26.05.2016 | 15 Kommentit

VIISI MIELENKIINTOISTA JUTTUA

Kokosin tämän torstain vinkkilistalle viisi erittäin mielenkiintoista artikkelia luettavaksenne:

1.”Ruokatutkija: Luulemme, että päätämme itse ruokavaliostamme – se on harha.

Vinnari on diplomi-insinööri, kauppatieteiden tohtori ja Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun ekologisen taloustieteen tutkijatohtori, ja hänelle kasvissyönti on järki- ei tunnekysymys. ”

”Kasvissyöjät ovat tottuneet kiittämään nöyrästi, kunhan heille löytyy listalta jotain. Itse ajattelen, että teen palveluksen maailmalle, kun kerron asiallisesti, jos ruoka ei ole hyvää. Jos kokit eivät osaa laittaa maukasta kasvisruokaa, ei sen syöminen yleisty ikinä”, Vinnari sanoo.

”Lähes viidennes ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä aiheutuu kotieläintuotannosta. Samalla väestö kasvaa, lihan syönti lisääntyy ja uusia metsiä kaadetaan laidunmaiksi. Se kiihdyttää päästöjä ja kasvi- ja eläinlajien katoamista. Jos syöminen perustuisi järkeen, eikä tunteeseen ja tottumukseen, lihansyönti olisi jo loppunut.”

LUE JUTTU TÄSTÄ LINKISTÄ!

 

 2.”Miksi suomalaiset juovat maitoa enemmän kuin yksikään toinen kansa?”

”Pohjoisessa on paikka, jossa nisäkkäät juovat toisen nisäkkään maitoa enemmän kuin missään muualla: Suomi.”

”Entä D-vitamiini? Kaikki tietävät, että maito on hyvä D-vitamiinin lähde.”

”Maito itsessään on surkea D-vitamiinin lähde.”

”Hetkinen, mitä?”

”Ei maidossa itsessään ole juuri lainkaan D-vitamiinia.” Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm näyttää siltä kuin asia olisi itsestään selvä.

”Mutta entä lapsen terve kasvu, entä koulumaitojuliste?” 

LUE ARTIKKELI TÄSTÄ LINKISTÄ!

3. ”Koulut joutuvat mainostamaan oppilaille maitoa saadakseen rahaa”

”Suomalaiset juovat paljon maitoa, eniten maailmassa, joten terveyden näkökulmasta tarvetta maidon mainostukselle ei ole. Sen sijaan kasvisten kulutus jää alle suositusten ja laskee vuosi vuodelta. Maitotukea vastaava kouluhedelmätuki olisi EU:ssa olemassa, mutta järjestelmää ei ole otettu Suomessa käyttöön. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen pitää tilannetta naurettavana.

– On häpeällistä, että Suomi ei ole tässä mukana, vaikka 25 muuta jäsenmaata ovat. Kasvisten kulutus on Suomessa romahtanut, ja se on kansanterveydelle iso vahinko. Meidän pitäisi totuttaa nuoret syömään kasviksia välipalana.”

LUE JUTTU TÄSTÄ LINKISTÄ!

 

4. ”Lihansyöntiä ei voi perustella sillä, että tykkää siitä.”

Liha ei ole koskaan sesongissa. Sen ympäristövaikutukset ovat täysin omaa luokkaansa.”

”Olemme unohtaneet lihansyönnin olleen vielä jokin aika sitten osa juhla- ja erikoistilaisuuksia. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan suomalaiset syövät kaksi kertaa enemmän lihaa kuin 50 vuotta sitten.”

LUE KOLUMNI TÄSTÄ LINKISTÄ!

5. ” Tampereen yliopiston professorina marraskuussa aloittanut Eija Vinnari on tutkinut eläinaktivistien kuvaamien videoiden vaikutusta yhteiskuntaan. Hän näkee videot eräänlaisina varjoraportteina, joilla pyritään luomaan vaihtoehtoinen kuva lihantuotannon todellisuudesta.

Varjoraporttien tekemisen lainmukaisuuteen Vinnari ei ota kantaa, mutta hänen mukaansa ihmisillä on moraalisessa mielessä oikeus tietää, miltä eläintuotanto näyttää. ”

LUE JUTTU TÄSTÄ LINKISTÄ!

Siinä hieman pohdiskelemisen aiheita tälle päivälle.

Mitä ajatuksia teillä heräsi? Olisi mahtavaa kuulla.

<3:Venla

15 Kommentit

  1. Pauliina

    Todella hyvä postaus! Olen täysin samaa mieltä, paitsi kalaa itse syön koska se on todella terveellistä ja hyvää. Maito on omasta mielestäni täysin turhaa ja soijatuotteet maistuvatkin paremmalta , harmi etteivät kaikki osaa katsoa kasvissyöntiä monesta näkökulmasta. Kaverini eivät tajua myös ympäristön kannalta ottamaani huomioita kasvissyönnistä

  2. Roosa

    Mun mielestä tuo maidon mainostaminen terveellisenä osana ruokavalioon on väärin. Luulin itse 18-vuotiaaksi saakka, että se oli totta, ja joinkin sitä runsaasti. Nyt tuntuu ikävälle, kun sain tietää totuuden siitä. Luin tuon Vinnarin artikkelin muutama päivä sitten ja tykkäsin hänen ajatuksistaan.

  3. Julia

    Kannattaa lukea kirja ”How not to die”. On kyllä tosi paksu, mutta takana sata sivua viitattujen tutkimusten lähteitä. Perustelee todella hyvin ”plant basedin” terveysvaikutuksia verrattuna sekaanin ruokavalioon. Silmiä avaava kirja!

  4. Maikku

    Mukavaa, että olet koonnut nämä jutut yhteen. Täältä löytyy mielenkiintoinen näkökulma myös maitokeskusteluun: http://tomikokko.com/paha-paha-maito-keskustelu-a-studiossa/

    Itse olen vuoden verran käyttänyt soijatuotteita maidon sijaan. (näistäkin ollaan montaa eri mieltä, mutta itse olen ymmärtänyt, että nimenomaan geenimanipulaatio tekee soijasta ”pahan” sekä sen käyttö eläinrehuissa. Korjatkaa, jos olen väärässä tai asiasta on muitakin näkökulmia). Olin jonkin aikaa kokonaan ilman maitotuotteita, mutta nykyään en ole enää niin ehdoton. Juustoa voin ottaa silloin tällöin, ruoanlaitossa käytän joskus luomuvoita sekä kylässä syön rennommin, riippuen aina niin monesta muusta asiasta.

    Joka tapauksessa yllätyin tänä keväänä, kun tajusin yhtäkkiä, etten ole tarvinnut allergialääkkeitä siitepölyn vuoksi! Olen käyttänyt 7 vuotta allergialääkkeitä alkukeväästä loppu syksyyn saakka! Kesä on vasta aluillaan, mutta yleensä tähän aikaan vuodesta olen kärsinyt jo pahoista allergioista. Uskon, että maitotuotteet ovat ainakin omalla kohdallani aiheuttaneet allergioita. En vain uskonut tätä kunnolla ennen kuin tämä sattui omalle kohdalleni!

  5. aino

    Olen ihan samaa mieltä. Yritin olla vegaani mutta se on tosi vaikeaa enkä pidä kaikista kasvisruuista joka harmittaa mua tosi paljon:( Nostan hattua kaikille kasvissyöjille ja vegaaneille koska itse en siihen pystynyt..:(

  6. Jokuvaan

    Itse en ole juonut maitoa koskaan, mutta tietenkin sitä aina jossain määrin syönyt mm.jogurttina. Sen sanoisin että vaikka kukaan sisaruksistani ei koskaan ole maitoa juonut niin ei ne luut ole yhtään muita heikommat olleet:)
    Sekin on kiinnostavaa että Suomella on yksi maailman suurin osteoporoosi prosentti väestöä kohden, vaikka maamme on yksi maailman suurimmista maidonkuluttajista. Ja ehkäpä pitäisi vähitellen muuttaa ruokavaliotani kasviperäisempään suuntaan.Kiitos inspiroivasta postauksesta!:)

  7. Kiti

    Kiitos näistä! (: Ajatukset mitä itselle heräsi ainakin oli, että jos minulla on omia lapsia joskus tulevaisuudessa niin haluan ehdottomasti kasvattaa heidät kasvisruokavaliopainotteisesti. Totta kai he saavat itse päättää haluavatko lisätä maidon ja lihan ruokavalioonsa kun sen verran ymmärtävät, mutta haluan alusta asti opettaa että he voivat valita paremmin. Ystäväni perhe on aina elänyt vegetaarisesti, jos kalaa ja luomukananmunia ei lasketa, ja minusta se on äärettömän hienoa! Eikä ystäväni ole kokenut jäävänsä mistään paitsi.

  8. Viivi

    Kiva postaus! Sun treeni vaatteet on tosi kivan näköisiä ja räikeitä, niistä oisi kiva joskus esittelyä 🙂

  9. käyttäjä-11802

    Näin maitoallergisen äitinä tuo maitosoopa on älytöntä mitä Suomessa harrastetaan. Pakko siedättää koska maito kuuluu suomalaiseen ruokaperinteeseen. Maito, maito, maito.. Ja minkä takia sitä tungetaan joka paikkaan?!

  10. Sini

    Moikka! Tosi hienoa, että nostat blogissasi esille tärkeitä myös yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita. Lihansyönti on iso ongelma paitsi eettisesti, myös ympäristön kannalta. Blogisi tavoittaa myös sellaisia lukijoita, jotka eivät välttämättä muuten seuraa aiheeseen liittyvää keskustelua. Iso kiitos arvokkaasta työstäsi! 🙂

  11. Sara

    Moikka Venla! Haluaisin mielenkiinnosta kysyä, että mitä mieltä olet kaikista light juomien juomisesta, ja muutenkin aspartaamilla yms makeutettujen tuotteiden käytöstä. Paljon näkyy ”fitnessmimmejen” käyttävän niitä, sillä nehän ovat ”terveellisempiä” eli sokerittomia. Mikä on sun näkökanta niiden käytöstä? 🙂

  12. Matilda

    Kiitos, tosi hyvä postaus jälleen : )

    Tuli muutamasta kommentistä täällä jälleen mieleen omatkin vegaaniset kokeilut nuorempana, joita kokeilin puhtaasti terveyssyistä ja ilman kunnollista tietoa kasvisperäisen vs. eläinperäisen ruokavalion eroista (terveystekijät, eettisyys, ilmastonmuutos, eläinten olot ja kärsimykset jne.)

    Kuten arvata saattaa, niin pelkät terveystekijät eivät pitkälle johtaneet. Eivätkä kovin pysyviä muutoksia aiheuttaneet. Kokeilut lopahtivat useimmiten yhtä nopeasti kuin alkoivatkin. Pihvit, jäätelöt, juustot, rahkat ja makkarat kuuluivat normi-arkeen, eikä mieleenkään juuri tullut nakkipakettia valikoidessa, että toisinkin voisi tai kannattaisi syödä. Eläinten oloja tai eettisyyttä ei tullut todellakaan juuri mietittyä grillipihviä valmistaessa.

    Vuosia myöhemmin eräänä kauniina päivänä jostain kumman syystä halusin perehtyä eläiten oloihin eettisestä näkökulmasta. Katsoin Earthlings dokkarin netistä. Kuten kaikki dokkariin tutustuneet tietävät. Ja ovat kokeneet ympäri maailmaa, niin tämän jälkeen oli täysin selkeää, että eläinperäisten syöminen jäi siltä istumalta ilman mitään siirtymiä tai nikotteluita. Suosittelen lämpimästi jokaista itse katsomaan mistä on kysymys.

    Omalla kohdallani vasta eettisen ymmärryksen herääminen avasi silmät ja ymmärryksen, minkä jälkeen oli äärimmäisen luonnollista, helppoa ja mutkatonta siirtyä lihansyöjästä vegaaniksi.

    Summa summarum: Mitä enemmän asioihin perehtyy sitä suuremmalla todennäköisyydellä ruokavaliokin muuttuu ja myös pysyy vegaanisena.

    Jos ihmiset katsoisivat kolme dokkaria (joiden tänä päivänä pitäisi kuulua yleissivistyksselliseen opetusaineistoon ylä-asteella ):

    1. Cowspiracy (ympäristötekijät)
    2. Earthlings (eettisyys)
    3. Forks Over Knives (terveys )

    ….niin uskallan väittää, että valtasoa ”vannoituneimmistakin” lihansyöjistä siirtyisi välittämästi vegaaniseen ruokavalioon ilman mitään ”siirtymiä”.

    Aiheesta mielenkiintoinen ja perusteellinen artikkeli ao. linkissä.
    http://www.eatplantsdrinkbeer.com/readup/2016/1/16/veganism-a-tough-pill

    PS. Mikäli olet katsonut em filmit, tai jotkut niistä, niin olisi todella mielenkiintoista lukea postaus aiheen tiimoilta.

    PS. Upeaa lukeaa oivaltavasti, napakasti ja hyvällä suomenkielellä kirjoitettuja sujuvia tekstejäsi, joista huokuu positiivisuus ja älykkyys 🙂

Lähetä kommentti