29.01.2016 | 19 Kommentit

SUOMI ON PASKA MAA VAI ONKO?

Missä vaiheessa yltäkylläisyydessä kylpeminen alkoi tehdä meistä kiittämättömiä ja onnettomia?

Sen sijaan, että keskittyisimme näkemään mitä hienoa meillä jo on, näemme vain mitä meiltä puuttuu.

Missä vaiheessa systeemimme meni niin, että mitä enemmän meillä on, sitä vähemmän siitä ollaan valmiita jakamaan heikommille?

Missä vaiheessa hyvinvointivaltion etuoikeuksista tuli itsestäänselvyyksiä?

Meidän jokaisen olisi syytä muistaa, että monessa maassa:

 • ei ole olemassa PASKAA KOULURUOKAA -sillä maassa jossa lasten aliravitsemus on suuri ongelma, ruokaa ei ole välttämättä ollenkaan, saati että sitä olisi koulussa tarjolla.
 • ei ole olemassa PASKAA JULKISTA TERVEYDENHUOLTOA – sillä terveydenhuolto mahdollisuus ei ole itsestäänselvyys, monelle sitä ei ole valitettavasti tarjolla ollenkaan.
 • ei ole olemassa niitä koko luokan kesken tehtyjä PASKOJA ikäviä hammaslääkärin vuosittaisia tarkastuksia ja reikien paikkauksia – sillä hammashuoltoa ei ole välttämättä tarjolla ollenkaan  (tai jos on, niin se on niin kallista, ettei siihen ole yksinkertaisesti varaa),  sen saattaakin nähdä monien ihmisten hampaiden kunnosta.
 • ei ole olemassa PASKOJA OPETTAJIA -vaan kouluttautuneita ihmisiä, joita kunnioitetaan, sillä oppimisen jano on suuri maassa, jossa koulumahdollisuus ei ole itsestäänselvyys.
 • ei ole ongelmaa siitä, että on PASKAT RUMAT VAATTEET – sillä jos vaatteita ylipäätänsä on edes yhdet kappaleet, ollaan niistä iloisia.
 • ei ole olemassa PASKOJA LIIAN ISOJA TAI PIENIA TISSEJÄ JA HUULIA – sillä sen sijaan terveys on se mitä arvostetaan ja siitä osataan olla kiitollisia.
 • ei ole olemassa PASKOJA LASTENTARHANOPETTAJIA -sillä päivähoitomahdollisuutta on tuskin ollenkaan. Ja mikäli isovanhempia tai sisaruksia ei ole hengissä, ei hoitomahdollisuutta yksinkertaisesti ole. Jos siis kouluttautunut lastentarhanopettaja olisi tarjolla, olisi se lottovoitto, josta osata olla kiitollinen.

Edellä mainittu ei tarkoita sitä, ettenkö ymmärtäisi, että Suomessakin on varmasti paljon kehitettävää.

Suomessa meidän kannattaisi varmaan kuitenkin olla enemmän huolissamme siitä, että voimme jatkossakin säilyttää nämä hyvät julkiset palvelut, joita on syytä osata arvostaa.

Pohdiskelevaa perjantaita kaikille!

<3:Venla

19 Kommentit

 1. Laura

  Tottapa turiset. Mullakin on muuten just tollaiset Sorelit, mitä sulla jalassa. Aivan ihanat kengät!

 2. Annukka

  Just näin! Listaan voisi vielä lisätä kuinka meillä on paska julkinen liikenne, sääolosuhteet ei koskaan miellytä ja aina kaikki on vaan pielessä. En tarkoita etteikö itseäni koskaan ärsyttäisi että bussi tulee 20min myöhässä ja pitää seistä pakkasessa paleltumassa, mutta ainakin tää allekirjoittanut täällä on yrittänyt alkaa nauttia niistä elämän pienistä TÄRKEISTÄ asioista. Minkään ei pitäisi olla itsestäänselvää.

 3. Juuli

  Tosi hyviä muistutuksia kaikille. Ite teen työtä jossa näkee valitettavan paljon elämän nurjaa puolta. Mutta se kyllä toimii valtavan hyvin siinä, että osaa olla kiitollinen just kaikesta mitä on, eikä valittele turhasta.

 4. Henna

  Niin totta joka sana! Ihminen on/olis niin paljon onnellisempi kun ymmärtäisi mikä on oleellista ja mikä ei. Itseäkin on alkanu ärsyttää suunnattomasti se miten kaikesta löydetään jotain valittamisen aihetta ja varsinkin some on pullollaan kirjotuksia siitä miten paskaa on milloin mikäkin. Mutta täytyy itse keskittyä siihen oleelliseen eli kaikkeen mikä onkaan hyvin tällä hetkellä 🙂 olen muuten koulunkäyntiavustajana ala-asteella ja voin kyllä sanoa että ruoka ei todellakaan ole paskaa 😀 hyvää ja melko monipuolistakin, kaikki allergiat sun muut otettu huomioon. Ei ole näin monessa muussa maassa 🙂

 5. Onnekas.

  Totta se, että olemme onnekkaita kun saamme tähän maahan syntyä ja meillä on siihen mahdollisuus. Mutta Suomessa voi olla ja onkin huono julkinen terveydenhuolto. Vaikka se olisi olemassa, eikä sieltä saa mitään apua, silloin se on sama kuin sitä ei olisi ollenkaan. Olen onnekas etten joudu käyttämään näitä, siksi tämän sanon. He ketkä joutuvat ja saavat huonoa tai ei palvelua ollenkaan, eivät ole sitä ansainneet, koska maksavat veroista sen ihan kuin muutkin. Suomea kuvataan hyvinvointivaltiona, ja verot sen mukaiset, jotakin sen eteen pitäisi myös saada.

  • Minä vaan

   Samaa mieltä kuin onnekas! Paikkakuntani terveydenhulto, noh.. Terveyskeskus täynnä lääkäreitä, jotka eivät ymmärrä tai osaa puhua suomea. Muutenkin jooh.. Esimerkiksi tapaus kun sain pahan allergisen reaktion ja tulehduksen koko kroppaan. Lääkäri katsoi minua kauhuissaan ja sanoi, että hyi apua o.O Määrättiin sienilääkkeet ja kropassani olleet paiseet alkoivat märkimään. Vasta viidennellä lääkärikerralla sain lähetteen allergiatutkimuksiin -_- Tai kerta kun menin lääkäriin ja minulla sanottiin olevan luultavasti syöpä, mutta tutkitaan vielä. Jatkotutkimuksissa sanottiin, ettei ole mitään hätää, että kyseessä oli ihan muu asia ja kaikki hyvin. Suomen terveydenhulto saattaa olla juu mielenkiintosta… Mutta muuten olen kyllä todella tyytyväinen kaikkeen 🙂 Ilmainen kouluruokailu esim. on todella todella tärkeä asia kun joillakin lapsilla/nuorilla se saattaa olla päivän ainut lämpöinen ruoka, mitä he saavat. Suomi on hyvä maa asua!

 6. Tiina

  Olipa ajatuksia herättävä kirjoitus ja niin maanpinnalle palauttava! Voi kun me suomalaiset ymmärtäisimme,ettei kaikkea voi ottaa itsestäänselvyytenä. Ps.olen uusi lukijasi 🙂

 7. Sami

  On Suomi silti p*skempi maa kuin muu länsimaa. Ainoa hyvä on se, että täällä neljä vuodenaikaa. Ei riidä lahkeet, muuten lähtisin täältä pois esim. Australiaan.

 8. NP

  Tämä on niin totta!
  Niin kauniisti osaat kirjoittaa, tällaista on ilo lukea sekä pysähtyä miettimään mistä saa olla oileasti kiitollinen (:

 9. Sanna

  Suomessa asiat ovat tällä hetkellä hyvin, mutta muuttumassa radikaalisti.

  Lastentarha maksuja, kuinka monella on kohta enää varaa maksaa niistä?

  Myös, me ei voida tällä hetkellä asialle mitään että on nälänhätää. Isoja lahjoituksia on tehty kehitysmaille. Mutta mihin rahat katoavat? Jos rahalla saataisi ratkaistua näitä niin ei maailmassa olisi nälänhätää tai ongelmia.
  Miksi sotia ei vieläkään ole pystytty estämään?
  Siinä kysymykset mihin odotan vastauksia vieläkin..

 10. Fani

  Mahtava kirjoitus. 🙂 Allekirjoitan täysin saman asiat! Suomessa on myös asioita joihin pitäisi vielä panostaa, mutta en kyllä yhtään ymmärrä jos sanotaan että Suomi olisi paska maa. Sillä meillä on täällä asiat todella todella hyvin verrattuna moneen muuhun maahan. 🙂

 11. Tiina

  Suomessa alkaa kyllä olla tosiaan jo liian kallista ja leikkauksiakin meinataan tehdä vääriltä ihmisiltä… Kesätöitä on vaikea saada koska tarvitsee työkokemusta mitä ei ala-ikäisenä helposti saa. Mutta varmaan muissakin maissa on tällee, en tiiä. Tosi monet asiat silti on Suomessa lähteny alamäkeen. Ei kyllä oikeen mikään noista. Paitsi että kouluruokaan ei kyllä joka paikassa panosteta yhtään. Herää kysymys että miksi tehdä huonoa ruokaa (perunamuusissa raakoja paloja yms.) kun olis rahkeet tehdä hyvää ruokaa? Ehkä se itsestäänselvyys vaikuttaa siihen, ei tarvitse panostaa enää koska ruokaa se kuitenkin on ja muualla ei välttämättä saa ruokaa lainkaan. Mutta niin, samalla rahalla pystyis varmasti tekemään sitä perunamuusia ihan kunnollakin. Okei se ei todellakaan ole se Suomen ongelma, täällä ongelmat on musta ehkä enemmän ihmisiin/kansaan liittyviä ku julkisiin palveluihin. Musta sekin on tyhmää että suomi lahjoittaa rahaa Kreikalle tai kehitysmaille, mutta tosissaan mitään ei tunnu tapahtuvan ja sitte ihmetellää miksi pitää alkaa leikkaamaan OMIEN kansalaisten tuloja. Musta Suomalaisten pitäs ajatella ensin niin että tehdään omalle kansalle niin että asiat on suurinpiirtein kaikilla niin hyvin ku voi olla. Tai tulee päällimmäisenä mieleen se että opiskelijoilta vaaditaan hirveitä summia koulukirjoista ja kaikesta ja sitte tulot on tosi pienet. Mun vanhemmilla ei ainakaa ole varaa maksaa oikeasti mun juttuja eikä omiaankaan melkeen… Tai siis ite ainakin saan maksimitulot ja sekään ei riitä mun itteni elättämiseen kunnolla. Ja taas kasvaa eriarvoisuus: luokkakaverilla saattaa olla kunnon luksusasunto ja luksusateriat, harrastukset ja kaikki rikkaiden vanhempien takia. No, se ei ole todellakaan se mitä mä tavoittelen, mut nykyään on lähes mahdotonta olla onnellinen ilman rahaa. Saan koko ajan pelätä että millon tulee sähkölasku ja riittääkö mun rahat siihen enää? Ja sitten se että roskaruoka ja ulkomaalainen ruoka on halvempaa ku terveellinen ja kotimainen ruoka… Joo hintalaatusuhde mutta mä oikeasti haluaisin ostaa aina kotimaista ja terveellistä. Mutta salaatin ainekset maksaa yli kympin jos ostaa kotimaista, ja se mäkkärin täyttävämpi hampurilainen maksaa pari euroa. Silti ostan salaattia, mut kaikki ei ja sitte ihmetellää miks kaikki lihoo. Ku kaikilla ei vaan riitä rahat siihen terveelliseen ja kannattavampaan ruokaan. Mullakaan ei riittäis jos en olis saanut joululahjaksi rahaa… Ja tiedän, koulusta saa ruokaa mutta se kasvisruuan ateria on niin iso etten saa sitä alas (se siis laitetaan valmiiksi oppilaille) ja sitten muuten on aina jotain liharuokaa ja lihaa en syö. Valitan varmaan aika turhasta nyt mutta musta silti ois kannattavampaa laskea terveellisen ruuan hintoja ja nostaa roskaruuan, onko se sitten tosiaan mahdotonta?
  Nykyään maapallolla on vaan liikaa kaikkea. Ei täällä Kuopion keskustassakaan tarvittaisi kymmentä eri ruokakauppaa vierekkäin, kuitenkin osa ruuasta menee roskikseen ja se on täysin haaskausta! Tääkin taitaa kyllä olla monessa maassa sama juttu että ei siinä. Eli Suomi ei ole paska vaan maapallo ja sen eriarvoisuus. Arvostan kaikkia noita asioita kyllä todella paljon, ei noissa edes ois sinällään mitään parannettavaa Suomessa, mutta muissa asioissa ois ja muissa maissa sama asia. Päästöjä pitäis vähentää, julkista liikennettä lisätä, yksityisautoilua vähentää, lihan ja eläinkunnan tuotteiden syömistä vähentää… Yms. Toivottavasti löysit pointin tästä sekavasta tekstistäni :D… Eli en mollaa suomea vaan koko maapalloa.

 12. Sarppa

  Joo Suomessa on paljon hyvää ja uskon ymmärtäneeni, että ajat takaa tällä postauksella sitä, että ne mahdollisuudet mitä meillä täällä on ei oo mahdollisuuksia monille muille ja pitäis olla kiitollinen että on mahdollisuus vaikka hammaslääkäriin tai opiskeluun. Ja oon samaa mieltä.

  Mutta joskus kun ihmiset valittaa jostakin niin siellä saattaa taustalla olla joku oikea, kipeä kokemus, ei ainoastaan kiittämättömyys. Esimerkiksi Suomessa on paskoja opettajia. Osa on hyviä, työlleen omistautuneita, oppilaitaan kannustavia koulutettuja ammattilaisia. Sitten on niitä, joilla on se koulutus joo, mutta jotka haukkuu, nöyryyttää ja kiusaa oppilaitaan. Mulla on ollut useampi sellainen opettaja valitettavasti ja ne on yksi syy mun terveyden romahtamiseen myöhemmin elämässä. Joten kyllä, Suomessa on paskoja opettajia, mutta ei kaikki opettajat ei ole paskoja, ja paskoista opettajista huolimatta ilmaisesta mahdollisuudesta opiskella tulee olla kiitollinen.Ja on olemassa paskaa julkista terveydenhuoltoakin. Ihmiset, jotka oikeasti tarvitsee apua, ja joiden kuuluisi sitä julkiselta puolelta saada eivät saa. Esimerkiksi mielenterveysongelmat on loistava esimerkki. Kukaan ei ota tosissaan julkisessa terveydenhuollossa ennen kuin oikeasti yrität tappaa itsesi. Joskus siinä kohtaa on myöhäistä enää auttaakaan. Joten musta on oikeus kritisoida kovinkin sanoin julkista terveydenhuoltoa tai opettajia, jos siihen on joku peruste. Tulee olla tietysti kiitollinen ylipäätään siitä että mahdollisuus terveydenhuoltoon ja koulutukseen on, mutta pitää voida myös käydä brutaalin rehellistä keskustelua asioista. Ja kuten sanoin, aina taustalla valittamisessa ei ole kiittämättömyys. Joskus kyse voi olla oikeasti kipeistä/vaikeista kokemuksista omasta tai läheisten elämästä.

Lähetä kommentti