13.11.2015 | 66 Kommentit

Vinkkejä vegaaniksi ryhtyvälle

Koska tämä postaukseni keräsi huikeat yli kolmesataa kommenttia, ajattelin säästää hieman aikaa ja koota vastauksia postausten muodossa joihinkin kysymyksiinne, joissa toivottiin mm. vinkkejä vegaanista ruokavaliota varten.

Millä korvata esim. jauheliha? Esimerkiksi kotimaisilla herne– ja härkäpapurouheilla, joita voi käyttää ruoissa jauhelihan lailla. 

Härkäpapu: kikherneen kaltainen palkokasvi, joka sisältää runsaasti proteiinia, tärkkelystä ja kuitua mutta vain vähän rasvaa. Tärkkelyksen ansiosta se sopii mainiosti mm. kasvispihvien ja –pyöryköiden perusraaka-aineeksi. Maku on mieto, hieman pähkinäinen. Muiden papujen tapaan härkäpavut tulee esikäsitellä ennen ruoanlaittoa.

Runsaat proteiinin lähteetHyviä pohjoisessa Suomessakin kasvavia kasviproteiininlähteitä ovat mm. herne, härkäpapu, pellava, hamppu ja lupiini. Niitä voi käyttää ruoanlaitossa yhtämonella tavalla kuin soijaa, linssejä, kikherneitä ja kidneypapuja.

Hamppu: sisältää runsaasti proteiinia, öljyä, kuitua. Hampun proteiini on kananmunan proteiinin kaltainen ja sisältää kaikki ihmisille välttämättömät aminohapot.

Palkokasveista eli pavuista ja linsseistä saa siis täyttäviä annoksia, ja ne käyvät hyvin monenlaisiin ruokiin esim. kastikkeisiin, ruokaisiin salaatteihin, laatikoihin ja keittoihin. Kuivatut pavut ovat edullisia, ja niitä voi keittää kerralla isomman määrän ja pakastaa. Myytävinä on myös valmiiksi keitettyjä papuja.

Lisää lihamaisia ruoka-aineita: esim. seitan (vehnägluteenista valmistettu), tofu, sekä soijarouheet, -suikaleet ja -leikkeet. 

Vegaanin kasvimaitopohjaiset tuotteet esim. :  kaura-, riisi-, soija-, tai pähkinä-, maidot, kermat, jäätelöt ja jogurtit, sekä erilaiset kasviperäisistä aineista valmistetut juustot

Kesästä pitkälle syksyyn on tarjolla runsas valikoima lähialueilla tuotettuja värikkäitä vihanneksia. Talviajan keittiöön on hyvä ottaa mukaan esimerkiksi talvikurpitsa ja maa-artisokka. Luomuruokapiirit ovat erityisen kätevä sekä edullinen tapa hankkia lähiruokaa ja tukea suoraan paikallisten viljelijöiden elinkeinomahdollisuuksia.

Mitä vegaanin jääkaapista esimerkiksi voisi löytyä?

  • Paljon tuoreita kotimaisia vihanneksia ja juureksia
  • Maustamatonta soijajogurttia, kaurajogurttia (sellaisenaan tai  esim marjoilla ja hedelmillä höystettynä, tai kastikkeiden ja dippien pohjaksi)
  • kaura- riisi-, soija-, mantelimaitoa tai muuta kasvimaitoa (kaikkiin ruokiin, joihin yleensä käytetään lehmänmaitoa)
  • Soija-, kaura- tai muuta kasvikermaa (keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin)
  • Vegaaninen margariini, kuten tummansininen Keiju (leivälle, leivontaan, ruoanlaittoon)
  • Hummus (kikherneistä valmistettua levitettä, jota voi ostaa valmiina tai tehdä itse)
  • Tahini eli sesaaminsiementahna (leivän päälle, sisältää runsaasti kalsiumia)
  • Tartex, luomukasvistahna (leivän päälle tai sellaisenaan)

Mitä vegaanin kuiva-ainekaapista esimerkiksi voisi löytyä?

  • Paljon mausteita ja/tai tuoreita yrttejä
  • Tuoreita hedelmiä
  • Kotimaista herne- ja härkäpapurouhetta
  • Punaisia, vihreitä, ruskeita tai mustia linssejä
  • Tölkkipapuja, kuten kikherneitä, mustapapuja, valkoisia papuja, kidneypapuja (Ovat heti käyttövalmiita. Voidaan käyttää samoihin ruokiin kuin linssejäkin.)
  • Kuivattuja papuja
  •  Soijarouhetta, -suikaleita, tai -paloja 
  • Kvinoaa (Proteiininlähteenä kvinoa on riisiin ja muihin viljoihin verrattuna erityisen hyvä, sillä se sisältää niitä enemmän proteiinia. Sopii myös keliaakikoille. Kvinoassa on myös paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia. Kvinoassa on myös ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja.)
  • Ohraa, hirssiä tai riisiä
  • Speltti (Riisin tapaan lisukkeeksi käytettävä ravinteikas ja aromikas vilja)
  • Tattari  (viljakasveja muistuttava kasvi, jonka proteiini on ravitsemuksellisesti arvokasta, koska se sisältää ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Sopii myös keliaakikoille.)
  • Kaura- tai muita hiutaleita (puuroksi, pyöryköiden ja pihvien koossapitäjiksi)
  • Tomaattimurskaa (keittoihin, kastikkeisiin, pitsakastikkeeseen, lasagneen)
  • Erilaisia pähkinöitä ja siemeniä (naposteltaviksi, sekä salaatteihin, kastikkeisiin, pyöryköihin)
  • Kuivahedelmiä
  • Kuivattuja metsäsieniä (esimerkiksi kastikkeita ja keittoja varten)
  • Rikas Oluthiivahiutaleita (Antavat juustomaista makua esimerkiksi kastikkeisiin ja keittoihin. Mahdollista käyttää myös popkornien mausteena. Sisältää erityisen runsaasti luonnollisia B-vitamiineja; B1, B2, B3, B5, B6, B7 ja B12 sekä foolihappoa. Se on lisäksi hyvä proteiinien ja hivenaineiden lähde.

Mitä vegaanin pakastimesta saattaisi löytyä?

  • paljon marjoja
  • kaurajäätelöä
  • falafel (kikherneistä valmistettuja pyöryköitä)
  • herneitä

Maapallo kestää paremmin kasviproteiinipitoisen ruoantuotannon ja lisäksi kehosi saa tärkeitä ravintoaineita! Siispä win win! 😉

Liha- ja maitotuotteiden lisäksi vegaaniseen ruokavalioon ei kuulu muutkaan eläinkunnan tuotteet, kuten kananmunat ja eläinrasvat. Vegaaniseen ruokavalioon ei kuulu myöskään eläinperäiset valmistusaineet kuten esim. hera, laktoosi eli maitosokeri, liivate, eikä munajauhe. Vegaanien suhtautuminen eläinperäisiin lisäaineisiin saattaa vaihdella suuresti.

Kuten mikä tahansa muukin ruokavalio, vaatii tasapainoisen ja turvallisen vegaaniruokavalionkin noudattaminen tietoa. Ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio voidaan koostaa haluttaessa vaikka pelkästään kotimaisista kasvikunnan tuotteista. Tällöinkin on tärkeää turvata B12-vitamiinin saanti ravintolisillä ja myös D-vitamiinin saanti on syytä varmentaa talven ajaksi esim. ravintolisillä. Kalsiumiin, sinkkiin ja omega 3-rasvahappojen riittävään saantiin kannattaa myös kiinnittää huomiota. 

Kannattaa muistaa, että veganismi on yhtä monipuolista kuin on vegaanejakin. Arjen valinnat  ja ruokavaliot vaihtelevat riippuen henkilöistä ja makumieltymyksistä, mutta onneksi eri tarpeisiin ja makuihin sopivia resepti-ideoita löytyy vegaaneille hurjan paljon.

Monipuolinen vegaaniruokavalio sopii myös urheilijoille. Mm. Olympiavoittaja Paavo Nurmi oli aktiiviurallaan kasvissyöjä. Triathlonistit Dave Scott ja Ruth Heidrich ovat vegaaneja ja kumpikin heistä on voittanut Ironman-kilpailun kuusi kertaa. Lukuisat muutkin vegaanit, kuten kehonrakentaja Robert Hazeley, ovat menestyneet huippu-urheilussa. Suomalaisista vegaaniurheilijoista tunnetuin lienee Harri Nieminen, joka on thainyrkkeilyn amatöörisarjan maailmanmestari. Kasvissyönti ja veganismi eivät siis ole este kovillekaan urheilutuloksille. 

Tunnettuja kasvissyöjiä ovat mm. Anne Hathaway, Kate Winslet, Reese Witherspoon, Brad Pitt ja Leonardo DiCaprio. Tunnettuja vegaaneja ovat mm. Natalie Portman, Pink,  Ellen Degeneres, Alyssa Milano, Olivia Wilde, Steve-O ja Alec Baldwin.

Paremmin vegaaniseen ruokavalioon perehtyneet saavat toki mielellään paikkailla tai lisätä, mikäli bongasitte tekstistä jotakin sellaista!

Tässä kuvia viimepäivien supersimppeleistä arkiruoistani (tai ainakin niistä joista muistin napata kuvan ennen syömistä 😀 )

kookoskermaa, banaania, kiiviä ja itsekerättyjä puolukoita, mustikoita ja mansikoita. Nam!mansikka kaurajäätelöä ja tuoretta mangoa.
lehtikaalia, vihreää tulista currykookoskastiketta, jossa valkoisia papuja, vihreitä linssejä, parsakaalia jne, sekä täysjyväriisiä.
kahvia kauramaidolla, mausteista papupiirakkaa, kaura- ja soijajogurttia, sekä mustikoita ja viikunaa piirakan päällä vegaanijuustoa tomaattisipulipiirakkaa, ituja, pinaattia ja kurkkua paistettua riisiä, sekä miedosti tulista punaista currykookoskastiketta, jossa kikherneitä ja sipulia.  tomaattimustapapukastiketta vegaanitortilloja lehtikaalilla, tomaatilla, guacamolella, sekä tomaattikastikkeella, jossa punaisialinssejä ja mustapapuja. keltaista currykookoskikhernekastiketta
helpot puolivalmiit: hampurilainen kasvispihvillä, lisukkeeksi, salaattia ja ituja.sekä falafelit, lehtikaalisalaatilla, punasipulilla, oliiveilla, tomaatilla, riisillä, sekä hummuksella.

Oikein makoisaa viikonloppua toverit!

PS. Tahdon vielä kiittää ihanista tsemppaavista ja tukevista kommenteistanne, joita tuli todella suuri määrä.

<3:Venla

Lähteet:

http://vegaaniliitto.fi/

 

66 Kommentit

  1. Melina

    Mahtavaa Venla! 🙂 itsekin eläinrakkaana ihmisenä ryhdyin vegaaniksi n. pari vuotta sitten. Syy ei tosin ollut pelkästään rakkaudessa eläimiin ja niiden hyvinvointiin vaan myös oman terveydentilan romahtaminen ”pakotti” tekemään muutoksia elämäntavoissa. Vuosia kestänyt tiukan (järjettömän) treenin ja puutteellisen (maitorahka never again 😀 ) ruokavalion vuoksi paloin alta parikymppisenä loppuun, kroppa sanoi stopin ja mieli siinä mukana. Päätin ottaa toipumisen tosissaan ja keskittyä etenkin uneen (nukkuminen on parasta, mitä ihminen voi tehdä) ja siihen, mitä suustani alas laitan sillä ruoka olkoon lääkkeeni. Tänä päivänä voin sanoa, että oloni on parempi kuin vuosiin; tankissa virtaa, hiukset ja iho hohtaa, mieli on kirkas ja kevyt! Uskon (tiedän!) että suurin vaikutus nykyiseen olotilaani on ollut suurella ruokavaliomuutoksella, rasvattomista maitotuotteista ja naudan 10% paistijauhelihasta värikkääseen ja MONIPUOLISEEN vegaaniruokaan. Kiitos Venla, kun jaat tietoa ja mietteitäsi kyseisestä asiasta, tätä pitää saada enemmän ihmisten tietoisuuteen! Mahtavaa viikonloppua! 🙂

    • ruusuh

      Moi mistä saa vegejuustoo ja toiniiko se samalla tavalla ku juusto? Saisiko piiraan ohjeen?

    • Venla Savikuja

      Kiitos Melina oman kokemuksesi jakamisesta. Ihana kuulla, että vointisi on loistava! 🙂

  2. Saija

    Tästä postauksesta sai tosi paljon vinkkejä! Kiitos! 🙂
    Toivottavasti kaupatkin alkaisivat hommaamaan enemmän vegeruokia ja -raaka-aineita. Pienellä paikkakunnalla vaikoimat ovat… surkeat. 🙁

    • Roosa

      Kauppiaille on hyvä esittää toiveita haluamistaan tuotteista 🙂 Oon huomannu, että aika usein niitä kuunnellaan ja jos menekki on kohtuullinen, niin toivotut tuotteet pysyvätkin valikoimissa.

  3. Emmi

    En oo ennen kommentoinu vaikka jo jonkinaikaa oon seurannut tätä siun blogia. Itse en oo vegaani tai minkäänsortin kasivissyöjä, mutta pakko kiittää kuinka hyvin oot tuonu Siun tekemää valintaa olla vegaani esille. Itse koen tehomaatalouden ja eläinten olot ihan kauheiksi ja oksettaviksi, se laittaa miutkin miettimään omia valintoja ruuan suhteen. Syön kuitenkin kohtuullisen paljon ns. metsästettyä lihaa; hirveä ja jänistä. Itse koen, että luvilla metsästetyt eläimet ja niistä hyödynnettävä liha on puhdasta eikä se ole elänyt huonoissa oloissa. Metsästämällä pidetään kuitenkin täällä syrjäkylillä paljon huolta siitä, että eläinkannat pysyy hallinnassa ja eläimet eivät sairastu, esim jos jäniksiä ei metsästettäisi niin niiden vauhdikas lisääntyminen aiheuttaisi jänisruttoa, joka on todella kivulias ja tappava tauti jänikselle. Ihan mielenkiinnosta on pakko kysyä, että mitä mieltä oot metsästämisen kautta saadusta lihasta ja sen syönnistä?

    Kiitos blogista! käsittelet monipuolisia aiheita ihanan positiivisesti, joita on oikeesti ilo lukea:)

  4. Hanna

    Näyttääpä herkulliselta, kiinnostus heräsi kyllä kasvisruokavalioon kertaheitolla näitten kuvien ansiosta!
    Olisiko mahdollista saada tarkkoja ohjeita esim. kastikkeisiin? Helpottaisi noviisinkin kokkauskokeiluja ja jäisi heti positiivinen tuntuma uuteen ruokavalioon:)

    • Venla Savikuja

      Kiitos Hanna, mukava kuula! Tarkempia reseptejäkin olisi tarkoitus jakaa jatkossa lisää! 🙂

  5. Titta

    Kiitos tästä postauksesta! Todella monipuolisia ja ihanan värikkäitä ruokia, sai paljon inspiraatiota. 🙂 Välttelin viimeiseen asti noiden eläinvideoiden ym. katsomista ja niistä lukemista, koska tiesin miten huono olo mulle niistä tulisi.. Halusin nimenomaan elää onnellisesti tiedottomuudessa, mutta puolivahingossa luin tuon sinun postauksen aiheesta ja tässä sitä nyt harjoitellaan vegaaniutta. Tämä tosin on pelkästään positiivinen asia, koska saan ruokavalioni paaaaljon monipuolisemmaksi vegaanina ja vaikka oon huono ruuanlaittaja niin oon tässä muutaman päivän aikana tehny tosi hyviä ruokia! Jään odottamaan reseptipostauksia innolla. 🙂 Ja myös ruokapäiväkirja postaus ois tosi kiva! Siis kaikki ruuat yhdeltä päivältä. 🙂

    • Venla Savikuja

      Mukava kuulla, että sait inspiraatiota, kiitos Titta! Mahtavaa, että sinäkin olet nimenomaan kokenut ruokavaliosi monipuolistuvan vegaaniuden myötä, ja että olet tehnyt maukkaita ruokia viime päivinä. 🙂

  6. vegaani

    Heippa, ihan mahtavaa että oot alkanut vegaaniksi! Itsekkin päädyin tähän elämäntyyliin noin puoli vuotta sitten, kun katsoin netflixistä pari dokkaria siitä millasia vaikutuksia eläinkunnantuotteilla on ympäristöön ja terveyteen. Oon testaillu aika paljon eri tapoja syödä vegaaniruokaa, ja oppinut aika paljon tän aikana. Kaikista tärkein asia on varmaan se että syö tarpeeksi! Siis nää ruokamäärät mitä syön nykyään on varmaan tuplasti enemmän kun aikasemmin. Pitää muistaa että kasviksissa on niin vähän kaloreita että niitä pitää oikeesti syödä tosi paljon :)! Alkuun noi on tosi hyvii noi ”siirtymäruuat” kuten noi kaura- ja soijatuotteet, mutta sen jälkeen kun on tottunu vegaaniruokaan, ois tosi hyvä vielä terveyden kannalta että söis prosessoimatonta ruokaa! Itse syön viikolla pääasiallisesti ruokaa jossa ei ole tuoteselosteita, ja viikonloppusin voin sitä tehdä vaikka pitsaa ja laittaa vegaanijuustoo päälle 🙂 Ihan varmasti ajanki kuluessa huomaat kuinka sulla tekee vähemmän mieli mitään prosessoitua, ja enemmän vaan tuoreita ja yksinkertasia raaka-aineita! Tsemppiä!

  7. M

    Oi vitsi minkä näkösiä ruokia! Olis kiva saada noista ja muista vegaaniruuista reseptejä:) ja haluaisin myös kuulla tarkemmin miten tämä ruokavalion (tai no elämäntavan) muutos on vaikuttanut sun oloon, treenaamiseen ja hyvinvointiin sisäisesti ja ulkoisesti:) tsemppiä vegaanielämään vaikka superisti se sulta näyttää sujuvan!

    • Essi

      Komppaan edellistä. Niin herkullisen näköisiä annoksia, että reseptit kiinnostaisi tämmöistä tumpeloa kokkia joka ei pelkän kuvan/idean perusteella osaa soveltaa 😛

    • Venla Savikuja

      Kiitos paljon tsempeistä! Lisää ruokakuvia ja reseptejä on toki tulossa jatkossakin! Kiitos postaustoiveista! 🙂

  8. Käyttäjä3244

    Hienoa Venla!

    Itse olen ollut vegaani jo useita vuosia juurikin eläinten olojen takia. Tämä nyt pinnalla oleva eläinten rääkkäys ei siis missään nimessä ole uusi juttu. Tätä on tapahtunut jo kauan.. Aivan liian kauan.

    Tämän on loputtava. Nyt. Heti.

    Mielestäni jokaisen tulisi siirtyä yhä enemmän ja enemmän kasvisruokavalioon ja kotimaiseen tuotantoon. Suomesta saa mahtavia tuotteita, joita kaupat pursuavat. Herne, härkäpapu, juurekset, hamppu, pellava, luomu kasviöljyt… – ainakin näitä kannattaa suosia! Kannattaa myös tutustua kotimaisen Yosan kaurapohjaisiin tuotteisiin mikäli kaipaa jotain jogurtin tyylistä vastinetta. Myös Jalotofu sekä Silmusalaatti ovat vähintäänkin testaamisen arvoisia brändejä. Kotimaisia ja lähellä tuotettuja tuotteita – ainakin näin Etelä-Suomessa asuvan kannalta.

    Suosittelen myös lisäämään ruokavalioon reilusti ituja sekä versoja, joista saa rutkasti sekä vitamiineja että kivennäisaineita. Kumpiakin on superhelppo kasvattaa itse, mutta laiskin toki voi tutustua esimerkiksi Silmusalaatin tuotantoon.

    Jos kaipaat jotain vinkkiä uuteen ruokavalioosi, voit ehdottomasti käydä tutustumassa blogiini http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/ . Sieltä löydät sadoittain reseptejä aina suolaisista ruoista makeisiin herkkuihin.

    Tsemppiä jatkoon! 🙂

  9. ulla

    Uijui mitä kuvia :P:P nam nam. Onko ohjeltta tomaattipiiraaseen ? Onkohan gluttispohja ? 🙂

    • Venla Savikuja

      Kiitos Ulla! Ohjeita olisi tarkoitus jakaa myöhemmin. Tomaattipiiras oli kyllä tosi simppeli, tomaattipyrettä, tomaattimurskaa, tuoreita kirsikkatomaatteja, pannulla kuullotettua sipulia, valkosipulia, ananasta, chiliä, vegaanijuustoa yrttejä; muistaakseni ainakin basilikaa, oreganoa, ..mitähän vielä sinne heitin sekaan.. 😀

  10. Henni

    Pidätkö kaurajuomasta/maidosta kahvin kanssa? Itse en pidä siitä yhtään kahvin kanssa ja onneksi olen löytänyt Soya for professionals -juoman joka on tarkoitettu kahvin kanssa nautittavaksi, muistuttaa huomattavasti enemmän aitoa maidon makua kahvin kanssa. Sitä löytyy yleensä isoimmista marketeista tai hyvin varustelluista pienemmistä kaupoista. Suosittelen kokeilemaan!

    • Venla Savikuja

      Oletko kokeillut myös Oatlyn ikaffe – nimistä kauramaitoa, joka on tarkoitettu juurikin kahvin kanssa? Se on tämänhetken oma lempparini 🙂

  11. Kati

    Todella hyvä postaus! Itsekin olen englanniksi netistä näitä tietoja hakenut, koska suomenkielinen tarjonta aika huono. Hyvä!

  12. Anne

    Aivan mahtava asennoituminen ruokavalion muutoksessa. Miehen kanssa pyritään syömään kasvisruokaa, mutta aivan vegaaneiksi meistä ei kuitenkaan ole. Hirvennlihaa ja kananmunia tulee syötyä.
    Voisitko kertoa helpppoja perusliikkeitä syvien vatsa ja selkälihasten hoitoon kotikonstein, jotka eivät rasituta yläselkää ja niskaa. Lapsen syntymän vuoksi ristiluu ja Si-nivelet ei pysy paikoillaan. Käyn 2-4vk välein kiropraktikolla laittamassa selkää kuntoon ja viikoittain hierojalla helpottamassa lapaluiden ja yläselän jumeja.
    Perus vatsalihasliikkeistä ei tule mitään, koska ne kohdistuu liikaa yläselän alueelle missä aivan kauheat kivut ja patit lapaluiden välissä.
    Ja jos sinulle tulee myös muita vinkkejä mieleen tämän selän kanssa, niin olisin todella kiitollinen. Reilun vuoden ajan olen potenut aivan kauheita kipukohtauksia, joista pahimmat lamaa hengistystä ja laittavat pallean ramppaamaan.

    Ymmärrän jos et kerkeä ohjeistamaan, mutta kysyvä ei tieltä eksy <3

  13. Heini

    Kiitos tästä, oli hyvä postaus, josta sai hyviä vinkkejä! Papujen ja linssien käyttö ruoanlaitossa on kiinnostanut mua jo pitkään, mutta en ole saanut aikaiseksi kokeilla. Lähinnä kun mietityttää miten ne täytyy esikäsitellä ennen käyttöä ja minkä vuoksi niin tulee tehdä?

    • Venla Savikuja

      Kiitos Heini, mukava kuulla! Monet pavut sisältävät huonostisulavia ja jopa myrkyllisiä lektiinejä. Jotta ne saadaan tehottomaksi, pavut tulisi liottaa ja keittää ohjeiden mukaan. Kaupasta saa kyllä myös valmiiksi käsiteltyjä heti käyttövalmiita papuja. 🙂

  14. ps

    Moi Venla! Itse katsoin Netflixistä ”Cowspiracy” nimisen dokkarin ja ekan kerran harkitsin tosissaan ryhtyväni kasvissyöjäksi. Valmiiksi jo söin paljon kasvisruokaa (lukiossa valitsin aina kasvisvaihtoehdon), mutta en ole koskaan ollut oikea kasvissyöjä. Enkä ole edelleenkään, mutta vähentänyt olen. Syyllinen olo tulee kuitenkin lähes aina syödessäni lihaa. Tykkään kasvisruuasta. Pärjäisin ilman lihaa, vaikka tykkäänkin siitä. Eli sama se olis kasvissyöjäksi alkaa!
    Oletko itse katsonut mainitsemaani dokkaria? Suosittelen ehdottomasti!

    • Venla Savikuja

      Joo olen katsonut kyseisen dokkarin, ja suositellut sitä itsekin muille, erittäin mielenkiintoinen ja avartava dokumentti. 🙂

  15. Laura

    Mahtavaa nähdä näin hyvä postaus veganismista urheilu/fitnessblogissa! Niin monet tuntuvat edelleen olevan sitä mieltä että tuloksia ei synny ilman maitorahkaa ja puolta kiloa lihaa päivässä. Olen kasvissyöjä ja pyrin enenevissä määrin noudattamaan vegaanista ruokavaliota, ja vinkit suomalaisista proteiininlähteistä kuten hampusta ja härkäpapurouheista olivat tosi kiinnostavia! Täytyy ehdottomasti testata 🙂

  16. Tanja

    Onko vegaanin ruuat kalliita? Eroaako kasvisruokien hinta kauheasti lihatuotteidennhinnnasta? Maksaako soija maidot paljon? Yms. Ajattelin ehkä itsekin alkaa vegaaniksi tai edes lopettaa lihan syönnin. 🙂 Olen eläinrakas ihminen ja nyt kun avasit vähän asiaa haluan että eläimet eivät joudu kärsimään ainakaan mun takia. Tuli ihan itku silmään kun luin tätä.

  17. Viivi

    Moi! Vinkiksi, että älä pelkää hiilareita. Keho pyörii hiilareilla ja proteiinin ja rasvan tarve on suhteellisen pieni. Esim whon:n suosittelema proteiinin määrä ruokavaliossa on 10%. Ite yritän syödä ainakin yhen aterian päivässä vain hedelmiä mm. 6 banaanin smoothie + muita marjoja/hedelmiä. Ja muidenkin aterioilla pääosa hiilareita kuten perunoita tai riisiä ja kasviksia. Iha hillittömästi energiaa ja super positiivinen fiilis kokoajan. Ja kaikille jotka pohtii olen laihtunut, en lihonnut ja syön noin 2500 kaloria päivässä. Olen saanut myös kasvatettua lihasta. Käykä tsekkaamassa youtubesta mm. Naturally Stefanie tai freelee the banana girl 🙂

  18. Kami

    Hyviä reseptejä! Tuohon tunnettujen vegaanien joukkoon lisäisin vielä Ariana Granden, joka sanoi terveydentilansa ja ihonsa parantuneen nopeasti vegaaniksi ryhdyttyään. Nyt kun miettii noita tunnettuja vegaaneja, eipä taida kukaan heistä olla ylipainoinen. Itsekin laihduin pari kiloa kasvissyöjäksi alettuani, nyt pitäisi vain saada maitotuotteet ja kananmunat vielä pois! Oma päätökseni alkaa kasvissyöjäksi oli fyysinen, kärsin vuosia kovista mahakivuista, eikä oikein mitään pystynyt syömään ilman järkyttävää kipua ja turvotusta. Kas kummaa, oireet loppuivat heti kun liha jäi pois. Eli suosittelen kokeilemaan, eihän siinä mitään menetä.

  19. Sari

    Hienoa, kun jaksat jakaa kasvisruokavalion ilosanomaa, koska sulla on paljon nuoria lukijoita ja sun mielipidettäsi varmasti kuunnellaan. Olet hyvällä asialla! Itse olen kolmekymppinen sekaruokailija, kasvissyöntiäkin tosin muutama vuosi taustalla ja kuukauden vegaanistakin kokeilin jokunen vuosi sitten. Viime aikoina kasvisruoka on taas houkutellut enemmän ja erinäisiä ihania kokeiluja on takana 🙂 Itse rakastan kasvisruoassa erityisesti kaikenlaisia tahnoja, kuten hummusta ja baba ganoushia.

  20. Terhi

    En ole ikinä miettinyt ryhtyväni vegaaniksi, mutta viimeaikaiset postauksesi ovat saaneet minut kuitenkin miettimään, millaista se olisi.
    En koskaan varmasti täysin pystyisi olla vegaani, mutta sinun innoittamanasi taidan valita koulussa enemmän kasvisruokavaivtoehtoja;) myös kuvat ruuistasi näyttävät TODELLA herkullisilta!! Olisin todella iloinen jos voisit kertoa jonkin vegaani kastikereseptin niin voisin edes joskus tehdä kasvisruokavaihtoehtoja ja edes vähän vähentää lihansyöntiä 🙂 tietysti muutkin ohjeet olisi kivoja! Mukavaa loppusyksyä, olet niiiin paras bloggaaja!
    Haluaisin esittää myös toivepostauksen. Suhtautumiseni ruokaan tuntuu nykyään todella rajoittavalta. Pt teki minulle ruokaohjelman ja toisinaan tuntuu ”orjalliselta” noudattaa sitä, tuntuu että jos syön sen ohi, olen epäonnistunut. Miten saada terve suhtautuminen ruokaan ja siihen että se voi olla monipuolista ja sellaista ettei tarvitsisi punnita ja laskea kokoajan mitä laittaa suuhunsa? Tuntuu että jos syön vähänkin ”väärin” niin olen epäonnistunut..

  21. Epe

    Hei! Ja kiitos tästä! Haluaisin itsekin kasvisruokaa tehdä,niin saisiko tarkempia ohjeita niin
    keittäjätumpelokin onnistuisi;)

  22. Susanna

    Mun sydän sulaa edelleen, oot niiiin mieletön esikuva!! Herkullisen näkösiä lautasia 🙂 Arvostan sua ihan älyttömästi, kun oot tuonu vegaanitietoutta esille. Kaikkea hyvää Venla <3

  23. Maija

    Vau! Olipa upea postaus ja ruuat näyttivät ihan super hyviltä! Huomaa kyllä miten olet käyttänyt aikaa tähän koko postaukseen! Sain itsekin kasvissyöjänä paljon vinkkejä monipuolisempaan ruokavalioon! Kiitos <3

  24. Viivi

    Olisi tosi kiva, jos jakaist säännöllisesti reseptejä kaikkiin näihin ihanuuksiin!! näyttää tosi hyvältä!

  25. Eve

    Olen seurannut blogiasi pitkään, ja olet aina ollut hyvä roolimalli, mutta nyt olet sitä vieläkin enemmän. Mietin tässä vain sitä, että minunlaiseni tavis kun puhuu veganismista, ei vastaanotto ole kummoinen, mutta Sinä pystyt oikeasti vaikuttamaan asioihin. Olet ihana. Jatka samaan malliin!

  26. Emilia

    Hei, mahtava postaus! On superhienoo, että mainostat just noita kotimaisia proteiinin lähteitä eli härkäpapua ja hernettä! Oot mahtava esikuva ja hienoo, että käytät julkisuuttas hyvään asiaan 🙂 P.S Ekologisuuden näkökannalta riisi on todella huono vaihtoehto lisukkeeksi, sillä sen kasvattamisesta syntyy todella suuret metaanipäästöt ja sillä on rehevöittävä vaikutus + se kasvatetaan yleensä Aasiassa, jolloin kuljetuksista aiheutuu lisää päästöjä. Suomessa löytyy hyviä riisin korvikkeita niin ei ole hankalaakaan jättää riisiä pois!

  27. johanna

    Heippa,
    Mieletöntä, että pystyt inspiroimaan muita ihmisiä jättämään lihan pois ja elää terveellisemmin. Inspiroit minuakin ja olenkin pitkään halunnut olla kasvissyöjä tai ainakin vähentää lihan syömistä, nyt uskon että pystyn siihen. Ruokakuvat antaa hyviä vinkkejä itselleenkin 🙂

  28. Venla

    Kiitos tästä, hyvä informoiva postaus. 🙂 Toki kans valmisruokia, kasvisnakkeja jne on olemassa, mutta ne ei oo kyllä niin ravitsemuksellisesti järkeviä. T. vegaanikaima 🙂

  29. Ii

    KIITOS! Lisää tällaisia postauksia ja ruokareseptejä 🙂 ihanaa kun eläinten huono kohtelu ja kasvissyönti saa näkyvyyttä!

  30. Lifeonmars

    Olen lukenut blogiasi jo useamman vuoden mutta kommentoin vasta nyt. Itse olen viidettä vuotta lakto-ovo ja välillä olen ollut käytännössä vegaani mutta lipsunut sitten linjastani. Viime kuukausina on menty taas vegaaniseen suuntaan ja tuo siun päätös kyllä inspiroi taas yrittämään enemmän, varsinkin kun kattoo noita ruokakuvia♡ Kiitos ja antoisia hetkiä vegaaniruuan parissa!

  31. emppuu

    Moi Venla,
    Oon viime aikoina vähentänyt lihan syöntiä eettisistä ja terveydellisistä syistä. Punaisen lihan olen jättänyt ruokavaliostani kokonaan pois. Olen aina ajatellut, että kasvissyönti tai vegaaniruokavalio olisi jotenkin puutteellinen, mutta oikein koottunahan siitä saa todella monipuolisen ja ravitsevan ruokavalion! Osaatko sanoa mitä eroa on esim. vihreillä ja punaisilla linsseillä? Entä pavut? Mitkä niistä olisi proteiinipitoisimpia ja ravinnerikkaimpia ?
    Ps. Oot upea roolimalli ja esikuva (:!

  32. Maisu

    Ihan mahtavaa, Venla! Toimit huikean hyvänä esimerkkinä monille. Kiitos siitä ja halaus <3 T: Vegaanihaasteen vapaaehtoinen vegaanituutori Maisu

Lähetä kommentti