08.09.2016 | 10 Kommentit

VOIMAA SYKSYYN

Reissussa ollessani päivittäisiin aamurutiineihini kuului uinti. Oli niin ihanan virkistävää pulahtaa veteen auringonsäteiden hiipiessä esiin horisontin takaa. Tuota tapaa olisin mielelläni pitänyt yllä kotiin palatessanikin, mutta ainakin toistaiseksi vielä olen sen verran vilukissa, että usvaiset uintiretket kotiuimarannalle ovat jääneet väliin. Sen sijaan aamun liikuntatuokiot eivät. Polskuttelut ovat vaihtuneet mm. värikkäisiin kirpeisiin aamulenkkeihin ja hikisiin pihatreeneihin. Näin eritoten syksyn tullen, koen tärkeäksi pitää kiinni energiaa antavista rutiineistani.

Ovatko syksyn hämärtyneet illat tuoneet mukanaan väsymyksen ja voimattomuuden? Tuntuuko, että vauhdilla alkanut lukukausi meinaa viedä viimeisetkin mehut energiavarastoista? Onko töissä tai koulussa hektistä? Pukkaako deadlinet päälle? 

Miten toimia, kun väsymys yrittää ottaa vallan?

Kuinka pitää energiatasoja yllä vuoden pimeimpinä kuukausina?

Tässä minun kikkani:

 • Älä tingi hyvistä ja laadukkaista yöunista. Ota hyvällä omalla tunnolla myös pienet virkistävät päiväunet, mikäli tarve vaatii.
 • Muista juoda säännöllisesti paljon vettä. Riittävä veden juonti piristää kummasti!
 • Mistä asioista juuri sinä pidät syksyssä: Tunnelmalliset leffareissut? Illallinen ystävän tai kumppanin kanssa? Hemmotteluhetki kotona? Lukutuokio hyvän kirjan parissa? Raivoisa treeni? Laulutunti? Kynttilät? Kasvonaamio? Varaa kalenteriisi tilaa levolle ja pienille voimaannuttaville hetkille!
 • Säännöllisen ruokailurytmin ja ravintorikkaiden aterioiden merkitystä ei voi tuskin liikaa korostaa. 
 • Herkuttelu: Pimeys ja väsymys saattaa usein lisätä makeanhimoa. Päivittäinen sokeriherkkujen tai energiapommien popsiminen tekee olon kuitenkin usein vain entistä vetelämmäksi. Toisille kierteestä pääsemiseen auttaa totaalikieltäytyminen. Toisilla kieltäminen vain lisää himoja. Itse olen todennut, että juurikin yllä mainitut ravintorikkaat ateriat ja hyvä ateriarytmi pitävät makeannälän kurissa ja kohtuudessa. Kun en kiellä itseltäni mitään, eikä makeaa tee jatkuvasti mieli, syön sitä silloin kun siltä tuntuu. Herkkuja nautiskeluunkin löytyy niin monenlaisia!
 • Raitis ilma. Kannattaa ottaa kaikki ilo irti upeista syyssäistä. Nauti töissä kahvitauosta auringossa tai karkaa vaikka ystävän kanssa ulos lounaalle. Pienikin happihyppely pihalla töiden tai koulun välissä tekee ihmeitä!
 • Liikunta: oli kyse sitten hyötyliikunnasta tai mistä lajista tahansa. Valon määrän vähentyessä, liikunnan energisoivaa voimaa ei kannata aliarvioida tai unohtaa. Usein juurikin aloittaminen on se kaikista vaikein vaihe. Varsinkin pienen mahdollisen kesätauon jälkeen alku saattaa tuntua takkuiselta, mutta kun pitää päämäärän (HYVÄN OLON!!!) mielessä kirkkaana, niin pienet käynnistysvaikeudetkin saa selätettyä ja lopputulos (=hyvinvoiva mieli ja keho) palkitsee. 
 • Uusi harrastus: Oi syksy, mikä ihana tekosyy aloittaa vaikka se kauan haaveilemasi uusi harrastus tai rutiini. Oletko aina uneksinut maalaamisesta, lenkkeilystä, joogasta, keramiikkakurssista, hyväntekeväisyyteen osallistumisesta, korujen teosta tai vaikka sisustustavaroiden tuunaamisesta? Nyt on loistava aika aloittaa!
 • Kiireen välttäminen: Ennakointi. Vältä turhan hektisyyden aiheuttama stressitasojen nousu. Herää aamuisin riittävän ajoissa, jotta ehdit nauttia aamupalasi rauhassa, valitse edellisenä iltana vaatteet valmiiksi, tai tarkista reitti ennalta seuraavan päivän menoja varten.
 • Pientä luksusta arkeen: Syö päivällinen kynttilän valossa, pidä saunailta tai kylpyhetki, ilahduta itseäsi kukkakimpulla, hanki uusi keittokirja ja tee jotain herkullista ruokaa.
 • Kirkasvalolamppu; Vielä en tosin itse ole kaivanut sitä kaapin pohjalta, mutta sitten talven tullen viimeistään.

Lopuksi sano itsellesi: Sinä yrität parhaasi. Se riittää. Mitä ikinä sitten siellä teetkään. Se ei tarkoita täydellisyyteen pyrkimistä – ei suinkaan. Kaikille perfektionisteille tuon asian ymmärtämisessä riittänee vielä työsarkaa. Se parhaansa – voi merkitä juurikin sitä, että luottaa itseensä, osaa pysähtyä kuuntelemaan omaa jaksamistaan, omia tarpeitaan ja asettaa rajat, johon omat voimavarat riittävät.

Voimia ja valoa syksyyn toverit rakkaat!

<3:Venla

training clothes Kari Traa (gifted)

Blogini kamppailee vuoden paras Hyvinvointi ja Terveys -blogi tittelistä, Suomen arvostetuimmassa The Blog Awards Finland -kilpailussa.

Jos postaukseni ovat herättäneet sinussa ajatuksia tai olet saanut täältä vinkkejä tai positiivista virtaa, käy ihmeessä äänestämässä! Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan huikea palkinto. Nöyrät kiitokset!

ÄÄNESTÄMÄÄN PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ!

10 Kommentit

 1. Niina

  Ihan mahtava postaus Venla! (: ompa ihanat näköiset kengät sinulla 😮 ja (: mistä olet ostanut ne kengät? Ja pirteitä syyskuvia ja -vinkkejä! Tykkään

Lähetä kommentti