29.11.2016 | 46 Kommentit

Viime aikoina olen pohtinut…

Viime aikoina olen jälleen pohtinut…

..miten voi olla mahdollista, että vielä vuoden 2016 Suomessa turkistarhaus on laillista? Miten joku eläin joutuu elämään koko pienen elämänsä ahtaassa ankeassa häkissä, vain jotta se voidaan lopulta tappaa takiksi tai takin kaulukseksi. Kyse on elävästä tuntevasta olennosta. Miten meillä voi olla koiraeläimiä kotona rakkaina lemmikkeinä, mutta kuitenkin toisia koiraeläimiä saa kohdella näin? Miten ylipäätänsä mitään elävää olentoa saa kohdella näin? Sairasta, käsittämätöntä ja hyvin surullista. Menneille ostopäätöksille ei voi enää mitään, mutta onneksi tulevaisuuden ostovalintoihin voi vaikuttaa. Joten ensi kerralla kun ostaa takkia, kannattaa huolella katsoa mistä materiaaleista se on tehty.

…miksi aina kun joku kertoo vastustavansa turkistarhausta, joku toinen haluaa tulla kertomaan, että Venäjällä ja Kiinassa asiat ovat vielä huonommin. Aivan niinkuin sen pitäisi jotenkin lohduttaa. Ei se ole mikään rakentava argumentti, jolla perustella tämän toiminnan jatkumista Suomessa.

..miksi viime viikolla paikalliselle pelastuslaitokselle soittaessani, minulle sanottiin etteivät ehdi auttaa variksenpoikasta. Lain mukaanhan tietääkseni sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Tilanne olisi ilmeisesti kuulemma ollut toinen, mikäli olisi ollut kyse harvinaisemmasta linnusta. Kärsimyshän on kuitenkin sama oli eläinlaji mikä hyvänsä. Jokaisessa numerossa puhelimen päässä neuvottiin soittamaan eri numeroon. Korkeasaarikin oli jo mennyt kiinni. Turhauduin. Hain kotoa pahvilaatikon, johon tein ilmareikiä, sekä pyyhkeen ja vein pienen avuttoman ystävän Viikin pieneläinsairaalaan, jossa ystävällinen lääkäri otti kaverin vastaan ja lupasi tehdä parhaansa sen auttamiseksi. (Lämmin kiitos siitä<3!)

..miksi aina kun joku sanoo, että on auttanut tai haluaisi auttaa eläimiä, joku kertoo, että maailmasta löytyy myös paljon hädänalaisia ihmisiä. Aivan niinkuin ne sulkisivat toisensa jotenkin pois. Vaikka yksi ihminen ei voisi pelastaa koko maailmaa, ei se tarkoita etteikö voisi omalla toiminnallaan vaikuttaa maailman kulkuun tai auttaa vastaan tulleita hätää kärsiviä, oli niillä sitten karvapeitettä tai ei. Oli kyse sitten kiusan kohteeksi joutuneesta luokkatoverista tai juttukaveria kaipaavasta yksinäisestä vanhuksesta, tai vaikka juurikin siitä loukkaantuneesta variksenpoikasesta. Lähimmäisenrakkaus, sitä ei mielestäni tässä maailmassa voi olla liikaa.

…toivottavasti viime viikon Black Friday ei innostanut ihmisiä ostamaan paljon kaikkea turhaa ja tarpeetonta vain siksi, että se on yhden päivän halvempaa, sillä valitettavasti ylikulutuksella on suora yhteys elinympäristöjen ja lajien katoamiseen. Koska allekirjoittanut ei löytänyt tarjouksista mitään sellaista, mitä olisi muutoinkin ollut hankkimassa, päätti hän suosiolla olla ostamatta mitään ja viettää Green Fridayta. Niin ja Fur Free Fridayta.

Mitä te olette viime aikoina pohtineet? Kaikki ihmetyksen aiheenne ovat tervetulleita.

Mietiskelevää tiistain jatkoa toverit rakkaat!

<3:Venla

46 Kommentit

 1. Venla Savikuja

  Kiitos, että osallistuit keskusteluun! Sanos muuta, jokapäiväisillä valinnoilla on vaikutusta. Kieltämättä tuntuu, että monesti valitettavasti unohdetaan kuinka olennaisesti juurikin lihansyönti ja nälänhätä liittyvät toisiinsa.

 2. Jari

  Tässä joitakin ajatuksia.

  Turkisten kulutus maailmalla ei ole riippuvainen Suomessa tehdystä turkisten tuotannosta. Jos markkinoiden vaatimia turkiksia ei tuoteta Suomessa, ne tuotetaan Kiinassa. Oletko katsonut Kiinalaisilta turkistarhoilta kuvattuja videoita? Googlesta löytyy. Suomessa turkiseläimille ei tuoteta tarpeetonta kärsimystä. Kiinassa turkiseläimiä ei pidetä edes eläiminä. Jos turkiseläinten kärsimyksiä haluaa vastustaa järkevällä tavalla, kannattaa pyrkiä vähentämään niiden kulutusta. Lisäksi, kunnes kysyntä saadaan loppumaan, kannatta tavoitella turkisten tuotannon siirtämistä maihin, joissa eläimiä kohdellaan mahdollisimman vähän kärsimyksiä aiheuttavasti.

  Itse hyväksyn turkistarhauksen, jos eläimille ei tuoteta ylimääräistä kärsimystä. Väitän, että suomalaisella turkistarhalla elävä kettu kärsii elämänsä aikana vähemmän kuin merkittävä osa luonnonvaraista ketuista. Luonnossa ketut kuolevat (valitettavasti) usein kitumalla ja kokevat elämässään suuria kärsimyksiä. Ne kuolevat nälkään, kapiin tai ne syödään elävältä toisen pedon toimesta. Vangittu kettu ei kärsi ikinä nälästä, sen sairauksia hoidetaan, ja se lopetetaan ilman kärsimyksiä. Vapauden menetys tuo toki kärsimystä, mutta ei välttämättä enempää mitä luonnossa elävä kettu kokee. Yhteenvetona, hyväksyn tuotantoeläinten pidon, jos niille ei aiheuteta ylimääräisiä kärsimyksiä. Kärsimyksetöntä elämää ei tarvitse taata, koska sellaista ei ole millään elävällä olennolla.

  • Unelma turkistarhattomasta Suomesta

   No eipä ole kummoiset Suomenkaan turkiseläinten olot.. Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä asustaa turkistarhalta karannut Otto-kettu, jonka jalat ja häntä ovat vääntyneet, koska se on joutunut elämään koko ikänsä pelkän verkon päällä. Juuri äskettäin katsoin uutiskuvaa suomalaiselta turkistarhalta: häkit ovat pieniä ja ankeita, ketut jahtaavat omaa häntäänsä kun ei mitään virikkeitä ole. Eli se siitä hyvästä eläimenpidosta ja kärsimyksettömästä elämästä.

   Ihminen ei tarvitse eläimen turkkia itselleen, sillä meillä on keinoja pysyä lämpimänä muillakin tavoin. Huomionarvoista on myös se. että turkistarhauksen ympäristöpäästöt ovat paljon korkeammat kuin esimerkiksi tekoturkiksen tuotannossa:

   http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/turkistarhaus-e….

   Onneksi monessa maassa turkistarhaus on jo lopetettu, viimeisimpänä Kroatia. Suomi laahaa jälkijunassa, mutta toivottavasti myös täällä nähdään turkistarhaton päivä pian. Uskon ja toivon, että tuleva sukupolvi on edellistä viisaampi, ja sadan vuoden päästä kauhistellaan miten tällaista elinkeinoa on ikinä edes ollut.

   ”Kärsimyksetöntä elämää ei tarvitse taata, koska sellaista ei ole millään elävällä olennolla.” <- Ihan järkyttävä kommentti suoraan sanottuna. Gandhin sanoin: ’The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.’

 3. Niina

  Todella hyvä ja ajatuksia herättävä postaus! 🙂 Mun mielestä on myös järkyttävää, että Suomessa edelleen turkistarhaus on lailillista.. Se on vaan niin väärin :/ Ihmettelen myös kovasti miksi useat ihmiset ottavat esille tuon ihmisten auttamis puolen kun sanoo, että haluaa auttaa eläimiä? Kyllä molemmat tarvitsevat yhtälailla apua 🙂 Itse lahjoitan sekä Amnestylle että WWF:lle, koska haluan tukea molempia enkä valita joko tai. Olipa ihmeellistä toimintaa kun kukaan ei auttanut tuota variksenpoikasta.. 🙁 Onneksi olit ihana ihminen ja lähdit itse auttamaan sitä <3 Itselläni on myönteisempi kokemus kun kerran soitin eläintensuojeluun ja sain sieltä nopeasti apua linnunpoikaselle. Siitä on aikaa jo, mutta taisivat tulla Korkeasaaresta, harmi kun se oli suljettuna silloin kun sä olisit sieltä tarvinnut apua :/ Mä oon päättänyt nyt etten osta turhia asioita joita en oikeasti tarvitse. Yhden laukun ostin jota olin katsellut kuukausia ja sain sen 30euroa halvemmalla. Oot todella taitava kirjoittamaan ja teet maailmasta parempaa paikkaa <3

 4. Venla Savikuja

  Kiitos kommentista Reetta! Niinpä, ja kuten tuohon ylle olevaan kommenttiin kirjoitinkin, myös nälkää näkevien lapsien ja tulevien sukupolvien oloihin ja maapallon tilanteeseen voi omilla jokapäiväisillä valinnoilla ja muita eläinlajeja samalla auttamalla vaikuttaa. 🙂

  Voimia sinulle<3

  • Reetta

   Kiitos vastauksesta! Ja niinpä, vegaaninen elämäntapa on vastaus moneen tämän hetken ongelmaan maailmassa. Kiitos vielä, näistä asioista on tärkeä puhua jotta muutoksia parempaan tapahtuu ✌️

 5. EevaRG

  Tuttuja ajatuksia todellakin! Se on kyllä jännä ilmiö, miten ihmiset aina kertovat, että on tärkeämpiäkin asioita kuin eläinten asiat, mutta eivät ehkäpä tee itse mitään näiden ”oikeasti tärkeiden” asioiden eteen. 😉

 6. Venla Savikuja

  Kiitos kun osallistuit keskusteluun Juulia! Niinpä, omilla teoilla ja esimerkillä on todella vaikutusta maailman menoon, halusi sitä tai ei.
  Pienistä puroista syntyy suuri joki.:)
  Monet asiat ovat kytköksissä toisiinsa: Lihansyöntiä vähentämällä/sen lopettamalla ja samalla eläimiä auttamalla voi vaikuttaa myös Afrikan lapsien oloihin.

 7. Nanna

  Ymmärrätköhän sä nyt täysin, mistä kirjoitat ja mitä puolustat?
  Selitäppä ihan kunnolla perustellen, miten ikinä meidän maapallon ekosysteemi ja sen biodiversiteetti kestäisi, jos me ajateltaisiin vain ihmislajia ja sen ensisijaisuutta?
  Mä voin vastata. Et mitenkään. Tuolla ajattelumallilla sun lapsilla ei tule olemaan paikkaa missä elää. Itseasiassa, tuskin onkaan. Nyt ne valot päälle.

 8. Venla Savikuja

  Suosittelen perehtymään aiheeseen hieman syvemmin. Mielestäni asiat eivät ole niin mustavalkoisia. Sortamalla muita eläinlajeja emme tule ikinä saamaan myöskään nälänhätään apua, sillä maapallon resurssit eivät siihen yksinkertaisesti riitä. Ihmisellä on myös moraalinen vastuu tulevista sukupolvista ja muista eläinlajeista. Ihminen on toiminnallaan tappanut sukupuuttoon käsittämättömän määrän lajeja, joko metsästämällä tai tuhoamalla luonnonvaraisten eläin- ja kasvilajien elinalueita.

  Eläimiä auttamalla ja lihansyöntiä vähentämällä saataisiin paremmin myös kaikki mainitsemasi nälkäiset lapset ja aikuiset ruokittua, sillä länsimainen kestämätön lihankulutus ja köyhempien alueiden nälänhätä ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa.

  ”Eläinkunnan tuotteiden aikaan saamiseen haalitut runsaat resurssit ovat kiistatta jossain muilta pois. Reilun miljardin ihmisen arvellaan olevan aliravittuja, ja vielä useampi kärsii laadullisesta nälästä. Rehua tuodaan länsimaihin myös alueilta, joilla ihmiset eivät saa riittävästi syödäkseen. Lihantuottajat voivat maksaa raaka-aineesta paremman hinnan kuin maattomat, vähävaraiset ihmiset. Niinpä ruoantuotanto suuntautuu yhä enemmän vientielintarvikkeiden viljelyyn. Kun lihansyönti alati kasvaa, nousee myös rehuviljan kysyntä, ja viljan hinnat kohoavat. Tämä heikentää köyhien ihmisten asemaa markkinoilla entisestään.
  Eläintuotanto aiheuttaa suorasti ja epäsuorasti kolmasosan kaikista maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä ja on siten maailmanlaajuisesti liikennettäkin merkittävämpi kasvihuonekaasupäästöjen lähde.”
  Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat suurimmat juurikin köyhimmillä alueilla.

  lainaukset täältä: https://oikeuttaelaimille.fi/kasvissyonti/elaintuotannon-ymparistovaikut

  ”Lihan kulutuksen olisi käännyttävä laskuun teollisuusmaissa, jotta ravinnontarpeemme on mahdollista täyttää kestävästi jokaisessa maailmankolkassa.
  Maataloudella on vaikutuksensa myös maailmanlaajuisesti niukkoihin vesivaroihin. Maatalous, eläintuotanto etunenässä, kuluttaa peräti 70 prosenttia kaikesta ihmisen käyttöön ottamasta vedestä. Myös me suomalaiset käytämme ulkomaisia vesivaroja, sillä noin puolet Suomen vesijalanjäljestä syntyy ulkomailla.”

  lainaukset täältä: https://wwf.fi/vahemman-lihaa-lautaselle/

 9. Linnea

  Siis pakko kommentoida Roosalle, että kerroppa mulle millä ihmeellä ihminen on arvokkaampi kuin eläin? Taidat olla edelleen hukassa. Venla sulle on pakko sanoa, että älä koskaan hukkaa tuota upeaa empatian kykyä joka sinulla on.

  • Roosa

   Sun kommentti sai mut nauramaan sen typeryydelle. En jaksa tähän listata asioita, ihmisen ja eläimen eroista, mutta huvittaa ajatusmaailmasi. Siis ajattelet, että esim. Tämä variksenpoikanen on täysin samanarvoinen kuin esimerkiksi sinä. Kyllä sinä olet arvokkaampi, nyt tiedät sitten senkin. Olen itse erittäin eläinrakas ja eläimet ovat minulla todella lähellä sydäntä, mutta en IKINÄ ikinä voisi sanoa lapsilleni, että hei sinä ja tuo tuhatjalkainen tuossa, te olette samanarvoisia. Ymmärrän pointtisi jos tarkoitat, että jokaisella elävällä olennolla on merkityksensä ja oikeus olla maapallolla, tulla kohdelluksi hyvin jne. Koska se on totta. Mutta jos sinulla olisi tilanne, jossa täytyy pelastaa joko randomkoira tai randomihminen (vain jompikumpi ja toinen kuolisi pois) ja valitsisit pelastaa koiran, niin säälisin syvästi lähipiiriäsi.

  • maria

   Samaa mieltä Linnean kanssa. Mäkin haluaisin tietää miten ihmiset on arvokkaamia kun eläimet, kun ihmisten toiminnan takia eläimet kärsii. Ja sitten niitä eläimiä ei saisi edes auttaa ennen kuin ihmiset on autettu. Ollaan me ihmiset niin arvokkaita kun kidutetaan eläimiä että saadaan syödä vähän makkaraa. Siis mua välillä oksettaa kun jotkut vetää lihaa kuin viimistä päivää eikä edes ajattele millaisen elämän se eläin on elänyt.

 10. Hanna

  ”..miksi viime viikolla paikalliselle pelastuslaitokselle soittaessani, minulle sanottiin etteivät ehdi auttaa variksenpoikasta. Lain mukaanhan tietääkseni sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.”

  Sen takia, etteivät todella ehdi auttamaan variksenpoikasta. Eri asia olisi jos esimerkiksi hirvi olisi loukkaantunut, lopettamiseen tarvitaan asetta. Harvinaisempaa lintulajia olisi todennäköisemmin oltu valmiita auttamaan, varikset eivät ole kuolemassa sukupuuttoon. Priorisointia. Resurssit eivät kuitenkaan riitä kaikkeen.

  Lain mukaan vahingoittunutta eläintä on autettava. Variksenpoikasten ym. auttaminen jää kuitenkin kansalaisten tehtäväksi, ei pelastuslaitosten.

  Tämän takia he vastasivat, etteivät ehdi auttaa. Teit aivan oikein kun veit poikasen Viikkiin.

 11. Venla Savikuja

  Kiitos kun osallistuit keskusteluun Sara ja kerroit omia tuntemuksiasi.

  Voimia sinulle<3

  Pienistä puroista syntyy suuri joki. Kuten sinäkin sanoit omilla teoillamme kuitenkin todella on vaikutusta, vaikka ymmärrän kyllä tuon ajoittaisen turhautumisen siihen voimattomuuden tunteeseen. Uskon kuitenkin itse, että vihan sijasta käyttämällä energiamme rakkauteen ja toimimalla itse muutoksen esimerkkeinä, voimme saada enemmän hyvää aikaan. 🙂

 12. maria

  Ihan samoja asioita olen itsekin miettinyt ja ihanaa huomata että meitä on muitakin. Tai tiedänhän minä, että on paljon ihmisiä jotka haluavat auttaa eläimiä ja ihmisiä joiden elämäntyö eläinten auttaminen on.
  Eläimiä rääkätään ja hyväksikäytetään ihan järkyttävän monessa asiassa jotta ihmiset saavat himonsa tyydytettyä. Ja tuntuu että koko ajan tulee uusia tuotteita.

  Surullisinta on se, että kaikki tämä pahuus ja vääryys ja tuhoaminen johtuu ihmisistä. Me pilaamme tämän maapallon. Ja tämän kun sanot ääneen jollekkin niin sinut leimataan hulluksi. Tulen hulluksi täällä.

 13. maria

  Mikä sen kissan sitten korvaa? Oon niin eri mieltä sun kanssa ja voin kertoa, että tuolla sun logiigalla eläimiä ei tulla ikinä auttamaan, koska millään ei saada ruokittua kaikkia maailman ihmisiä. Mä en todellakaan ole sitä mieltä, että ihminen on arvokkaampi kuin eläin. Olet varmaan sitä mieltä että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita? Jokainen raiskaaja ja sadisti on yhtä arvokas kuin joku pieni viaton lapsi? Milloin on tehnyt sitten osansa ihmisten auttamisessa että eläinten auttaminen on ok? Jos näet kituvan eläimen niin käveletkö ohi vain koska afrikassa ihmiset näkevät nälkää? En voi ymmärtää miten pidät sitä ihmistä arvokkaampana jonka takia eläin kärsii. En vaan voi käsittää.

 14. Venla Savikuja

  Ihana kuulla, kiitos Susanna!<3
  Ei kannata olla liian ehdoton tai ottaa liikaa stressiä yksittäisistä asioista, tärkeämpää on pitää päämäärä mielessä. Muuten uusi elämänmuutos saattaa kaatua sellaiseen alun rajoittavuuden tunteeseen.
  ”Isona ongelmana veganismissa on, että pitkällä aikavälillä liian moni kokee sen liian rajoittavaksi elämänmuodoksi. Mielestäni tämä johtuu osaksi juuri siitä, että ihmiset tavoittelevat sellaista, mikä ei ole mahdollista. Jos kasviperäistä maitoa ei ole saatavilla, laita mieluummin tilkka ”lehmänmaitoa” kahviisi sen sijaan että luopuisit kokonaan veganismista turhautuneena sen vaikeuteen. Veganismi on matka kohti parempaa.” Lainaus täältä: http://vinnari.fi/2016/05/19/kukaan-ei-ole-vegaani/

  Elämänmuutos saattaa aluksi kuulostaa tai tuntua haastavalta, onhan kyse pitkään juurtuneiden tottumusten muuttamisesta, mutta kun lähestyy asiaa siltä kantilta mitä kaikkea upeaa voi ja haluaa syödä, huomaa kuinka helppoa ja hauskaa se todellisuudessa on. Aluksi hain itse paljon tietoa, sekä uusia herkullisia, simppeleitä reseptejä ja arkiruokia, ja koin, että niistä oli apua. Kun tekee lähtökohtaisesti maukasta kasviperäistä ruokaa, eikä niinpäin, että riisuu eläinperäisestä annoksesta kaikki pois. 🙂

  Tsemppiä ja iloa elämänmuutokseen! 🙂

 15. Venla Savikuja

  Toimin näiden ohjeiden mukaan:
  ”Kun eläin tarvitsee apua, se on lähtökohtaisesti vietävä ammattilaisen tutkittavaksi, eikä sitä pidä automaattisesti lopettaa, huomauttaa Vuori.”

  ”Kysy neuvoa ja auta loukkaantunutta eläintä”

  ”Epäselvissä tilanteissa kysy neuvoa. Loukkaantuneen eläimen kohdalla tulee aina pohtia, voidaanko se hoitaa kuntoon. Eläinpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille, älä siis soita oikopäätä yleiseen hätänumeroon. ”

  Tarkoituksenani ei ollut siirtää vastuuta yhteiskunnalle, vaan puhtaasti kysyä neuvoa ja apua.:) Eikö siinä vaiheessa yleensä soiteta eri tahoille, kun oma tietämys loppuu kesken tai kaivataan neuvoja jatkotoimenpiteistä? Kuten tässäkin tapauksessa. Olen toki samaa mieltä siitä, että itse voi auttaa niin pitkälle kuin osaa, eikä seurata sivusta toimettomana ja odottaa muiden tekevän jotain. Siksi selvitin missä oli avoinna oleva apu ja kuljetin kaverin sinne. Itse en kuitenkaan eläinlääkäriä halunnut alkaa leikkimään. Valitettavasti pahimmillaan soheltamaan lähtiessä voi saada vaan enemmän hallaa aikaan. Riippuu toki tilanteesta.

  Lähde: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/17/huolehdi-vahingoittuneesta-elaim

 16. Roosa

  Moikka!!
  Mä arvostan suuresti sitä, että joku ottaa pienen variksen pojan hädänkin noin tosissaan. Oikeesti. Mutta arvomaailma on todella pielessä, jos eläimet menee ihmisten edelle, viitaten esim. Edellisiin kommentteihin. Mä oon ollut nuorempana tosi kova eläintenoikeuksien puolestapuhuja ja aina paasaamassa eläinten kohtelusta, kunnes Isäni kerran sanoi näin : Sitten kun kaikki nälkäiset lapset ja aikuiset tässä maailmassa on ruokittu ja hoidettu, niin sitten on aika auttaa eläimiä. Se herätti mut miettimään mun arvoja uusiksi, miksi pidän hirveetä numeroa eläinten kohtelusta, enkä ihmisten, jotka kuitenkin ovat KAIKiSTA tärkeimpiä. Huomasin olleeni tosi hukassa. Oon silti sitä mieltä, että ku osansa tekee myös ihmisten auttamisessa, niin se on ok sitten auttaa eläimiäkin. Toista ihmistä ei silti korvaa mikään muu elävä olento Tässä maailmassa.

  • Roosa

   Minun mielipide ei ole se, että eläimiä saa auttaa vasta sitten, kun kaikki ihmiset on autettu, koska sellaista tilannetta ei tule koskaan. Kommentissani tämä lause oli Isäni suusta, ja se ainoastaan herätti minut miettimään MINUN arvojani. Kuten sanoin, eläinten hätä on myös otettava tosissaan ja olen iloinen, että esim. Venla tukee tällaista työtä. Olen itse mukana monin eri tein tarjoamassa apua ja lahjoittamassa hätää kärsiville ihmisille, työskentelen eläinten parissa ja kaikki elollinen tässä maailmassa on todella lähellä sydäntäni. Kommenttini ei ollut tarkoitus aiheuttaa vihaa, vaan saada edes yksi ihminen kyseenalaistamaan omat arvonsa. Jos on tutkinut yhtään ihmisen biologiaa, toimintaa yms. (Nämä asiat yleensä opitaan jo koulussa) pitäisi nämä asiat olla itsestäänselviä, mikä tekee ihmisestä niin erityisen. Eläimiä saa ja pitää auttaa, koska hätä ei tätä maailmasta lopu, ei eläinten eikä liioin ihmisten. Mulle itselle eläimet on olleet aina tosi iso osa elämää ja antaneet niin paljon, joten ymmärrän kuinka tärkeäksi eläin helposti tulee. Ikinä en silti voisi verrata omaa kissaani vaikka Äitiini. Kun kissasi kuolee, aiot ilmeisesti pitää sille hautajaiset kirkossa, uskot sen pääsevän taivaaseen (vaikkakin kellään muulla elävällä, kuin ihmisellä, ei ole henkeä) Äitisi varmasti ilahtuu kun kerrot pitäväsi häntä samanarvoisina kuin kissaasi. Taitaa hänkin muistuttaa sinua arvomaailmastasi. Niinkuin aikaisemmin jo sanoin ”jos sinulla olisi tilanne, jossa täytyy pelastaa joko randomkoira tai randomihminen (vain jompikumpi ja toinen kuolisi pois) ja valitsisit pelastaa koiran, niin säälisin syvästi lähipiiriäsi.” Se kertoisi sinun olevan älyllisesti samalla tasolla kissasi kanssa. Ja jos nyt luulet että kissa on yhtä viisas tai älykäs kuin ihminen, suosittelen vaikka googlaamaan tai palata koulunpenkille. Miksi meillä ei sitten ole kissaa presidenttinä, jos sen on samanarvoinen kun Sauli Niinistö? Tai miksi meillä ei ole kissoja tai apinoita psykiatreina tai lääkäreinä? Koska toista ihmistä ei korvaa mikään eläin. Ymmärrät sen varmasti kissasi kautta, ei sitäkään voi korvata, koska jokainen on yksilö. Miksi et rankaise kissaasi, kun se tappaa hiiren? Miksi sallit sen? Miksi ihminen ei saa tappaa toista ihmistä? Koska ihmishenki on moninkerroin arvokkaampi. Aamen

 17. em

  Ärsyttää juurikin se ajatus, mikä joillakin on, että miksi autat eläintä kun joku ihminen kärsii kuitenkin enemmän… No samalla logiikalla miksi hän ostaa uusia vaatteita itselleen kun jollain ihmisellä ei kuitenkaan ole varaa edes siihen yhteen paitaan. Tottakai on paljon ihmisiä ympäri maailmaa joilla on asiat erittäin huonosti, ja jotka tarvitsevat apua, mutta se ei tarkoita etteikö voisi auttaa myös niitä huonosti voivia eläimiä.
  Sitten nämä jotka vastustavat eläinten suojelua ja siihen lahjoittamista yms eivät kuitenkaan itse tee mitään niiden hädässä olevien ihmisten, tai kenenkään muunkaan eteen.

 18. kim

  Näinhän se on. Variksen poikanen ei kuulu pelastettaviin. Teit ihan oikein. Pelastit, ja veit hätää kärsivän poikasen omalla panoksella lekuriin. Sinun valinta. Pelastuslaitoksen tehtäviin kuuluu Mummo joka saanut sydärin, jos pelastuslaitos ei pääse paikalle kuin pelastavat variksen poikasta niin Nounou.
  Meillä haukka hyökkäsi citykanin kimppuun pihalla. Nuori haukka koska ei saanut kania hengiltä vartin jälkeen pihalla. Pelastuslaitosko paikalle koska citykaneja pitää suojella ja haukkoja ei?

 19. Kiti

  Olen miettinyt, miksi Black Friday ja Älä osta mitään -päivä ovat samana päivänä.

  Miksi joillakin on oikeus olla ilkeitä sillä varjolla, että ovat ”suorapuheisia” ja ”omia itsejään”.

  Miksi Gilmoren tyttöjen uudet jaksot loppui niin tökerösti.

  Miksi viikon sisällä lämpötila on vaidellut 20 asteella.

  T:Kiti
  http://www.lily.fi/blogit/katso-tarkemmin/rumat-tytot

 20. Jenny

  Kiitos, tää kirjoitus antoi todella uutta tsemppiä! Aloitin viimevuonna haaveammattini opinnot eläintenhoitajaksi ja opiskelut ovat avanneet silmäni näyttäen todellisuuden eläinten arjesta niin hyvässä kuin pahassakin. Vielä haen paikkaa ja puntaroin mitä pidän ok asiana ja mitä en, mutta olen pohtinut ihan samoja asioita eläinten käytöstä kuin sinäkin ja etenkin turkistarhauksesta joka on niin ehdoton ei ja en näe siinä mitään ymmärrettävää, sitä on vain niin vaikea käsittää mihin sellaista tarvitaan että sen ajattelussa meinaa sydän särkyä. Olen tehnyt viime vuoden aikana elämäntapa muutoksia vegaanimpaan suuntaan sekä katsonut vielä enemmän asioita eläinten näkökannalta, välillä onnistuen ja uskoen parempaan huomiseen, mutta toisinaan taas masentuen ettei mikään auta kuitenkaan tässä julmassa maailmassa ja olisi vain helpompaa luovuttaa. Silti joku minussa sanoo että en aijo kuitenkaan luovuttaa sillä niin en vain voi tehdä koska välitän eläimistä niin paljon että haluan yrittää auttaa enkä kääntää selkääni sillä silloin en auta ketään, kyse on kuitenkin yhyälailla elävistä ja tuntevista olennoista sanoi kuka mitä tahansa. Tämä kirjoitus sai taas uutta lohtua päivääni vaikeiden ajatusten kanssa kun ikävät asiat vievät välillä mennessään.

  Mulla on myös kaksi samanlaista linnunpelastus kokemusta kuin sinulla joissa molemmissa apua joutui etsimään ennenkuin joku halusi auttaa. Juhannuksena näin kaivopuistossa siipensä loukanneen lokinpoikasen joka poukkoili tienvieressä. Soitin johonkin eläintenpelastus päivystysnumeroon ja pyysin apua mutta sieltä sanottiin että eivät ota lokkeja vastaan. Olin hämmentynyt ja kyselin mitä sitten pitäisi tehdä ja ettei lokki selviäisi yksin. Minulle sanottiin että päästä lokki vapaaksi niin tulevat myöhemmin katsomaan tilanteen. Epäilin että tuskin tulevat, päästin kuitenkin lokin vapaaksi suojaisemmalle alueelle mutta asia alkoi heti myöhemmin kaduttamaan. Asia jäi vaivaamaan niin että menin heti huomenna katsomaan aikeina viedä lokki itse hoitoon muttei se enään ollut siellä… vieläkin mietin että olisi silloin pitänyt olla vahvempi, mutta voihan toki olla että se todella sai apua.

  Pelastin myös kesällä toisenkin lokinpoikasen moottoritien varrelta sillä huomasin ohi ajaessani että se yritti päästä lentoon siinä onnistumatta. Tälläkertaa päätin hoitaa asian loppuun asti joten päätin ajaa takaisin ja pysähtyä poimimaan pienen kyytiin sopivan hetken koittaessa sillä en voinut jättää sitä kyyhöttämään tienvarteen ja katsomaan ohi ajavia autoja. Soitin moneen eri eläinlääkäriin, osa oli vielä kiinni vaikka muuten muutamat olisivat lokin ottaneet ja yhdestä joka oli auki vastattiin hyvin nihkeästi että pitäisi soittaa kunnalliseen sillä luonnon eläimet eivät heille kuulu mutta jos sieltä ei kuitenkaan vastata niin voit kyllä sitten tuoda tänne … ja kunnallinen oli tietenkin lomalla. Halusin soittaa vielä yhteen paikkaan ennenkuin tyytyisin tuohon nihkeään eläinlääkäriin ja sitten onneksi löytyi sellainen eläinlääkäriasema joka sanoi heti että tuo tänne vain. Sain jättää lokin sinne ja tuli niin hyvä mieli! Olen ymmärtänyt myös että eläinlääkäreillä olisi velvollisuus auttaa luonnon eläimiä mutta silti osa käännytti… Opin kuitenkin näistä kerroista että minusta ei ole jättää eläintä kuin eläintä kärsimään jos vain voin tehdä jotain asialle, pidettiin minua sitten hölmönä lokinpelastajana vaikka!

  Kiitos vielä kun jaat ajatuksiasi näistä asioista joiden ympärillä omatkin ajatukseni pyörivät päivittäin, huippua kun joku puhuu näistä ja voi näin saada tukea että ei ole yksin. Kyllä täällä on vielä ihmisiä niinkuin sinäkin joilla on sydän paikallaan <3

 21. Emppu

  Luulen, että Roosa tässä haluaa sanoa että ruokaketjussa ihminen tulee edellä verrattuna vaikka lintuun ja on siten luonnollista että ihminen saattaa ajatellakin niin. Onhan toki, että nykypäivän ihmisen ei tarvitse ruokavalionsa perusteella olla ylempänä lintua, mutta ajatus ja toiminta saattaa kuitenkin toimia kuitenkin niin että ihminen kokee itsensä hierarkisesti ylemmäksi. Samalla tavalla ilves suojelee mielummin omiaan, kuin esim. kania.
  Nämä on kuitenkin sen verran arvo kysymyksiä jo, että tästä keskustelusta ei voi mielestäni oikein riidellä (ainakaan satuttamatta toisia). 🙂 Venla toimi mielestäni hyvin, mutta ymmärrän myös Roosan ja Pelastuslaitoksen pointin. Mielestäni ratkaisu tähän olisi perustaa eläinsuojeluun keskittyvä pelastusyksikkö, jonka ME IHMISET pystyisimme perustamaan. Nykyinen pelastuslaitos ikävä kyllä keskittyy vain ihmisiin, eikä erityisesti määrärahojen leikkausten vuoksi kykene auttamaan jokaista hoivaa tarvitsevaa eläintä.

 22. Julia

  Roosa: En keksi yhtäkään syytä miksi ihminen olisi yhtään sen arvokkaampi kuin muut luontokappaleet tällä pallolla. Kerro toki omat perustelusi? Mun mielestä ihminen lajina on täysin yliarvostettu. Mikä muu laji tuhoaa tätä maapalloa samallalailla kuin ihminen, sotii, tappaa eläimiä sukupuuttoon yms? Tragikoomisinta on, että ihmiselle on annettu kaikista kehittyneimmät aivot, mutta tekee silti tuollaisia typeryyksiä. Tuo ihmisten ja muiden eläinten (kyllä ihminenkin on eläin, usko tai älä) vastakkainasettelu ja ihmisen nostaminen jalustalle on kaiken pahan alku ja juuri, ja syy moniin moniin epäkohtiin.

  Venla: olet mahtava ja fiksu tyyppi 🙂

 23. Tiina

  Upeaa toimintaa ja hienoa auttamista Venla. Suuri Respect sinulle, ja ihmettelen erikoista avautumista täällä palstalla toisilta. Ihminen on tärkeämpi kuin eläin..öö, tässähän oli kyse inhimillisyydestä, eikä siitä että ihminen olisi tärkeämpi kuin variksenpoikanen.Voin vannoa, että jokainen eläintä auttava on valmis auttamaan myös ihmisiä, miksi tässä kohtaa tarvitsee tehdä vertailua. Nostan hattua sinulle Venla <3

 24. Anna

  Loistava kirjoitus! Onneksi meitä eläinten oikeuksia puolustavia ihmisiä on koko ajan enemmän ja enemmän. Työ eläinten oikeuksien eteen on hidasta, mutta mitä enemmän tietoa levitetään, sen parempi. Oletko Venla miettinyt esim. yhteistyötä Animalian kanssa vaikka turkisten vastaisessa kampanjassa? Kiitos sulle, kun teet työtä eläinten hyväksi!

 25. Emmi

  Tämä on taas tätä ihmisten tekopyhyyttä ja syvään juurtunutta laji-ismiä siitä, että ihminen tai lemmikkieläimet jotenkin poikkeaisivat villi- ja tuotantoeläimistä tai olisivat niiden yläpuolella. Esimerkiksi lihatuotannossa käytetyt siat ovat älykkäämpiä kuin suurin osa koirista (ja ehkä aikuisista ihmisistäkin, ainakin näin mututuntumalla…), mutta silti lihan tehotuotannosta ei vedetä hernettä nenään samalla kun esim. Kiinan koiransyöntifestarit saa länsimaalaiset barrikadeille. Myös eläimillä on tunteita, muisti ja sosiaalisia suhteita siinä missä meilläkin. Toisekseen, miten eläinten tappamatta jättäminen, kasvissyönti tai loukkaantuneista eläimistä huolehtiminen olisi ihmisten auttamisesta pois? Minusta tuntuu, että yleensä ne ihmiset, jotka motkottavat että ”on täällä tärkeämpiäkin autettavia” – ”ei yksi ihminen voi muuttaa asioita” – ”mitä väliä eläimillä on kun ihmisilläkin on huonot olot” ovat juuri niitä tyyppejä, jotka eivät laiskuuttaan auta yhtään ketään/mitään tai edes yritä muuttaa asioita omilla valinnoillaan.

  Tsemppiä Venlalle, pysy just tuollaisena! On hienoa, että näistä blogiympyröistä löytyy myös oikeasti ajattelevia ihmisiä eikä vaan sitä tavallista vaatteet-meikki-sisustus-hömppää.

 26. Juuli

  Hienoa, että on muitakin älä osta mitään-päivän viettäjiä 🙂 Sen sijaan tuossa variksenpoikaepisodissa on mielestäni ihan ymmärrettävää, ettei pelastuslaitos auta. Maalaisena ajatellaan, että kyllä luonto hoitaa..

 27. Heri W.

  Kiitos tästä. Itse olen törmännyt samaan ihmettelyn, että miksi murehtii eläimistä eikä ihmisistä. Olen vegaani JA kuukausilahjoittaja lapsijärjestölle, siis ajatella, että voi olla kumpaakin!! Kaikkein turhauttavinta on, että vaikka jätetään materiaaliset ym. seikat sivuun ja puhutaan ihan puhtaasti myötätunnosta, silti jotkut ihmiset kokee, että pitää valita, mitä tai ketä kohtaan sitä voi tai kannattaa tai on oikein tuntea. Ihan kuin se loppuisi kesken ja siksi pitää tarkkaan valita. Kyllä voi kokea myötätuntoa vaikka rajaa kerjäävää juoppoa kohtaan, oli hänestä sitten mitä mieltä tahansa. Se harmittaa myös, että ennemmin eletään silmälaput silmillä kuin uskalletaan ymmärtää, mitä seurauksia aivan arkipäiväisinä pidetyillä asioilla on. Esim. massiivinen lihansyönti on aivan järjetöntä maailmassa, jossa nähdään nälkää. Outoa muuten, että monet lasten puolesta hurskastelijat kokevat vaikeaksi tämän syy-seurausyhteyden. Niinpä.

 28. pauliina

  Viisaita sanoja, kaikilla eläimillä on samanlainen oikeus elää ja niillä on tunteet kuten meilläkin. Eläimet ovat arvokkaita eivätkä ansaitse kurjaa elämää. Ne eivät ole tehneet mitään väärä miksi niitä pitäisi kiduttaa koko elämänsä? Kunpa asiat saataisiin parempaan päin!

 29. Appelsiini

  Toisaalta jos itselläkin on mahdollisuus ja kyky auttaa, miksi soittaa pelastuslaitokselle tai muulle viranomaiselle asiasta? Erittäin hieno teko auttaa, mutta mikäli siihen on itselle rahkeet, ei mielestäni ole fiksua ajatella ensisijaisesti yhteiskunnan tarttuvan toimeen. Eri viranomaisilla on monesti enemmän kuin tarpeeksi hommaa ja suhteessa tähän vähän resursseja käytössä, joten yksilöiden panostusta tarvitaan, eikä vaan pyritä siirtämään vastuuta yhteiskunnalle. Onneksi varis kuitenkin pelastui lopulta!

 30. susanna

  Miten ihanaa tulla lukemaa just semmosta, mitä on ite ajatellu, muttei oo osannu pukee sanoiks ja joku tekee sen sun puolest!!❤️ Ja oon tässä lähiaikoina juurikin miettinyt eläinten oikeuksia ja kaikkea muutakin vegaanisuuteen liittyvää ja oon päättäny että musta tulee vegaani!:) kiitos siitä sulle suuresta inspistä!!❤️❤️

 31. Rh

  Heippa,
  Tuli tästä postauksesta mieleen luonnonturkikset ja niiden käyttö esimerkiksi vaatetuksessa ym. Käytän mielelläni luonnonturkista ja miellän sen eettiseksi valinnaksi. Esimerkiksi supikoiran metsästys on riistanhoidon ja ekosysteemin säilymisen kannalta hyvin tärkeää. Se on siis vieraspeto eikä siten kuulu luonnostaan Suomen luontoon. Olisi mukava kuulla sinun ja blogisi lukijoidenkin ajatuksia aiheesta. 🙂

 32. sara

  Voisinko olla enempää samoilla linjoilla… viime aikoina oon tuntenut ihan mieletöntä ahdistusta asioista, joihin voin kyllä omilla teoillaan vaikuttaa mutta asioita ei kuitenkaan yksin saa loppumaan. Luin syksyllä eläinten syömisestä – nimisen kirjan ja vaikka olenkin lopettanut lihansyönnin jo useampi vuosi sitten, muuttui tietyt asiat elämässä silti ja kantani vieläkin ehdottomammaksi. Olen toisaalta tosi onnellinen ihminen, kun omassa henkilökohtaisessa elämässäni on kaikki hyvin, mutta joskus tulee yksinkertaisesti olo, että en haluaisi olla ihminen, koska he tekevät niin paljon pahaa tai elää tässä maailmassa, jossa on niin paljon pahoja asioita tapahtuu. Joskus myös viha, jota koen tätä pahuutta kohtaan, mutta johon voin niin vähän vaikuttaa, säikäyttää.

 33. sm

  Palokunta kyllä auttaa eläimiä, niin kissoja, joutsenia, kettuja tai hirviäkin jne … mutta pääsääntöinen ja tärkein työ on auttaa ja turvata itse ihmisiä ja ihmisten omaisuutta.

 34. Reetta

  Samoja ajatuksia ollut jo niin pitkään. Minulta on myös kysytty miksi autan eläimiä kun lapset näkevät nälkää. Se että lapset näkevät nälkää on myös ihan kamala asia, mutta mielestäni kaikkien vain pitäisi löytää itselleen sopiva tapa ja kohde auttaa. Itselleni ne ovat aina olleet eläimet ja niiden puolesta puhuminen. Ihanaa kun kirjoitat ja puhut näistä asioista. Voimia näihin asioihin, välillä sitä todella tulee surulliseksi mitä kaikkea eläimet joutuvat ihmisten takia kärsimään.

 35. Juulia

  itse olen törmännyt samaan ilmiöön, kun lahjoitan rahaa eläintensuojeluun niin kaikki ihmettelevät miksen lahjoita vaikkapa Afrikan lapsille. No se on tietysti minun valintani, mihin haluan omat rahani laittaa ja mielelläni autan eläimiä jotka kärsivät ihmisen aiheuttamista vahingoista kuten elinympäristön häviämisestä ja salametsästyksestä. Olen lopen kyllästynyt asnteeseen ”yksi ihminen ei voi vaikuttaa”, jos kukaan ei tee mitään niin eihän täällä ikinä mikään muutu. Jokainen liike ja muutos on joskus lähtenyt yhden tai muutaman ihmisen esimerkistä. Kohtaan tätä asennetta ihan joka kerta, jos erehtyy mainitsemaan omista mielipiteistään eläinten suojelua kohtaan.

 36. natureaddict

  Hieno postaus. En ole koskaan kommentoinut tähän blogiin, mutta nyt on pakko todeta, että oon todella ylpeä ja iloinen siitä, että suomalaisten hömppäblogistien joukosta löytyy fiksusti omilla aivoillaan ajatteleva ja rohkeita, omien arvojen mukaisia valintoja tekevä bloggaaja! 🙂

  Ihmistä ei ole ilman luontoa. Ihminen on täysin riippuvainen luonnosta, siksi en voi käsittää tuota ajatusta siitä, että eläinten hyvinvoinnin ajatteleminen olisi jotenkin ristiriidassa ihmisten auttamisen kanssa. Päinvastoin. Jos ihmiset eivät muuta suhtautumistaan luontoon, olemme tuhoon tuomittuja ihan jokainen tulevaisuudessa. Ensimmäisenä ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsivät ne, jotka muutenkin ovat heikoimmilla. Senhän me joka päivä näemme kun luemme pakolaiskriisistä, nälänhädästä tai muista ajan ilmiöistä. Jos selvität asiaa, tajuat, että todella monen kriisin taustalla on lopulta ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja muut ympäristöongelmat. Venla tästä asiasta argumentoikin hienosti tuossa aikaisemmin.

  Voisin melkein väittää, että ihmisoikeuksien puolesta taistelevia ja ihmisten tasa-arvoisuuden parantumisen toivossa hyväntekeväisyyttä tukevia ihmisiä on vegaanien ja kasvissyöjien parissa jopa enemmän kuin muiden ihmisryhmien. Tämä siksi, että esimerkiksi vegaaniksi ryhtynyt ihminen on uskaltanut tiedostaa ongelman ja päättänyt kantaa vastuunsa. Mielestäni ihan sama asia tapahtuu niin ilmastonmuutoksen kuin eläinten oikeuksien kuin ihmisoikeuksien kanssa – ongelma täytyy aluksi tiedostaa ja suostua näkemään epäkohta ja sen jälkeen päättää ottaa vastuu siitä, että haluaa tehdä oman osuutensa. Oli se sitten eläinperäisten tuotteiden syömättä jättäminen tai epäeettisesti ja epäekologisesti tuotettujen vaatteiden ostamisen lopettaminen. Itse olen esimerkiksi ollut kuukausilahjoittajana hyväntekeväisyys järjestölle jo vuosikaudet, ja veganismi on tullut vasta paljon sen jälkeen. Mutta ihan sama, edellä mainittu prosessi, on ohjannut minua näissä molemmissa valinnoissa. Avaa silmäsi -> tiedosta -> ota vastuu ja päätä tehdä oma osuutesi – vaikka kuinka pieni. 🙂

Lähetä kommentti