12.04.2016 | 28 Kommentit

Vegaani, joka tukee kotimaista maataloutta

Ensinnäkin kiitos kaikille teille lukuisille ihmisille, jotka olette lähettäneet kiitosta siitä, että olen puhunut näin mielipiteitä jakavasta aiheesta, vegaaniruokaohjeita ja muita vinkkejä jakaessani. On aivan huikeeta, kuinka selkeästi suurin osa on innostunut itsekin kokeilemaan kasvisreseptejä ja mahdollisesti myös jopa vähentämään lihankulutusta.

Tämä postaus on kuitenkin omistettu rakkaudella sinulle, joka lähetit kyseisen viestin:

”Tämä koko vegaani asiasi on aivan naurettavaa. Suomessa ei pystytä itse tuottamaan niitä tuotteita, joita te vegaanit syötte. Eli siis tuotteet tuodaan ulkomailta, sen sijaan sijaan, että tukisitte suomalaista maataloutta ja suomalaista elinkeinoa. Siksi minulla nousee verenpaine aina kun joku vegaani hippi alkaa aukomaan päätänsä. Joten mietippä vähän millaista esimerkkiä täällä annat!”

Minä syön mm.

suomalaisia herneitä

suomalaisia härkäpapuja

suomalaisia pellavansiemeniä

suomalaisia hampunsiemeniä

suomalaista lehtikaalia

suomalaisia ruusukaaleja

suomalaisia parsakaaleja

suomalaisia kukkakaaleja

suomalaista kauraa

suomalaista ruista 

suomalaista ohraa

suomalaista rypsiä

suomalaisia punajuuria

suomalaisia porkkanoita

suomalaisia sipuleita

suomalaisia lanttuja

suomalaisia nauriita

suomalaista parsaa

suomalaisia retiisejä

suomalaista palsternakkaa

Suomessa viljeltyjä bataatteja

suomalaisia tomaatteja

suomalaisia kurkkuja

Suomessa viljeltyjä maa-artisokkia

Suomessa viljeltyjä talvikurpitsoja

suomalaisia perunoita

suomalaisia mustaherukoita

suomalaisia punaherukoita

suomalaisia lakkoja

suomalaisia vadelmia

suomlaisia mustikoita

suomalaisia mansikoita

suomalaisia sieniä

suomalaisia salaatteja

Suomessa kasvatettuja yrttejä kuten tilliä, persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, timjamia, korianteria, kuminaa, minttua, oreganoa, rosmariinia

Eli älä huoli, ei hätää! Kyllä vegaanikin voi hyvillä mielin tukea suomalaista maataloutta, maatalouselinkeinoa ja valita lähiruokaa. Meille on tarjolla Suomessa kesästä pitkälle syksyyn runsas valikoima upeita lähialueilla tuotettuja värikkäitä vihanneksia. Talviajan keittiöön voi taas ottaa mukaan esimerkiksi talvikurpitsan ja maa-artisokan. 

Hyviä pohjoisessa Suomessakin kasvavia kasviproteiininlähteitä ovat siis mm. herne, härkäpapu, pellava, hamppu ja lupiini. Niitä voi käyttää ruoanlaitossa yhtämonella tavalla kuin soijaa, linssejä, kikherneitä ja kidneypapuja.

Jauhelihan voi siis korvata juurikin esimerkiksi kotimaisilla herne– ja härkäpapurouheilla, joita voi käyttää ruoissa jauhelihan lailla. 

Ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio voidaan siis koostaa haluttaessa vaikka pelkästään kotimaisista kasvikunnan tuotteista. Tällöinkin on tärkeää turvata B12-vitamiinin saanti ravintolisillä ja myös D-vitamiinin saanti on syytä varmentaa talven ajaksi esim. ravintolisillä. Kalsiumiin, sinkkiin ja omega 3-rasvahappojen riittävään saantiin kannattaa myös kiinnittää huomiota.

On hieman valitettavaa, että välillä joiltakin tuntuu unohtuvan se tosiasia, että maatalouttahan se kasviravinnon tuottaminen juuri on. Toivoisin suomalaisille kasviravinnontuottajille edes sen verran enemmän arvostusta, että heidät laskettaisiin näissä kommenteissa mukaan maataloustuottajien piiriin.

Nykyinen liharuoantuotanto ja luonnonvarojen kulutus on yksinkertaisesti kestämätöntä. Kasvisperäiseen ruoantuotantoon ja kulutukseen siirtyminen olisi nopea ja tehokas keino taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Fakta on, että eläintuotannon tulisi pienentyä, sillä väestön kasvaessa maapallon kantokyky ei tule sitä kestämään. Tätä korostavat kaikki tutkimuksia tehneet tahot. YK-raportin mukaan lihansyönti on suurin yksittäinen syy ilmaston lämpenemiseen.

Länsimaisesta ruokavaliosta saa energiaa huomattavasti yli tarpeen, mikä aiheuttaa ylipainoa sekä altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, aikuistyypin diabetekselle ja muille elintasosairauksille. Lihan vaihtamisessa kasviksiin/ tai korvaamisessa edes osittain kasviksilla on myös paljon terveydellisiä hyötyjä. Oikein koostettuna kasvisruoka vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sekä tiettyihin syöpätyyppeihin. 

Rakkain terveisin, se ” vegaani hippi”, joka jakaa vinkkejään juurikin hyvin aikein, eikä suinkaan ilkeyttään.

Peace and love!

<3:Venla

mm. tästä tutkimuksesta voit lukea lisätietoa kasvisravinnon vaikutuksista ympäristöön ja terveyteen.

28 Kommentit

 1. ipe

  Olen kritisoinut joitakin postauksiasi siitä, kuinka puhut suomalaisesta eläintuotannosta kuin se olisi muka samanlaista kuin muualla Euroopassa, vaikka näin ei ole. Näin ollen minusta on tuntunut, että yrität ajaa alas suomalaista maataloutta, ymmärtämättä mitä seuraksia sillä on. Nyt voinkin kommentoida, että olen iloinen, että omistit oman postauksen suomalaisille elintarvikkeille! Liian monet katsovat nykyään vain hintalappua, eikä ”Suosi suomalaista” -iskulause ole enää päällimmäisenä mielessä. Tästä tulikin mieleen postaustoive, jossa voisit kertoa mitä kaikkea hyötyä suomalaisten tuotteiden suosimisella on. Väittäisin, että suosimalla suomalaisia tuotteita työpaikkoja syntyisi lisää, talous låhtisi kasvuun ja ehkä samalla Suomessa tuotekehitys menisi eteenpäin ja syntyisi samalla uusi menestyksekäs vientituote. Ja toiselta kantilta mietittynä, jos Suomesta loppuisi kokonaan maatalout, siinä vähenisi samalla työpaikat muilta aloilta, kuten käy ilmi tästä pääkirjoituksesta http://www.koneporssi.com/uutiset/maatalouden-merkityksesta-kuljetuselin

 2. Susanna / Take a Breath

  Loistava postaus ja niin hienoa, että puhut (tai siis kirjoitat) suoraan näistä aiheista, kun sinulla on suuri lukijajoukko 🙂 Maailmaan tarvitaan enemmän keskustelua näistä aiheista, muuten tämä meno ei ikinä muutu!

 3. EevaRG

  Todella informatiivinen postaus, kiitos tästä! 🙂 Usein kuuleekin että kasvissyöjät eivät voi syödä kuin ”ulkomaista soijaa”. 😉

 4. Maria E

  Suuri kiitos Venla työstäsi maapallomme ja eläinten hyvinvoinnin eteen <3 kun kerroit ryhtyneesi vegaaniksi, innostuin aivan älyttömästi! Olen itse kasvissyöjä ja yritän koko ajan opetella enempi vegaaniruokavaliosta ja sinun blogistasi on apua tässä asiassa. Kiitos kiitos kiitos 🙂

 5. -K-

  Kiitos tästä hienosta postauksesta, teet hienoa työtä myös suomalaiselle maataloudelle!! Katsoin juuri fitness-päiväkirjoja ja sitä kautta tulin kurkkaamaan 🙂 Ja nythän on tulossa taas yksi hieno kotimainen tuote lisää markkinoille, nyhtökaura!

 6. Hanna

  Moi! Olisi kiva kuulla ajatuksiasi siitä miten sinä nyt näet entisen ”fitness ruokavaliotsi” ? Syötkö nyt esim enemmän eri viljoja kuin ennen, tai oletko muuten sallivampi herkuttelun suhteen? Entä voisitko vielä kuvitella olevasi mukana fitnesspäiväkirja ohjelmassa tai koetko elämäsi vielä sellaiseksi kuin se oli ohjelmasarjaa kuvatessa? 🙂

 7. terhi

  Voi, mua ärsyttää, että kun yrittää tehdä jotain hyvää tai oikein, niin sitten pitäisi tehdä kaikki täydellisesti. Kun vähentää vaikka lihansyöntiä tai ostaa enemmän luomua, mitä nyt vain, niin eiköhän löydy joku, joka valittaa että joku tapa ei olekaan paras mahdollinen, vaikka valittajan omat kulutustavat olisi täysin retuperällä. Mitä sitten, jos kaikki vegaanin syömät tuotteet eivät olisikaan tuotettu Suomessa?! Tuskin kaikki sekasyöjätkään syö vain suomalaista ruokaa.

 8. Janina

  Oon mielettömän onnellinen, että käyt tätä keskustelua! Ihanaa, että uskallat sanoa ajatuksesi ääneen, etkä pelkää käydä keskustelua ja vieläpä vastata asianmukaisesti ja asiantuntevasti. Itse olen ollut kasvissyöjä jo monta vuotta ja nyt en syö eläinkunnantuotteista kuin kalaa joskus. On tärkeää muistaa ostaa suomalaisia tuotteita! Mutta eihän se tosiaan sekasyöjillekään ole mikään itsestäänselvyys! Mielestäni se, että syökö suomalaista vai ulkomaista ruokaa ei ole riippuvaista siitä, syökö lihaa vai ei. Köyhyys, arvot yms. vaikuttavat siihen mitä valitset söit lihaa tai et. Toisekseen on tietysti hyvä suosia suomalaista, mutta vienti on tärkeä asia niin Suomessa kuin muualla maailmassa, joten ei ulkomaisten tuotteiden ostaminen ole pelkästään pahasta. Suomalainenkin talous niin kuin monen muunkin maan talous on riippuvainen kansainvälisistä markkinoista. Mielestäni mainoslause ”Suosi suomalaista” on oikein osuva! Sanokaa ihmeessä jos jollain on enemmän tietoa aiheesta kuin itselläni. Kiitos että jaksat ja, että olet kiinnostunut! Ihanaa päivää!

 9. A

  Just näin, oot ihan superihana kun jaksat antaa näin tärkeelle asialle ääntä! Tekis mieli sanoo jotain viisasta mut ei oo hirveesti sanoja, kiitos niin paljon <3 Inspiroit varmasti monia parempiin valintoihin, myös mua:)

 10. Sipuli

  Kiitos ihanasta postauksesta!! Havainnoillistaa hyvin, että on muitakin kotimaisiakin tuotteita, kuin liha-, muna- ja maitotuotteet. Itsekin pyrin vegaanina suosimaan nimenomaan suomalaisia kasvikunnan tuotteita. Mun mielestä tuot hyvin esille sen, että kasvisruokavaliolla ei pyritä kaatamaan kotimaista ruuantuotantoa ( niinkuin osa jostain syystä ajattelee). Arvostan suuresti, että tuot näitä asioita esille.

 11. Naanuska

  Hienoa että fiksusti argumentoiden seisot ajatustesi takana! Itse olen koko lapsuus/nuoruusikäni ollut vaikeasti allerginen lähes kaikille kasviksille ja hedelmille. Täten ne jäivät niin vieraaksi, että nyt aikuisenakaan en oikein osaa niitä syödä (vaikka nyt voin). Tiedostan ”ongelmani” ja kahden pienen tytön äitinä yritän koko ajan ryhdistäytyä enemmän, jotta heille näistä tulisi osa normaalia ruokavaliota. Mielelläni luen ko. ruoka-ohjeita vinkiksi ja katselen lautaskuvia (etenkin sinä kuvaat ne niin herkullisesti että inspiraatioita tulee! ) arvostan kovasti sitä mitä teet, olet ja ajattelet. Näinä ulkonäkökeskeisinä aikoina on hienoa että menet terveys ja hyvinvointi edellä – eikä päämääränä se miltä näyttää. (Joskin kauniskin olet 🙂 ) näin 3-kymppisen äidin iltojen ilo on lasten nukkumaan mentyä hetki omaa aikaa – venlan vinkkien ja positiivisuuden parissa. Kiitos! Ja tsemppiä, samaan malliin vaan 😉

 12. S

  Suosittelen liittymään Facebookissa paikalliseen REKO-lähiruokaryhmään, jonka kautta saa ostettua tuoreita tuotteita suoraan tuottajilta! Aivan huippu systeemi ja raha menee suoraan tuottajalle, ilman turhia välikäsiä! <3

 13. Tuuli

  Hyvä postaus! Itse oon ollut nyt kaksi vuotta vegaani ja voin sanoa, että suurin osa ostoskorissa olevista tuotteista on täysin suomalaisia! Järjetöntä väittää, että vegaanit suosisivat ainoastaan ulkomailta tulevia tuotteita.

 14. Johanna

  Moi! Hyvä kirjoitus! Muistathan, että ostamalla kaupan omia merkkejä ei oikein voi suoranaisesti sanoa tukevansa kotimaista maataloutta. Tärkeintä on suosia brändättyjä merkkejä, ei kaupan omia merkkejä. Mutta tämän varmaan tiesitkin. Mitä vähemmän esim. Pirkkaa ja Kotimaista -sarjaa ostat, ja niiden sijaan ostat juurikin niitä yritysten suoria merkkituotteita, sen enemmän tuet suomalaista tuotantoa. Ostamalla Pirkkaa suosit suomalaista kauppaa, et tuottajaa.

 15. Aada

  Sun blogia on mukava lukea. Itsekin yritän vähentää lihan syöntiä, tuskin kokonaan koskaan mutta kuitenkin vähentää. Terveydellisistäjin syistä on hyvä vähentää lihaa, sillä suosituksethan ovat että lihaa söisi viikossa about 300g, mutta mulla kyllä menee varmaan lähemmäs 800g/vko. Ja kysymys aiheesta poiketen mielenkiinnosta kysyn, että syötkö esim itse kalastettua/ kotimaista kalaa?

 16. Lemmi

  Kiitos Venla tästä postauksesta! On olemassa myös käsite fennovegaani, joka meinaa juuri sitä, että koetetaan elää vegaanisesti ja kotimaisilla kasviksilla. Itse käytän toki soijapohjaisiakin tuotteita, mutta mitä kotimaisempi ja luomumpi niin sen parempi! Kommentti jonka sait on kyllä huvittava, vastaavia on tullut omallekin kohdalle useampia ja jotenkin ei aina tiedä miten niihin reagoida, varsinkin kun kommentoija ei halua kuulla omaa kantaa tai sitä miten asiat ovat oikeasti. Liian paljon vääriä käsityksiä ja tietoja on jokaisesta asiasta ja on toki vaikeaa löytää se kultainen keskitie. Oikein aurinkoista viikon jatkoa sinulle!

 17. Riina

  Hyvä Venla! Jämäkkä asenteesi ja suorasanaisuutesi saivat hymyn huulille heti työpäiväni alkuun!

  Kokkailu, erilaisten reseptien kokeilu ja uusien makuelämysten haaliminen ovat olleen jo pitkään yksi läheisistä harrastuksistani. Muutamia kuukausia sitten päätin itsekin tutustua enemmän kasvisruokiin ja etsin netistä mielenkiintoisen kuuloisia reseptejä niihin liittyen. Juurikin tuo Chocochilin nettisivu oli mainio löytö! Kokeilujen myötä tajusin kuinka tajuttoman herkullista ruokaa kasviksista oikeasti voikaan valmistaa ja erilaisten vaihtoehtojen määrähän vaikuttaa olevan ihan rajaton!! Herkullisuutensa lisäksi oli ilo huomata, että ruokahan on myöski todella todella täyttävää, tuomatta kuitenkaan sellaista raskasta tunnetta kuten esim. tuhdin pihvin jäljiltä. Pisteenä vielä ii:n päälle, kasvisruokailu tulee loppujen lopuksi huomattavasti edullisemmaksi! 😉 Intouduin ostamaan myös Vegaanin Keittiössä kirjan, joka on päässyt jo kovalle käytölle.

  Nykyisin elelen viikot vegaanina (poislukien raejuuston ja Skyrit, heh :D) ja viikonloppuisin sitten monesti valmistelen gurmee-henkisiä lihakunnan aterioita. Säilyypähän näin myös ajatukseni siitä, että ruokavalioni on riittävän monipuolinen ja kaiken tarpeellisen saanti on ainakin turvattu. Mielestäni tämäkin on jo suuri askel parempaan ympäristömme kannalta.

  Kasvisruokailukokeilut kyllä avasivat ovet aivan uuteen maailmaan myös ruokaharrastukseni osalta, mistä olen todella riemuissani! Suosittelen ehdottomasti jokaista kokeilemaan rohkeasti. Vegeily ei todellakaan ole pelkkää ruohoa ja nälässä kärvistelyä vailla makua!
  Herkullista ja iloista kevättä viikkoon 🙂

 18. Hantsukissa

  Kiitos postauksestasi, toivottavasti tämä avaa monen silmiä edes vähän. Maatalouskeskustelu onkin ollut todella vahvasti eläinperäisyyksiin painottuvaa. Mikäli alkuperäinen kysymyksen esittäjä lukee tätä postausta kommentteineen, olisi mukavaa kuulla ajatuksia, joita Venlan kirjoitus sinussa herätti. 🙂

 19. SannaU

  Kiitos tästä postauksesta! Itse vegaanina pyrin löytämään mahdollisimman paljon juuri kotimaista ja lähituotettua ruokaa. Vaihtoehtoja on onneksi tosi hyvin tällä hetkellä ja kesällä saadaan nauttia ihanista tuoreista kotimaisista kasviksista ja marjoista! Nämä sinun postaukset on inspiroivia! Jatka samaan malliin! 🙂

 20. Linda

  Ah, olen niin onnellinen että ryhdyit vegaaniksi ja myös jaat tätä hyvää sanomaa näin suurelle yleisölle. Sinulla on paljon vaikutusvaltaa, etenkin nuorten, arvoihin ja asenteisiin. Aiemmin lueskelin blogiasi sekä katsoin Fitnesspäiväkirjoja ja huomasin, että olet todella eläinrakas ja suhtauduit niin ihanan lämpimästi esimerkiksi koiraasi. Todella hienoa, että olet aito eläimistä välittäjä ja nyt tehnyt yhteyden eläinkunnan kärsimyksen ja ihmisten näitä hyväksikäytön välillä. Plus nämä vegaanisen ekologisuus, kotimaisuus, terveellisyys yms. pointit mitä ajat. Tykkäsin sinusta ennen mutta nyt vielä 100 kertaa enemmän. You go girl!

 21. Eva

  Aivan loistava poustaus! Suosin myös kotimaista ruokaa ja huomaan että lihan kulutukseni pienenee joka kuukausi lähes vahingossa. Kokkailen tosi paljon kotona ja poikaystävä kysyy nykyään jo vitsaillen ”onko tänään mitään lihaa?” =D

 22. Tiina

  Ihanaa!!!! Ensimmäinen vegaani joka tietää/tai myöntää, että ne ruoat herneistä porkkanoihin tulee myös maataloudesta! KAIKKI RUOKA TÄLLÄ MAAPALLOLLA JOKU VILJELEE!
  Olen aina vain kuullut vegaaneilta miten lihantuotanto ja sitä kautta koko maatalous haukutaan alimpaan helvettiin!
  Hienoa Venla!

Lähetä kommentti