09.12.2015 | 86 Kommentit

Someday they won’t be laughing

Taas ei voi muuta kuin todeta, että vitsi mitä ystäviä mulla on. En kestä. Vietimme viikonloppuna lapsuudenystävien kesken pikkujouluja. Oli sydäntä lämmittävää lukea, mitä ystäväni oli jakanut somessa meidän lähdettyä kotiin.

Hänen herkullisen kuppikakkukuvan yhteyteen rustattu kirjoitus meni kutakuinkin näin: ”Ystäväni tekemä ruokavaliomuutos vegaaniseen ruokaan ja kyläily luokseni inspiroi kokeilemaan uusia taitoja keittiössä. Tässä täysin vegaanisia kuppikakkuja, ilman voita, munia tai lehmänmaitoa. Maistuu ja näyttää ”normaalilta”! Päivä päivältä vakuutun enemmän siitä, ettei meidän ihmisten tarvitse käyttää eläinperäisiä tuotteita.”

Tuli kyllä kyynel silmään tuon luettuani. Voiko ymmärtäväisempiä ja avarakatseisimpia tyyppejä olla. Voin kertoa, että olen joutunut jo tähän mennessä perustelemaan lukuisia kertoja päätöstäni ryhtyä noudattamaan vegaanista ruokavaliota (ja teen sen toki mielelläni). En tuputa elämäntapaani muille, mutta on tietysti mahtavaa, että ihmiset itse kiinnostuvat ja alkavat ottaa asioista selvää. Aina vastaanotto ei kuitenkaan ole ollut aivan yhtä ymmärtäväinen, vaan päinvastoin. Valitettavan tuomitseviinkin lausahduksiin olen törmännyt. Jotkut myös kokevat, että heitä ikään kuin samaan aikaan syyllistettäisiin omista valinnoistaan, vaikka et ole sanonut muuta kuin olevasi vegaani. Jos voi seistä elämäntapavalintojensa takana, miksi syyllistyä muiden toimista tai päätöksestä ryhtyä vegaaniksi? Myös liha- ja maitoteollisuudesta elantonsa saavissa ihmisissä aihe herättää ymmärrettävästi tunteita ja keskustelua.

Minua ollaan yritetty perustella takaisin lihansyöjäksi mm. sillä, että katsoisin nimeltä mainitsemattomien suurten lihatuotefirmojen sivuilta ”aitoja kuvia” ja ”faktoja” eläinten oloista. Kyseisten ihmisten mielestä eläintensuojelu ja eläinoikeusjärjestöjen materiaalit ovat puolueellisia. Valitettavasti en itse pidä lihafirmojen tarinoita eläintenoloista yhtään sen luotettavimpina lähteinä, sillä yritysten tarkoitus on luonnollisestikin tuottaa voittoa.

Itse olen vegaani niin eettisistä, ekologisista, kuin terveydellisistä syistä.

Ehkä tähän mennessä erikoisimmat perustelut, joita olen saanut kuulla lihansyönnin puolesta ovat: ”Eläimillä ei ole sielua, joten niitä voi syödä”. ”Miksi me ei syötäisi lihaa ja maitoa, kun niitä on tarjolla täällä ja muualla nähdään nälkää, pitäiskö meidänkin nääntyä?” ”Kasvisruoka ei riitä kaikille täällä maapallolla”.

Uskonto asiaan en lähde edes ottamaan kantaan, koska en sekoittaisi tähän uskontoja. Kaikilla on oikeus uskoa miten haluavat. Mutta jälkimmäisiin laajempiin ympäristökysymyksiin saatte erittäin kattavat vastaukset esimerkiksi katsomalla Leonardo DiCaprion tuottaman dokumentin Cowspiracy. Suosittelen lämpimästi! Erittäin avartava.

Fakta on, että valtava osa maailman maatalousmaasta käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotantoon. Jos siihen käytettävällä viljelysmaalla alettaisiin tuottaa kasvisravintoa suoraan ihmisille, ruokaa riittäisi huomattavasti useammille.

Nykyinen ruoantuotanto ja luonnonvarojen kulutus on kestämätöntä. Kasvisperäiseen ruoantuotantoon ja kulutukseen siirtyminen olisi myös nopea ja tehokas keino taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Viikonloppuna sain siis syödä rakkaan ja taitavan ystäväni Servehin tekemiä kuppikakkuja, jotka olivat parhaita ikinä. Olen satavarma, ettei kukaan megaluokan kuppikakkumaistelijakaan olisi osannut erottaa, että leipomukset ovat vegaanisia (tämä lähinnä niille, jotka pitävät oletuksena, että vegaaniset ruoat ovat mauttomampia). Itsehän olen todennut, ettei asia näin ole, vaan pikemminkin päinvastoin. Mikäli siis lähtökohtaisesti ryhdytään tekemään maukasta vegaaniruokaa laadukkaista raaka-aineista, eikä liha-, maito-, kananmuna- annosta, josta sitten riisutaan kaikki. Usko tai älä, kaikelle löytyy (leivonnassakin) nokkelat korvaavat keinot ja tuotteet kasvikunnan tarjonnasta. Voin sanoa, että näissä pikkujouluissa ei tätä vegaanivierasta olisi paremmin voitu huomioon ottaa. Pöytä oli täynnä mitä upeimpia herkkuja. Kiitos<3

Moni on siis ollut jopa liikuttavan innoissaan minun vegaaniudesta kuultuaan, mikä on ollut huippua! Osa tyypeistä on jopa laittanut viestiketjut laulamaan kyselläkseen lisää vinkkejä. On ollut ihanaa, kuinka varsinkin muutamien ystävieni silmät ovat loistaneet innostuksesta, heidän halutessaan perehtyä asiaan tarkemmin. Yksi kysyy reseptejä, toinen vinkkejä aihetta käsittelevistä dokumenteista, ja yksi loihtii minulle mielettömän upeita leipomuksia kun tulen vieraaksi. Oi miten mä rakastankaan ihmisiä, jotka eivät tuomitse ja ovat avoimia ja lisäksi halukkaita oppimaan mahdollisesti jotain uutta. Eikä se tarkoita, että heidän tarvitsisi ajatella muutoin kaikesta samalla tavalla, saati muuttua kertaheitolla vegaaniksi, mutta se ettei väheksy muiden päätöksiä on jotain käsittämättömän hienoa.

Oletteko te kanssavegaanit kohdanneet minkälaisia kritisoivia kommentteja ja tilanteita? Uskoisin etten ole yksin tämän asian kanssa.

Tosin niin kuin kautta aikojen, uudet asiat ja tietämättömyys pelottavat, ja valitettavasti joillekin hyökkäys tuntuu edelleen olevan paras puolustus, varsinkin silloin kuin argumentit loppuvat kesken.

<3

”150 years ago, they would have thought you were absurd if you advocated for the end of slavery. 100 years ago, they would have laughed at you for suggesting that women should have the right to vote. 50 years ago, they would objected to the idea of African Americans receiving equal rights under the law. 25 years ago they would have called you a pervert if you advocated for gay rights. They laugh at us now for suggesting that animal slavery be ended. Someday they won’t be laughing.” ~ Gary Smith

1. 1. 2016 BLOGINI MUUTTAA OSOITTEESEEN www.venlasavikuja.fi

<3:Venla

 

86 Kommentit

 1. milunen

  Muistelenko ihan väärin, vai olitko vielä jokunen aika sitten niillä linjoilla, ettet itse ryhtyisi vegaaniksi? Mikä sai mielesi muuttumaan?:)

  • Venla Savikuja

   Sekoitatkohan minut johonkin toiseen bloggaajaan? Olen itse ollut pitkään kiinnostunut kasvisruokavaliosta, mutta tiedonpuutteen takia ajatellut sen olevan muka hankalaa.
   Näin ollen olen ollut tosiaan sekasyöjä, ja kertonut blogissani aiemminkin, että eläinrakkaana ihmisenä, minusta on tuntunut pitkään hieman tekopyhältä syödä lihaa. Perehdyttyäni aiheeseen tarkemmin, otettuani asioista enemmän selvää ja luettuani lihateollisuudesta, tein jokunen aika sitten päätöksen ryhtyä vegaaniksi, tosiaan juuri eettisistä, ekologisista ja terveydellisistä syistä. Joten asioihin perehtyminen sai minut tekemään tämän muutoksen. Enkä ole kyllä katunut päivääkään 🙂

   • milunen

    Voi olla, että sekoitan. Mulla on aika laho tää päänuppi ajoittain 😀 enkä mä millään pahalla tuota kommenttia tarkoittanu, jos siitä sellasen viban sai:)

 2. Laurap

  Ei ole tainnut tulla vielä yhtään hyvää reaktiota ihmisten kuullessa vegaaniudesta. Kasvissyönninkin mainitseminen saa ihmiset puolustuskannalle. Se on tosi epäkohteliasta, enkä jaksa enää vastailla kysymyksiin, kun niiden sävy on aina vähättelevä :/

  • Venla Savikuja

   Voi ei, tuet täältä<3 Ymmärrän. Olen myös erittäin samaa mieltä siitä, että on epäkohteliasta olla kunnioittamatta toisten päätöksiä. Tuo vähättelevä asenne kuulostaa myös valitettavan tutulta.:(

   Voimahalit!<3

 3. milunen

  Ainiin, ja mua vielä kiinnostaa, että entä nahka/villa jne eläinperäiset tuotteet? Käytätkö kuitenkin niitä?:) itseäni tuo vegaani ruokapuoli kiinnostaa, mutta en voisi ryhtyä vegaaniksi juuri sen vuoksi, että suosin nahkakenkiä, villasukkia ja kosmetiikkaa, missä on eläinperäistä tuotetta (esim siveltimissä sianharjasta).

  • Venla Savikuja

   Menneille ostopäätöksille en tietenkään voi enää mitään, mutta tuleviin voin vaikuttaa. Joten tietenkin käytän kunnolla loppuun ne laukut, kengät tai vaatteet mitä omistan, mikäli sellaisia eläinperäisiä olen mahtanut joskus hankkia. Mutta pyrin toki etten jatkossa sellaista tue. 🙂

 4. Jenni

  Itse en ole vegaani vaan vegetaristi mutta kuitenkin. Lähes päivittäin täytyy puolustella miksei syö lihaa, mikä on minun mielestä ihan järjetöntä. Jos mainitsetkin, ettet syö lihaa, olet joko ituhippi tai kettutyttö ja vaaditaan selityksiä tai kerrotaan kuinka ihminen on luonnostaan lihansyöjä jne. Turhauttavaa kyllä..

  • Venla Savikuja

   Eikä, niin turhauttavaa ja käsittämätöntä. 🙁

   Tämä on mielestäni osuva mietelause: ”Before you ask someone why they´re vegan, ask yourself why aren´t”

   Voimia Jenni <3

   Päivääkään en ole itse katunut päätöstäni, sanokoon muut mitä sanovat.

 5. Hennam

  Heips! Itse olen reilun vuoden ajan hiljalleen siirtynyt vegaaniruokavaliota kohti. Matkan aikana olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että olen oikealla tiellä. Kuitenkin ihmisten reaktiot ovat tulleet kieltämättä yllätyksenä. Usein reaktio on kielteinen ja hämmästelevä. Minulta on kysytty: ”Etkö vieläkään syö lihaa?”. Aivan kuin lihansyönnin lopettaminen olisi joku hetkellinen tempaus, josta olisi kysyjän mukaan soveliasta luopua?! Olen myös kuullut kommenttia, ettei pupunruoalla jaksa. Yleisesti ihmiset eivät ymmärrä, mitä kaikkea maukasta ja ravintorikasta kaiken kaikkiaan kuuluu vegaanin ruokavalioon. Itselläni ainakin ruokavalioni on laajentunut eikä supistunut niin kuin ulkopuoliset asian useimmiten näkevät!

  Kaikista ihaninta on ollut huomata, kuinka isäni on minun innoittamana innostunut vähentämään lihansyöntiä ja hehkuttaa minulle, kun työpaikkaruokalassa on valinnut makkarapihvien sijaan papukeittoa! Minäkään en ole tuputtanut omaa muutostani kenellekään, vaan innoissani jakanut ajatuksiani. Ystäväpiirissäkin useat ovat vähentäneet lihansyöntiä ja tutustuneet kasvissyönnin maailmaan. Näistä tulee niin mahtava fiilis!

  Kiitos Venla sinulle, kun kirjoitat ja jaat näitä tärkeitä asioita, joista olen itsekin saanut lisää inspiraatiota.

  • Venla Savikuja

   Nuo mainitsemasi kysymykset ovat tulleet minullekin valitettavan tutuksi. Olen myös samaa mieltä siitä, että monet eivät tosiaan taida tietää, mitä kaikkea herkullista ja ravintorikasta vegaanin ruokavalioon voi kuulua. Ja siksi luulevat ruokavalion supistuvan, vaikka minullakin se on todellisuudessa laajentunut tämän elämäntapamuutoksen myötä, kuten sinäkin totesit.

   Mahtava kuulla, että ystäväpiirisi on innostunut ja kiinnostunut asiasta! 🙂

   Kiitos sinulle<3

 6. Marjo

  Nyt kyllä olisi melkein pakko saada noiden ihanan näköisten cupcakesien resepti! Sen verran monta kiusoittelevaa kuvaa oli postauksessa 😀

 7. Mari

  Ihana postaus! Itsekkin oon vähitellen ryhtymässä vegaaniksi, tärkeintä ois ainakin kasvissyöjäksi ruveta. Siinä vaikeus vaan ryhtyä kun asun kotona ja kaikki täällä on ihan sekasyöjiä enkä itse tänne ruokia osta niin se on tosi hankalaa ruveta sitten itse väsäämään omat ruuat kun tuntuu ettei perhe oikeen tue ihtee tässä hommassa.. Mutta ainakin oon saanut jätettyä lihansyönnin melkeen kokonaan pois ja maidon juomista vähentänyt suuresti! Venla ihailen sua niiin paljon, jatka samaan malliin!!

  • Venla Savikuja

   Voi kiitos Mari<3

   Haluan vain muistutuksena ja rakkaudella sanoa, että kannattaa tosiaan ensin ottaa hyvin selvää vegaanisesta ruokavaliosta, jotta toteuttaa monipuolista ja terveellistä vegaanista ruokavaliota ja saa varmasti kaikki riittävät ravintoaineet. 🙂 Kuten mikä tahansa muukin ruokavalio, vaatii tasapainoisen ja turvallisen vegaaniruokavalionkin noudattaminen tietoa.
   (Tämä lähinnä kotona asuville mahdollisesti nuoremmille lukijoilleni. )

   Täältä aikaisemmasta postauksestani löytyy mm. koottuna jotain vinkkejä:
   http://venlasavikuja.indiedays.com/2015/11/13/vinkkeja-vegaaniksi-ryhtyv

   Vegaaninen ruokavalio käy toki kaikenlaisille ja kaikenikäisille ihmisille. Ja vegaaninen ruokavalio voi olla aivan yhtä yksipuolista tai monipuolista kuin mikä tahansa muukin ruokavalio, mutta juurikin oikein koostettuna käy kenelle tahansa. 🙂

 8. Sara V.

  Onko sun mielestä vegaanina syöminen kalliimpaa entä kun söit vielä lihaa? Ja onko sulla ollut jotain tiettyjä kasviksia esimerkiksi mistä et ole ennen tykännyt ollenkaan, mutta olet nyt oppinut syömään? Itsellä on ongelmana nirsous ja monesti esimerkiksi salaatteja tehdessä käytän vain niitä luotettavia muutamia kasviksia.

  • Venla Savikuja

   Ei välttämättä sen kalliimpaa kuin sekaruokavaliokaan. Riippuu paljon mitä ostaa.

   Toki joihinkin erikoistuotteisiin kuten vegaanisiin einesmakkaroihin, jäätelöihin, juustoihin ja vastaaviin voi kulua enemmän rahaa kuin vastaaviin tuotteisiin sekaruokavaliossa, mutta vegaanin perusruoka-aineet ovat melko edullisia.

   Nyt ei tule mieleen kasviksia joista en olisi tykännyt, sillä itse olen aina pitänyt kasviksista. Sen voin kyllä sanoa, että vegaaniseen ruokavalioon siirryttyäni ruokavalioni on laajentunut, eikä supistunut niinkuin moni saattaa luulla. Kasvikunnan tarjonta on niin huikean monipuolinen, kunhan vain ottaa asioista selvää 🙂

   Täältä vanhemmasta postauksestani löytyy mm. jotain vinkkkejä koottuna:
   http://venlasavikuja.indiedays.com/2015/11/13/vinkkeja-vegaaniksi-ryhtyv

 9. Tiia

  Kuppikakut näyttävät superherkullisilta! Olisiko mahdollista saada reseptiä jakoon, jolla ystäväsi on nuo tehnyt 🙂

 10. Emmye

  Ihana ystävä sinulla! Onneksi löytyy tuollaisia mahtavia tyyppejä kuitenkin edelleen. Auttaa varmaan jaksamaan sitten vähemmän avarakatseisia ihmisiä. Mielestäni olet ainakin blogissa esitellyt asian tosi kivasti: olet kertonut, että mikä on sinun valintasi ja miksi. Olet sanonut, että jokainen voi kokeilla, mutta et mielestäni ole tässäkään asiassa tuputtanut elämäntapaasi muille. Blogisi on inspiroinut minua käyttämään ruuanlaitossa entistä enemmän kasviksia, vaikka vegaaneja meistä tuskin tulee. Toivon, että jaksat pysyä jatkossakin yhtä ihanan positiivisena ja kannustavana!

 11. Qalastaja

  Moikka! En tiedä oletko tähän vielä vastannut, mutta mitenkäs kotimainen, vaikkapa itse ongittu ns. ”vähempiarvoinen” kala? Särki on terveellistä ja vesistöjen rehevöitymistä edistävänä lajina sitä on suositeltavaa pyytää vähemmäksi. Itse pyytämällä saaliin voi tappaa heti ja mitä tulee koukun huulessa aiheuttamaan tuskaan… esimerkiksi hauet ja ahvenet syövät myös muita kaloja, joiden evät voivat olla yhtä teräviä kuin ongenkoukut ja pistelevät varmasti jopa enemmän.

 12. Tuija

  Todella maukkaan näköisiä kuppikakkuja! Ja niin söpöjä! Mua kiinnostaa myös kaikki ”erikoiset” reseptit ja aika paljon oon kokeillut blogeista saatuja juttuja. Ja aika ikävää että kukaan ikinä missään joutuu perustella omia elämäntapojaan. Joskus ihmiset ovat niin ahdasmielisiä uusia asioita tai muutosta kohtaan.

  • Venla Savikuja

   Mahtava kuulla, että uusia reseptejä otetaan lämmöllä vastaan, kiitos Tuija tuesta ja ymmärryksestä! 🙂

 13. Eepee

  Hei! Mielenkiinnosta kyselen, että syötätkö kuitenkin koirallesi lihapitoisia ruokia tai luita tms? 🙂

  • Venla Savikuja

   Kyllä! En ole tekemässä koirastani kasvissyöjää.

   Muutama lukijani kommentoikin yhteen aiempaan postaukseen omia mietteitään aiheesta:

   Yksi hevosharrastaja vegaani kertoi, että hän on päättänyt valita koiralleen poron ja hevosenlihaa, jotka ovat hänen mielestään eettisempiä lihavaihtoehtoja, sillä ne eivät ole kasvaneet tehotuotantotiloilla. Vaikkei toki niistäkään tiedä, miten itse teurastus on toteutettu.

   Toinen ehdotti, että syöttäisi koiralle riistaa.

   Ja yksi suosii koiralleen suomalaista lähi pientilan luomulihaa.

 14. Marbeliini

  Oli kyseessä itselläni sitten gluteeniton, lihaton, laktoositon tai nyt pikkuhiljaa maidoton niin aina saan kuulla olevani se ”ruokavammainen” tai että ”miksi et syö gluteenia tai maitotuotteita kun ethän sä ole niinku allerginen niille niin voisit ihan hyvin syödä” tai ”etkö nyt ihan vähän vois syödä kuitenkin?” mutta kyse onkin kehon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Minun kehosta ja minun päätöksestä, jota on hyvin turhauttavaa jatkuvasti perustella ihmisille 🙁

  • Venla Savikuja

   Ymmärrän. Toi on todella ikävää 🙁 Toisten pitäisi kunnioittaa sun päätöksiä.
   Älä anna muiden lannistaa, kuten sanoit kyse on sun päätöksestä, ja sulla on täysi oikeus siihen.
   Voimia<3

 15. Laurona

  Minun mielestäni ihmiset syövät liikaa lihaa, aivan liikaa. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan usko, että maailmamme enää pelastuu sillä että vaihdamme ruokavalion vegaaniksi, olen niin pessimisti etten usko minkään enää pelastavan palloamme. Ja ei kasvistuotantokaan ole ihan niin mustavalkoista, myös siellä on paljon pahaa ja väärinkäytöksiä, ikävä kyllä. Mutta sehän tässä koko asiassa on, haluamme asetella kaiken niin mustavalkoisesti omiin lokeroihinsa – löytää yhden totuuden jota noudattaa, siksi tämä kirvoittaa niin paljon tunteita ihmisten keskuudessa.

  Tärkeintä tässäkin on, niin kuin muussakin elämässä, ettei tuomitse. Varmasti kasvissyöjät ja vegaanit saavat osakseen paljon negatiivista huomiota, koska onhan valtaväestö kuitenkin sekasyöjiä…jos tilanne olisi toisinpäin, kyllä sekasyöjätkin saisivat kuulla ja ehkä niin tulee olemaankin, onhan trendi kuitenkin hiljalleen menossa vegaanin suuntaan, hitaasti mutta varmasti.

  Itse olen sekasyöjä, mutta erittäin kasvispositiivinen, ja en voi olla oikein mitenkään minkään puolesta enkä vastaan. Ymmärrän ihmisiä jotka syövät kaupassa myytävää lihaa, se on helposti saatavissa ja aika edullista, sekä valtaväestö syö sitä – ihminen haluaa kuitenkin loppujen lopuksi toimia juuri niin kuin muutkin. Itse olen henk.kohtaisesti ihmetellyt omia ystäviäni jotka ovat vegaaneja tms. He eivät osaa laittaa kasviksista ruokaa!!! Syövät vain jotain ranskalaisia. Eli on tosi hyvä että kasvissyönti lisääntyy, reseptejä tulee ja tulee Venlan kaltaisia henkilöitä jotka jakavat kokemuksia ja reseptejä. Tarkoitushan on kuitenkin syödä monipuolisesti ja terveellisesti.

  Itse olen ollut mukana teurastamolla, halusin nähdä sen homman alusta loppuun, mistä se ruokani nyt oikein tulee. Teurastaja hoiti homman ammattitaidolla ja kauniisti…tappamista kauhempaaa oli se eläinten kuljetus teuraspaikalle. Oksettaa vieläkin kun mietin sitä eläinten kiljumista ja paniikkia. Mielestäni se tappo, oli eläimelle siunaus – loppui se kauhea kärsimys mitä matkustus ja oman kuoleman odottaminen aiheutti näille eläimille. EU:ssa on niin paljon järjettömiä sääntöjä, mm. tämä ettei eläimiä saa enää kotitilalla teurastaa, joka lisää eläinten kärsimystä.

  Mutta niin, kyllähän minä mietin mikä oikeuttaa minun lihansyöntini. Tuntevan ja ajattelevan eliön syönnin, ja mielestäni jokaisen tulisi tätä hieman itsekseen pohtia – aidosti pohtia. Se kun on ihan varmaa, että sillä kasveilla ei varmasti ole olemassa sielua.

  Paljon ajatuksia liittyy tähän aiheeseen, toivottavasti tästä nyt irtosi jotain järkevää…puuh, mutta suosittelen käymään teurastamolla, avaa silmiä monen asian suhteen.

  • Venla Savikuja

   Aivan aihe herättää kyllä paljon keskustelua!
   Olen samaa mieltä siitä, että jokaisen olisi ainakin hyvä pohtia omia valintojaan ja ottaa asioista selvää.

   Kuten sinäkin sanoit, on hienoa, että kasvissyönti kuitenkin lisääntyy, ja sitä myötä ihmisten tietämys aiheesta kasvaa laajemmin. Tulee paljon uusia reseptejä, ja ihmiset ymmärtävät myös kuinka monipuolista, herkullista ja terveellistä kasvisruokavalio voi olla.

   Kiitos, kun otit osaa keskusteluun. 🙂

 16. jenni

  Ymmärrän ettet halua syödä lihatuotteita Koska onhan teurastus julmaa, mutta ihan mielenkiinnosta pitää kysyä että mikset voi syödä kananmunia ja maitoa yms tuotteita mitkä tulee eläimestä eikä eläimiä siinä satuteta? Ite asuin lapsuuden maitotilalla ja meillä ainakin eläimet hoidetaan hyvin, eikä lehmät pärjäisi ilman hoitoakaan. Jos lehmiä ei lypsetä niin siitä vasta tuskaa eläimelle tuleekin.

  • Venla Savikuja

   Ostamalla maitoa ja kananmunia tukee valitettavasti samaa lihateollisuutta.
   En halua syödä eläinperäisiä tuotteita niin terveydellisistä, ekologisista kuin eettisistä syistä, tämä on oma valintani.:)

   Maidontuotannossa sonnivasikoilla ei nähdä olevan arvoa ja ne
   kasvatetaan lihaksi ja teurastetaan nuorena. Lehmät
   tapetaan myös usein heti, elleivät ne tule tiineeksi tai muusta syystä
   tuota enää tarpeeksi maitoa.

   Ja niin sanottuja “vapaita” kanojakin kasvatetaan suurissa
   tuotantohalleissa, joissa voi olla tuhansia yksilöitä. Eli termi ”vapaan kanan munat” ei valitettavasti tarkoita sen onnellisempaa kanaa. Myös kanat tapetaan ennenaikaisesti, kun niiden munien tuotanto
   alkaa laskea. Kukkotipuilla ei ole rahallista arvoa, joten ne tapetaan heti kuoriutumisen jälkeen. 🙁

  • Janika

   Ja lisäisin tähän vielä, että ei sille lehmää tuskaa aiheutuisi siitä lypsämättömyydestä, jos asioiden annettaisiin mennä luonnollisella tavalla niin se olisi vasikka joka sen maidon joisi. Ikävä kyllä tehotuotannossa vasikka erotetaan äidistään usein heti syntymän jälkeen, mikä aiheuttaa molemmille stressiä ja surua. Itse myös pidän sitä vääränä, että eläin seisoo kytkettynä parteen n.6-10 kk vuodesta, jotkut koko elämänsä. Eli epäkohtia löytyy sieltäkin, mutta hienoa toki että teillä on asiat hoidettu mallikkaasti. 🙂 Ja myös munantuotanto ei aja millään tavalla eläinten etuja. Itse ainakin toivoisin, ettei kenenkään eläimen tarkoitus olisi pelkästään tuottaa ihmiselle asioita, vaan se saisi myös elää virikerikkasta eläimen elämää jossa saisi toteuttaa luonnollisia käyttäytymismallejaan. Nimimerk. Itsekin vegaani

 17. Vaihtoehtoinen

  Hei! Alkuun haluan mainita, että en koita käännyttää ketään pois vegaanisuudesta, mutta tuon vain ilmi eräitä ajatuksia joita itse olen pohtinut. Itse en syö tuotantoeläimiä, mutta syön itse (tai isäni jne) kalastamaa kalaa ja metsästettyä riistaa. Kysynkin vain mikä on mielipiteesi riistaan? Metsästettyä lihaa, kuten hirven lihan tai metsäkanalinnut, eettisempää ruokaa ei mielestäni ole. Mielestäni metsästys on kunnioitus luonnolle, onhan se samalla myös kannanhoitoa, jota ilman lajirunsaus nousisi luonnonkantokyvyn yli. Tästä taas seuraisi lajin kuolleisuudessa valtava piikki.
  Esimerkiksi hirvi saa metsästäjän luodista erittäin armollisen lopun, kun verrataan sitä tapaa lähteä vaikka pedon, kuten itäisessä Suomessa suden, saaliiksi joutumiseen tai kuolemiseen nälkään tai tulehdukseen jos vaikka katkaisee jalkansa metsässä. Hirvi saa elää koko elämänsä vapaana luonnossa ja loppukin on kivuttomampi kuin luonnollinen kuolema. Valitettavan monet kasvissyöjät eivät voi ymmärtää minun näkökulmaani, sillä eivät jotenkin hahmota sitä että suurin osa metsästäjistä on nimenomaan eniten luontoa tuntevia ja kunnioittavia. Monesti nykyihminen (varsinkin isoista kaupungeista) on ymmärrettävistä syistä erkaantunut luonnosta niin paljon. Monet tuntuvat luulevan että metsästäjät vain raakuuttaan tappavat niin monta eläintä kuin kerkeävät. Oikeasti metsästys on erittäin säännösteltyä ja se tehdään kannan sallimissa rajoissa sen ylläpitämiseksi.

  Itse olen siis myös kasvissyöjä ainoa poikkeuksena itse hankittu riista ja kala. Myös luomumaitoa juon.. Enkä missään nimessä koita saada ketään muuta syömään riistaa, tuon vain ajatuksiani esille. 🙂

  Sellainen vielä loppuun, että luin viime keväänä erään ylilääkärin julkaiseman artikkelin siitä, kuinka ilman punaisesta lihaa (esi-isiemme aikana) saatuja proteiineja ja hivenaineita jne ei ihmisistä olisi koskaan voinut kehittyä näin ajattelevaa olenta, joka edes kykenisi pohtimaan esimerkiksi metsästyksen eettisyyttä. Tätä ei tietenkään missään nimessä voida pitää argumenttina sille, että punaista lihaa tulisi nykyään syödä (ainakaan tuotantoeläinten) sillä kivikaudella ravinnonhankinta oli täysin eettistä. Nykyään lihantuotanto on surukseni niin raakaa ja brutaalia, etteivät suurin osa tuntemistani tuotantoeläimiä syövistä suostu kuuntelemaan tai katsomaan kuvia eläinten oloista. Jos ei pysty kuulemaan minkä matkan syömänsä ruoka on lautaselle kulkenut on mielestäni erittäin kummallista, että ruokaa uskaltaa laittaa omaan kehoonsa.

  • Venla Savikuja

   Ymmärrän kantasi. 🙂 Yleensä metsästykseenkin voi liittyä eettisesti kyseenalaisia tapoja, silloin kun hankkii riistalihan muualta, mutta sinä kun syöt itse metsästämääsi riistaa, niin tiedät ainakin miten se on metsästetty, eikä sitä ongelmaa ole.

   En itse kuitenkaan halua syödä eläinperäisiä tuotteita. Ajattelen ettei mitään lihaa voi pitää täysin ongelmattomana valintana. Toisaalta kuten sanoit on ihan totta, että metsästettävät eläimet ovat saaneet elää vapaan elämän, mikä on tuotantoeläimiin nähden toki paljon parempi vaihtoehto.

   Mutta ajattelen etteivät asiat silti välttämättä ole ihan niin yksinkertaisia, sillä itse metsästykseen voi valitettavasti liittyä eettisesti kyseenalaisia tapoja ja epäkohtia.

   Ongelmallisimpia metsästyskäytäntöjä ovat mm. se, että metsästyksen ainoiksi uhreiksi eivät jää ammutut ja saalistilastoihin päätyvät eläimet. Vuosittain osa ampumisista myös epäonnistuu, ja haavoittunut eläin pääsee pakenemaan metsään. Metsästäjällä on tällöin velvollisuus etsiä ja lopettaa haavoittunut eläin, mutta aina eläimen jäljittäminen ei kuitenkaan onnistu.

   Kuten sinäkin sanoit, tuntuu olevan valitettavan yleistä, että ihmiset syövät tuotantoeläimiä, vaikka eivät kestä totuutta niiden matkasta lautaselle. Olen samaa mieltä, on hieman vaikea ymmärtää tuota ”poissa silmistä, poissa mielestä” -ajattelutapaa.

   Itse en pystyisi myöskään metsästämään ja ampumaan hirveä, enkä mm. siitäkään syystä halua niitä syödä.
   Kiitos, että otit osaa keskusteluun! 🙂

  • jemina

   Hei! Vaikka riistan syöminen onkin eettisempää kuin tehotuotantolihan syöminen, niin vegaanisuuteen kuuluu ajatus siitä että tappaminen on kokonaan väärin eikä eläinkunnan tuotteita ajatella edes ruokana. Ymmärrän kantasi hyvin, mutta jos asetamme eläimet ja ihmiset samalle viivalle niin silloin ei tappaminen ole eettinen valinta missään tilanteessa. Ja komppaan Venlaa tässä, että jos ei itse pysty eläintä tappamaan niin en ainakaan itse halua olla osallinen sen syömisessäkään.

   • Venla Savikuja

    Niin juuri 🙂 Kuten sinäkin sanoit, yksi ongelman ydin on jo siinä, että millä oikeudella voimme asettaa tietoisen, tuntevan olennon pelkäksi ruoka-aineeksi?
    Tappaessa kuitenkin aina viedään eläimeltä sen oikeus elämään, vain meidän omien makumieltymysten vuoksi.

    Mutta kuten sanottu, toki on kuitenkin parempi syödä riistaa, kuin tehotuotettua nautaa tai broileria.

 18. Piia

  Oot sä Venla vaan niin ihana ja viisas!❤ mun veli on kova syömään lihaa ja se ei tunnu tajuavan mun kasvissyöntiä mutta en välitä:) Oon ollu niin onnellinen kun sustakin on tullut kasvissyöjä!:) osaisitko antaa jotain vinkkejä miten saisin lopetettua maidon juonnin, koska olen pohtinut etten halua käyttää enää maitotuotteita. Mutta sitten taas mietin sen kannalta että maidosta saa kaikkia tärkeitä rakennusaineta nuorelle ihmiselle. Olen siis 16 vuotias. Mutta kyllähän sen maidonkin voisi korvata vaikka sillä soijamaidolla tai kauramaidolla 🙂 ps. Kiitos paljon antamistasi herkullisista jouluresepteistä, olen melko varma että ne tulevat käyttöön;) jatka samalla ihanalla asenteellasi ❤

  • Venla Savikuja

   Oi ihana Piia, kiitos <3

   Rikastetut juomat, kuten kaura-, soija- ja riisimaito, sisältävät yleensä saman määrän ainakin kalsiumia kuin tavallinen lehmänmaito. Maidot eivät ole kuitenkaan ainoa kalsiumin lähde, sillä tärkeää kivennäisainetta on myös kasvikunnan tuotteissa. Täällä on esim. lueteltu mistä vegaani saa kalsiumia:
   http://keppijumppaajaporkkanaa.com/2013/11/ravintoaineet-vegaaniruokaval

   Kannattaa tosiaan tutustua vegaaniseen ruokavalioon ensin hyvin, jotta voi toteuttaa sitä hyvinvoinnin kannalta mahdollisimman terveellisesti.

   Lehmänmaidon terveellisyydestäkin on tehty erilaisia tutkimuksia.
   Vegaaniliiton sivuilta löytyy usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksia esim otsikoiden alta: ”Mitä aloittelevan vegaanin on huomioitava” ja ”Mitä haittaa terveydelle on kananmunista ja maitotuotteista?” Sekä ”10 myyttiä maidosta”
   http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/ukk
   http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/10-myyttia-maidosta

   Sieltä löytyy myös paljon tietoa ja vinkkejä monipuolisen vegaanisen ruokavalion koostamiseen ja siinä alkuun pääsemiseen.

   Mahtava kuulla, että joulureseptit tulevat tarpeeseen, niitä onkin tulossa pian lisää tänne! 🙂

 19. Annika Antikainen

  Moi! Ihana lukea, että olet ryhtynyt vegaaniksi! Olin itse lihattomalla lokakuulla ja sitten kasvisvaihe jäi päälle…nyt olen pyrkinyt olemaan myös ilman maitotuotteita ja kananmunia. Urheilen paljon, joten törmään usein kommentteihin ”miten muka saat tarpeeks proteiinia/kalsiumia” tms…mutta mahtavaa että sinäkin osoitat paljon urheilevana että nou problem. Eniten ärsyttää ihmisten asenne: oletusarvo on se, ettei vegaaniudessa ole mitään järkeä. Enemmän arvostaisin, jos jengi suhtautuisi avoimen kiinnostuneena siihen, mistä ravintoaineet sitten saa.

  Toinen asia, millä argumentoidaan usein, on että ”ihminen on luotu syömään lihaa”. :DDDD en usko että ihmistä on luotu, se on ensinnäkin kehittynyt apinasta kasvissyöjänä. Aikoinaan se, että lihaa alettiin syömään varmisti sen, että ihminen sai tarpeeksi ravintoa. Jos mut nyt laitettais tästä metsään, niin kai mun ois pakko metsästää pysyäkseni hengissä. Mutta kun on kaupassa valitsemassa tofu ja kanapaketin väliltä, niin kasvisruokavaliolla pärjää vähintään yhtä hyvin.

  Tota propagandaa massatuotannosta esitetään varmaan molemmilta puolilta, mutta tärkein on, että pystyy itse kriittisesti tekemään niin, mikä tuntuu hyvältä. Itselläni aluksi suurin syy oli ilmastosyyt, sitten alkoi tajuta eläinten oikeuksia ja nyt viimeisenä tajuan, kuinka tää ruokavalio on vaikuttanu positiivisesti terveyteen. Kiitos Venla, että tuot tätä tärkeää asiaa esille mediaan ja keskusteluihin, oot huippu !! 🙂

  • Venla Savikuja

   Kiitos Annika<3

   Toi proteiininsaannin kyseenalaistaminen kuulostaa tutulta, ihmisten on vaikea käsittää omien tottumustensa takia, että proteiinia saa tarpeeksi vegaaniruokavaliollakin. Sekaruokavaliossahan sen sijaan proteiinien saanti ylittää usein tarpeen, mikä ei ole taas terveellistä.

   Tärkeintä, että jokainen pohtisia omia valintojaan ja ottaisi asioista selvää, ja toimisi niin, että voi seistä omien elämäntapavalintojensa takana. Kiitos kun osallistuit keskusteluun! 🙂

 20. henu

  Moikka Venla! Kuppikakut näyttävät niin herkullisille, että voisitko julkaista niiden ohjeen blogissasi joskus ?

 21. Sanni

  Kiitos, että olet viime aikoina tuonut esiin faktoja vegaanista ja kasvisruokavaliosta! Itse olen siirtyny yhä enemmän kasvisruoan pariin, vaikkakaan en aio lihan syöntiä ainakaan lähiaikoina kokonaan lopettaa. Koska asun yksin, on helppo kontrolloida mitä kaupasta ostaa ja mitä suuhunsa laittaa. En kuitenkaan kieltäydy lihasta sitä tarjottaessa, enkä ole halunnut tehdä ”suurta numeroa” siitä, että olen vähentänyt lihan syöntiä. Olen tarjonnut myös muille yhä enemmän kasvisruokaa mitään kuitenkaan asiasta mainitsematta, sillä usein jo pelkkä asiasta puhuminen kuulostaa muiden korvissa saarnaamiselta. Enkä oikeastaan koe, että voisin asiasta edes muita valistaa, sillä itse olen vähentänyt lihaa ainoastaan itsekkäistä syistä: kasvisruoka on halvempaa, maistuvampaa ja kaipaan uusia tuulia ruokavaliooni. Postauksesi ovat kuitenkin saaneet ajattelemaan asiaa myös enemmän eläinten kannalta. Toivottavasti julkaiset vielä jatkossakin reseptejä ja muita aiheeseen liittyviä juttuja! 🙂

  • Venla Savikuja

   Kiitos Sanni, vegaanisia reseptejä ja muita aiheeseen liittyviä postauksia on tulossa taatusti jatkossakin! 🙂

 22. Laura

  Hei Venla! Kommenttini ei liity nyt mitenkään tähän kyseiseen postaukseen, mutta tuli kova halu kiittää sua ihanan positiivisesta ja voimaa tuovasta blogista! Viettelen parhaillaan flunssaisena viimeistä sairaslomapäivää, tietäen että huomenna edessä on paluu takaisin työhön, jonka olen vasta vähän aikaa sitten aloittanut, ja jossa en viihdy. Tässä vilttiin kääriytyneenä, teetä siemaillessa, oli aikaa kahlata läpi kaikki rästiin jääneet postauksesi, aina lokakuun alusta lähtien.

  Vaikka tällä hetkellä olo ei ole kaikista paras ja energisin, eikä ajatus arjesta miellytä, antoi blogisi lukeminen taas kerran voimaa nähdä positiivinen tässäkin hetkessä. Aivan varmasti ihan pian pääsen taas kirmailemaan lenkkipoluille, ja vetristelemään levänneitä lihaksiani vaikka sun jakamien jumppaohjeiden avulla. Jos jaksan uskoa ja etsiä, niin aivan varmasti olen pian työssä, josta nautin ja jonka myötä arkikin tuntuu ihanalta. Ennen kaikkea kirjoituksiesi lukeminen auttoi tässä hetkessä ymmärtämään, että elän elämääni itseäni ja rakkaimpiani varten, enkä esimerkiksi työtä varten jossa en viihdy. On onni, että loppupeleissä se olen aina minä itse, joka saan valita elämälleni suunnan.

  Uusia energisöiviä kirjoituksiasi odotellessa toivotan hyvät alkavat viikonloput sulle ja kaikille lukijoille, ei anneta harmaan joulukuun lannistaa! <3

  • Venla Savikuja

   Oi miten sydäntä lämmittävä ja liikuttava kommentti, nöyrät kiitokseni Laura! Toit hienoja mietteitä tähän päivään. Et tiedäkään kuinka paljon minä juuri itse sain voimaa sinun kommentistasi, joten tunne on molemminpuolinen<3 KIITOS!

 23. Linda

  Kiitos Venla inspiroivasta blogistasi! Samat oikeutta eläimille- teurastamo videot ja Cowspiracyt (plus kaikki muut Netflixin vegaaniruokavaliota puoltavat dokkarit) katsoneena en voi muuta kuin todeta, että I feel U ja olen niin samoilla linjoilla kanssasi. Harmittaa vaan etten ole jo aiemmin ollut tietoisempi valinnoistani. No, oppia ikä kaikki.

  Jään innolla seuraamaan omaa blogiasi ensi vuoden alusta. Kaikkea hyvää Sinulle! <3

  • Venla Savikuja

   Oi ihana kuulla, kiitos paljon tuesta Linda<3
   Oikein tunnelmmallista joulunaikaa sinulle! 🙂

 24. Pami

  Hei. Kun olet noita dokkareita nyt katellut niin oletko nähnyt Racing Extictionin? Tuli pejantaina telkkaristakin. Yleensä en pysty katsomaan tollasia, mutta sen kuitenkin katoin. Katso ihmeessä jos löydät jostain. Ne valoshow:t millä ne yrittää näyttää ihmisille eläimististä tietoa on mahtavia. Sellanen pätkä löytyy Youtubestakin.

 25. marika

  Haluiaisin kovasti olla vegaani, mutta se tuntuu mahdottomalta omalla kohdallani,koska minulla on ärtyneen suolen oireyhtymä joka tekee muutenkin ruokavaliostani hankalamman. En siis voi syödä soija tuotteita enkä palkokasveja, joten en tiedä mistä saisin sitten päivittäisen proteiinini. Tällä hetkellä proteiininlähteeni on kala,kananmuna,rahka ja raejuusto. Mutta koitan ostaa kauramaitoa ja -jukurttia ja muutenkin mahdollisimman paljon vegaanisia tuotteita 🙂

 26. Maija Sorjonen

  En ole varmaan saanut yhtään positiivista kommenttia kerrottuani että lopetin kaiken eläinperäisen syönnin, paitsi kalan (sitäkin menee todella harvoin, koska syön vaan papan kalastamia kaloja). ”No mistä nyt saat kalsiumia?” ”Ihminen alkoi kehittyä nopeammin älykkäämmäksi kun tajusi käydä hyödyntämään eläimiä ravintona!” ”Meinaatko pelkillä iduilla nyt elää?” ”Jotain pupunruokaa, hyi, kyllä ihminen tarvitsee silloin tällöin kunnon pihvin!” (Miksi muka? Oman mielihyvän takia?) ”No mistäs sitä proteiinia nyt saat?” ”Maito pitää luut lujina, saat vielä osteoporoosin.”

  Tässä muutama näistä kannustavista kommenteista joita olen saanut. Silti kukaan kommentoijista ei hyväksy nykyistä tehotuotantoa, mutta eivät myöskään voi katsoa videoita, joissa näytetään kuinka se pekoni tai kananmuna sinne lautaselle päätyy. Poissa silmistä, poissa mielestä toimii hyvin. Yksi yleinen asia mitä ihmiset jankkaavat on: ”Kiva että joku pystyy tuohon, mutta itse en pystyisi kun pidän kinkusta liikaa.” No jee, kyllä joulukinkku kuuluu myös omiin suosikkeihin, mutta silti en sitä syö. Tai toinen suosittu: ”En tykkää kasviksista.” No, en pitänyt minäkään ennenkuin pienellä vaivalla perehdyin eri kasviksiin ja opettelin tekemään ruokia. Ihmiset vieläkin kuvittelevat että kasvisruoka on salaattia, keitettyjä perunoita ja soijanakkeja, vaikka todellisuudessa kasvisruoka voi melkein mitä vaan! Jos söisin vielä lihaa, en luultavasti koskaan olisi törmännyt Chocochili-blogin inkivääri-mantelimassa joulutorttuihin, jotka osoittautuivat ihan hitiksi kokeiluerän perusteella!

  Ihanaa joulunodotusta Venla ja rapsutukset Mulanille!

  • Venla Savikuja

   Nuo saamasi kommentit kuulostivat valitettavan tutuilta. :/
   I feel you! Kaikki ihmiset eivät oikein tunnu käsittävän kuinka monipuolista, herkullista ja terveellistä vegaaninen ruokavalio voi olla. 🙂

   Oikein ihanaa ja tunnelmallista joulunaikaa sinulle Maija!<3

 27. Erika

  Hei! En lähes koskaan lue saati kommentoi elämäntapa/fitnessblogeja, tämä oli kuitenkin niin ihana kirjoitus että pakko kommentoida! Itse olen lihattoman lokakuun myötä alkanut ”kokopäiväiseksi” vegetaristiksi, vegaaniutta kohtiyritän siirtyä pikkuhiljaa. Itse en ole lähipiiriltäni saanut oikeastaan mitään positiivista asiaan liittyen. Oikeastaan päinvastoin. Se on ihmeellistä että vaikka kuinka neutraalisti haluaisi keskustella vegeravinnosta, uusista resepteistä yms, niin aina se aiheuttaa sen, että vastapuoli asettuu puolustuskannalle vaikka kenenkään elämäntapoihin en halua väkisin puuttua.

  Ihanaa muuten, että olet todistanut vääräksi sen, että paljon urheileva ei voisi olla vege/vegaani, olen saattanut pariin kertaan sanoa ahkerasti salilla käyville vegaaniruokavaliota vastaan oleville kavereilleni, että näyttää tuo venla savikujaltakin onnistuvan 😉

  • Venla Savikuja

   Mukavat, että nyt kommentoit ja osallistuit keskusteluun Erika, se ilahdutti!<3

   Olen havainnut juurikin samanlaisia välittömästi puolustuskannalle asettuvia reaktioita, vaikka et ole toisten elämäntapoihin puuttunut, ainoastaan kertonut itse olevasi vegaani.

   Oi mahtava kuulla, todellakin urheileville sopii ihan yhtälailla vegaaninen ruokavalio! 🙂

 28. Kami

  Minä ryhdyin vegaaniksi pelkästään fyysisten syiden pohjalta, enkä ole kertaakaan elämässäni voinut yhtä hyvin. Kroppa toimii ja mieli on virkeä. Ehkä hauskin kuulemani puolustelu ruokavaliotani vastaan on ollut: ”Ihmisethän ovat lihansyöjiä. Lihaton ja maidoton ruokavalio ei ole luonnollista ihmiselle, puput ja muut jyrsijät syövät heinää.”
  Oma näkemykseni tähän on, että ihminen on kasvissyöjä, joka pystyy syömään lihaa. Ihminen pystyy syömään lihaa, mutta ei ole lihansyöjä. Miksi? Koska me syömme lihaa, joka on tapettu, perattu, puhdistettu, kypsennetty, höyrytetty, paistettu, marinoitu ja maustettu. Emme pysty syömään raakaa lihaa, toisin kuin muut lihansyöjät esim. koirat ja kissat. Emme myöskään pysty saalistamaan riistaa omin avuin. Meillä ei ole tappajan purukalustoa. Hampaamme ovat kuin legopalikat, jotka eivät ole tarkoitettu lihan raateluun, toisin kuin tiikereiden isot kulmahampaat. Lihansyöjien leuat liikkuvat vain ylös ja alas, ”puputtajilla” leuat liikkuvat myös sivuille (lehmä, ihminen, kani). Myöskään ihmisen ruoansulatus ei ole lihalle tarkoitettu, parin päivän aikana liha ehtii mädäntyä suolistossa (luin artikkelista, en ole itse ravitsemusterapeutti.)
  JA verrataan ihmistä vaikka kaniin. Kaninpoikaset elävät äitinsä maidolla, mutta eivät vieroituksen jälkeen tarvi enää maitotuotteita. Eikä lihaa. Sama ihmisillä. Vauvaa imetetään, mutta eivät he TARVITSE muita eläinperäisiä tuotteita elämäänsä enää. Ravintoaineiden monipuolisesta saannista tulee tietenkin huolehtia. Voisin veikata, että kani selviäisi elossa pakkojuottamalla lehmänmaitoa ja pakkosyöttämällä broilerinfileetä, mutta se ei olisi kanin luonnollinen ruokavalio.
  Siinä vähän asioita joita olen oman näkökulmani kautta pohtinut 🙂 tämän selostuksen jälkeen minulta ei yleensä kysytä enää, miksi olen vegaani.

  • Venla Savikuja

   Mielenkiintoista pohdintaa, kiitos kun toit esille erilaisia pointteja aiheesta ja osallistuit keskusteluun! 🙂

 29. Nicola

  Niin hyvä kirjoitus, Venla! Jaoin tämän facebookissa, koska uskon, että sun asenne on juuri se, jolla maailmaa voidaan muuttaa! Olet rehellinen, et kaunistele asioita, mutta osaat esittää ne niin, ettei kukaan voi kokea tulleensa hyökätyksi tai syyllistetyksi. Olen itse ollut täysin vegaani noin kaksi vuotta ja sitä ennen lakto-ovo 14 vuotta. Koen oikeanlaisen vegaanipromoamisen todella vaikeaksi. Vaatii mieletöntä itsehillintää olla sopivan diplomaattinen ja silti rehellinen, niin että kuulija kiinnostuu, eikä lähde karkuun. Uskon, että sinulla on tähän se taito! Tsemppiä! Tulen jatkossakin lukemaan juttujasi! 🙂

 30. ninna

  Vilkaisin blogiasi pitkästä aikaa ja yllätti sun vegaanisuus mutta vain positiivisella tavalla. vihdoin fitnessliikkuja joka ei syö sitä ikuista kanaa ja jauhelihaa. tuntuu et kaikki ravinto ohjelmatkin tyrkyttää vaan niitä. yleisin kysymys ja ihmettelyn aihe on varmaankin proteiinin saanti ”mistäs sitä saat” no onhan niitä(soijarouhe, tofu, palkokasvit, linssit…)juhlissa pidetään nipottajana kun en voi ottaa pientä palaa kakkua jossa on liivatetta ”sitä on niin vähän” ”ei yksi kerta haittaa” tyypillisiä kommentteja. Samoin voisi lihansyöjälle sanoa ”miksei sulle kelpaa kasvisversio?” ootko muute huomannu treenatessa palautumisen vaikeutta? miten esim palautusjuoman koostat?

  • Venla Savikuja

   Oi kiitos, mukava kuulla!

   Monien ihmisten tosiaan tuntuu olevan vaikea käsittää (mahdollisesti asiaan perehtymättömyydeen ja syvään juurtuneiden tottumusten takia), että proteiinia saa aivan tarpeeksi vegaaniruokavaliollakin ja, että kasviperäisten proteiinin lähteiden tarjonta on vieläpä hyvinkin monipuolinen.

   Sekaruokavaliossahan sen sijaan proteiinien saanti ylittää usein tarpeen, mikä taas ei ole terveellistä.

   En ole huomannut palautumisessa ainakaan tähän mennessä mitään vaikeuksia. 🙂

 31. rosa

  Olen ollut 10 v vege. Ihmisten on sits vaikeaa ymmartaa. ”otapa NYT vahan lihaa” moni sanoo. Koulussa monet yokottelivat kasvisruuille mutts silloin kun ruokana oli verilettuja tekivat porkkanaletut yllattaen kauppansa.. Isani on Rahall lahjonut syomaan esim. Kananpalan.. Aitini sanoi eilen ettei voisi syoda lintuja tai riistaa koska ”ne on miun kavereita”. Tehotuotettu possu SEN sijaan maistuu.. Etta silleen. onneksi mulla on muutama hyva ystava jotka eivat tuomitse. Esim paras ystava ostanut kaappiinsa soijatuotteita mun vierailuja varten :). Ainiin,mua arsyttaa kun ei loydy mitaan valmista monipiolista vege karkkipussia! Ideoita?

  • Venla Savikuja

   Harmillista kuulla, että kaikki eivät tunnu kunnioittavan päätöstäsi.

   Ja kuten sanoit, on monien ihmisten suhde eläimiin tosiaan ristiriitainen. Miten toiset eläimet ovat ystäviä, ja sen sijaan esim SIAT, joita pidetään koiria ÄLYKKÄÄMPINÄ, elävät kurjissa oloissa ja kuolevat makumieltymysten tähden?

   Kiitos kun osallistuit keskusteluun.
   Voimia Rosa<3

 32. satu

  Yleisesti ottaen Ihmiset eivät halua joutua tilanteeseen jossa mahdollisesti joutuvat itse ajattelemaan omia valintojaan. On helppoa elää niin kuin on aina ennen tehnyt ja tehdä ne samat valinnat mitä aina ennenkin. Onneksi nykyään informaatiota on saatavilla enemmän ja näistä asioista puhutaankin jo päivänvalossa. Minä olen saanut sekä positiivista, innostunutta sekä negatiivista palautetta. Negatiivinen palaute, tai suhtautuminen, on yleensä ottaen ollut nopea hermostuminen ja selittely. ”Kyllähän muutkin eläimet syö toisiaan, se on luonnollista”. Ihmiselle on syystä kehittynyt empatiakyky. Me olemme tarpeeksi fiksuja tekemään valintoja, ja meillä on paljon vaihtoehtoja. Sitten on vain niitä ihmisiä jotka sanovat ”etteivät voisi elää ilman lihaa”. Miksi eivät voisi? hengissä me vegaanitkin ollaan. Ja minusta on karmeaa että joku voi asettaa oman napansa ja sen että ”maistuu hyvälle”, sen kaiken eteen mitä liha, maito sekä kananmunateollisuus aiheuttaa. Se on suurinta itsekkyyttä mitä tiedän. Ihmisten täytyy vaan saada lisää informaatiota. Kasvisruokaa syödessä tulee hyvä mieli ettei ketään ole tapettu sinun ateriasi vuoksi, lisäksi kasvisruoka on terveellisempää, ravintorikkaampaa ja todella paljon maukkaampaa. Kaupasta löytyy nykyään niin paljon erilaisia vegaanisia ruoka-aineita ja he-vi osastot ovat loputtomia keitaita. 🙂 Minusta on aivan mahtavaa että treenaava hyvinvointibloggari, niinkuin sinä, olet saanut silmäsi auki ja jaat näitä asioista meidän muiden kanssa! <3

  • Venla Savikuja

   Olen aivan samaa mieltä siitä, että ihmisten on hyvä saada lisää informaatiota aiheesta. Monet tavat, kun ovat vain syväänjuurtuneita tottumuksia.

   Oi kiitos paljon tuesta Satu!<3

 33. Jenna Hanski

  Mulla suhtautuminen veganismiin on ollut yllättävän myönteistä – itse asiassa mun äitikin on luopunut lihasta ja kanasta tämän myötä, mitä en olisi ikinä uskonut! Ihan mahtavaa.

  Jos Venla kiinnostaa lukea kirjallisuutta aiheesta, suosittelen lämpimästi Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut -kirjaa. Tota voisi kyllä ihan huoletta suositella myös lihansyöjille, sillä se ei ole lainkaan provosoiva, vaan kertoo suomalaisesta tehotuotannosta kauhistelematta mutta kaunistelematta. Tiedän, että monia nimittäin ärsyttää myös kovasti esimerkiksi nämä Oikeutta eläimille -järjestön julkaisemat videot, koska ”ne ottaa esille vaan ääritapauksia ja yrittää provosoida”. Tuo kirja kertoo tarkasti jokaisen tuotantoeläimen tuotantoketjun, josta jokainen voi itse päätellä, kuinka paljon ongelmakohtia ko. touhusta löytyy. Varmasti pistää ihan jokaisen miettimään omia kulutustottumuksiaan.

  • Venla Savikuja

   Oi ihana kuulla, että äitisikin on kiinnostunut aiheesta ja innostunut tekemään muutoksia!<3

   Kiitos kun osallistuit keskusteluun Jenna! 🙂

   PS. Kirja onkin jo lisätty lukulistalleni.

 34. Karoliina

  Minua alkoi ihmetyttämään, ovatko ihmiset oikeasti niin sinisilmäisiä, että luulevat lihatuotefirmojen sivuilla olevien kuvien olevan oikeasti totuus. Eihän esimerkiksi teurastamoista voida näyttää todenmukaisia kuvia kuinka eläimiä kohdellaan ennen kuin niiltä otetaan henki pois ja pistetään paloiksi. Jos tälläisiä kuvia näytettäisiin, lihan osto varmasti romahtaisi eikä lihafirmat saisi voittoa. Myös tekstit näiden firmojen tomintamalleista ym. ovat varmasti kirjoitettu asioita kaunistellen.
  P.s. ihanan näköisiä kuppikakkuja! Pitääpä testata reseptiä. (:
  Ihanaa loppuviikkoa! <3

 35. Meimi

  Hei Venla! Halusin vaan kertoa et oon tosi ilonen et löysin sun blogin! Ite oon tosi eläinrakasihminen ja haluisin alkaa vähentää mun lihansyöntiä. Ehken täysin kasvissyöjäksi tai vegaaniksi alkaisi, mutta mulle olisi tosi tärkeää vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Joten kai halusin vaan sanoa, että sun blogista saan paljon motivaatiota siihen ja kivoja ruokavinkkejä, mitä kokeilla tän matkani varrella. Joten kiitos.

 36. Jenninen

  Itse olen kasvissyöntiin siirtymässä ja siitä ehkä vegaaniksi kuka tietää 🙂 samanlaisia kommentteja kuullut siitä että ”ihminen on tarkoitettu syömään lihaa”, ”kasvisruoasta ei tule täyteen” ja parhaimmillaan alettu pilkallisesti vääntämään sitä että kuoleehan se hedelmäkin samoin kun eläin kun sen nappaa puusta irti. Niin älytöntä 🙁 mut vahvana pysytään vaikka kommentit ois mitä tahansa!

 37. Venla Emilia

  Venla! Oon aina ajatellut että oot ihanan aito, energinen, avoin ja muutenkin kaikinpuolin ihana ihminen. En ole mikään himoblogienlukija, mutta aina silloin tällöin käyn selailemassa joitain blogeja kun muistan. Nyt en ollut taas käynyt sun blogissa varmaan 2-3 kuukauteen, ennen kuin vasta juuri äsken. Huomasin sun alkaneen vegaaniksi ja meinasin alkaa hyppiä innosta! Tää on niin mahti juttu! Vaikka aina oon aatellut että oot tosi huippu tyyppi niin nyt ajattelen että oot vielä entistä huikeempi! Oot niin iso roolimalli monille nuorille ja vanhemmille tytöille ja miksei pojillekin niin tää on ihan tajuttoman hyvä tapa levittää tietoisuutta veganismista 🙂

 38. Inna-jk

  Huomaatkohan vielä tänne laitettua viestiä? Itse pyrin ostamaan aina kuin mahdollista kauramaitotuotteita lehmänmaidollisten sijasta ja muutenkin koitan suosia kasvisruokaa kun pystyn. Olen kuitenkin keliaakikko, joten viljoja en voi käyttää, eikä pavut tai soija sovi minulle. Kiva kun huomioit usein viljattomiakin lukijoitasi! Toivoisin lisää mahdollisimman allergiavapaita ja vatsaystävällisiä reseptejä. 🙂

 39. Satu

  Itse en ole vegaani mutta oon jaksanu kyllä vuodesta toiseen miettiä sitä, että miten ihmiset jaksaa puuttua toisten ruokavalioon? Varsinkin kun vegaaninen ruokavalio on usein eettisesti ja ekologisesti parempi ratkaisu ainakin tällä hetkellä.

  Vegaaneja ehkä enemmän jaksan ihmetellä sitä että esim. gluteiinitonta, maidotonta ja vehnätöntä ruokavaliota pilkataan koko ajan, vaikka esim. maito, vehnä ja gluteeni aiheuttavat yhä enemmälle vatsaongelmia.

  Tsemppiä sulle, Venla, toivottavasti jaksat vielä jatkossakin perustella valintaasi ja pääset nauttimaan sellaisten ystävien seurasta, jotka kunnioittaa sitä.

 40. EevaRG

  Voi, hyökkäävä asenne on kovin usein vastassa, vaikka mainitseekin olevansa vegaani. Tämä onneksi unohtuu hyvien vegaanikavereiden seurassa, mutta sitten taas uusissa työporukoissa saatika uusissa ravintoloissa tilanne on taas esillä. Useasti olen saanut vastata siihen, mistä saan proteiinia ja miten voin elää kun ”et voi syödä mitään”, mutta pikku hiljaa myös oppii kasvattamaan paksumpaa kuorta tällaisia tapauksia kohtaan. 🙂 Jännä miten ihmiset ottavat hyökkäyksenä tai syyllistämisenä pelkän faktojen kertomisen.

 41. netta

  Minä olen kuullut myös hyvin paljon negatiivista palautetta. Eräs kaverini suhtautuu asiaan jopa niin fanaattisesti ettei aiheesta voi puhua hänen kanssaan ilman, että syntyy riita. Olen kuullut juurisellaisia kommentteja kuten: ”mä en ymmärrä miten sä voit syödä noita rehujas noin tyytyväisenä”, ”ei urheilija voi ryhtyä kasvissyöjäksi, kun kasviksista ei saa tarpeeksi proteiinia”,”mut, jos kaikki ryhtyis kasvissyöjiksi me hukuttais eläimiin” ja juuri noita pupunruoka juttuja. Onneksi muutamilta on tullut positiivistakin palautetta, josta tulee aina Super hyvälle tuulelle :).
  On myös tosi kiva lukea näitä herkullisia reseptejäsi.

 42. Senja

  Ihana postaus! Mulla olisi kysymys koskien soijaa, mua kiinnostaisi kuulla sun mielepide paljon somessa keskustelua herättäneeseen aiheeseen, nimittäin soijan haitta- ja terveysvaikutuksiin? Useassa lähteessä on keskusteltu vähemmän prosessoidun soijan haittavaikutuksista joita on listattu olevan esim. ruoansulatus vaivat, kilpirauhasen vajaatoiminta, erilaiset puutostilat…. lista vaan jatkuu. Itse olen tähän asti käyttänyt soijajugurtteja, -maitoja yms. mutta nyt olen vähän ahdistunut kun en tiedä mihin uskoa ja onko soija oikeasti terveydelle haitaksi.

 43. Senni

  Itse oon tällähetkellä lukion ykkösellä ja oon saanu viimesten 3vk aikana melkeinpä pelkästää negatiivisia kommentteja vegaanisesta ruokavaliosta. Toki muutama positiivinen ja innostunut kommentti on tullut, mutta ne kaikki on laskettavissa kyllä yhden käden sormilla..
  Kun ilmoitin keittäjille he ensin olettivat että söisinhän sentään kanaa, kalaa, kananmunaa ja maitotuotteita. Kun vastasin kieltävästi pudistelivat he päätään ja ihmettelivät, että johan on.. Sain kun sainkin silti koulussa vegaanisen ruokani, joka muuten peittoaa koulun liharuuan mennen tullen!
  Jotkut ovat perustelleet lihansyönnin puolia, että ”nythän eläimet kuolevat turhaan” ”et sä tolla mihinkään vaikuta” ”et saa tarpeeksi proteiinia”

 44. Minna

  Tää postaus muutti ikään kuin mun ajatukset tekstiksi, kiitos!

  Itse saan jatkuvaa ”vihaa” mm. poikaystäväni äitipuolelta, joka sanoo poikaystäväni kärsivän mun luona ollessaan, kun ei saa syödä lihaa. Tää on ehkä naurettavin väite mitä olen kuullut, varsinkin siksi koska tämä mun miehekkeeni myöntää jopa pitävänsä mun pöperöistä! 😀

  Koulussa mua ollaan kyseenalaistettu jo vuosia, kun valitsen mieluummin kasvisvaihtoehdon liharuoan sijaan. ”mikset ota tuota lihavaihtoehtoa, sehän on kuitenkin jo kuolleena siinä” ynnä muuta vähän hupaisaa.

Lähetä kommentti