillämme tapahtuu koko ajan kaikkea ihastelemisen arvoista. Kuten tämä syksy ja nämä uskomattoman värikkäät lehdet.

Huomenna on perjantai!!! Veikkaan, että silloin moni heittää hyvästit Stressi-Erkille. 😉 Pitäkää hauskaa ja rentoutukaa.

Stressitöntä viikonloppua kaikille!

<3:Venla

37 Kommentit

 1. taru

  Tosi kiva tämä postaus ja kun vielä toivoin tätä:). Kun itselläni tuo stressi sattuu liian usein vierailemaan, mutta tästä sain kyllä joitan lisä niksejä sen pois saamiseksi! Ja vielä hienoja nuo kuvat:)

  • Venla Savikuja

   Voi mukava kuulla, kiitokset! Oikein rentouttavaa viikonloppua sulle ja paljon tsemppiä syksyyn! 🙂

 2. Daniela

  ihana postaus ja pidä säki hauska viikonloppu (: Oisko sul jotain vinkkejä muuten et miten sais itteään niskasta kiinni ja alkais liikkumaan enemmän? (:

  • Venla Savikuja

   Kiitos paljon! 🙂 Mieleisen lajin löytäminen innostaa liikkumaan, koska luonnollisesti silloin sen harrastaminen on kivempaa ja saat liikunnasta positiivisia kokemuksia ja hyvää oloa. 🙂

 3. Tiitu

  Kiitos Venla :). Tää tuli oikeaan aikaan, tuntuu on vetänyt itsensä äärirajoille viimeisen viikon aikana ja sama tahtii jatkuu ensi viikolla työn puolesta.. Ennen kuin loma alkaa. Onneksi tää muistuttaa, kuinka voin nauttia huomisesta vapaapäivästä ilman stressiä :).

  • Venla Savikuja

   Todellakin nautit hetkestä ja otat iisisti, tai teet sitä mikä ikinä saakaan sut rentoutumaan. Ihanaa vapaapäivää sulle 🙂

 4. Sanni

  Olipa hauskasti kuvailtu Stressi-Erkki 😀 On se aikamoinen jätkä, onneksi häädettävissä. Rentouttavaa viikonloppua sinulle! 🙂

  • Venla Savikuja

   Hahaa no nimenomaan, on se kyllä semmonen 😀 Kiitokset, samoin sulle, nauti!! 🙂

 5. Millaaa.

  Ääää, venla oot niin ihana, oot mun inspiraatio ja kun sun blogi postauksia lukee tulee aina parempi mieli. Kiitos tästä ihanasta ja tsemppaavasta postauksesta! itellä stressi – Erkki on liianki tuttu :D. Mutta Onneks pian taas viikonloppu (: tosi ihanaa ja sterssitöntä viikonloppua myös sulle! <3

 6. Saara

  Hahah, hauskasti kirjoitettu! 😀 Osu juuri sopivaan aikaan tää juttu, josko osais nyt huumorin kautta käsitellä Stressi-Erkkiä.. Ainakin voi yrittää..!

  • Venla Savikuja

   Mainiota! Huumori auttaa kyllä selviämään monesta 😉 Paljon tsemppiä ja iloa arkeen sulle 🙂

 7. Ulla

  Ja taa niin hyvä kirjoitus, mahtava taas lähteä töihin tämänn luettua… ilman Erkkiä :D:D
  Ihanaa viikonloppua sinullekin !!!

 8. Jenni

  Olipa tosi ihanasti kirjotettu postaus! Samaan aikaan hieman huvittava mutta silti täyttä asiaa ja tuli todella hyvä fiilis! Kiitos paljon,nämä vinkit tuli todella tarpeeseen 🙂

  • Venla Savikuja

   Voi kiitokset, mielettömän mukava kuulla, jos auttoi ja tuli hyvä fiilis, se oli tarkoitukseni! Koen, että joskus on hyvä lähestyä vakavempia asioita huumorin kautta! 🙂

 9. Victoria

  Tästä oli tosi paljon apua mulla on tänään enkun koe,hammaslääkäri, koulussa esiintyminen missä mä laulan yms.. Kiitos venla autoit tosi paljon<3 oot tosi hyvä kirjottaa tämmösiä! Hyvää viikonloppua<3

  • Venla Savikuja

   Voi kiitos ihanan piristävästä kommentista, se ilahdutti todella! Paljon tsemppiä ja energiaa sinne suunnalle! 🙂 <3

  • Venla Savikuja

   Tosi kiva kuulla, jos edes vähän auttoi! Paljon jaksamista ja tsemppiä sulle 🙂

 10. memmi

  Olipa loistavasti kirjotettu! 😀 Taitaapa Erkki olla munkin luona vierailulla, päätettiin tuossa yöllä puoli neljän aikoihin yhdessä alkaa huudattamaan mun aivoissa tenttimatskua läpi, mitäpä sitä nyt turhaan nukkumaan! Nytpä vasta onkin fressi oli lähtee tenttimään.. Tosin, viime viikolla oltiin vähän hurjemmalla tuulella ja alettiin tähän samaan hommaan jo ennen kolmea yöllä 😀 Mutta hei, hyvää viikonloppua sullekin! 🙂

  • Venla Savikuja

   😀 Hahaha juuri tuota tarkoitin. Oikeen klassinen Stressi-Erkin temppu. Voi ei! 🙁 Toivottavasti tentti meni silti jees, ja ehdit nyt levätä! 🙂

 11. Krista87

  Ai jumantsuikkeli nainen sä olet sitten ihanan motivoiva ja piristävä ihminen! Oon seurannut sua satunnaisesti Instagramissa, ja jotenkin ajatellut että oot varmaan joku yli-ihminen; tyyliin miltei asut salilla ja syöt vaan jotakin punttiesojen safkaa tai oot vähintään hurahtanut johonkin superfood-villitykseen, mikä tuntuu nyt olevan miltei jokaisen terveellistä elämän korostavan blogin ydin. Tylsäätylsäätylsää. Tänään sitten eksyin lukemaan ensimmäistä kertaa sun blogias, ja miten väärässä oonkaan ollut! Vaikutat tosi järkevältä ja jalat maan pinnalla olevalta tyypiltä, ja oli ihana nähdä että säki herkuttelet ja syöt kuin ”tavallinen kuolevainen”, ja oot silti noin upeessa kunnossa! :)Sain tästä blogista jotenkin niin paljon virtaa, että painelin samantien salille (mitä ei ole muuten tapahtunut btw vajaaseen kolmeen viikkoon… :D). Ihanan aurinkoista syksyä, jatkahan samaan malliin! 🙂

  • Venla Savikuja

   Oi kiitokset, olen todella otettu, että kommentoit nyt. 🙂 Aivan mahtava kuulla, sillä juuri tähän pyrin: Motivoimaan ihmisiä liikkumaan. Näytän, että itse elän ihan tavallisesti, perus terveellisesti. En hifistele sen kummemmin, enkä todellakaan harrasta dieetteja, vaan syön säännöllisesti, nukun riittävästi, treenaan, haastan itseäni, säilytän mukana ilon, ja kuuntelen kroppaani. Ja todellakin myös herkuttelen! 🙂 Kiitos kannustuksesta, energisiä treenejä ja ihanaa syksyä sulle!

 12. Jutta

  Voi ihana Venla!! Tämä postaus tuli niin hyvään saumaan tässä kaiken stressin keskellä. Tämän luettua nousi aivan hymy hyylille ja heti tuli parempi olo! Kiitos tästä ja ihanaa viikonloppua sekä syksyä sinulle! <3

  • Venla Savikuja

   Oii, ihanaa jos tuli edes vähän parempi mieli<3 Paljon tsemppiä ja jaksamista syksyyn sulle!

 13. Pincha

  Kiitos hauskasta tavastasi kertoa stressistä! Ensimmäinen kerta kuin sana ”stressi” sai minut hymyilemään. 😀 nimimerkillä naamastani näkee stressin…

  • Venla Savikuja

   Mukava kuulla! Joskus on hyvä lähestyä stressiä humoristisemmin ottein. Paljon tsemppiä sinne suunnalle! 🙂

 14. Kristiina / Deko 133

  Taidokkaasti kirjoitettu asiateksti, tuot mielenkiintoisella tavalla esille monipuolisia ja tärkeitä pointteja. 🙂 Stressi-Erkin tiedostamista ja häätämistä voisi harjoitella itsekin yhä ahkerammin.

Lähetä kommentti