17.03.2014 | 16 Kommentit

Super herkullinen gluteeniton mustikkapiirakka & oliivifocaccia

Provena perustuu kotimaiseen puhdas kauraan. Kaura on ravitsemuksellisesti todella tärkeä raaka-aine keliaakikoille. Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

Myös monet muutkin kuin keliaakikot ovat kokeneet vatsansa toimivan huomattavasti paremmin noudattamalla gluteenitonta ruokavaliota.

Kokemuksesta voin sanoa, että Provena -tuotteet ovat siitä mainioita, että ne ovat rakenteeltaan aivan samanlaisia kuin ”normi” tuotteet. Voit siis heittää hyvästit niille lössähtäneille, epäonnistuneille ja mauttomille sämpylöille ja leivonnaisille. Mikäli jollain sellaisia kokemuksia gluteenittomista tuotteista on. Käsi ylös! Mulla on ainakin. Usein tuntuu, niin harmillista kuin se onkin, että se gluteeniton vaihtoehto, on se mauton pahvinen korppu, kuiva muffinssi tai keksi. Mutta ei onneksi enää. Sillä näillä Provenan tuotteilla loihdit oikeasti yhtä maukkaita herkkuja kuin muilekin syömäreille.  Ja et todella huomaa eroa, syötkö gluteenitonta vai gluteenipitoista tuotetta, maku on yhtä herkullinen. Lisäksi kauran ansiosta Provena tuottteista on saatu myös ravitsemuksellisesti mainioita, koska kaura on luontaisesti ravintorikas verrattuna muihin gluteenittomiin viljoihin.

Sain tässä kuussa kokeiluuni Provenan gluteenitonta täysjyväkaurajauhoa, jota voi käyttää niin makeisten kuin suolaistenkin leivonnaisten taikinassa. Kaura tuo leivonnaisiin eritoten kuitua,  rakennetta ja makua.

Minä leivoin:

Luumukirsikkatomaatti-jalapeno-oliivi-focacciaa

Resepti:

Laita kulhoon 4dl kädenlämpöistä tai lämpimämpää vettä. Lisää joukkoon suola, 1 puristettu valkosipulin kynsi, puoli desiä oliiviöljyä, sekä lopuksi 9dl Provena gluteenitonta täysjyväkaurajauhoa, johon olet sekoittanut mukaan pussillisen kuivahiivaa.

Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella n.2 minuuttia. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia.

 Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta käsin pyöreä leipä.  Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia.

Sitten valmistele voiteluöljy. Mittaa kuppiin puoli desiä oliiviöljyä ja laita joukkoon 2 valkosipulinkynttä puristettuna, sekä revitty tuore rosmariini.

Painele kohonneeseen focacciaan sormella tiheästi syviä koloja. Voitele pullasiveltimellä yrttiöljy leivän pintaan. Painele kuoppiin vuoroin jalapeno-oliiveja, vuoroin halkaistuja luumukirsikkatomaatteja.

Paista focaccia 225 asteessa uunin keskitasossa 15-20 minuuttia.

Tarjoile esimerkiksi maustamattoman tuorejuuston kera. Mmmm so good! Ei muuta kun kaikki leipomaan.

 Käykää kaikki  äänestämässä focaccia-reseptiä reseptikilpailussa! Löydät kilpailun täältä: http://www.fitfashion.fi/provena  Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Provenan tuotepaketteja!! Nyt kaikki äänestämään ja leipomaan tietty! 😉

En malttanut olla leipomatta viikonloppuna samoista gluteenittomista täysjyväkaurajauhoista myös makeaa leivonnaisversiota, joten tein focaccian lisäksi myös rahkaisaa herkullista mustikkapiirakkaa.

Mustikkapiirakka resepti:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Vatkaa kulhossa vaahdoksi 125 g voita ja 3/4 dl intiaanisokeria  (eli täysruokosokeria, joka on ainoastaan kuivattu ja näin ollen muutoin käsittelemätön) lisää joukkoon 1 kananmuna.

Vatkaa seuraavaksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet : 2 ja puoli desiä Provena gluteenitonta täysjyväkaurajauhoa ja 1 teelusikallinen leivinjauhetta. Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle.

Levitä päälle  2 purkkia vaniljalla maustettua rahkaa ja n. 400g mustikoita.

Paista uunin keskitasolla n. puoli tuntia. Ja ei muuta kun herkuttelemaan. Helppoa ja nopeaa, vai mitä?

Meillä nämä herkut otettiin oikein hyvin vastaan. Sen takia mulla ei olekaan uuninjälkeistä kuvaa kypsyneestä piirakasta, sillä piirakka ehti jo kadota parempiin suihin, ennen kuin ehdin napsaista kuvan. HUPS ja NAM NAM!

Postaus toteutettu yhteistyössä Provenan kanssa.

<3:Venla

16 Kommentit

  1. maria fernanda

    Hello, Could you posted in english? because when I use google translater, I’m not able to understand what it saids … I hope you can cause it looks really good

  2. Nefer

    Vau, kiitos!
    Juuri tänään pohdiskelin, että onkohan kaurajauhoa olemassa, kun saan huomenna tietää että onko se keliakia joka minua vaivaa.

  3. Käyttäjä520

    Moikka!

    Itse käytän gluteenittomia tuotteita, mutta olen tähän asti käyttänyt jauhoseosta. Esim pizzaa tehtäsessä taikina oli läpinäkyvää ja ei hirveän miellyttävän näköistä. Eli onko tuolla täysjyväkaurajauholla ja sillä jauhoseoksella jotain eroa.

    Sulla on ihana blogi!<3

    • Anni

      Itse teen glut. pitsataikinan niin, että
      1) sekoitan nesteen joukkoon ensin kaurahiutaleita niin paljon että on melko sakeaa,
      2) suolan ja hiivan lisään nesteeseen sellaisenaan tai jauhojen joukossa(riippuen tietenkin onko tuore-/ kuivahiivaa)
      3) Neste-kaurahiutale-seokseen lisään jauhoja (yleensä Jytteä, mutta muistakin tulee hyvää) niin paljon että irtoaa käsistä, eikä ole tahmeaa. 4) Lopuksi vielä loraus öljyä.

      Taikina on helppo kaulita leivinpaperille ohueksi levyksi ja on muuten tosi hyvää! Esimeksiksi poikakaverini, joka ei ole keliaakikko, sanoo tämän pitsataikinan olevan parempaa kuin tavallisen, vehnäjauhoista tehdyn taikinan 🙂

      Kaiken lisäksi kaurahiutale tekee pohjasta ruokaisamman ja täyttävämmän 🙂
      Toivottavasti tämä ”ohje” ei ole liian sekava 🙂

  4. Stella

    Ihan mahtavat reseptit!!tota foccacciaa kokeilen kyllä heti huomenna 🙂 kiva saada uusia idiksiä gluteenittomaan ruokavalioon!:)

  5. Ulla

    Hmm.. Oko sulla Venla keliakia ? Vai muuten vaan kokeilussa Provena. 🙂

    Itselläni on 🙂 Ja yllätyin ihanista ohjeistasi 😉 Kokeilemaan siis..

    Sulla on niiin ihana Blogi!!! Kuvat on mahtaviii.

    Provenalla on par

  6. Pipa S

    Moi 🙂
    Mahtava blogi sulla ja nämä ruokapostaukset on oikea arjen pelastus, kun ei oma luovuus riitä kaiken kiiren keskellä. Nopeaa ja terveellistä, siihen pyrinkin, kun ruoka on ollut pitkään vaikea asia minulle (sairastan/sairastin blulimiaa), joten täytyy keskittyä syömään ravinnerikasta ruokaa kohtuudella. Jatka samaan malliin 🙂 Mahtavaa kevättä sinulle!
    http://lifeofpipa90.blogspot.fi/

  7. Titiuu

    Vau, pitääpä kokeilla! 🙂 Tiedätkö muuten, että voiko tätä tai muuta gluteenitonta jauhoa käyttää ihan saman verran ohjeissa kuin vehnäjauhoa?

  8. Pauliina

    Hellurei!:) Mahtavat lihakset! Oon ite alkanu kans pikkuhiljaa treenaileen ni kerroppas et alotitko sä millä tavoin salitreenit? Siis kävitsä monesti ja teitkö alus kokovartaloreenin vai jaoitko reenit heti alussa?:) Katotsä aina tarkasti et mitä suuhus pistät vai syötkö huoletta kaikkee haluamaas?;) Ja kiitos kaikista sun kirjotuksistas!! On ollu opettavia ja ihanaa seurattavaa!:)

Lähetä kommentti